Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

TALHAM

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Mar 2006
Mesajlar
374
Arkadaşlar merhaba ;
Şirketimizde çalışan ve anlaşmalı olarak asgari ücretten sigortalı olan personel şimdi şikayette bulunacağını aslında 1.200 TL aldığını bildireceğini söylüyor.

Ödemeler her ay bordroya imza karşılığı yapılıyor.

Bazı dönemler (personel sayısı 10 u geçtiğinde) ödemeler banka kanalı ile yapılmış.

Muhtemelen yarın işe gelmeyecekmiş arkadaş.

Şirket ne yapmalı ?
Çıkış vs. için bildirim ne şekilde olmalı ?
Ne tür sıkıntılarla karşılaşabiliriz ?

İlginize teşekkür ederim. Saygılar..
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Yani adamın maaşı 1.200 net..siz ona kardeşim sigorta primini asgari ücretten yatırırız.. maaşının da kalan kısmını elden veririz dediniz..

Öncelikle çalışan mağdur ve haklı..

Şirket olarak şahsen benim başıma böyle bir olay gelse.. ben işçi ile anlaşıp.. onun Şikayet etmesine engel olurum..Çünkü her halükarda.. Bölge çalışmadan size tebligat gelecek.. ve işçinin iddaalarının asılsız olduğunu bana ispatla diyecek..Siz evrak hazırlayacaksınız.. sıkıntı yaşayacaksınız.. işinizi gücünüzü bırakıp.. müfettişin ayağına gideceksiniz..bir sürü dert.. ne gerek var.. ???

Ayrıca.. işçinin çıkışını sormuşsunuz.. tamam çıkışını yapın.. ama bu adamın ihbar ve kıdemi varsa.. siz bunların hesaplamasını hangi ücretten yapacaksınız? şuan gösterdiğiniz asgari ücretten yapacaksınız öyle değil mi? Ee adam demeyecek mi? " efendim benim maaşım 1.200 TL.. bu maaşım üzerinden kıdem tazminatımı hesaplayın "demeyecek mi? alın size başka bir sorun.. bu sefer de.. kıdem ve ihbar tazminatımı olması gerektiği gibi vermediler diyecek.. gene uğraşacaksınız..ne gerek var.. ???

Ayrıca.. ( bizzat başıma geldi ) her ne kadar bordro da işçinin maaşı olmasına rağmen.. işçinin.. müfettişe.. "efendim işimden olma riskim vardı.. paraya ihtiyacım olduğu için imza atmak zorunda kaldım" derse.. inanın müfettiş.. o işçiye inanır..sizin başınızın etini yer..hem bu işçiye maaşının 1.200 TL olduğuna dair bir evrak.. kaşeli imzalı bir kağıt.. ne bileyim.. herhangi bir belge vermiş olabilme ihtimaliniz var mı?
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Zor işler bunlar.. ne işveren sıkıntı yaşasın.. ne de işçi mağdur olsun..umarım kendi aranızda sorunu halledersiniz..
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

SN. FORWHOM;

Haklısınız iş karışık. Ancak çalışana işe girerken kardeşim şu maaşı veririm, şu ücretten de ssk.lı yapabilirim demişiz. Kabul etmiş üç yıldır da çalışıyor. Şimdi başka iş bulmuş hem bizi yüz üstü bırakıyor hem tazminat istiyor. Veremeyiz deyince de şikayet edeicem diyor.

Vicdanen hiç rahatsız değiliz. Anlaşmamız böyle. Özel sektörde % 90 böyle.

Biz işe alırken alıp konuşmuşuz adamı. Neyse..

Ancak her ay bordroya imza atmasının bir anlamı yok mu ? Adama "hukuk" kardeşim imza atmış ve bu maaşı kabul etmişsin hem de 3 yıldır. Demez mi ?

Sonuç olarak uğraşıcaz vs. Ama haklı isek ve hakkımızı savunabileceksek ned yapabiliriz diyorum ?
Yoksa uzlaşma noktası ( personelin tavrı nedeni ile ) zaten kalmadı.

Saygılar..
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Sayın Talham.. tamam siz haklısınız.. konuşmuşsunuz.. ama siz hakedişi daha düşük göstererek.. devleti zarar uğratıyorsunuz..vermeniz gereken vergiyi daha düşük gösteriyorsunuz.. problem burada.. Devlet ilk önce bununla ilgilenir.. sonra personel durumuna bakar..

Ayrıca.. bordroya imza attırmanızın tabiki bir mahiyeti var.. ama öyle işverenler çıkıyor ki.."imza atmazsan işten çıkarırım seni" diyor.. ben bizzat şahidim.. bu şekilde maaş bordrosuna imza attıran bir sürü işveren var..Bu nedenle.. sıkıntı yaratabilirler diyorum..

Sizin yapacağınız şey.. personelin şikayetinden sonra.. elinizdeki resmi evrakları.. SGK'ya götürüp.. sunmak olacak.. elinizde ciddi kayıtlar var.. ama bir şekilde personelin durumu ispat etme şansı da var..

Kolay gelsin..
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Evet işiniz karışık
Ancak çalışana işe girerken kardeşim şu maaşı veririm, şu ücretten de ssk.lı yapabilirim demişiz. Kabul etmiş üç yıldır da çalışıyor. Şimdi başka iş bulmuş hem bizi yüz üstü bırakıyor hem tazminat istiyor. Veremeyiz deyince de şikayet edeicem diyor.

Vicdanen hiç rahatsız değiliz. Anlaşmamız böyle. Özel sektörde % 90 böyle.
diyorsunuz fakat baştan hatayı siz yapmışsınız

ama siz hakedişi daha düşük göstererek.. devleti zarar uğratıyorsunuz..vermeniz gereken vergiyi daha düşük gösteriyorsunuz.. problem burada.. Devlet ilk önce bununla ilgilenir.. sonra personel durumuna bakar..
bence de pesonelinizle anlaşmaya bakın sonuçta siz üzülürsünüz.

bu şekilde ince düşünürseniz daha sonra bu şekilde sıkıntı yaşarsınız o nedenle bu tarz işlere girilmemesidir. Çalışanın hakkı ne ise verilmeli ne çalışan ne işveren sıkıntı yaşasın.
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Selamlar Sayın Talham
bahsettiğiniz kişi aylık 1200 tl aldığını ispatlayabilir mi?

Bordroları imzalatıyorsunuz,bazı aylarda da ücretleri bankadan yatırmışsınız,bu kişide parayı çekmiş, itirazda bulunmamış,gerekli imzalarıda atmış.

Burada her ne kadar işverenin art niyetinden bahsedilse de işçi de art niyetli davranmaktadır.Kaldı ki aslında işverenin art niyeti yoktur.Çünkü baştan anlaşma yapılmış fakat tek eksiklik anlaşmanın yazıya dökülmemesi olmuştur. Bu kişi ile yapılan iş sözleşmesi var mı? Varsa daha iyi savunma yapabilirsiniz.

Şahsi görüşüme göre haklılık payınız çok yüksek.İşe gelmez ise noter kanalı ile "işe davet" gönderin. Daveti geri bildirimli gönderin.Yani ihtar veya davet eline ulaştığına dair size bildirim yapılsın.Daha sonra belirlediğiniz süre kadar bekleyin.geri gelmez veya cevap vermez ise sözleşmeyi tek taraflı fesh edin.
Her halükarda şikayet için evraklarınızı şimdiden hazırlamaya başlayın.

Bana göre işçinin art niyeti vardır ve ssk bunu göz önüne alacaktır.Gerekirse sizde (hemen işten ayrılmak istediği için) ihbar öneline uymadığı gerekçesiyle sizi mağdur ettiği konusunda karşı dava açarsınız.

Saygılar.
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Farzedelim ki.. şuan ben işsizim..Bir firmayla anlaşıyorum.. firma yetkilisi bana 1.300 TL net maaş vereceğini ama SGK primimi asgari ücretten yatıracağını belirtiyor..

Ben işsizim..iş lazım bana.. teklifine hayır dersem.. firma yetkilisi beni işe alamayacak..Bende işi kaybetmemek adına.. tamam diyorum ve bu şekilde çalışmaya başlıyorum..

Özür dileyerek bir şey sormak istiyorum..

Burada ben mi art niyetliyim.. yoksa işveren mi? anlamadım da ???
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

forwhom ' Alıntı:
Farzedelim ki.. şuan ben işsizim..Bir firmayla anlaşıyorum.. firma yetkilisi bana 1.300 TL net maaş vereceğini ama SGK primimi asgari ücretten yatıracağını belirtiyor..

Ben işsizim..iş lazım bana.. teklifine hayır dersem.. firma yetkilisi beni işe alamayacak..Bende işi kaybetmemek adına.. tamam diyorum ve bu şekilde çalışmaya başlıyorum..

Özür dileyerek bir şey sormak istiyorum..

Burada ben mi art niyetliyim.. yoksa işveren mi? anlamadım da ???


Sayın forwhom,estağfurullah özür dilemeyiniz,konuyu irdeliyoruz.Çünkü buna benzer binlerce örnek var.
Burada bende şunu size sormak isterim.Bu itiraz için neden 3 yıl bekleniyor?
Yani çalışırken iyi güzel de neden ayrılık vakti geldiğinde olay çirkinleşiyor. Kanunlar her ne kadar işçi tarafındaysa da işvereni de koruyor.Arkadaşın belirttiği gibi özel sektörde %90 durum böyledir. Kaldı ki burada bir aldatmaca yoktur.Her şey baştan görüşülmüş ve anlaşma sağlanarak işe başlanmıştır.Aksi vaatler sunulsaydı ve olay bu aşamaya gelseydi söylediklerinizde sonuna kadar size hak verebilirdim..İşveren kendi şartlarını sunmuş ve işçide bunu kabul ederek işe başlamıştır.İşçi 3 yıldır bu uygulamayı kabul etmiş ve sesini çıkarmamıştır.İşveren burada bana göre dürüst ve iyi niyetli davranmış olayı baştan işçiye söylemiştir.Ve sonuçta işçide bunun bilincinde olarak işe başlamıştır.Daha sona işçi şunu söylememeli: Efendim o zamanlar işe ihtiyacım vardı sesimi çıkaramadım ama şimdi gözüm açıldı vs.
Eğer burada anlaltıldığı gibi herşey evrak ve belge bazında usulüne uygun yapılmışsa yine sözlerimin arkasındayım bana göre işçinin art niyeti söz konusudur.Çalışma bakanlığı kimin lehine karar verir,tabiki onların takdiridir.
Saygılar
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Sayın twolf.. şöyle değiştireyim o zaman..


Ben 1.300 TL net maaşla çalışıyorum..Benim SGK primim asgari ücretten yatıyor.. Ben bunu biliyorum.. işverenime de kızmıyorum..anlaştık çünkü..

Ama aradan 1.5 sene geçti.. ben işyerinde bir iş kazası geçirdim.. 2 ay iş görememezlik raporu aldım ve iş başı yapamadım. Herneyse ben doğal olarak bu iki ay içerisinde işverenimden maaş alamadım..SGK'ya gittim.. SGK'da doğal olarak benim 2 aylık ödememi..APHB'nde gördüğü rakam üzerinden verdi..

Ama burada ben mağdurum..İşverenime gittim.. zararımın karşılanmasını.. sıkıntıda olduğumu söyledim.. işverenim de karşılamadı.. bende "o zaman sizi şikayet edeceğim" dedim..Bu benim gözümün açıldığı anlamına mı geliyor?

Kusura bakmayın ama burada bir hata var.. biz dünya kadar insanın maaşını tam gösterebilmek için canımız çıkıyor her ay..bizde anlaşalım.. hatta yazılı bir sözleşme yapalım isteyen istediğini yapsın..olur mu? bu yapılan anlaşmanın.. sözleşmenin SGK nazarında bir mahiyeti var mıdır?
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

sayın forwhom,elbetteki verdiğiniz örnekleri çoğaltabilirsiniz.
Sanıyorum şu konuda öncelikle anlaşmamız gerekiyor.Şu anda olması gerekeni değil,olan ve gerçekleşmiş bir olayı tartışıyoruz.olması gereken tabiki de söylediğiniz şekildedir.Ama olan ve bundan sonrada olacak olan maalesef bu şekilde değildir.Bunun böyle olamayacağını SGK kurumuda bilmektedir hatta bu konuda esnek bile davranmaktadır.Ücretlerin tam şekilde gösterilmesi günümüz ekonomisinde mümkün değildir.SGK olsun işveren olsun hatta işçi olsun bunun farkındadır.Haliyle herkes kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmektedir.Bu çıkarlar içinde hareket ederken de bence niyet önemlidir.Ona bakarsanız ssk'yı tam göstermeyin asgariden gösterin aradaki farkıda bana elden verin razıyım diyen de bir düşünce vardır.Ben burada bu şekilde davranan işverenlerin doğru yaptığını savunmuyorum.Fakat ortada anlaşılan ve çalışılan bir süre var. ve buna benzer örnekler o kadar çok ki herkes kendini savunacak şekilde tedbir alma yoluna gider.İşverende tedbirini böyle almış işçide bunu kabul etmiş ve işe başlamıştır.

"sözleşmenin SGK nazarında bir mahiyeti var mıdır?"
tabiki vardır.iş sözleşmesi ne için yapılır başka?
"biz dünya kadar insanın maaşını tam gösterebilmek için canımız çıkıyor her ay..bizde anlaşalım.."
Her iki taraf rıza gösterdikten sonra anlaşabiliyorsanız anlaşın.Kim engel olabilir?

Velhasıl dediğim gibi olması gereken ile olan maalesef böyle değil.
Saygılar.
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Sayın Twolf..

Siz iş sözleşmesine..maaşının yarınısı elden vereceğim.. sigortanı asgari ücretten yatıracağım diye bir ibare koyacaksınız.. Ve SGK'da bunu kabul edecek öyle mi? Burada ben işçiden söz etmiyorum..Devlete verilen vergiden söz ediyorum..

Ayrıca.. İşçi ile anlaşmak kolay.. piyasada bir sürü gariban var.. hak yemekten daha basit bir şey var mı? gene yukarıdaki sözümü savunuyorum..SGK sizin sözleşmenize koyduğunuz o maddeyi.. ya da kendi aranızda yaptığınız anlaşmayı nasıl kabul eder onu anlamıyorum..?

İşe başlarken işverenin yaptığı teklifi..kabul ederken iyi.. 3 sene sonra aslında kendisinin zararda olduğunu öğrenip.. işten ayrılmak istediğini ve işverenini şikayet edeceğini söylediği zaman mı kötü?
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

S.TALHAM'ın yazdıklarını okuduk bir de işçinin tarafındanbakmak lazım olaya bana göre her iki tarafta hatalı özellikle işveren daha önce yazdığım gibi asgari ücret üzerinden işçi çalıştıracak yada maaşını tam gösterecek. İşçi işe başlarken kabul etmiş etmeyebilirdide işveren istediği şekilde işçi bulamayabilirdide asgari ücretten de gösteremeyebilirdi bence işveren işçisinin neden işten çıkmak istediğini sorgulamalı maaş problemi var ise aralarında anlaşmalı anlaşırlar ise maaş ödemelerini verdiği rakamdan göstermesi gerekir. İşçi ile anlaşamaz ise işveren işçinin hakkını vermeli sonuçta işe başlarken işverenin isteği olmuş şimdide işçi hakkını istiyor.

iyi günler...
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

:) Sözleşme konusunda sanırım yanlış anlaşıldım.Bahsettiğiniz şekilde bir sözleşme olabilir mi mümkün değil tabiki.Sözleşmede belirttiğiniz şart ve ücretlere elbetteki uyacaksınız.Sözleşme yapılsın demekle bu şekilde yazılsın demek istemedim.
Eğer bordrolar imzalanmamış,ücretlerde bankadan yatırılmamış olsaydı işveren hiçbir itirazda bulunamayabilirdi.Fakat bu durumda işçinin kendini savunması biraz zor olacak.Son olarak bunu söyleyebilirim.

Saygılar
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim:)

Hayırlısı neyse o olsun artık.. iyi günler..
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

bütün yazılanları okudum..
işe başlamadan evvel iş sözleşmesi düzenlenip, sözleşmede ücret konusunda 1.200.-TL, sigorta konusuda asgari ücret üzerinden yapılacaktır gibi bir madde konulsaydı..

Bu sözleşme, İş Kanunu na göre geçerli olur muydu? ispat edici belge açısından değil, kanuna göre sözleşmeye böyle bir madde konulur mu?
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Bence sözleşmeye böyle bir ibare konulamaz.Bordro ücret üzerinden düzenlenip SGK ya da o ücret bildirilmeli.Yıllar evvel iki farklı asgari ücret açıklanırdı.SSK için ayrı,gelir vergisi için ayrı.Belki o dönemler uygulanabilirdi.Ama şu anda bana göre mümkün değil.Direk vergi kaçakçılığı olur :)
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Sn.twolf bizde
Ama şu anda bana göre mümkün değil.Direk vergi kaçakçılığı olur Gülümseme
bu ayrıntıya dikkat çekiyoruz yukarıdaki olayda gayet açık söylemişsiniz işte...

iyi günler...
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Selamlar.
Siz acaba baştan beri benim yazdıklarımı yanlış mı yorumladınız,yoksa benmi anlatmak istediğimi anlatamadım.
Şimdi yapılan işlemin veya uygulamanın kanuna hatta vicdana uygunluğunu tartışmıyoruz.İşin kanun nizam ayağı bellidir,üzerinde konuşulmasına bile gerek yok.Yani olması gereken bellidir. Burada asıl sorunun özü, olmuş bitmiş bir olay vardır ve karşılığında nasıl bir savunma yapılabileceği sorusudur.

Kendinizi bu işverenin müşaviri yerine koyun ve böyle bir olayla karşılaştığınızı düşünün.Çoğunluk herhalde şöyle düşünüyor: " hiç uğraşmayın biz haksısız ya işçiyle anlaşma yoluna gidelim ya da ceza gelecektir buna hazırlıklı olalım"
Yani katillerin bile savunulduğu dünyada bu olaya bir savunma yapmayacak mıyız.Olay leyhte veya aleyhte sonuçlanabilir bu ayrı birşey.Ben soruyu savunma yönünü ele alarak değerlendirdim.
Sorunun özü,nasıl savunursunuz? Ortada işverenin kendince aldığı tedbirler var.Savunma da haliyle bu tedbirlerden yola çıkılmayacak mı? Bu incelemenin her iki taraf içinde zor geçeceğini kabul edelim.

Kısaca konuyu kanuna uygunluğundan ziyade savunma yönüyle ele aldığımı bilmenizi isterim.Savunmanız geçerli olur,olmaz.Bu kurumun değerlendireceği konu.O yüzden yanlış anlaşılmak istemem.
Yine de her iki taraf için hayırlısı olsun diyelim.
Saygılar.
 
Ynt: Asgari ücretten ssk. ya itiraz ... !

Bütün arkadaşlara paylaşımlarından dolayı teşekkür ederim.
İşin VİCDAN tarafında fazlası ile durulmuş.. Hangi pencereden bakıldığına bağlı olarak durum değişiyor.
Bir taraftan bakınca; çalışanın ihtiyaç durumundan faydalanmış işveren..
Diğer taraftan bakınca, iş vermiş ekmek vermiş ve dürüstçe durumu izah etmiş. Personel maymun uyandı deyip, suistimal etmeye kalkmış..!

Şu kadarını söyleyeyim ki ; bu günün şartlarında sigortalı çalışan ve primi asg. ücretten ödenen çalışan da işveren olsa aynı şeyi yapar.. Yoksa ayakta kalmasına imkan yok.. Özellikle bizim sektörde..

Neyse aslında konunun vicdani tarafını sormamıştım. Dediğim gibi nereden baktığınıza göre değişiyor durum.

Hukuk karşısında durumumuza gelince, avukat arkadaşlar da kesin konuşamadılar. İmzaya rağmen şahit vs. ile maaşını ispat edebilir personel diyorlar. Uzlaşma yolunu deneyeceğiz.

Cevaplar için tekrar tşk. ederim.
 
Üst