Asgari Ücrette 30 Ve 31 Gün Farkları

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Arkadaşlar selamlar
Malumunuz her yıl olduğu üzere bu yılda yine benzer tartışmalar ve uyarılar gündemde.
30 ve 31 gün süren aylarda beyan edilecek prime esas kazancın ne olması gerektiği konusunda uyarılar okuyoruz.Açıkcası bu durumu bende merak etmeye başladım.Bugüne kadar ay 30'da sürse 31'de sürse 28'de sürse günlük kazancın 30 güne tekabül eden tutarını kazanç olarak beyan ediyorduk. Yıllarca da böyle beyan ettik.Şimdi ise insanın içine bir kurt düşüyor.Yanlış mı yaptık.Ssk ceza keser m?Keserse nasıl savunma yapabiliriz derdine düştük.
Sizlerin bu konuda ki düşüncesi nedir?.Ay gününe göre 30 yada 31 olarak asgari ücretleri farklı beyan eden arkadaşlarımız var mı? ya da bu konuda ceza yiyen arkadaşlarımız var mı?Ssk bu konuda bir çalışma başlatsa bunu belli bir yıl için sabitlemeyecektir.Gidebildiği kadar geriye (şu an için 2012) gitmesi gerekecektir ve böyle bir girişimde cezanın altından kalkmak mümkün dahi olmayacaktır.
Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.
Teşekkür ederim...
 
Maktu ücretle çalışılıyorsa asgari ücretin 30 günlük tutarı üzerinden hesaplama yapılır. Ayin 28,30,31 gün olması fark etmez.
 
Eğer iş sözleşmesinde aylık ücret yazılı ise sorun çıkmaz ama günlük ise ay kaç gün çekerse sgk matrahı da ona göre olur. (şubat tam ay çalışmada 30 gün ve kazanç bildirilir.) Şubat bordrosu da 28 (29) günlük asgari ücret bürüt ücret olacak şekilde yapılır.
 
Selamlar
Yaptığımız iş sözleşmelerinde ücret şeklinde genelde Aylık asgari ücret yazıyoruz.Gün çalışması olarak herhangi birşey belirtmiyoruz.
Maktu ücret derken asgari ücret işte.
 
Asgari ücret tek açıklanabilir ama saatlik/günlük veya aylık olarak uygulanır. Sözleşmede aylık aü yazıldı ise günlük aü*30 olarak her ay sabit olur.
 
Ücret şekilleri hk.bildiğim;
-malum "ücret en geç ay da bir ödenir."M.32
işyerlerinde ücretin ay da bir ödenmesi durumunda,ücreti ay da bir ödenen bu işcilere, "aylık ücretli" çalışan demek uygun olmaz.iş kanununda açık olarak "aylık ücret" kavramı yer almamaktadır.madde 49 da "aylık ücretli"ibaresi var,var ama bu ibare ücreti ay da bir ödenenleri değil,anılan madde de belirtildiği üzre"Hasta izinli veya sair sebeblerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen..."bu tür hallerde ücretinden kesinti yapılmayan işcileri kapsar,bu işcilere de "aylık maktu ücretli" çalışan denilir ki, bu bağlamda pek çok makale ,karar bulmak mümkün.Oysa ay da bir ücreti ödenen,diğer ifadeyle ay da bir ücret alan işcilerin ücretlerinden bazı hallerde kesinti yapılır,bunlara da ücreti ay da bir ödense de,günlük ücretli(çalışan)denilir.Asgari ücret alanlar günlük ücretli çalışanlardır,a.ücretle çalışanlar için sözleşmeler de işcinin aylık ücreti;"brüt asgari ücret"veya"net asgari ücret"yahut"asgari ücret"şeklinde belirtilmekte,nasıl belirtilirse belirtilsin günlük ücretli çalışanlardır,hatta M.49/son fıkra dışında olanlar ne ücret(3-5-10-20-40-50.000tl)alısa alsınlar günlük ücretli çalışandır,diğer ücret şekilleri de malum saatlik,yüzde,götürü,akord vs.
 
Eskiden asgari ücret açıklanırken saat/gün/ay olarak ayrı ayrı yazılırdı. Şimdilerde sadece günlük yazılıp saat ve ay için siz hesaplayın deniliyor.
Bu konuda sorun yaşamamak için iş sözleşmesinde açıkça saatlik/günlük veya aylık bürüt/net şeklinde yazmak gerekir.
 
Üst