Ynt: Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)
sayın meslaktaşlarım öncelikle herkese iyi çalışmalar dilerim.
geçiçi vergi, kdv, muhtasar,yeni yıl hazırlıkları derken hepimizin günleri yoğun geçiyor.bir de bunun üstüne maliye bakanlığının a.g.i ile ilgili açıklamalarını hala beklemek zorunda kaldığımızdan işin içinden çıkamıyoruz.
forumdakı bu başlığı devamlı takip ettim.genel kanı 5615 sayılı yasanın uygulandığı iş yerlerinde g.v indirimden öncelikle işverenin yararlanması kalan miktar kadarda işçinin a.g.i den yararlandırılması gerektiğini anladım.
benim sizlerden öğrenmek istediğim şu olacak : işçinin g.v tutarı :133,46, a.g.i tutarı : 45,63, 5615 sayılı yasa gereği teşvik oranı %80 bu da : 62,06 ya tekabül ediyor.bu durumda işçi a.g.i olarak 77,57 - 62,06 = 15,51 mı alacak yoksa g.v den arta kalan g.v tutarı olduğu için (133,46 - 62,06 = 71,40 ytl kalıyor) 45,63 hakkı olan a.g.i nin hepsini mi alacak.
forumdaki bir örnekte bu durumda 45,63 ytl kadar yararlandırılmış. bu şekilde düşünenler varsa nedenini öğrenmek isterim. her iki faydanın (5615 ve a.g.i) toplamının asgari ücretin tekabül ettiği g.v. (yani 77,57 yi) tutarını geçmemesi gerektiğini düşünüyorum.
bilgilerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
şunuda belirtmeden geçemicem benim düşüncem 5615 sayılı yasanın uygulandığı işyerlerinde öncelikle işçinin yararlanması gerektiğidir. vergi işçinindir, yasa ücret üzerindeki vergi yükünü işçi lehine kaldırmak istemektedir bu nedenle öncelik hakkı işçinindir diye düşüyorum zaten işveren % 80 veya % 100 oranında işveren ssk payı indirimden yararlanmaktadır.