Aylık İşgücü Çizelgesinin Verilmesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan burak042
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi Hakkında Kesin Bilgisi Olan var mı?

turkasia ' Alıntı:
Soru: İşkur? a kayıtlı olmayan yani işyeri bilgi formu ve kuruluşundan bu yana aylık işgücü çizelgesi vermemiş bir firma
Bu belgeleri geriye dönük olarak verirse ne gibi cezai müeyyidelerle karşılaşabilir. İşkur a kayıtlı fakat hiç aylık işgücü
Çizelgesi vermemiş firma ne gibi cezai müeyyidelerle karşılaşabilir. Nasıl bir yol izlemelidir

BILGI EDINME BIRIMI

Basvuru Numarasi

T.C.Kimlik No




* Basvuru Numaranizi ve T.C.Kimlik Numaranizi girerek Sorgula Butonuna Basiniz.

TcKimlikNo *********** Tarih 16.09.2008
Basvuru No 11717 Tahmini Cevap Tarihi 06.10.2008
Sayin İBRAHİM DEMİREL
Durum Cevap Verildi.

T.C.
TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Bilgi Edinme Birimi

KONU : Bilgi Edinme Talebi

İBRAHİM DEMİREL
KARŞIYAKA MAH 3947 SOK NO:13 ANTALYA


İLGİ : 16.09.2008 ve 11717 sayılı talebiniz.

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Birimimize iletmiş
olduğunuz 16.09.2008 tarihli başvurunuza istinaden hazırlanan cevap metni ilişikte gönderilmiştir.
Bilginizi rica ederiz.

İŞKUR BİLGİ EDİNME BİRİMİ

Ek :
Cevap metni

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu'nun Bilgi verme ve gizlilik başlıklı 21. maddesine göre Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. İşverenlerden toplanan bilgiler, Kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz denilmektedir.

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun İdari para cezaları başlıklı 20. maddesinin e fıkrasına göre Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine iki bin Türk Lirası idarî para cezası verilir hükmü bulunmaktadır.

Bu bağlamda, çalışan sayısı bir ve üzerinde olan tüm işyerleri aylık işgücü çizelgesini takip eden ayın ilk haftası içerisinde kurumuza internet ortamında vermekle yükümlüdürler. İşyeri bilgi formu ise işyeri kuruma kaydedildiği zaman bağlı bulunduğunuz il/şube müdürlüğüne verilir.
Eğer işyerlerinizde çalışan sayısı 50 ve üzerinde ise 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında çalıştırılması zorunlu özürlüler nedeniyle cezai müeyyide ile karşı karşıya kalırsınız. Çalışan sayısı 50 kişinin altında ise bağlı bulunduğunuz il/şube müdürlüğüz sizden yazılı olarak bilgi istemediyse geçmişte vermemiş olduğunuz işyeri bilgi formu ya da aylık işgücü çizelgeleri için cezai müeyyide ile karşılaşmazsınız.

Geçmişe dönük olarak aylık işgücü çizelgelerinizi web sayfamıza girip işveren üyeliğinizi yaptıktan sonra 2007 Aralık ayından itibaren internet ortamında girebilirsiniz.


İSMMMO internet sitesinde İşkur ile ilgili yükümlülükler ile ilgili olarak sık sorulan sorular karşısında hazırlanmış dosyadan, alıntı olarak;
Soru 4 ? Aylık İşgücü Çizelgesi nedir ? Ne zaman düzenlenir ? Düzenlenmemesi Halide uygulanacak idari para cezasının tutarı nedir ?

Aylık İşgücü Çizelgesi: 10 ve daha yukarı işçi istihdam eden işyerinin doldurup her ay Kurumumuza düzenli gönderdiği çizelgedir. Yerel düzeyde istihdam ve işgücü hareketlerini güncel ve güvenilir bir şekilde izlenmesini sağlar. Toplu işten çıkarmaların, işyeri kapanmalarının ve istihdamı zorunlu olanların takip edilmesine yardımcı olur.

(Ek 3. Aylık İşgücü Çizelgesi )

Aylık işgücü çizelgesi İşkur ?da yeni online siteme geçilmesi üzerine artık bir işçi dahi çalıştırılsa sisteme kayıtlı olunmasını gerekli kılmaktadır.Kurum işçi çıkışlarında işsizlik ödeneği almak üzere gelen işçinin işyeri kaydının olmadığını tespit ederse ilgili işyerine uyarı yazısı gönderir. İlgili SSK müdürlüğünden mutabakat yazısını da aldıktan sonra uyarıya rağmen kayıtlı olmayan işyeri varsa buna idari para cezası uygulanır. (İdari para cezası bknz. 4904 sy kanun madde 20.)

Yine bu yükümlülüğü gerektiren 4904 sayılı kanunun 22.maddesi;

İşkur'a Aylık İşgücü Çizelgesi verme zorunluluğu
İŞKUR'A İŞYERİ BİLGİ FORMU VERİLMESİ ZORUNLULUĞU
4904 Sayılı Kanunun;
MADDE 22. - Kurumca bu Kanuna göre yapılacak işlemler internet de dahil her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamı ve benzeri araçlar üzerinden yapılabilir ve arşivlenebilir. Elektronik ortamda bilgi ve belge istenebilir veya bilgi ve belge verilebilir.
Kurum, faaliyetleri ile ilgili belgelerin asıllarını veya mümkün olmadığı hallerde sıhhatlerinden şüpheyi davet etmeyecek kopyalarını ve yazıların makine ile alınmış suretlerini saklamak zorundadır. Bu belgelerin mikrofilm, mikrofiş şeklinde veya elektronik, manyetik veya benzeri ortamlarda saklanmaları mümkündür.
Elektronik veya bilgi işlem ortamında yapılanlar dahil her türlü işlemlerin ve arşivlenen bilgilerin tespit ve tevsikinde Kurumun kayıtları esas alınır. Bu bilgi ve belgeler adli ve idarî merciler nezdinde geçerlidir, itiraz edilmesi halinde ispat mükellefiyeti itiraz edene aittir.
Elektronik ortamda bilgi ve belge alınıp verilmesi ve arşivleme konularına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

4904 Sayılı Kanunun 22.maddesinde işçi sayısının 10 olması gerektiği ile ilgili herhangi bir ibare yok, internet ortamına geçildiği nisan 2008 itibariylede (bilgi edinme hakkı sonucu verilen cevaplarda örnek teşkil edeceği gibi) internet ortamında gönderim zorunluluğu ve kaydı sözkonusu olduğu içinde 1 kişi ve üzeri çalışanı bulunan işyerleri içinde bu zorunluluk pek tabi ki 1 defaya mahsus olarak gerçekleştirilmesi 10 kişi ve üzeri olan işyerleri içinde heray zorunlu olarak gönderilmesi gerektiği kanaatindeyim.Yine İSMMMO'nın bu konuda yaklaşımıda bu yöndedir.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi Hakkında Kesin Bilgisi Olan var mı?

Ogün Güneş ' Alıntı:
TÜRKİYE İŞ KURUMU KANUNU

Kanun Numarası : 4904

Kabul Tarihi : 25/6/2003

---------------------
Bilgi verme ve gizlilik Madde 21 ? (Değişik: 23/1/2008 ? 5728/504 md.)

Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur.
-------------------------
İdari para cezaları Madde 20 - (Değişik: 23/1/2008 ? 5728/503 md.)

Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle;

e) Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine ikibin Türk Lirası,

idarî para cezası verilir.

_________________________________________________


İŞ KANUNU
Kanun Numarası : 4857

Özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu (1) Madde 30 ? (Değişik : 15/5/2008-5763/2 md.)

İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler?..

İşverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile sağlarlar. Bu kapsamda çalıştırılacak işçilerin nitelikleri, hangi işlerde çalıştırılabilecekleri, bunların işyerlerinde genel hükümler dışında bağlı olacakları özel çalışma ile mesleğe yöneltilmeleri, mesleki yönden işverence nasıl işe alınacakları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

_________________________________________________



kuruma gönderdiğim mail' Alıntı:
Benim sorum' Alıntı:
50 kişinin altında istihdam sağlayan şirketler açısından değerlendirildiğinde ; aylık işgücü çizelgesinin kurumunuza verilmesi yasal olarak bir zorunlulukmudur, eğer öyleyse bunun cezası nedir, ve yasal dayanağınız nedir?
Lütfen sorumu işkurun şirketten bilgi istemediğini düşünerek yanıtlayınız.


Aldığım cevap' Alıntı:
Kurumumuz Kanununun 21 inci Maddesi gereğince, *Kurum tarafından kamu ve özel işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içerisinde bilgi verilmesi zorunludur. İşverenlerden toplanan bilgiler, Kurumun hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz. Bu maddeye aykırı davrananlar hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanacağı* belirtilmektedir.

Kurumumuz İşlemler El Kitabının 7 inci bölüm 7.9.1 Yeni Açılan İşyerleri başlığı altında ise; * Yeni Faaliyete geçen 10 ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri ile yeni açılan işyerleri olarak, ekonomik faaliyet kollarına göre bilgisayara girişi yapılır. İşyerinin Kuruma Kaydı esnasında İşyeri Bilgi Formu dolduran 1-9 (-10) işçi çalıştıran işyerlerine bir defaya mahsus olmak üzere (Sürekli işgücü çizelgesi istenmeyen işyerlerine) işgücü çizelgesi girilir* denilmektedir.

Diğer taraftan, Kurumumuzun e-devlet kapsamında yeni yazılım sistemine geçmesi nedeniyle, işyerlerine ait iş ve işlemlerin yapılabilmesi için tüm işgücü ve işyerlerine ait bilgiler Nisan / 2006 ayından itibaren bilgisayar ortamına girilmeye başlanmıştır.

Bu bağlamda, 10 dan az işçi çalıştıran işyerlerinden bir defa, 10 ve yukarı sayıda işçi çalıştıran işyerlerinden ise her ay olmak üzere ilgili ayın işgücü çizelgeleri takip eden ayın ilk haftası içerisinde Kurumumuz ünitelerine verilir.


Benim sorum' Alıntı:
24.10.2007 ve 4829 sayılı talebime vermiş olduğunuz cevap için teşekkür ederim. Ancak sorumda belirtmeye çalıştığımı konu 50 kişinin altında işçi çalıştıran iş yerlerinin Aylık İşgücü Çizelgesi vermeleri konusundaki yasal zorunluluğa ve bunun aksi uygulamanın müeyyidelerine yönelikti. Ancak verdiğiniz cevaptaki dayanağınız olan kurumunuzun 21.maddesinde "...bilgi istenmesi halinde..." bir müeyyideden bahsedilmektedir, yine cevabınızda bilgi istenmesi haline dayanak olarak işlemler el kitabının 7.9.1 kısmını dayanak göstermişsiniz ancak 7.9.1 kısmında kurumunuz çalışanlarının yapması gereken işlemler tanımlanmış olup uygulayıcılar açısından tarafımca söz konusu çizelgenin verilmesinin zorunluluğu ve aksi uygulamanın müeyyidesi yönünde bir kanı oluşmamıştır.
Konu ile ilgili başvurumun yasal dayanakları ve kanunsuz suç olmayacağı ilkesi ışığında tekrar gözden geçirilip cevaplanması dileklerimle en derim saygılarımı sunar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.


Aldığım cevap' Alıntı:
4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 3/b maddesinde *İşgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulunu oluşturmak ve Kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizlerini yapmak, yaptırmak.* şeklinde belirtilmiştir.

Bu bağlamda, işgücü piyasasını izlemek için 10 ve yukarı sayıda işçi çalıştıran (1+ istihdamlı özel işyerleri bir defaya mahsus olmak üzere) işyerlerinde işgücü hareketlerinin izlenmesi amacıyla işyerlerinden, (4904 sayılı kanunun 21inci maddesine göre) işgücü çizelgeleri istenilmektedir. Bu maddeye aykırı davrananlar hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanacağı belirtilmektedir. Ancak 765 sayılı Türk Ceza Kanununun yürürlükten kaldırılması nedeniyle, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32inci maddesine göre idari para cezası uygulanacağı belirtilmektedir. İdari para cezasına ilişkin bir çalışma yapılmakta olup; bu çalışma tamamlandığında İl Müdürlüklerimize duyurulacaktır.

Burada esas amaç bilgi derlenmesi, bilgilerin ekonomik faaliyetler itibariyle il bazında işgücü hareketlerinin dönemsel olarak izlenerek işgücü arz ve talebinin dengelenmesi açısından istihdam kurumlarının; özelde çalışma, plan ve programlarının buna göre yönlendirilmesi, genelde ise istihdam ve eğitim politikalarının oluşmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.

Kısacası yukarıdaki yazımızdan da anlaşılacağı üzere kanun koyucu bilgi toplamayı bir yasaya dayandırmıştır. Bilgi alma ve verme yasa gereği esas olmakla beraber, aksi davrananlar hakkında da cezai müeyyide getirilmiştir. Bu nedenle cezai müeyyide konusuna bir önceki yazımızda değinilmiştir.

KABAHATLER KANUNU
Kanun Numarası : 5326

Emre aykırı davranış Madde 32-
(1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.

(2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.

(3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.

------------------------------------------------------------------


50 Kişinin altında bilgi talep edilmesi haricinde , iş gücü çizelgesi verilmemesinin cezai müeyyidesine ilişkin hukuksal temel ben bulamadım.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi Hakkında Kesin Bilgisi Olan var mı?

Genel olarak biz muhasebeciler olarak pek tabi ki iş yoğunluğumuz bir hayli fazla ve bu konuda tüm meslektaşlar hemfikir,fakat önemli olan genel kabul görmüş muhasebe temel ilkelerine genel anlamda nasıl uygunluğu sağlayabiliyorsak,yine bu kanunlar çerçevesinde işyerleri ile ilgili olarak odalar ve kamu kuruluşları nezdinde istenilen bilgileri (sadece cezai müeyyidesi olduğu için değil ) tam ve doğru olarak zamanında aktarabilmek ve bunu genelde uygulayabilmek,mevcut forum köşelerinde de amacın bu standardı uygulamak ve uygulatmak olması gerektiğini gerektiğini düşünüyorum.
Bu bakımdan standardı sağlamak adına,en az 1 kişi dahi olsa bir defaya mahsus olmak üzere internet ortamında işyerinin kayıt edilmesi ve aylık işgücü çizelgesinin gönderilmesini ve 10 kişi üzeri işyerleri için ise her ay zorunlu olarak bu işlemin tekrarlanması gerektiğini tekrar ediyorum.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi Hakkında Kesin Bilgisi Olan var mı?

Bu standartları birazda kamu kurumları kendi içlerinde ve kendi aralarında oluştursalar. SSK, verilen işe giriş bildirimi bilgilerden pekala bölge çalışma bildirimleride iş kur bildirimleride bilgisayar ortamında aktarabilir. Bir bildirimi 30 yere ayrı ayrı yapmak mı yoksa birbirine bağlantılı olması gereken kurumların aralarında gerekeni yapmaları mı?
 
İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

İşkura İşyerimizin kaydını yaptırdık işkur işyeri nosunu aldık.işkuru arayıp üyelğimizin aktive edilmesi için onay numarası gönderilmesini istedik onay no geldi ve hesap etkinleştirmeden onay numarasını girip üyeliğimizi aktive ettirdik.şimdi işveren girişinden T.C.Kimlik noyu şifreyi ve İşkur numaramızı giriyorum sisteme girmiyor . "Sys.WebForms.PagerequestmanagerTimeoutException:The server request timed out" .diye bir uyarı mesajı geliyor.siteme girmek için ne yapmalıyım.Aylık İşgücü çizelgelerinin verilme süresi ne zaman sona eriyor.1 işçide çalıştırsak her ay vermemiz gerekiyormu.Teşekkür eder,çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

10 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerleri aylık işgücü çizelgesini İŞKUR'a verirler.Müteakip ayın 5'i ama bazı müdürlükler 10'una kadar kabul ediyorlar.Sizde 1 kişi çalıştığına göre verme zorunluluğunuz yok.
Madem kaydınızı yaptırdınız ilerki zamanlarda lazım olabilir.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

giriş işleminiz doğru, ancak dün işkurun sitesinde bir problem vardı sanırım o yüzden hata veriyordur. düzeltirler.
iş kur personeli 10 işçi üzerini aylık verin, diğerlerini ise, sadece işyeri numarası alıp bir ay verin, ondan sonra vermenize gerek yok diyorlar. kanuni boyutu ise, sanırım 50 işçi üzeri mecburi yada işkurun yazı ile talep etmesi halinde verilmesi mecburi.
 
Aylık İşkur Çizelgeleri Bildirim Tarihi Değişti

Bundan böyle ilgili ayın çizelgeleri takip eden ayın sonuna kadar verilecek konu ile açıklamanın boyutu fazla olduğu için buraya ekleyemedim, sanırım işkur sitesinde vardır.
 
Ynt: Aylık İşkur Çizelgeleri Bildirim Tarihi Değişti

işkur sitesinin neresinde var ben göremedim lütfen burada yayınlarmısınız
 
Ynt: Aylık İşkur Çizelgeleri Bildirim Tarihi Değişti

Oooo bence ne icraat ne icraat.Buluruz arkadaşlar, biz aramaya devam edelim.Bayram üstü bayram üstü nelerle uğraşıyoruz değerli meslektaşlarım. ??? ??? ???
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

Son dönemde İşkur Aylık İşgücü Çizelgesinin aylık dönemler halinde internet ortamında verilmesi konusunda tereddüt yaşanmaktadır. Kurum yetkililerinin de yaptığı açıklamalar ile meslek mensupları, her işveren için İşkurdan şifre talep etme eğilimine geçmiştir.

Ancak, İş Kanunu 21.maddesi 08.02.2008 tarihinde değişikliğe uğramış ve ilgili cümlenin son hali şöyle olmuştur:
http://statik.iskur.gov.tr/tr/kurumumuz/mevzuat/kanun2tr.htm "Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur." Maddede görüldüğü üzere bilgi isteme olmadığı sürece bu çizelgenin verilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bazı İşkur müdürlüklerinin yaptığı açıklamalar ve adi posta ile gönderdiği yasal olmayan tebligatlarda bilgi istemleri, meslek mensuplarının yanlış yönlendirilmesine sebep olmuştur. Bu belirsizliklerin ortadan kaldırılması için,4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu Çerçevesinde Bilgi İsteği Dilekçesini aşağıdaki adresten temin ederek, her işveren adına kuruma müracaat edilmesini durumunda, alınan resmi bilgi ile bu formları verip vermeyeceğimiz kesinlik kazanacaktır.Kanun çerçevesinde Kurumum 4982 sayılı kanun gereği 15 gün içinde cevap vereme zorunluluğu göz önünde bulundurulursa, 31.12.2008 den önce bu belirsizliklerin netlik kazanması sağlanılacaktır.

Müracaat ne kadar çok yayılırsa, belirsizliklerde o kadar çabuk netleşeceğinden, bu dilekçeyi diğer mesleki forumlarda da paylaşmanız amaca ulaşmakta son derece etkili olacaktır.


bu bana gelen bi e-posta, adres yasak olduğu için dilekçenin aslını ekliycem...kiminin aksatmamak için çabalar sarfettiği, kiminin verme zahnetinde bile bulunmadığı, yine cezanın bir aylığını eksik verene kesildiği, hiç vermeyene pek uğranılmadığı bir sistem bu! ya hep gereksiz olsun yada herkes için gereklii, zorunluu >:(



ŞAHIS DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2.sayfada Ortaklıklar için Dilekçe Örneği Mevcuttur)
TÜRKİYE İŞ KURUMU MÜDÜRLÜĞÜNE
????..

Konu: 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu Çerçevesinde Bilgi İsteği Hk.

İşyerimde hizmet akdine bağlı personel çalıştırmam nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumunda işyeri kaydım mevcut bulunmaktadır.

Çeşitli kaynaklardan aldığım bilgilere göre, kurumunuza Aylık İşgücü Çizelgesini aylık dönemler halinde vermem gerektiğini, aksi durumda cezai yaptırımlar ile karşılaşacağımı öğrenmiş bulunmaktayım.
08.02.2008 tarihli resmi gazetede yayımlanan 5728 sayılı kanunun 504.maddesi ile, Türkiye İş Kurumu Kanunun 21.maddesi değişmiş olup ilgili cümle şöyledir;
?Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur.?
Üstteki maddeye göre, Kurumca tarafımdan resmi bir yazı ile bilgi istenmeden Aylık İşgücü Çizelgesinin aylık dönemler halinde verilmesinin zorunlu olmadığı anlamını çıkartıyorum. Belirsizliklerin giderilmesi amacıyla bilgi isteğimi maddeliyorum;
Sorularım,
1- Kurumunuza aylık dönemler halinde bu çizelgeyi resmi yoldan bilgi istenmemesi halinde vermek zorunda mıyım?
2- Eğer bu çizelgeyi bilgi istenilmeden her ay vermek zorunda isem, yasal dayanağını belirtir misiniz?
3- Bazı işverenlere adi posta ile kurumunuzdan bilgi isteği yapıldığını duyuyoruz. Bu isteğin yasal tebligata uygun olup olmadığını belirtir misiniz?
4- Kurumunuzdan istenen bir bilgi yazısında ?10 dan az işçi çalıştıran işyerlerinden bir defa, 10 ve yukarı sayıda işçi çalıştıran işyerlerinden ise her ay olmak üzere ilgili ayın işgücü çizelgeleri takip eden ayın ilk haftası içerisinde Kurumumuz ünitelerine verilir.?şeklinde cevap verilmiştir. Bu cümlenin yasal dayanağı nedir?
5- Bildiğiniz üzere işverenler, ay içinde çalışanlarına ait bilgileri, takip eden ayın 23?üne kadar SGK ya elektronik ortamda bildirmektedirler. 5510 sayılı yasanın 100.maddesine göre, bazı haller saklı kalmak şartıyla istenmesi halinde SGK bu bilgileri ilgili kurumlara ibraz etmek zorundadır. Yine 100.maddedeki cümle şöyledir;
?Bu madde kapsamında ilgili kişi, kurum ve kuruluşlar Kurumun belirleyeceği süre içerisinde söz konusu talebe cevap vermek ve gereken kolaylığı göstermekle yükümlüdürler.?
Kurumunuzun üstteki maddelere göre, SGK veri tabanından bilgileri almasında bir engel bulunmamaktadır. Kurum olarak bu konuda çalışmanız mevcut mu?
Beklentim,
Hem ülke menfaati için, hem daha hızlı bilgiye ulaşmanız için, bu kırtasiyeciliği ve bize gereksiz yük oluşturacak bu uygulamanın bitirilmesini öneriyorum. Üstte belirttiğim üzere, yazılım ile çözüm var iken, yeni bir yasa değişikliği yaparak bizi buna mecbur tutmamanızı temenni ederim.
Bilgi isteğim konusunda gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim. 04.12.2008


????. ?????..

A d r e s:
?????.




ORTAKLIK VE ŞİRKETLER İÇİN DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
TÜRKİYE İŞ KURUMU MÜDÜRLÜĞÜNE
????..

Konu: 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu Çerçevesinde Bilgi İsteği Hk.

İşyerimizde hizmet akdine bağlı personel çalıştırmamız nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumunda işyeri kaydımız mevcut bulunmaktadır.
Çeşitli kaynaklardan aldığımız bilgilere göre, kurumunuza Aylık İşgücü Çizelgesini aylık dönemler halinde vermemiz gerektiğini, aksi durumda cezai yaptırımlar ile karşılaşacağımızı öğrenmiş bulunmaktayız.
08.02.2008 tarihli resmi gazetede yayımlanan 5728 sayılı kanunun 504.maddesi ile, Türkiye İş Kurumu Kanunun 21.maddesi değişmiş olup ilgili cümle şöyledir;
?Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur.?
Üstteki maddeye göre, Kurumca tarafımızdan resmi bir yazı ile bilgi istenmeden Aylık İşgücü Çizelgesinin aylık dönemler halinde verilmesinin zorunlu olmadığı anlamını çıkartıyoruz. Belirsizliklerin giderilmesi amacıyla bilgi isteğimizi maddeliyoruz;
Sorularım,
1- Kurumunuza aylık dönemler halinde bu çizelgeyi resmi yoldan bilgi istenmemesi halinde vermek zorunda mıyız?
2- Eğer bu çizelgeyi bilgi istenilmeden her ay vermek zorunda isek, yasal dayanağını belirtir misiniz?
3- Bazı işverenlere adi posta ile kurumunuzdan bilgi isteği yapıldığını duyuyoruz. Bu isteğin yasal tebligata uygun olup olmadığını belirtir misiniz?
4- Kurumunuzdan istenen bir bilgi yazısında ?10 dan az işçi çalıştıran işyerlerinden bir defa, 10 ve yukarı sayıda işçi çalıştıran işyerlerinden ise her ay olmak üzere ilgili ayın işgücü çizelgeleri takip eden ayın ilk haftası içerisinde Kurumumuz ünitelerine verilir.?şeklinde cevap verilmiştir. Bu cümlenin yasal dayanağını belirtir misiniz?
5- Bildiğiniz üzere işverenler, ay içinde çalışanlarına ait bilgileri, takip eden ayın 23?üne kadar SGK ya elektronik ortamda bildirmektedirler. 5510 sayılı yasanın 100.maddesine göre, bazı haller saklı kalmak şartıyla istenmesi halinde SGK bu bilgileri ilgili kurumlara ibraz etmek zorundadır. Yine 100.maddedeki cümle şöyledir;
?Bu madde kapsamında ilgili kişi, kurum ve kuruluşlar Kurumun belirleyeceği süre içerisinde söz konusu talebe cevap vermek ve gereken kolaylığı göstermekle yükümlüdürler.?
Kurumunuzun üstteki maddelere göre, SGK veri tabanından bilgileri almasında bir engel bulunmamaktadır. Kurum olarak bu konuda çalışmanız mevcut mu?
Beklentimiz,
Hem ülke menfaati için, hem daha hızlı bilgiye ulaşmanız için, bu kırtasiyeciliği ve bizlere gereksiz yük oluşturacak bu uygulamanın bitirilmesini öneriyoruz. Üstte belirttiğimiz üzere yazılım ile çözüm var iken, yeni bir yasa değişikliği yaparak bizleri buna mecbur tutmamanızı temenni ederiz.
Bilgi isteğimiz konusunda gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederiz. 04.12.2008


????. ?????..



A d r e s:
?????.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

Ben bağlı bulunduğumuz müdürlüğe sordum; 50 ve üzeri işçi çalıştıranlar için bildirim kabul ediyoruz dediler. 50'nin altındaysa bize bildirmenize gerek yok dediler. Ben de bildirmiyorum. ???
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

ist 10 ve üzeri ve zorunlu ibaresi var ::) siz hangi semttesiniz? sizin işiniz iyiymiş :)
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

Bolu ???
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

10 kişinin altındakiler bildirilmiyor mu?Emin olmak istiyorum çünkü cezası oldukça fazla bildiğim kadarıyla.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

Bu konular çok hassas .yeterli bilgiye sahip olmadan lütfen foruma yazıp insanları yanlışa sürüklemeyelim.İ
İşkurla yaptığım telefon konuşması sonucunda öğrendim ki;
1 işçi bile çalıştırılsa hatta hiç personel çalıştırılmasa bile aylık işgücü çizelgesinin internet ortamından gönderilmesi zorunludur.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

karabiber asıl siz yanlış yönlendirme yapıyorsunuz. Bolu doğrusunu söylemiş. Defalarca doğrusu kanuna dayalı olarak forumda yazıldı. 50 çalışandan az işçi çalışıyorsa ve kurum yazılı tebliğ ile bilgi istemedi ise zorunluluk yoktur.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

Sayın Nane;

O zaman Bolu da farklı İstanbulda farklımı bu olay.Yaşadığın yere göre değişmemi gösteriyor.Ben telefonla işkur memurundan bizzat konuşarak aldığım bilgiyi aktardım.Saygılar.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

Soru: İşkur? a kayıtlı olmayan yani işyeri bilgi formu ve kuruluşundan bu yana aylık işgücü çizelgesi vermemiş bir firma
Bu belgeleri geriye dönük olarak verirse ne gibi cezai müeyyidelerle karşılaşabilir. İşkur a kayıtlı fakat hiç aylık işgücü
Çizelgesi vermemiş firma ne gibi cezai müeyyidelerle karşılaşabilir. Nasıl bir yol izlemelidir
BILGI EDINME BIRIMI

T.C.
TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Bilgi Edinme Birimi
KONU : Bilgi Edinme Talebi
İLGİ : 16.09.2008 ve 11717 sayılı talebiniz.

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Birimimize iletmiş
olduğunuz 16.09.2008 tarihli başvurunuza istinaden hazırlanan cevap metni ilişikte gönderilmiştir.
Bilginizi rica ederiz.
İŞKUR BİLGİ EDİNME BİRİMİ
Ek :
Cevap metni

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu'nun Bilgi verme ve gizlilik başlıklı 21. maddesine göre Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. İşverenlerden toplanan bilgiler, Kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz denilmektedir.

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun İdari para cezaları başlıklı 20. maddesinin e fıkrasına göre Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine iki bin Türk Lirası idarî para cezası verilir hükmü bulunmaktadır.

Bu bağlamda, çalışan sayısı bir ve üzerinde olan tüm işyerleri aylık işgücü çizelgesini takip eden ayın ilk haftası içerisinde kurumuza internet ortamında vermekle yükümlüdürler. İşyeri bilgi formu ise işyeri kuruma kaydedildiği zaman bağlı bulunduğunuz il/şube müdürlüğüne verilir.

Eğer işyerlerinizde çalışan sayısı 50 ve üzerinde ise 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında çalıştırılması zorunlu özürlüler nedeniyle cezai müeyyide ile karşı karşıya kalırsınız. Çalışan sayısı 50 kişinin altında ise bağlı bulunduğunuz il/şube müdürlüğüz sizden yazılı olarak bilgi istemediyse geçmişte vermemiş olduğunuz işyeri bilgi formu ya da aylık işgücü çizelgeleri için cezai müeyyide ile karşılaşmazsınız.

Geçmişe dönük olarak aylık işgücü çizelgelerinizi web sayfamıza girip işveren üyeliğinizi yaptıktan sonra 2007 Aralık ayından itibaren internet ortamında girebilirsiniz.
 
Ynt: İşkur Aylık İşgücü Çizelgesi gönderme

Merhabalar

iş gücü çizelgesi verilmesi personel sayısı hakkında bağlı bulunduğum işkur u aradım 1 kişi dahi olsa verilmesi gerekiyor ve ayrıca verilmesi süresi yok bu durumda cezası da yok.
 
Üst