Avans Kıdem Tazminatı

oky

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Ocak 2008
Mesajlar
482
Konum
Ank
merhb, henüz bir yılını doldurmamış işe devam eden işçiye avans niteliğinde kıdem tazminatı ödenebilir mi..
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

Hayır . Hiç bir mantığı yok. Niye kıdem ödensin ki. İşçi çalışıyor. İşveren seni bir yıl sonra işten çıkarıcam bak ona göre mi diyecek?? 8) :eek:
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

amaç işçinin o ayki gelirini yüksek göstermek, bildiğiniz gibi kıdem tazminatında sadece damga kesiliyor ::)
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

Değerli Büyüklerim,

Personel maddi yönden sıkıştığı için girdi çıktı işlemi yaparak kıdem tazminatı nı haketmesi doğru bir uygulama mıdır? Bir çok yerde karşılaştığım bu uygulamayı personele avans olarak göstersek ssk dan çıkışını vermeden bu verdiğimiz uzun vadeli avans vergi ve ssk ya tabi değil dir değil mi?

Ayrıca diğer bir personel için de deneme süresinde sigortalı yapılmamış ( 7.ayda) 8 ayda işe alınmıs ve 8 ay sonunda istifa etmiş. Bu personele 7 ayda sadece tutanak düzenlenerek ücret verilmiş. Ben buradaki vergi ve ssk kaybını düzeltmek için ne yapmalıyım. Vergi için düzeltme mi vermeliyim ?

Konu hakkında siz büyüklerimin yorumları benim için çok değerlidir

Saygılarımla
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

Girdi çıktı yapabilirsin. Ancak ssk dan olmak kaydı ile.
Başına bela açmak istiyorsan ve mükellefi kaybetmek istiyosan geriye dönük giriş ver. Tabi büyük cezalara hazır ol.
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

bir personele kıdem tazminatı vermemiz için illaki o kişiyi işten çıkartmamız gerekmiyor. Bu nedenle bu işçiyi çıkartacağımızı taahhüt etmemize gerek yok. Mesela bir işçinin emekliliğine kısa bir süre kalmıştır. Ya da bir personel muvazzaf askerlik sebebiyle işten ayrılacağı tarih aşağı yukarı kestirilebiliyordur. Dolayısıyle tazminat hakkının doğacağı tarihte tahakkuk edecek kıdem tazminatına mahsuben ama kesinlikle bu ödemenin ayrı bir hesapta kıdem tazminatının tahakkuk edeceği tarihe kadar bekletilip bu işlemle bağlantı kurulmasında bir sakınca olmıyacağı kanısındayım.
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

batlı ' Alıntı:
bir personele kıdem tazminatı vermemiz için illaki o kişiyi işten çıkartmamız gerekmiyor.


???

batlı ' Alıntı:
Bu nedenle bu işçiyi çıkartacağımızı taahhüt etmemize gerek yok. Mesela bir işçinin emekliliğine kısa bir süre kalmıştır. Ya da bir personel muvazzaf askerlik sebebiyle işten ayrılacağı tarih aşağı yukarı kestirilebiliyordur. Dolayısıyle tazminat hakkının doğacağı tarihte tahakkuk edecek kıdem tazminatına mahsuben ama kesinlikle bu ödemenin ayrı bir hesapta kıdem tazminatının tahakkuk edeceği tarihe kadar bekletilip bu işlemle bağlantı kurulmasında bir sakınca olmıyacağı kanısındayım.

Böyle dolambaçlı ve muvazaalı işlemler yapacağınıza neden avans vermiyorsunuz?
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

batlı ' Alıntı:
bir personele kıdem tazminatı vermemiz için illaki o kişiyi işten çıkartmamız gerekmiyor.
Kıdem tazminatı en az 1 yıl çalışmış olan işçiye, geçerli bir nedenle sözleşmenin son bulması durumunda ödenir.
1 yılını doldurmamışsa,kıdem tazminatı hakkı doğmamıştır,doğmamış çocuğa don biçilebilemez,ödenen paranın adı dahi kıdem tazminatı ile ilgili bir şey olamaz.
Sözleşme sona ermemişse,kıdem tazminatı ödenmesi şartı oluşmamıştır.Kıdem tazminatı ödenemez.
Çalışan ,çalışmaya devameden işçiye kıdem tazminatı ödeyemezsiniz.Yaptığınız diğer ödeme türlerinde ise,gene primlerinin ödenmesi,kesintilerin yapılması zorunludur.
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

sayın oky
bana göre en güvenli yol işçinize avans ödemesi yapmanızdır.
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

Avans da olmaz. Ücret olarak kabul edilip vergilendirilmesi gerekir. Hem de sgk kesintisi. Artık herşeyden kontrol devri başlıyor.
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

Adı üzerinde tazminat. Tazminat belli koşulların yerine gelmesi veya gelmemesi karşılığı verilen paradır. Şartları oluşmayan bir şey için avans olmaz.
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

Sayın büyüklerim,

Çok değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Anlayabildiğim kadarıyla avans olarak verdiğimiz tutar üzerinden vergi ve ssk primi kesip o ayın bildirgesinde mutlaka bildirmemiz gerekiyor. Bu şekilde zamanından önce verdiğimiz ücretin aslında kıdem tazminatıyla bir ilgisi kalmıyor ve de mutlaka vergilendirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde vergi ziyanına sebep oluyoruz.

Saygılarımla
 
Ynt: Avans Kıdem Tazminatı

Evet evren;

Zaten o zaman kıdem tazminatı filan olmuyor, doğrudan ücret ödemesi kabul ediliyor.
 
Üst