fonradar

Asıl ve İptal Bildirge Hakkında

miller57

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Şub 2011
Mesajlar
343
Konum
İstanbul
Arkadaşlar bir sorum olacak.

23 Ocaka kadar vermemiz gereken 2012/Aralık bildirgemizi sehven 5510 kanun maddesi seçilerek göndermişiz. Halbuki firmanın 11. ayda borcu varmış... Bugün itibariyle iptal bildirge verdik. 5510 teşviğini seçmeden asıl bildirge verdik. Yani toplamda Asıl, İptal, Asıl oldu.
Ek mi vermemiz gerekiyor du ?
 
SGK her kanun md ve teşviksiz bildirimde ilk verileni asıl olarak kabul ettiğinden işlemiz doğru.
 
SGK her kanun md ve teşviksiz bildirimde ilk verileni asıl olarak kabul ettiğinden işlemiz doğru.

Teşekkürler, bir sıkıntı yok diyorsunuz yani...
İşverenin borcunu görüntülediğimde de 12. ayla ilgili olarak, iptal bildirgenin dv'ni + son verdiğimiz teşviksiz asıl bildirgenin prim ve işsizlik borcu ile dv'nin borç olarak yazılmış olduğunu gördüm.
 
11. Ayda borcu olan firmayı 12.ayda %5 teşviğinden yararlandırmışız. Kurum farkedip ceza kesmeden kendimiz iptal edip doğrusunu verdik.
 
Selamlar
Kurum ve sistemin farketmesinden önce sizin düzeltme yapmanız isabet olmuş.Yalnız,asıl-iptal-asıl dediğiniz bildirge türü,herhalde asıl-iptal-ek olmalı.Belki dil sürçmesi olmuştur.Ayrıca tüm tahakkuklardaki damga vergileri ödenmek zorunda..Tahakkuk borçlarını söylediğiniz şekilde sistemden görmüşseniz,sorun yok demektir.
Saygılar
 
sn.miller57 ( sorunuzu yanlış anlamadıysam )

ilk yaptığınız doğru idi.11 ay borcunuz varken 12.ayı indirimli verecektiniz.11 ayı ödemden 12.aya inidirim vermiyor zaten.
 
Arkadaşım yaptığınız işlemde bir hata yok bir sorun çıkmaz merak etmeyin.Zaten asıl verilemiycek olsa e-bildirge sisteminde uyarı veriyor daha önce asıl bildirge verilmiş tekrar verilemez gibisinden.Öyle birşey olsa ek olarak yollardınız.İşlemleriniz doğru.Birtek ay sonunda ödemeyi yaparken ekstradan bir damga vergisi daha ödiyceksiniz.
 
Arkadaşlar yanıtlar ve yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim.

Sayın aşkınbulduk bende öyle zannediyordum. Fakat 11.aya borcumuz varken, 12.aya teşvikten yararlanarak bildirge verdik.(sistem ey mükellef senin 11.aya borcun varken nasıl 5510 ve 6111 teşviğinden yararlanırsın demedi.)

Sn.Twolf. Dil sürçmesi diye düşünmekte haklısınız ama gerçekte aynen yazdığım gibi oldu. Asıl+İptal bildirgelerden sonra ek yerine yine asıl verdik. Sistem kabul etti, hiçbir uyarı vermedi. Ben ek verecektim lakin (asıl versem ne olur acaba sistem uyarırmı diye düşündüm) sistem kabul edince bende onaylamış oldum.

Sn.Rietveld ve smmm ankara. Aynen dediğiniz gibi iptal bildirgenin dv + son verdiğimiz asıl bildirgenin borcu sistemde borcumuz olarak gözüküyor.
 
Daha önce yazdığın gibi eğer kanuın maddesiz bir bildirim verip sonradan herhangi bir nedenle bu bildirgede düzeltme yapmak isterseniz ek eğer herhangibir kanun md ile bildirim yapmak isterseniz asıl oluyor. Kısaca ilk verdiğiniz bildirim teşviksiz veya kanun md ile verdikten sonra yine aynı şekilde teşviksiz veya aynı kanun maddeli ilave/değişiklik bildirimi yapmak isterseniz ek olarak değilse asıl olarak verilir.
 
Üst