Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Asgari Geçim İndiriminde Net Ödenen Ücret.

Belki gereksiz bir soru ama yabancı uyruklu çalışanlarda, farklı bir uygulama sözkonusu olacak mı? Mantığım herhangi bir ayrımın sözkonusu olamayacağını söylüyor. Lakin yine de sizlerin görüşleri benim için önemli.. Teşekkürler..

Ynt: Asgari Geçim İndiriminde Net Ödenen Ücret.

Tuareq ' Alıntı:
Belki gereksiz bir soru ama yabancı uyruklu çalışanlarda, farklı bir uygulama sözkonusu olacak mı? Mantığım herhangi bir ayrımın sözkonusu olamayacağını söylüyor. Lakin yine de sizlerin görüşleri benim için önemli.. Teşekkürler..
gv kesintisi olduğu sürece sıkıntı olacağını sanmıyorum

Ay İçinde İş Değiştirme

- Yıl içinde işyeri veya işvereni değişen ücretliler, yeni işyerlerinde veya işverenleri nezdinde çalışmaya başladıkları aydan itibaren asgari geçim indiriminden yararlanmaya devam edeceklerdir.
- Ge­li­rin kısmî dö­ne­me ait ol­ma­sı ha­lin­de, ay ke­sir­le­ri tam ay sa­yıl­mak su­re­tiy­le bu süreye isa­bet eden in­di­rim tu­tar­la­rı esas alı­nır
yeni yazıda yukarıdaki gibi bilgiler yer alıyor.

Buna göre, aylık indirim tutarı 48,52 ytl olan bir çalışan ay ortasında iş değiştiriyor
birinci işyerinde 1000 ytl aylık brüt üzerinden 15 gün, ikinci işyerinden 1000 ytl brüt üzerinden 15 gün olarak çalışıyor.

bu durumda her iki bordrosunda da 48,82 ytl lik indirim yapılması gerekiyor ve bu kişinin bir ay içinde faydalandığı indirim tutarı 48,52x2=97.04 oluyor. bu da aylık indirim rakamının üzerinde bir indirim hesaplanmasına sebep oluyor.

bu yaklaşımım yanlış mıdır. ya da bu durumda yapılması gereken bir işlem var mıdır. ikinci işe girişte yıllık vergi matrahı gibi o aya ait varsa indirim tutarı da istenilmeli midir.

Gelir Vergisi Genel Tebliğinde anlaşılamayan hususlar.

Merhaba arkadaşlar. Gelir vergisi 265 nolu tebliği yayımlandı.

Şimdi burada 6.Medeni Durum ve Eşin Gelirinin Olmadığının Tesbiti sayfasında.

1- Anne baba boşanmış her ikiside çalışıyor ise ve baba nafaka ödüyorsa çocuk indiriminden kim faydalancak.

2- Yine anne baba boşanmış çocuk babada anne çalışıyor baba emekliyse çocuk indiriminden kim fayadalanacak.

3- 6. maddenin son paragraından (münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir gelri olmayan eş kabul edilecektir.) diyor bu ne demek.

Ynt: Gelir Vergisi Genel Tebliğinde anlaşılamayan hususlar.

Çocukların velayeti kimde ise indirimden o kişi yararlanır. Eşin emekli geliri, banka faizi vs. gibi ücret dışında geliri varsa indirimden yararlanıyor. Sadece ücret geliri elde ediyorsa indirim uygulanmıyor.

Asgari Geçim İndirimi Hesaplama

585 YTL brüt ücreti olan birinin eşi çalışmıyor ve 1 çocuğu var ise alacağı aylık asgari geçim indirim oranı nedir, nasıl hesaplanır, detaylı olarak anlatabilecek bir arkadaş varsa çok sevinirim. Sitede bir çok yerde hazır programlar hesaplayıp veriyor ama ben nasıl hesaplandığını öğrenmek istiyorum. Teşekür ederim.

Ynt: Asgari Geçim İndirimi Hesaplama

Selam..Asgari geçim indiriminden faydalananalar için ocak ayında hazırlanan belgeleri vergi dairesine göndereceğiz mi yoksa işverende mi kalacak..saygılar..

Ynt: Asgari Geçim İndirimi

Merhaba,
Ayrı başlık açmak istemedim.Benim merak ettiğim kapıcı ücretlerinde asgari geçim indirimi uygulaması nasıl olacak? Ya da olacak mı?

muratt ' Alıntı:
Selam..Asgari geçim indiriminden faydalananalar için ocak ayında hazırlanan belgeleri vergi dairesine göndereceğiz mi yoksa işverende mi kalacak..saygılar..

Hayır işyerinde muhafaza etmeniz yeterli

gvk 265 tebliği OKURSANIZ,

7. Asgari Geçim İndirimine Ait Bordronun Düzenlenmesi

Asgari geçim indirimi bordrosunun düzenlenmesine ilişkin ilkeler aşağıda gösterilmiştir.

· İşverenler, kendilerinde mevcut medeni durum ve çocuk sayısı ile ilgili bilgiler doğrultusunda, her yıl Ocak ayı itibariyle örneği Tebliğe ekli "Asgari Geçim İndirimine Ait Bordro" yu (EK:2) düzenleyeceklerdir.

· Her bir ücretlinin yararlanacağı asgari geçim indirimi ayrı ayrı hesaplanarak bordroda ilgili aya ait sütunda gösterilecektir.

· Yıl içerisinde meydana gelen değişiklikler için ayrı bir bordro düzenlenebileceği gibi değişiklikler aynı bordro üzerinde de gösterilebilecektir.

· Bordro işveren nezdinde muhafaza edilecek olup, istendiği takdirde yetkililere ibraz edilecektir

Kapıcılar gelir vergisi vermedikleri için olmayacak.
Vergi iadesi de olmuyordu.

ekin07 ' Alıntı:
Merhaba,
Ayrı başlık açmak istemedim.Benim merak ettiğim kapıcı ücretlerinde asgari geçim indirimi uygulaması nasıl olacak? Ya da olacak mı?
Kapıcıdan Gelir Vergisi Tevkifatı yapmıyorsan, iadede yapmayacan, bu vergi kesintisi yapılanlar icin gecerli, kapıcının çalıştığı yerde ticari alan yoksa, bunlar G.V. sinden muaf zaten gelir vergisi vermeyene iade yapılmaz tabiki.
Ancak burda diğer bir konu var bizim bölgemiz itibari ile teşvik yasalarından faydalanarak, işçi stopajının % 80 ve % 100 oranında indirimler yapılmakta, bu indirim tahakkuk eden işçi stopajı üzerinden asgari ücrete tekabül eden kısmı için yapılıyor ve bu işvereni teşvik eden bir indirim. Acaba burada indirim işçiye nasıl yansıyacak. Tahakkuk eden stopaj üzerinden indirim yapılarak kalan kısım, yani eğer % 80 indirime tabi ise asgari ücret üzerinden tahakkuk eden stopajın % 20 si kadarı ödeniyor. Bu rakamda iade edilecek verginin altındaki bir rakam, acaba bu iadeyi maliye kurumumu nakden yapması gerecek.

AGİ Uygulamasında Eş ve Çocuk?

Selam ile;

Hizmet akti ile çalışan SSK lı bir bayan ,bir çocuk babası olan bir erkek ile evlenmiş..Erkek Bağkurlu ...Artık üçü birlikte otutuyorlar..Çocuğun velayeti babada..
Soru: şimdi bu bayan Eşi için %10 çocuk için %7,5 AGi indirim oranından fayadalanabilir mi?

Saygılar...

Ynt: AGİ Uygulamasında Eş ve Çocuk?

Tebliğde
6. Medeni Durum ve Eşin Gelirinin Olmadığının Tespiti
??.
Sadece ücret geliri elde eden eş, ?çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş? kapsamında değerlendirilmeyecektir. Bunlar dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir.

deniyor..
Buna göre SSk lı bir çalışanın Bağkuru eşi "çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş" kapsamında olmuyor mu?

2.yasal Düzenleme
.....
İndirimin uygulamasında ?çocuk? tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, ?eş? tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.

derken bu çocuğun üvey evlat oluşu %7,5 AGi uygulanmasına engel olmaması gerekir diye düşünüyorum..
Ne dersiniz?

Saygılar...

Ynt: AGİ Uygulamasında Eş ve Çocuk?

Sayın Gürdal, Tebligde" Sadece ücret geliri elde eden eş, ?çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş? kapsamında değerlendirilmeyecektir." denmesinden benimde anladıgım sizin gibi.

Sadece ücret geliri elde eden eş, "çalışan ve geliri olan eş" anlamında.

Tersi durumda, örneklersek Gayrimenkul geliri olan veya üzerine şahıs firması olup bagkurlu olan bir eş "çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında" anladıgım kadarıyla.

Asgari geçim indirimi hakkında personele duyuru hazırlayan arkadaşlar
buraya bir örneği koyabilirmi acaba?
teşekürler

1 sigortalı var. 10 gün sigortasını 1 firma, 10 günü diğer firma, 10 günü başka firma yapıyor. Nasıl olacak bu kişinin asgari geçim indirimi.

ducato777 ' Alıntı:
1 sigortalı var. 10 gün sigortasını 1 firma, 10 günü diğer firma, 10 günü başka firma yapıyor. Nasıl olacak bu kişinin asgari geçim indirimi.

En yüksek ücreti hangi firmadan alıyorsa o firma tarafından gerçekleştirilecek a.g.i.

Aile Durum Bildirimin Doldurulması

Herkese merhaba,
benim aile durum bildirimi formunun doldurulmasıyla ilgili bir kaç sorum olacak.
1-Eşin geliri ile ilgili bölümde açıklama bölümüne, gelirin tutarımı yazılacak,
2-çocuklar bölümündeki açıklama bölümüne ne yazılacak,
3-Eşi sigortasız çalışan bir personel, eşi için a.g.i'den yararlanabilirmi?

cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.