Aylara Sari İnşaat

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan karapinar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Arkadaşlar aylara sari olarak yapılan insaat işlerinde örneğin is ocakta başlayıp ekimde bitecek 1.2.3. Gecicide beyan ediyormuyuz yoksa 4. Gecicide mi beyan ediyoruz uygulama yapan arkadaşlar varmi bilgi aldığım kişilerden farklı cevaplar alıyorum bilgisi olan sorun yaşamadan uygulama yapan arkadaşlar yardimci olursa sevinirim

bu itibarla, yapılan inşaat tamamen bitirilmediği müddetçe maliyet oluşmayacağından inşaatın devamı süresinde alınan hakedişler avans olarak değerlendirilecek ve söz konusu hakediş alımları nedeniyle kar/zarar beyan edilmesi söz konusu olmayacaktır.
bu çerçevede ilgi dilekçenizde aynı yıl içinde başlayıp bitirilmesinin öngörüldüğü belirtilen inşaata ilişkin olarak; inşaatın bitirildiği dönemde maliyet bedelinin tespit edilmesi ve alınan hakedişlerle arasındaki farkın (inşaat devam ederken alınan hakedişler dahil) inşaatın tamamlandığı dönem kurum kazancına dolayısıyla geçici vergi matrahına dahil edilerek beyan edilmesi gerekmektedir.

Vergi mevzuatında "aylara sari inşaat işi" şeklinde bir düzenleme bulunmamaktadır. Kazancın üç aylık dönemler itibarıyla tespit edilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum.

merhaba 2016 ocak ayında başlayıp 2016 temmuzda bitecek ihaleli inşaat işi için mart ayında kestiğim hakediş faturasını mayıs dönemi geçici vergi beyannamesine dahil edip etmeyeceğime dair izmir vergi dairesi başkanlığından özelge istedim...yıllara sair olmayan inşaat işlerinde özel bir düzenleme olmadığı ve dönemsellik ilkesi gereğince mart hakkediş faturasını mayıs geçici vergi beyannamesine dahil edip beyanda bulunmam gerektiğine dair sonuç verdiler.

Sayın Arkadaşlar,

Düzenlemenin adı "Yıllara Sari" bu nedenle aynı yıl içinde yaptığınız bu tarz işlemler için yaptığınız tüm alım ve kesilen faturalar GV işlemlerinde matrahı etkiler. Diğer önemli bir ayrıntı da bu tür bir işin (uzama ihtimali de yoksa) 170/350 hesaplarda takip edilmeyeceğidir.

Aylara sari is yillara sari duruma gelirse

Sayın Arkadaşlar,

Düzenlemenin adı "Yıllara Sari" bu nedenle aynı yıl içinde yaptığınız bu tarz işlemler için yaptığınız tüm alım ve kesilen faturalar GV işlemlerinde matrahı etkiler. Diğer önemli bir ayrıntı da bu tür bir işin (uzama ihtimali de yoksa) 170/350 hesaplarda takip edilmeyeceğidir.
Sayin ksimkesyan oncelikle şunu belirteyim yazdıklarınızı takip edip kendime birseyler katıyorum size ve diger arkadaslara sorum şu olacak işin yıl içinde biteceğini öngörüldü sozlesme ocak ekim arası imzalandı biz bunu gecici dönemlerinde beyan ettik ama iş uzadı ve sonraki yılın Mart ayında bitti diyelim sonraki dönemlerde stopaj kesildi ne yapacağız bu durumda işin son parçasının giderlerinin büyük kısmı önceki dönemde kaldı hakedis faturasi sonraki yılda kesildi beyan durumu ne olacak

İş sözleşmeyle veya fiilen ne zamandan itibaren yıllara sari hale geldiyse o tarihten itibaren GVK 42 ve 44 deki esasları dikkate almalısınız. İş YSIOI haline geldiği tarihten itibaren yapılan giderleri ve hak ediş ödemelerini kendi içinde değerlendirmelisiniz..
KOnuya ilişkin olarak verilmiş çok sayıda özelge var. gib.gov.tr den ulaşabilirsiniz.

Sayın karapınar,

Bazı olaylarda "karine" çok önemlidir. Sizin bahsettiğiniz konuda da durum böyle. Öncelikle 6 aylık bir işin 6 ay daha uzaması çok mantıklı görünmesede şöyle sonuçlanmalıdır. Öncelikle uzama gibi durumlarda teamül ek sözleşme(ler) yapılmasıdır. Bu sözleşmeler işin seyrini ve geleceğini ve tabiki yasal durumunu belirler. Velevki bu sözleşmeler de yok. 31.12 günü artık işin durumu bellidir hiç terddütsüz, o gün tum kayıtları 170/350 hesaplara aktaracaksınız son dönem geçicide artık iş yıllara sari olacak ve tabiki kurumlarda da. Ertesi yıl yapılan stopajlar da işin tamamlandığı tarihin ilgili GV beyannamesine K/Z dahil edileceğinden ödenecek GV'ye mahsup edilecektir.

Sayın karapınar,

Bazı olaylarda "karine" çok önemlidir. Sizin bahsettiğiniz konuda da durum böyle. Öncelikle 6 aylık bir işin 6 ay daha uzaması çok mantıklı görünmesede şöyle sonuçlanmalıdır. Öncelikle uzama gibi durumlarda teamül ek sözleşme(ler) yapılmasıdır. Bu sözleşmeler işin seyrini ve geleceğini ve tabiki yasal durumunu belirler. Velevki bu sözleşmeler de yok. 31.12 günü artık işin durumu bellidir hiç terddütsüz, o gün tum kayıtları 170/350 hesaplara aktaracaksınız son dönem geçicide artık iş yıllara sari olacak ve tabiki kurumlarda da. Ertesi yıl yapılan stopajlar da işin tamamlandığı tarihin ilgili GV beyannamesine K/Z dahil edileceğinden ödenecek GV'ye mahsup edilecektir.
Kevork bey peki önceki dönemlerde beyan etmiş olduğumuz gecici beyanları ne olacak biz bütün geliri gideri alıp 170 /350 yaptık diyelim geçen sene başımıza böyle bir durum geldi kış şartlarından dolayi is uzadı yağmur ve kar nedeniyle imalatta hasarlar olustu belediye ile sorun çıktı santiye durduruldu ve is sonraki yıla sarkti biz bu işi gecicilerde beyan etmiştik sonraki yıla sarkan kısımda yillara sari oldu onuda sonraki yılın gelir beyanında bildirdi bu durumda napilabilirdi

Sayın karapınar,

Ne yapmanız gerektiğini zaten yazdım. "...o gün tum kayıtları 170/350 hesaplara aktaracaksınız ....".

Arkadaşlar aylara sari olarak yapılan insaat işlerinde örneğin is ocakta başlayıp ekimde bitecek 1.2.3. Gecicide beyan ediyormuyuz yoksa 4. Gecicide mi beyan ediyoruz uygulama yapan arkadaşlar varmi bilgi aldığım kişilerden farklı cevaplar alıyorum bilgisi olan sorun yaşamadan uygulama yapan arkadaşlar yardimci olursa sevinirim

Sayın Karapınar

Aslında sorunuzu Sayın Day-Dream yanıtlamış.(Onun yazısını alıntı yapıp.Sorunuza devam edeceğim)

''bu itibarla, yapılan inşaat tamamen bitirilmediği müddetçe maliyet oluşmayacağından inşaatın devamı süresinde alınan hakedişler avans olarak değerlendirilecek ve söz konusu hakediş alımları nedeniyle kar/zarar beyan edilmesi söz konusu olmayacaktır.
bu çerçevede ilgi dilekçenizde aynı yıl içinde başlayıp bitirilmesinin öngörüldüğü belirtilen inşaata ilişkin olarak; inşaatın bitirildiği dönemde maliyet bedelinin tespit edilmesi ve alınan hakedişlerle arasındaki farkın (inşaat devam ederken alınan hakedişler dahil) inşaatın tamamlandığı dönem kurum kazancına dolayısıyla geçici vergi matrahına dahil edilerek beyan edilmesi gerekmektedir.''

Sorunuza cevap Sayın Day-Dream'in özelgesi diyorki; Ocak başlayıp Ekimde bitecek iş için siz 1.2.3.4 Geçici vergi dönemlerinde beyanınızı yapacaksınız. Yanlız burada önemli olan Ekim ayında iş bitmedi Kasım ayına geldiniz yine bitmedi Sayın Kevork'unda dediği gibi işin bitmeyeceği emareler varsa (burada iş bitmiş çevre düzenlemesi,temizliği vb. durumlar varsa bu işi Y.Y.İ.O işine çevirmez) iş uzarsa Geçmişte yapılan Gelir Gider kalemlerine dokunmayacaksınız.İş yıllara Sari'ye döndüğü tarihten itibaren 170 ve 350 hesapları kullanacak ayrıca yaptığınız işten %3 stopaj kesilecek. Bu iş dolayısıyla daha önce hesapladığınız Geçici Vergileri dönemsellik gereği ilgili yılda indireceksiniz. İş Yıllara Sari olduktan sonra bu işle ilgili Geçici Vergi vermeyecek yanlız diğer işleriniz ile ilgili Geçici vergi verecek Yıllara Sari inşaat işinden kaynaklanan Gelir ve Gider bu Geçici Vergiye dahil edilmeyecektir. KDV ise aylık olarak beyan edilecektir Matrahı ise 350 hesaptır.

Daha sonra işin bitiminde veya işin fesih edilmesi ,işten el çektirilmesi gibi durumlarda 170 hesaptaki tutarı 622 hesaba 350 hesaptaki tutarı 600 hesaba virmanlayıp işin kar ve zararını beyan edip kesilen %3 stopajları mahsup edeceksiniz

Konuyla ilgili sorunuz olursa formda görüşürüz.

Saygılar

Sayın Karapınar

Aslında sorunuzu Sayın Day-Dream yanıtlamış.(Onun yazısını alıntı yapıp.Sorunuza devam edeceğim)

''bu itibarla, yapılan inşaat tamamen bitirilmediği müddetçe maliyet oluşmayacağından inşaatın devamı süresinde alınan hakedişler avans olarak değerlendirilecek ve söz konusu hakediş alımları nedeniyle kar/zarar beyan edilmesi söz konusu olmayacaktır.
bu çerçevede ilgi dilekçenizde aynı yıl içinde başlayıp bitirilmesinin öngörüldüğü belirtilen inşaata ilişkin olarak; inşaatın bitirildiği dönemde maliyet bedelinin tespit edilmesi ve alınan hakedişlerle arasındaki farkın (inşaat devam ederken alınan hakedişler dahil) inşaatın tamamlandığı dönem kurum kazancına dolayısıyla geçici vergi matrahına dahil edilerek beyan edilmesi gerekmektedir.''

Sorunuza cevap Sayın Day-Dream'in özelgesi diyorki; Ocak başlayıp Ekimde bitecek iş için siz 1.2.3.4 Geçici vergi dönemlerinde beyanınızı yapacaksınız. Yanlız burada önemli olan Ekim ayında iş bitmedi Kasım ayına geldiniz yine bitmedi Sayın Kevork'unda dediği gibi işin bitmeyeceği emareler varsa (burada iş bitmiş çevre düzenlemesi,temizliği vb. durumlar varsa bu işi Y.Y.İ.O işine çevirmez) iş uzarsa Geçmişte yapılan Gelir Gider kalemlerine dokunmayacaksınız.İş yıllara Sari'ye döndüğü tarihten itibaren 170 ve 350 hesapları kullanacak ayrıca yaptığınız işten %3 stopaj kesilecek. Bu iş dolayısıyla daha önce hesapladığınız Geçici Vergileri dönemsellik gereği ilgili yılda indireceksiniz. İş Yıllara Sari olduktan sonra bu işle ilgili Geçici Vergi vermeyecek yanlız diğer işleriniz ile ilgili Geçici vergi verecek Yıllara Sari inşaat işinden kaynaklanan Gelir ve Gider bu Geçici Vergiye dahil edilmeyecektir. KDV ise aylık olarak beyan edilecektir Matrahı ise 350 hesaptır.

Daha sonra işin bitiminde veya işin fesih edilmesi ,işten el çektirilmesi gibi durumlarda 170 hesaptaki tutarı 622 hesaba 350 hesaptaki tutarı 600 hesaba virmanlayıp işin kar ve zararını beyan edip kesilen %3 stopajları mahsup edeceksiniz

Konuyla ilgili sorunuz olursa formda görüşürüz.

Saygılar
Sayın Ferhat hocam inşaatın bitirildigi donem kurum kazancın dolayısi ile geçici vergi matrahina eklenmesi ne demek buradan ben işin bittiği dönemde ki gecici vergide beyani yapılacak anlıyorum sorduğum birkaç kişi bana böyle bilgi verince bende yanlış anlayıp yanlış yaptim şimdi ne yapayım Ben gećicilerde beyani vermedim ama zarar vardı is devam ediyor bu ay bitecek adında yazarak anlatmak zor iş mayısta başladı 2.3.4. Dönem geciciler hatalı is sonradan yillara sari hale geldi bende iş ile ilgili beyan vermedim dönem sonunda yiilara sari olunca tüm geliri 170 350 yaptım tüm gelir giderler 2016 ya geldi 2016 daki hakedislerden stopaj yapıldı ben şimdi doğruyu öğrendim fakat birkisinin emin bir şekilde beni yönlendirmesi kurban oldum birkaç konuyla ilgili yazıda okuyunca biri baş denetci bana mantıklı geldi şimdi ne yapayım duzeltme yapsam yapmasam ne olur inanin bende ne yazdığımı bilmiyorum artık canım sıkıldı

Sn. Karapinar,

Yapmanız gereken düzeltme vererek işin yıllara sari nitelik taşımadığı dönemleri düzeltmeniz. Bu dönemlerde zarar ettiyseniz matrah farkı çıkmayacak, sadece damga vergisi ödemiş olacaksınız. Öte yandan, yıllara sari hale geldiği dönemi de düzeltmeniz gerekiyor zira YSIOI olmayan dönemlerin zararlarını YSIOI den elde edilen kazancın hesabında dikkate almışsınız. Fakat, geçici vergi dönemlerinde ettiğiniz zararları YSIOI den elde edilen kazançtan "geçmiş yıl zararı" olarak indirebileceğiniz için olaganüstü bir durum yoksa yine matrah farkı çıkmayacaktır.

Sayın karapınar,

"Bazı olaylarda "karine" çok önemlidir. Sizin bahsettiğiniz konuda da durum böyle. Öncelikle 6 aylık bir işin 6 ay daha uzaması çok mantıklı görünmesede şöyle sonuçlanmalıdır. Öncelikle uzama gibi durumlarda teamül ek sözleşme(ler) yapılmasıdır. Bu sözleşmeler işin seyrini ve geleceğini ve tabiki yasal durumunu belirler. Velevki bu sözleşmeler de yok. 31.12 günü artık işin durumu bellidir hiç terddütsüz, o gün tum kayıtları 170/350 hesaplara aktaracaksınız son dönem geçicide artık iş yıllara sari olacak ve tabiki kurumlarda da. Ertesi yıl yapılan stopajlar da işin tamamlandığı tarihin ilgili GV beyannamesine K/Z dahil edileceğinden ödenecek GV'ye mahsup edilecektir."

Yazmıştım.
Ferhat kardeşim de uzun uzun yazdı. iş sonradan yıllara sariye döndüyse, ki bunu 31.12 günü artık gördünüz, yaptığınız gelir ve gider işlemlerini 170/350 hesaplara aktaracaksınz. Bu geçmiş dönemler GV beyanları için düzeltme vermenizi gerektirmiyor ( sayın 5520'nin bu konuda yazdıkları çok yanlış). Yukardaki paragrafta da yazdım "karine önemlidir diye". Sizdeki karine 31.12 tarihindeki fiili durum ve varsa işin uzamasıyla ilgili yapılmış olan ( olmasında yarar var ) ek sözleşmelerdir. Yoksa dahi mademki iş uzadı o tarihe kadar yaptığınız tüm işlemleri 170/350 hesaplara aktaracaksınız. Bu konuyla ilgili daha önce yaptığınız işlemleri 150 hesaplar envanter kayıt tekniğine uygun olarak yaptığınızı umuyorum, aksi takdirde zaten başka daha önemli sorununuz olabilir.

Burada daha fazla yazmayı uygun bulmuyorum, size daha ciddi profesyonel destek almanızı tavsiye etmem gerekir.

Sayın Karapınar

Sevgili dostum kevork yazmış "Bazı olaylarda
"karine" çok önemlidir. Bu çok doğru şu anda bana bir defter geldi Y.Y.İ.O işi yapıyor. İş 2013 başlamış iş bitmeden Mali Müşaviri 2013,2014 yıllarında Gelir Gideri Beyan etmiş kesilen stopajları indirmiş defter bana 2015 yılında geldi 2015 haziran ayında iş bitti bende eski hataları görünce sadece benim dönemime isabet edenleri düzeltme verdim.Vergi dairesi müdür kabul etmedi. (Memura o mali müşavir nasıl yapacağını bilir demiş)Haklı olarak benim 2013 yılı ve 2014 yılındaki 170 hesap ve 350 hesabımı görmek istediğini anladım. Bunun anlamı şu ilgili dönemlerde Hizmet Üretim Maliyetine atılanları 170 hesapta 600 hesaba atılanları 350 hesapta görmek istiyor.

Bunun sonucu o dönemde zarar eden firma kar'a geçiyor ve ciddi vergi çıkıyor.

''birkisinin emin bir şekilde beni yönlendirmesi kurban oldum birkaç konuyla ilgili yazıda okuyunca biri baş denetci bana mantıklı geldi şimdi ne yapayım duzeltme yapsam yapmasam ne olur inanin bende ne yazdığımı bilmiyorum artık canım sıkıldı''

Sıkma canını düzeltiriz sonuçta ölüm yok .Sana Özelden numaramı yazıyorum istediğin zaman arayabilirsin

Sayın karapınar,

"Bazı olaylarda "karine" çok önemlidir. Sizin bahsettiğiniz konuda da durum böyle. Öncelikle 6 aylık bir işin 6 ay daha uzaması çok mantıklı görünmesede şöyle sonuçlanmalıdır. Öncelikle uzama gibi durumlarda teamül ek sözleşme(ler) yapılmasıdır. Bu sözleşmeler işin seyrini ve geleceğini ve tabiki yasal durumunu belirler. Velevki bu sözleşmeler de yok. 31.12 günü artık işin durumu bellidir hiç terddütsüz, o gün tum kayıtları 170/350 hesaplara aktaracaksınız son dönem geçicide artık iş yıllara sari olacak ve tabiki kurumlarda da. Ertesi yıl yapılan stopajlar da işin tamamlandığı tarihin ilgili GV beyannamesine K/Z dahil edileceğinden ödenecek GV'ye mahsup edilecektir."

Yazmıştım.
Ferhat kardeşim de uzun uzun yazdı. iş sonradan yıllara sariye döndüyse, ki bunu 31.12 günü artık gördünüz, yaptığınız gelir ve gider işlemlerini 170/350 hesaplara aktaracaksınz. Bu geçmiş dönemler GV beyanları için düzeltme vermenizi gerektirmiyor ( sayın 5520'nin bu konuda yazdıkları çok yanlış). Yukardaki paragrafta da yazdım "karine önemlidir diye". Sizdeki karine 31.12 tarihindeki fiili durum ve varsa işin uzamasıyla ilgili yapılmış olan ( olmasında yarar var ) ek sözleşmelerdir. Yoksa dahi mademki iş uzadı o tarihe kadar yaptığınız tüm işlemleri 170/350 hesaplara aktaracaksınız. Bu konuyla ilgili daha önce yaptığınız işlemleri 150 hesaplar envanter kayıt tekniğine uygun olarak yaptığınızı umuyorum, aksi takdirde zaten başka daha önemli sorununuz olabilir.

Burada daha fazla yazmayı uygun bulmuyorum, size daha ciddi profesyonel destek almanızı tavsiye etmem gerekir.

Sayın Kevork bey ben profosyonel destek olarak sizlere danismistim bilgi veren arkadaşlara ve ferhat ustada tesekkuler