Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin AGİ

msahin02 ' Alıntı:
yönetim ve Denetim kurulu üyelerinden sadece vergi ve pul kesiliyor. Bunlara AGİ uygulanacak mı?

Teşekkürler...

Aynı durum bizde de var, ben yararlandırıyorum, vergi dairesi ile ve buradaki mali müşavirlerle de görüştüm, hepsi yararlandırabilir dediler, ancak bunların başka yerden ücret geliri elde edip etmediklerin de dikkat edilmeli

Kolay gelsin

Ynt: Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

herkese iyi çalışmalar

benim şöyle bir sorum olacak;
özel bina inşaatlarında çalışan götürü ücret yönünden vergilendirilen işçilerin agi durumu ne olacak. bilindiği üzere bu kişilerde gelir vergisi kesintisi yok. kendileri bizzat vergi dairesine vergi ödüyolar.

birde 10 kişi ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri için özel bir durum var mı?

vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

Sayın Albayrak,

AGİ, ücretlerin gerçek usülde vergilendirilmesinde uygulanmaktadır.
Bundan dolayı ücretlerin götürü olarak vergilendirilmesinde AGİ uygulanmayacaktır.

TULAYALBAYRAK53 ' Alıntı:
herkese iyi çalışmalar

benim şöyle bir sorum olacak;
özel bina inşaatlarında çalışan götürü ücret yönünden vergilendirilen işçilerin agi durumu ne olacak. bilindiği üzere bu kişilerde gelir vergisi kesintisi yok. kendileri bizzat vergi dairesine vergi ödüyolar.

birde 10 kişi ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri için özel bir durum var mı?

vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

sn karaman cevaplamış,
tebliğden alıntı:
Aşağıda sayılan ücret geliri elde edenler asgari geçim indirimi uygulamasından yararlanamayacaklardır.

· Ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabı,

· Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler,

· Başka bir kanun hükmü (3218, 4490, 4691 sayılı kanunlar v.b.) uyarınca

ücretlerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayanlar,

· Ücret geliri elde etmeyen diğer gerçek kişiler.

merhaba öncelikle herkese kolay gelsin benim kafama takılan bir konu var yardımcı olabilen olursa sevinirim.İlk ögretim okulu bodrosunu yapıyorum.Bodroda gelir vergisi ve damga vegisi kesintisi yapılmıyor.Stopaj beyanı söz konusu değil sadece hademelere yönelik ssk yapıyoruz.Gelir vergisi tevkifatı yapılmayan kişilere agi uygulanmıyor diye düşünerek uygulama yapmamayı düşünüyorum.Düşüncemde herhangi bir yanlışlık varmıdır.Yardımcı olursanız sevinirim

Devlete ödenecek gelir vergisi kesintisi yoksa AGİ yok demektir. Doğru düşünüyorsunuz.İyi çalışmalar...

Merhaba
Bir bayan SSK lı olarak çalışıyor. Eşi SSK Emeklisi 1 çocuk var. Bu durumda eş %10 indirimden ve çocukta %7,5 indirimden yararlanabilirmi. Çocuk haliyle sağlık yönünden emkli olan eşten yararlanıyor. Yoksa burada SSK lı olan bayan olduğu için sadece kendisimi %50 indirim alabilir.
Teşekkür ederim.

sayın meslaktaşlarım öncelikle herkese iyi çalışmalar dilerim.
geçiçi vergi, kdv, muhtasar,yeni yıl hazırlıkları derken hepimizin günleri yoğun geçiyor.bir de bunun üstüne maliye bakanlığının a.g.i ile ilgili açıklamalarını hala beklemek zorunda kaldığımızdan işin içinden çıkamıyoruz.
forumdakı bu başlığı devamlı takip ettim.genel kanı 5615 sayılı yasanın uygulandığı iş yerlerinde g.v indirimden öncelikle işverenin yararlanması kalan miktar kadarda işçinin a.g.i den yararlandırılması gerektiğini anladım.
benim sizlerden öğrenmek istediğim şu olacak : işçinin g.v tutarı :133,46, a.g.i tutarı : 45,63, 5615 sayılı yasa gereği teşvik oranı %80 bu da : 62,06 ya tekabül ediyor.bu durumda işçi a.g.i olarak 77,57 - 62,06 = 15,51 mı alacak yoksa g.v den arta kalan g.v tutarı olduğu için (133,46 - 62,06 = 71,40 ytl kalıyor) 45,63 hakkı olan a.g.i nin hepsini mi alacak.
forumdaki bir örnekte bu durumda 45,63 ytl kadar yararlandırılmış. bu şekilde düşünenler varsa nedenini öğrenmek isterim. her iki faydanın (5615 ve a.g.i) toplamının asgari ücretin tekabül ettiği g.v. (yani 77,57 yi) tutarını geçmemesi gerektiğini düşünüyorum.
bilgilerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
şunuda belirtmeden geçemicem benim düşüncem 5615 sayılı yasanın uygulandığı işyerlerinde öncelikle işçinin yararlanması gerektiğidir. vergi işçinindir, yasa ücret üzerindeki vergi yükünü işçi lehine kaldırmak istemektedir bu nedenle öncelik hakkı işçinindir diye düşüyorum zaten işveren % 80 veya % 100 oranında işveren ssk payı indirimden yararlanmaktadır.

bende şöyle bir konuda takıldım; bayan bağkurlu işletme sahibi, kocası yanında ssklı agi den yararladırıyorum. ama yaptığım doğrumu emin olamadım. çünkü eşe ödenen ücret k.k.e.g. olduğu için bu durum özellik arzediyormu kafam karıştı.

KKEG olmasına karşılık GV kesintisi yapılıp ödendiği için AGİ'den yararlanır.

teşekkür ederim. zaten uygulamam bu yönde olmuştu emin olamamıştım. bende eğer gv kesitisi yapılıyorsa yararlandırıyorum. mesela kapıcılarda gv kesintisi olmadığından agi uygulamıyorum.

muhasip ' Alıntı:
Selamlar ,
Arkadaşlar 5615 sayılı teşvik yasasına istinaden % 100 veya % 80 Gelir vergisi terkini olan işyerleriyle ilgili herhangi bir açıklama yapılamadı Maliye bakanlığı tarafından peki herhangibir açıklama olmaz ise Asgari Geçim İndirimi uygulaması nasıl olacak.
İyi Çalışmalar .

Kaldırılan GVK Mükerrer 121. maddesindeki vergi indirimine göre, öncelikle işveren bakımından terkin yapılıyor, varsa kalan tutar vergi indirimine kullanılıyordu. Mahsup edilemeyen/kalan tutar var ise idarece belgeler inceleniyor, işveren aracılığı ile hak sahiplerine ödeme yapılıyor idi.

AGİ uygulamasında da, öncelikle işveren bakımından terkin yapılacak, varsa kalan tutar kadar AGİ uygulanacaktır. Artı kalan AGİ tutarı için, bordro, aile durumu belgeleri ile vergi idaresine başvurulacak, yine işveren kanalı ile AGİ tutarı çalışana yansıtılacaktır.

18 yaşını doldurmuş üniversiteye hazırlanan çocuklar

Merhaba benim öğrenmek istediğim konu,Bildirimdeki çocuk 18 yaşını doldurmuş fakat kursa gidiyor üniversite sınavlarına hazırlanıyor..Bu çocuk tahili devam eden çocuk olarakmı sayılacak,birde çocuk 18 yaşında hazıran ayında liseyi bitirecek üniversite sınavına girecek kazanırsa ekim ayında üniversiteye devam edecek.Bu durumda hazıran-ekim arasında agi'den faydalanacakmı..Tahsiline devam eden çocuk mu yoksa devam etmeyen cocuk mu? Teşekkür ederim..

Merhaba;

Tebliğde 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları hüküm altına alınmıştır.
Bana göre tahsilin bittiği ve yeni tahsilin başladığı ara dönemde bir yere kayıtlı olmadığı için
yararlanamaz.

merhaba öncelikle herkese kolay gelsin benim kafama takılan bir konu var tamam agi hesapladık bodrosunuda çıkardık aylık muhtasar beyanı verenlerden aylık mahsup edip işçiye maaşında aylık olarak ödedik fakat 3 aylık muhtasarı olanlarda işveren peşinen para ödeyip daha sonradan mahsup yapmak zorunda kalıyor.acaba burada benim atladığım bir durummu var.Eger mükellef 3 aylık stopaj veriyosa stopaj döneminde 3ayı toplu olarak işçiye ödemesi gerekmezmi yardımcı olursanız sevinirim

gulcan ' Alıntı:
merhaba öncelikle herkese kolay gelsin benim kafama takılan bir konu var tamam agi hesapladık bodrosunuda çıkardık aylık muhtasar beyanı verenlerden aylık mahsup edip işçiye maaşında aylık olarak ödedik fakat 3 aylık muhtasarı olanlarda işveren peşinen para ödeyip daha sonradan mahsup yapmak zorunda kalıyor.acaba burada benim atladığım bir durummu var.Eger mükellef 3 aylık stopaj veriyosa stopaj döneminde 3ayı toplu olarak işçiye ödemesi gerekmezmi yardımcı olursanız sevinirim

Agi tutarını ücretileye peşin olarak ödemek zorundasınız.

265 seri nolu tebliğ

Üç aylık dönemler halinde muhtasar beyanname veren işverenler de her yılın Ocak ayından itibaren asgari geçim indirimi tutarını her ay ücret ödemesi sırasında ücretliye peşin olarak ödeyeceklerdir. Örneğin, Ocak-Şubat-Mart dönemine ilişkin asgari geçim indirimi tutarı, Nisan ayında verilecek muhtasar beyannamede mahsup konusu yapılacaktır

Mustafa Beyin yazdığı gibi tebliğde bu konu net bir şekilde anlatılmış Ocak ayı maaşı ile birlikte her ay ücretliye net maaşı ile verilmek zorundadır.Mahsup işlemide 3er aylık dönemlerde gerçekleştirilecektir.

Buradaki uygulamayı asgari ücrete asgari 45,63-YTL lik ilave zam olarak düşünebiliriz.Üstelik bu fark senenin 12 ayı boyunca olacaktır.Çalışana ödenen ücretle, bordrolarda gösterilen brüt tutar makası daraldıkça çalışanlar bu farkı işverenden daha çok talep edebileceklerdir.İşvereninde ücret bordrosunu imzalattırıp ücretleri ödemesi gerekiyor tabi ki.

arkadaşlar benim sormak istediğim işçi eğer 30 günden az çalışıyorsa yani örneğin 15 gün çalışıyorsa asgari geçim indirimi yine tam mı hesaplanacak örneğin bekar için işçiye yine 45.63 ytl mi ödenecek bilgi veren arkadaşlara şimdiden teşk.

benim sormak istediğim ay içinde 30 günden eksik çalışanların örneğin 15 gün çalışan bekar işçi yine asgari geçim indirimini 45,63 ytl mi alacak yardımcı olan arkadaşlara teşk.