Sadece gece dezenfeksiyon tabi ki anlamsız olur. İnsanı algılayınca otomatik cihazı kapatan sistemler var. Asansörlerde kullanılıyor mesela, insan yokken devreye girip canlı algılayınca kapanıyor. Elemanları saatte bir, 1-2 dk dışarı çıkartıp cihazın çalışması sağlanabilir. Biraz uçuk çözümler ama salgınla yaşamaya alışmak gerekecek gibi böyle giderse bir şekilde.
Konudan sapmak istemem ama,
dediğiniz gibi artık telefon uygulamasındaki alışveriş sitelerinden bile temin edilebilen ürünler oldu uv lambalar, oksijen kompanzatörleri, ev tipi ozon üreteçleri, tamamı bu virusle yıldızı parlayan ürünler . Herkes yapar , kolayca satar oldu bunları.
UV konusunda, tüm bakteri ve viruslere etki edip yok edebilecek UV türü UVC dir. En tehlikeli , en etkili , en yok edici UV ışığı.
Kesinlikle insanların bulunduğu anlarda kullanılmaması gerekir. 3dk da kızartabilirsiniz kişiyi.
Kullanacağınız ortamın ebatları, virusun yerleşmiş olabileceği yüzeylerin şekli ( etkili olabilmesi için ışığın tüm yüzeylere etki edebilmesi gerekir) virusun o yüzeye yerleşmiş olduğu süre... Bunlar kullanılması gereken UVC gücünün belirlenmesini sağlayabilecek olan verile olmasına rağmen henuz o veriler olsa bile hangi güçle ne kadar UVC ye maruz kalması gerekir yüzeylerin hesapma metodu yok, böyle de garip bir durum.
O nedenle öneriniz üzerine ola ki genel dezenfeksiyon için ek tedbir almak isteyeceklere önerim, kimselerin bulunmadığı saatlerde çalışacak ev tipi ozon üreteçleri kullanımıdır. Sabah biraz ahır bir koku olabilir ama bir süre sonra alışıldığından ozon kokusuna , o kadar rahatsız edici gelmemeye hatta tersine hijyenin sağlandığı düşüncesinin oluşmasına neden oluyor o koku.