Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

merhabalar;
ben de özgür biyan'ın 8.nci sorunun cevabında"GVK'nun asgari geçim indirimini düzenleyen 32.maddesinde herhangi bir geliri olmayan eş ?çalışmayan eş? olarak kabul edilmiştir. Yani bu durumda kira geliri olan veya esnaflık yapan (yani gelir vergisi mükellefi olan) kişilerin çalışan eş olarak kabul edilmesi ve asgari geçim indiriminde dikkate alınmaması gerekir."şeklindeki yorumunun yanlış olduğu düşüncesindeyim.konu hakkındaki ayrıntılı yorumlarınızı bekliyorum.

Sayın coksen,

Eski şekliyle vergi indirimi, şimdi AGİ uygulamasında, çalışmayan eş olarak sadece ücret geliri elde etmeyen eşin belirtilmesi/kastedilmesi yapılan bu düzenlemelerin, yasanın asıl amacına terstir.

Ancak 265 nolu tebliğde açık ve nettir, sadece ücret geliri elde etmeyen eş çalışmayan eş olarak değerlendirilecektir.

Basit usüle tabi mükellefin yanında işçi çalıştırması gibi, zamanla kavram ve yorum karmaşasından, yasanın asıl amacından uzaklaşılmasının bir örneğidir.

pers ' Alıntı:
Arkadaşlar benim anladığım, aynı ay içerisinde çalışan iş değiştirdiğinde iki işyerinden de ayrı ayrı asgari geçim indiriminden yaralanmış olacak.

Hekese kolay gelsin

Yukarıdaki açıklama dogrumudur iki şirkette çalışan bir kişi veya bir şirkette çalışıp çıkan ve aynı ayda başka şirkete giren bir personelin agi si birbirinden bağımsız olarakmı hesaplanıp personele ödenecektir. Teğit ederseniz sevinirim

a.g.i. ile ilgili olarak, bir işyerinde ssk lı olarak çalışan bir işçinin, a.g.i.den faydalandırılmaması mümkün olabilir mi? neden? işçi ile yapılan anlaşmanın net ya da brüt üzerinden olmasının a.g.i. nin verilmemesi ile bir ilgisi olabilir mi? nede? teşekkürler, iyi çalışmalar.

Yorumum;Ay içinde bir işyerinden çıkıp başka bir işyerine giren kişi aynı anda 2 ayrı işyerinde çalışmış olmaz.(giriş çıkış tarihleri çakışmaz ise.) örn kişi 15/02 kadar a işv. 18/02 sonrada b işv çalıştı ise ikisindende agi alabilir.

EŞLERİ ESNAF OLAN ÇALIŞANLARIN SORUSUNA KESİN CEVAP G.İDARESİ BAŞK.

Merhaba bundan önce bu foruma sormuştum.Eşim Vergi mükellefi ve ben kamuda çalışıyorum.İşveren eşimin çalıştığını söyleyerek eşimden ASG faydalanamayacağımı söyledi.

Bende Yazı yazdım Gelirler İdaresine bana verilen cevap ağaıda.
Benim gibi aynı durumda olanlar paralarını alsınlar..Belki ilk ben emsal olacağım ..

arkadaslar bu kanunda daha cok eksıklık var en buyuk eksıklıkte tesvık kapsamındakı iller birde sımdı dıkkatımı çektı bıraz once arkadasın yazdıgı bır yazıyı okudumda ay ıcınde ıs degıstıren bır vatandas 2 ıs yerındende agi alır demıs gercektede alıyor ama kanunun dedıgı hatlerden fazla almıs oluyor bu kanun bence hıc dusunulmeden sadece boyle bısı yapalım dıye cıkmıs dıye dusunuyorum

emekli sandığıdan emekli işyeri hekimimizi agi inden yararlandırabiliyoruz değil mi?

iki ayrı işyerinde çalışan işçi nasıl her iki yerden de agiden faydalanıyor anlamıyorum ben.
tek işyerinde çalışan işçiye göre daha fazla agi alıyor o zaman...

arkadaşlar,
bazı arkadaşların tahminleri doğru çıktı. çevremdeki çalışanlar buna bende dahilim AGİ alamıyoruz. Çünkü vermiyorlar. Buna bir çözüm bulmak lazım... Ama nasıl ??

ay içerisinde iş değiştiren personel her iki işyerinden de agi alabilir.agi personelin o ay içerinden ödeyecegi g.v. den fazla olamaz.bazı arkadaşlar anlıyamadım demiş.15 gun çalışan bir işci 15 gunluk g.v. kadar agi alır.bu kadar acık.umarım yardımcı olabilmişimdir.

merhaba arkadaşlar,
bir personelimizin eşi çalışmadığı için kendi üzerinden eşi için agi alıyordu.fakat eşi 2 ay önce çalışmaya başlamış. bize bildirimde bulunmayı unutmuşlar. bugün gelerek bildirimde bulundu. sonuç olarak 2 ay eşi için %10 fazla agi almış oldu.
bu durumda benim yapabileceğim herhangi bir işlem var mıdır?durumu düzeltme amaçlı.

Yeni bildirimi verdiği tarih itibari ile yeni orana göre hesap edip ödeme yapmalısınız. Eğer incelenirse değişikliği geç bildirdiği için kanundaki yaptırım işalana yapılacaktır.

AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

Kanun No. 5766

Kabul Tarihi: 4/6/2008

alıntı :
GEÇİCİ MADDE 73- (1) 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında gelir vergisi stopajı teşviki uygulanan ücretlerin vergilendirilmesinde, öncelikle Kanunun 32 nci maddesinde yer alan asgari geçim indirimi dikkate alınır.

(2) Bu madde hükümlerinin uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.?

benım anladığım ılk agi uygulanacak.kalan mıktardan 5084 yararlandırılacak. sızın yorumlarını beklıyorum.

sayın albatros,

bir kanun cıkar sonra tebliği cıkar. bekleyelim derim, üstelik 01.01.2008 den
geçerli, bence yorumunuz doğru

Merhaba arkadaşlar

Asgari geçim indirimi hakkında bir konuda takıldım. Bildiğiniz üzere asgari ücret 01.07.2008 tarihi itibariyle artmış bulunmaktadır. Bu durumda asgari geçim indirimide artacakmıdır.

cevabınız için teşekkür ederim.

hayır artmayacak,bu konu tebliğin biryerlerinde yazıyordu,okumuştum.incelerseniz bulabilirsiniz.

asgari geçim indirimi hesabında yılın ilk döneminde geçerli olan asgari ücret 12 ay boyunca uygulanır.

Benimde AGİ ile ilgili şöyle bir sorum olacak yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Bir personelimiz yılın başında eşinin çalışmadığını beyan etti ve ona göre agiden yararlandı ama temmuz ayında verdiği aile durum bildirimi ile eşinin mart ayıdan itibaren çalışmaya başladığını beyan etti.

1-Fazla agi aldığı aylar için iadeyi nasıl almamız gerekir.
2-Maaş ödemelerini peşin yapıyoruz, ilgilinin eşi 3 martta çalışmaya başlamış. Personle mart ayında kendisi ve eşi agi aldı. Mart için kısmi iade almamız gerekiyormu.
3- Bu durumunda vergi cezası gelirmi,

Bildirimi yeniden verdiği tarih itibari ile o aydan başlayarak yeni orana göre agi hesaplamanız gerekir. Bildirimin yeni halinin geç verilmesi sizin değil çalışanın sorunu ve siz hiç bir işlem yapamazsınız. (Yapar iseniz yanlış agi hesap edip mahsup ettiğinizden size ceza kesilir.)