Asgari ücretten göstermenin sonucunda işçiye rücu hk.

senoleker

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ocak 2012
Mesajlar
152
Konum
Kocaeli
İşçi ve işveren 2000 lira maaşla anlaşıyorlar. Ancak patron maaşın asgari ücret neti kadar kısmını bankaya yatırıp kalananını elden ödüyor.
Sonra işçi ile "brüt üzerinden" bir sözleşme imzalıyor.
Birkaç yıl sonra işçi sigortası eksik olduğundan şikayette bulunuyor ve gerçek ücretini ispatlıyor.
İşverene ceza geliyor, eksik primler vergiler, cezalar v.s. yatırılıyor.
Patron bunun üzerine cezaları ve faizleri değil ama; prim ve vergi asıllarını işçiye rücu edebilir mi sizce?
Bunun rücu edileceğini bilen işçi patronunu şikayet edebilir mi?
 
Ynt: ASgari ücretten gösterme

Artık uzun süredir "işe giriş bildirgesi"ne "meslek adı ve kodu"girilmektedir.Böylesi ihtilaf hallerinde,gerçek ücretin tespiti açısından ,bu durum özel öneme sahiptir.Yani ilgili diyelim "müdür"ancak resmiyette dediğiniz gibi aylık ücreti asgari ücret üzerinden ödenmiş ise ihtilaf-dava konusu olur ise "meslek"bölümü dikkate alınabilir.
Sorunuza gelince,gerçek ücretinin tespiti yapılmış olduğundan ,bu kusurun işverene ait olduğu açık.Bu nedenle,işveren bu sebebten ,kendi kusurundan kaynaklanan sözkonusu ceza ve noksanlıklara dair giderleri ,hangi hakla işciye yükletecek?Sen şikayet etmeseydin bunlar başımıza gelmeyecekti mi diyecek?Her şeyden önce yapılan şikayet haklı nedene dayanmalı,zira işcide bu bağlamda haklı olmakla(İFADE ETTİKLERİNİZE GÖRE İŞCİNİN ; işvereni haksız yere itham, işverenin sosyal çevreye karşın itibarını zedeleyici,küçük düşürücü bir eylemi,ilgili makamları ve işvereni gereksiz yere meşguliyet arzeden davranışı dolayısıyle kusuru bulunmadığından)işverenin tazmin ettirmesi gereken bir hususun-gerekçenin bulunmadığı,diğer taraftan yinede işveren,işci hakkında bu konuda dava açması halinde, işci aleyhine(işveren lehine) bi karar cıkmayacağı düşüncesindeyim
(dava konusu olması halinde,hukuk yardımı almasını tavsiye ederim)
 
Ynt: ASgari ücretten gösterme

Ama aynı sonucu doğuran başka bir eylemden bahsettiğim eski iletilerimde tam tersi cevaplar alıyordum.
İşveren SSK yı eksik yatırıyor. İşçi şikayet ediyor. İşverenin eksik yatırması, bordro hesabında yaptığı hata.
İşveren cezaları ödedikten sonra vergi ve prim aslını işçiye rücu edebilir mi diye sorduğumda edebilir demişti herkes :)
Bu iki olay arasındaki fark nedir ki?
İkisinde de işveren kusurludur. Ama birisinde rücu edebiliyor diğerinde edemiyor. Neden?
 
Ynt: ASgari ücretten gösterme

Şu noktada anlaşalım;bu olay işci tarafından şikayet edilince tespit olunmuş,kavramlar yanlış anlaşılmasın sonuçta işyerinin(dolayısyle işverenin)hatası-kusuru nedeniyle olmuş,ancak işverenin bu işini yürüten yine işverenin bir başka işcisi(örneğin muhasebeci yada İK)yahut işveren vekili bu duruma sebebiyet vermiş olmuyormu?
Önce bu olumsuzlukların bedelini işveren karşılayacak, daha sonra Rücu davası açılacaksa, bu zarara kasden demeyim ama ağır ihmali nedeniyle sebeb olan(lar)a açılacak,sonuçta hakim karar verecek(diye düşünüyorum)Şikayet eden işci bu zarara sebeb olmadıki!
 
Ynt: ASgari ücretten gösterme

Vergi faizi, ipc v.s. hakkında haklısınız. Konumuz bu değil.
Vergi ya da primin aslından bahsediyoruz.
http://forum.alomaliye.com/index.php/topic,49209.0.html
Mohicans arkadaş rücu edilebilir demiş.

Olay aslında anketlere benzedi. Ne cevap almak isterseniz ona göre soruyorsunuz.
Diğer soruyu kime sorduysam rücu eder dedi
Bunu sorduğum herkes de rücu edemez dedi.
Aradaki fark ne ki :)
 
Ynt: ASgari ücretten gösterme

Aradaki fark şudur; birinde yanlışlıktan dolayı primler eksik ödeniyor, eksik ödeme neticesinde personele ödenmesi gerekenden daha fazla ücret ödeniyor..Diğerinde ise işveren kasten daha az vergi ödemek için personel maaşı eksik gösterilip, dolayısıyla daha az prim ödemesi yapılıyor.İkinci durumda personelden talep edilecek bi şey yokki..
işveren 650 bankadan 1000 TL elden ödeme yapmışsa devlet 1650 TL net ücretin brütü üzerinden prim ödenmesini bekler..Dolayısıyla işveren personele sana 1650 TL ödedim aslında devlete ödediğim/ödeyeceğim primler de bunun içindeydi gibi bir tutum sergileyemez...
 
Ynt: ASgari ücretten gösterme

Ama birincide işçinin hiçbir suçu yoktur. Haberi olmadan fazla ödenen parayı yıllarca (örneğimizde 4 yıldı sanırım) kullanmış, sonra bir seferde ödemesi istenmiştir. İşçinin borç para kullandığından haberi bile yoktur. Bu yüzden belki 2 ay beş kuruş maaş alamayacaktır. Kabahatin tamamı işverendedir. Ama işveren kendi kabahatinin bir kısmını işçiye yüklemiş oluyor.

Ancak ikinci durumda işçinin yapılan "üçkağıt" dan haberi var. Vergi aslının tamamı ile birlikte ceza ve faizlerden de işverenle birlikte sorumlu olduğu kesindir. Bu durumda işçiden hem aslını, hem de ceza ve faizlerin yarısını rücu etmek haktır.

Benim düşüncem bu yöndedir :)
 
Ynt: ASgari ücretten gösterme

Verginin ve primin kesilmesinden ve ödenmesinden işveren sorumludur..Personelin ssk primlerinin eksik yatmasına sessiz kalması onu devlete karşı sorumlu kılmaz..Öte yandan diğer sorunuzda personele sehven ödenen fazla para var ortada..Burda bir haksızlık varsa o da 4 sene boyunca fazladan ödenen tutarın toplu olarak personelin maaşından kesilmesi olabilir...Emin olmamakla birlikte işveren işçinin maaşından bir ay için en fazla 2 gün kesinti yapabilir diye biliyorum ancak bu cezai durumlar için geçerli sanırım..bu durum için geçerlş olur mu bilmem..Bu konuda yorum yapacak arkadaşlar olursa ben de öğrenmiş olurum.. :)
 
Ynt: ASgari ücretten gösterme

İmkanı olan biri bir yargıtay kararı bulsa benzer bir konuda; süper olur.
Zaten böyle bir durum olduğunda kesine yakın ihtimalle hem vergi hem de SSK primi birlikte eksik olur. SSK primi eksik GV tamam ya da tersi olamaz. Bu yüzden salt SGK ya da salt GV diye düşünemeyiz.
 
Ynt: ASgari ücretten gösterme

İşçinin "üçkağıt"dan haberi var doğru. Yani aslında suça ortak. Ancak vergi kanunları burda bütün sorumluluğu işverene veriyor. Çünkü ödemeyi yapan taraf işveren.
 
Ynt: ASgari ücretten gösterme

Tamam, sorumluluk işverende. Bu da cezaları ve faizleri işverenin ödeyeceği anlamında. Ama borcun aslı işçinin. Dolayısı ile vergi / prim aslını işveren "işçiye rücu edebilir" olayını konuşuyoruz ve borçlar kanununu düşününce rücu edebilir gibi görünüyor ama tereddüt de var.
İllaki bir yargıtay kararı lazım.
 
Ynt: Asgari ücretten göstermenin sonucunda işçiye rücu hk.

Ben böyle bir rücü kararı hiç duymadım. Bu olamaz demek değil tabi. Son tahlilde bu bir "Yargılama" mahkemeler bazen öyle bazen duruma göre başka kararlar verebiliyor.
Ancak ben şunu savunuyorum.
1-Çalışanlar vergi mükellefi değildir.
2-Aynı zamanda sgk sorumlusu da değildir.
3-Ücret gelirleri için beyanname düzenleme şartları açıkça yasayla belirtilmiştir.
4-Her şart altında ön koşul olarak zaten "ödeme" yapan taraf işverendir.
 
Ynt: Asgari ücretten göstermenin sonucunda işçiye rücu hk.

İşv neyi rücu edecek ki? 2000 TL net ücret üzerinde anlaştı ve sadece asgari ücret netini bankadan ödedi ise 2.000 TL bürütü ile asgari ücretin bürütü arasındaki farkın vergi ve sigorta kesintilerini işv. cebe atmış oluyor.
 
Ynt: Asgari ücretten göstermenin sonucunda işçiye rücu hk.

İşveren cebe atıyor şeklinde düşünemeyiz.
İşçi "benim sigortamı tam göster" dese, işveren "o zaman 2000 olmaz, 1500 veririm" diyecek değil mi? O halde işçiden de bu 500'ü almak lazım diyemez miyiz?
Hatta işçi ve işveren birlik olup devleti kandırmaya kalktıkları için cezaları bile ortak ödemeleri gerek diye bile düşünülebilir.

Aslında benim gerçek sorum, işçinin haberi olmadan, işverenin de kastı olmadan işverenin yanlış hesap yapıp sigortayı eksik ödemesi, dolayısı ile eksik olan kısmın işçi maaşına eklenmesi durmunun ortaya çıkması halinde olacaklar.
Araştırdığım kadarı ile, işveren rücu edemeyecek gibi görünüyor. Ama duruma tam uygun bir yargıtay kararı bulamadım. Yüzlerce karar araştırdım desem yalan olmaz.
Özellikle "sebepsiz zenginleşme" davalarında işçi kusursuzluk haline sahip. Halbuki işverenin heesabı yanlış yapma sebebi ile kusuru var. Üstelik işçi zenginleştiği kısmı harcamış / tüketmiş durumda (yüzde doksandokuz buçuk) Bunlar da edindiğim izlenime göre işverenin rücuuna engel oluyor.

Ha;Bir de tam anlayamadığım bir şekilde işverenin rücuu için 60 günlük hak düşürüzü süre de var ama buraya uygun mu anlamadım.
Şeytan git bir de hukuk oku diyor :)
 
Ynt: Asgari ücretten göstermenin sonucunda işçiye rücu hk.

İşverenin SGK primi için işçiyle pazarlık hakkı yok. Hep doğru yatırmak zorunda. Kendisine teklif gelse dahi
yasal olmayan iş yaparsa suçlu kendisidir. Evet bu durumda cebe atıyor. Yaptırdığı işin bedeli 2000 TL ise ona göre prim ödeyecek, işin bedeli 1500 Tl ise ona göre prim ödeyecek, bunun pazarlığı olmamalı (Maalesef olduğu için tartışma konusu oluyor)
 
Ynt: Asgari ücretten göstermenin sonucunda işçiye rücu hk.

ihsans ' Alıntı:
İşverenin SGK primi için işçiyle pazarlık hakkı yok. Hep doğru yatırmak zorunda. Kendisine teklif gelse dahi
yasal olmayan iş yaparsa suçlu kendisidir. Evet bu durumda cebe atıyor. Yaptırdığı işin bedeli 2000 TL ise ona göre prim ödeyecek, işin bedeli 1500 Tl ise ona göre prim ödeyecek, bunun pazarlığı olmamalı (Maalesef olduğu için tartışma konusu oluyor)

Umarım hakim ve gerekirse yargıtay da bu şekilde düşünür. Akla uygun olanı bu ama mahkemenin sonucunu kestirmek avukatlar için bile mümkün değilken bizim için hiç mümkün değil çünkü.
 
Ynt: Asgari ücretten göstermenin sonucunda işçiye rücu hk.

Bu tür davalar işçinin lehine sonuçlanır her zaman..işçinin buna suç ortaklığı yapmış olması durumu değiştirmez hatta sorgulanmaz bile.. işçi görevini ifa eder ve bunun karşılığında kendisine ödenmesi gereken ücreti alır,gerisi işverenin sorumluluğundadır..
 
Ynt: Asgari ücretten göstermenin sonucunda işçiye rücu hk.

Gerçek aldığı ücreti ispat edip işv. haksız çıkaran işçi başta ben eksik sigorta karşılığı elden fazladan para aldım der mi? Bu durumda işv. kasıtlı olarak bürüt ücreti düşük gösterip vergi ve sigorta parasını kaçırmış duruma düşer.
 
Ynt: Asgari ücretten göstermenin sonucunda işçiye rücu hk.

Bugün avukatla görüştüm; primin eksik (gün olarak değil, maaş olarak) yatması emekli maaşını değiştirmiyormuş.
Hakikaten de değiştirmediğini öğrendim :S
Herkesin bildiği bir şeyi daha öğrendim: Daha çok prim ödeyen daha az, az prim ödeyen daha çok emekli maaşı alıyormuş. (Yaşını beklerken çalışma olayı)
 
Ynt: Asgari ücretten göstermenin sonucunda işçiye rücu hk.

İşçiye rücu edilemez bence de, ancak SGDP ödeyerek çalışacak olan bir emekli olsaydı bu kişi ve SGDP ödenmeden çalıştığı tesbit edilseydi, bildiğim kadarıyla çalışan payına düşen kısmı geçmişe dönük olarak işçiden kesiliyor(du) ???
Yanlışmıyım?
 
Üst