fonradar

Avukatların Gider Ortaklığı

Üyelik
5 Kas 2010
Mesajlar
42
Konum
İSTANBUL
Merhaba Üstadlar. İki avukat mükellef geldi. Bir büro tutup gider ortaklığı yapacaklar. Herkes kendi vergi kaydından mesul. Yeni bir ofis kiralamışlar kira tutarı 1.000 TL ve kontrattı ikisininde ismi yazmakta. Maliye ye açılış verirken tutarı ikiye bölüp buna göre beyan verip açılışı yaptık. Gelen yoklamacı memur arkadaş da tutarı ona göre hesaplayıp tutanağı tuttu ve muhtasar beyannamesinde her kesin tutarını kadar beyan edip stopajlarını ödüyorlar.

Buraya kadar sorun yok sanırım. Kafama takılan ise, elektrik su ve telefon giderleri. Bunların bir kısmı birinin üstüne kayıtlı bir kısmı diğerinin üstüne kayıtlı. Masrafları ikisi ortak oduyorlar fakat vergisel olarak bunları nasl giderlestireceğim kafam karıştı. Yoksa hangi fatura kimin üstüne ise direk ona gider yazıp diğer giderleri giderleştirmemek mi yoksa. Her gelen faturayı 2 bölüp paylarına göre giderleştirmek mi yoksa tüm faturaları birine giderleştirip diğerine giderleri yansıtmak mı? Yada bu giderleri hiç işlememek mi? Bu tarzda gider ortaklığı olan üstadlarda var bunlar nasıl işlem yapıyorlar bilgi verirseniz çok sevinirim.

İyi günler.
 
Faturanın kimin üstüne geldiği önemli değil, bu tür elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon, aidat faturaları adrese gelip, adreste tüketildikleri için kira kontratı süresince iki ortağa ortaklık oranları nispetinde ikiye bölerek giderleştirebilirsiniz diye düşünüyorum.
 
İşe başlamayı nasıl verdiniz ? Bildirim formunda ikisinide ismimi var...ayrı ayrı form mu verdiniz. ..? Kontrat ta iki kiracı hiç görmedim. .
 

Benzer konular

Üst