fonradar

Askerlik Tazminatı

Üyelik
25 Kas 2018
Mesajlar
6
Konum
izmir
Bedelli Askerlik Tazminat Hakkı.

Selam, İzmir’de 9 yıldır finans sektöründe çalışıyorum.

Askerlik tecil surem bitti ve muayenemi oldum beni erken almaları icin dilekçe verdim fakat 1,2,3 celp almadilar 4. celp çıktı sülüsumu verip iş yerinden ayrıldım.

Sevk kagidi doğrulaması icin askeriyeye gittim istersen bedelliden yararlanabilirsin teslim olmadan dediler bende bedelli parasını bulup askerliğimi bedelliye çevirdim.

Haliyle celp dönemim ertelendi 2019 Ağustos ayına şirket teslim olmadığım icin tazminat ödemiyor ne yapmam gerek hem işsiz kaldım hemde haklarımı alamadım.

İŞKUR işsizlik maaşıda terhis belgesini götürmeden vermiyor. Bu durumdan dolayı eşimle aram açıldı borçları param olmadığı icin ödeyemiyorum. Askerlik içinde neredeyse 1 yıl var herhangi bir is bulabilirmiyim bilmiyorum ne yapmam gerek yardımlarınıza ihtiyacım var.
 
Son düzenleme:
Öncelikle Allah yardımcınız olsun,bedelli kapsamına girmişsiniz ama diğer taraftan zor durumda kalmışsınız.
İşverende ödemek istemiyorsa bu konunun yolu mahkemeye çıkar,çıksa bile sonuç lehinize çıkar mı,sanmam.kıdem tazminatı yönünden Yargı kararlarında olağan askerlik öncesi 5/5.5 aylık süre makul görülüyor,
ancak;
a.sizin askere gitmenize bu süreden daha fazla süre var(sizin olayınız zaten buna uymuyor)
b.esasen BEDELLİ askerlik durumunuz var ki,bu yöndende olayınız çözümsüz.
Sonuç,
takdir işverenin,bence başlatmanız gereken bir süreç yok,kabüllenmekten başka.
Farklı düşüncesi olan var ise paylaşalım derim.
 
3-4 Avukatla görüştüm aşağıdaki gibi bilgiler verdiler.

Sevk kağıdını verdiğin gün işyerinle ilişiliğin kesilir ve o gün haklarının tamamını yatırmaları zorunludur sonra kendi iradenle istersen vatandaşlık olarak sana tanınmış bir haktan yararlanabilirsin bu durum kimseyi bağlamaz.

Bazı forumlarda aşağıdaki gibi verilen kararlar paylaşılmış.

1999 / 3252 Karar No : 1999 / 5419
Merci : Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Tarih : 16/03/1999

Özü : MUVAZZAF ASKERLİK HİZMETİNİ YAPMAK AMACIYLA İŞYERİNDEN AYRILAN DAVACI İŞÇİ, CELP DÖNEMİNİN ERTELENMESİ NEDENİYLE ASKERE GİDEMEMİŞ OLSA DA KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANIR.

Tecrübeli arkadaşların yorumlarına ihtiyacım var.
 
Hayır bu yorum doğru değil. İşin özüne bakılır. Kanun bedelli askerlik için kıdem tazminatı ödenmez bunlar izinli sayılır diyor.İşveren askerlik nedeniyle kıdem tazminatı hemen ödemiş olsa bile bunu iade talep etme hakkı bence saklıdır. Türk hukuk sisteminde yasalar hiyerarşisi vardır.Buna göre de yeni kanun /eski kanuna , özel hükümler/genel hükümlere üstündür..
İsterseniz avukatlara bu yorumu gösterin.. Kıdem tazminatı ödenmedi diye dava açarsanız, işveren de askerlik yapmadı ki neden ödeyeyim der.
 
Aslına bakarsanız avukatın belirttiği gibi; askerlik şubesi tarafından verilen sevk belgesinin işverene iletilmesi ile kanunda belirtilen , yargıtay kararlarında aranan şart sağlanmış oluyor. Bu durumda da işverenin kıdem tazminatını sevk belgesinin kendisine iletildiği gün ödemiş olması gerekir.
İşverenin askerlik görevi nedeniyle sözleşmenin feshedildiğini görebileceği şekil bu, yoksa ha evet sevk belgesi aldın ama sen birliğine teslim olduğunda beni ara birliğinden, askeri kıyafetli bi resim gönder ben ancak o zaman sana inanırım , o zamana (yada x zamana kadar ) sana tazminatını ödeyemem deme seçeneği yok.
Adam sevk belgesini aldı , kıdem tazminatı henuz ödenmedi ama bir kaç güne ödenecek dendi, birliğine teslim olmaya giderken kalp krizi geçirdi ve askerliğe elverişsizdir raporu verildi, ne olacak askerlik yapmadın o yüzden kıdem tazminatına artık hak kazanmıyorsun mu denecek?
 
Normalde evet durum sn.Keremcem beyin dediği gibidir,ancak olayımızın özü belirttiğim gibidir,bunu sn.Keremcem beyde bilir, bana öyle geliyor ki sanırım ya siz birşeyler söylediniz işveren duydu yada öyle veya böyle şüphelenerek zamanında yani dilekçeyle beraber sülününüzü verdiğiniz gün yada ertesi gün yahut en kısa sürede(muaccel hale gelen)tazminatı işverenödememiş/ödemek istememiş gibi!!!her neyse artık son tahlilde mevcut duruma göre işçi yönünden yapılması gereken nedir?
bence şu an yapılması gereken bir durum yok,dava konusu edilse de bu dava işveren aleyhine dolayısıyla işçi lehine sonuçlanmaz kanaatindeyim,yanılıyorsam sn.üyeler cevap versinler ki doğru sonuca ulaşalım derim.
(Olayımızın özü itibariyle Avukatların görüşüne katılmıyorum)
 
Son düzenleme:
bence burada iş mahkemeye gittiğinde bakılacak olan çalışanın niyeti olacaktır.
Niyette bir kandırma olup olmadığını gösterecek en önemli dayanak ta '' askerlik şubesince verilen sevk belgesi'' olacak.
Yani çalışan askerlik şubesinden sevk belgesini almış ve ayrılma sebebinde belirttiği gibi askere gitmek için ilk adımı atmıştır.
 
Evet niyet önemlidir ancak niyet ile eylemin de örtüşmesi gerekir diye düşünüyorum.(ayrı bir konu olsada anlaşılması açısından örneğin adam öldü,niyetim onu öldürmek değildi,ama önceden tasarlanan bir eylem ise tabiki durum değişir,değil ise durum yine değişir)Kişinin ilk niyeti olağan halde yani normal halde askere gitmek idi,hatta bu duruma ilişkin işverene ibraz ettiği belge/sülüs de bu yöndedir,buraya kadar sorun yok,ancak sonradan görüldü anlaşıldı ki ilgilinin bedelli kapsamında olduğu tespit olundu,bu noktada niyet bağlamında bu durumun önceden tasarlanmış olan bir eylem yani işvereni yanıltma,kanunu dolanma olduğu söylenir veya söylenemez diyende görüş belirtilebilir isede esasen bu çerçevede ikilem bu noktada düğümlenir,sonuç itibariyle niyet ile eylemin örtüşmesi gerekir düşüncesindeyim.
 
Aynen katlıyorum. Diyelim ki tazminat ödendi askerlik fiili gerçekleşmediği için işveren iade davası açabilir.
 
Son düzenleme:
Sevk belgesini teslim aldığı gün kıdem tazminatını ödemesi gerekmiyor mu işverenin yasal olarak?
 
Kıdem tazminatı,
hak edilen tarih/gün de doğar,doğduğu an itibariyle de ödenmesi gerekir düşüncesindeyim.
 
Selamlar, dava ettim mahkeme yakında detayları paylaşıyor olacağım.

Şirket tazminatı ödemiyorsa noter üzerinden madem askere gitmedin iş yerine geri dön dönmezsen sözleşmeni fesih edeceğim demesi gerekiyormuş. Noter tarafından böyle bir ihtar tarafıma gelmedi.
 
Çok ilginç bir karar olmuş.
Bedelli askerlik için kanun ücretsiz izinli sayılır diyor, yargıtay ilgili maddeye hiç değinmeden (eklediğiniz kararında) kıdem tazminatı şartları oluştuysa alabilir diyor.
 
Sayın Arkadaşlar,

Askerlikle ilgili "Sevk Kağıdı" alınıp işyerine verildiği andan itibaren kıdem tazminatına hak kazanılır. ;Ancak ödemeler için esas olan Borçlar Kanunudur. Burada bir İbraname hazırlanıp İstifa ile ilgili bağlantının da kurulması gerekir. İbraname BK 420. maddeye göre hazırlanır ancak imza için de 30 gün beklenir. İbraname bu işin esasıdır. Bu süre içinde Kıdem ve varsa diğer alacaklar banka hesabına yatırılmaz ise ibra hükümsüz kalır. İşverenin sonradan oluşan durum nedeniyle kıdem tazminatını ödememsi aslında istifayı da hükümsüz kılar, burada kanımca yasanın öngörülebilirlik ilkesi ön plandadır. Arkadaşımızın işverene bir dilekçeyle işe iadesini kabul etmesine dair yazılı bir müracaatında yarar var ardından iş kurumuna şikayet dilekçesi yazmasını öneririm.

KHK konusuna gelince; bence bu kararnamedeki hüküm geçersiz. Mahkeme kararı İş yasasına göre verilmiş ve bence doğru. Anayasaya göre yasa hükmü varsa KHK çıkarılamaz. Bu konuda yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Konuyu daha geniş irdelemek gerekiyor.
 
Selamlar, şuan bilirkişi atandı ücret hesaplaması yapılıyor.

Sevk kağıdı ile işten ayrıldığımda tazminatımı ödeselerdi aldığım tazminatı eşime bırakıp rahat rahat 6 ay askerliğimi yapıp dönecektim.
Fakat teslim olacağım tarihe kadar ödeme yapmadılar. Haliyle eşimi çoluğum çocuğumu aç mı bırakacağım? borç harç bedelliye çevirdim ve kalan hayatıma devam ettim. Bu arada askere gidip geldim. Muhtemelen yargıtaya taşıyacaklar sonuçları paylaşıyor olacağım.
 
Bu davanın sonucunu önemsiyorum,bilgi verirseniz öğrenmiş oluruz.Dileğim lehinize sonuçlanması,bakalım mahkemeden nasıl bir karar çıkacak merak ediyorum
 

Benzer konular

Üst