Aynı Adreste İki Şirket

Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
87
Aynı adreste merkezi bulunan iki şirketimiz var ve elektrik aboneliği bir şirket adına. Fakat elektrik hizmetinden her iki firmada yararlanıyor. Bu durumda her fatura döneminde abone firmadan diğer firmaya katılım payı ya da başka bir ad altında fatura kesmem gerekir mi?
 
sayın smmm

söylediginiz uygundur katılım payı olarak fatura kesebilirsiniz


saygılarımla
taner ozturk
 
Sayın @SMM

Fatura kesmeniz gerekir. Konu ile ilgili bir özelge aşağıdadır.
-------------------
Selamlar
Osman Erol
....................................................................................................


Kod:
                                     T.C.
                              MALİYE BAKANLIĞI
                           Gelirler Genel Müdürlüğü 


   Tarih : 07.12.2004 
   Sayı : B.07.0.GEL.0.55/5529-718/58214 

   BAŞKASI ADINA KAYITLI SU, ELEKTRİK, TELEFON FATURALARINA İLİŞKİN KDV'NİN İNDİRİLEBİLECEĞİ 

   İşyerinde kullanılan başkası adına kayıtlı olan su, elektrik, telefon fatura bedellerinin faaliyette bulunulan işyerine ait olduğunun ve işle ilgili olarak kullanıldığının kesin delillerle ispatı halinde, bu belgelere dayalı giderlerle ilgili olarak yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasının mümkün bulunduğu. 
   (...) Vergi Dairesi mükelleflerinden (.) Tur. İnş. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin müracaatına ilişkin Defterdarlığınızca tayin olunan 25.05.2004 tarih ve 4781 sayılı özelgeniz Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden incelenmiş, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına karar verilmiştir. 
   Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 34/1. maddesi ile yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmesi ve bu vesikaların kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla indirilebileceği hükme bağlanmıştır. 
   Aynı Kanun'un 30/d maddesinde, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı belirtilmektedir. 

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/1. maddesinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır. 

Vergi Usul Kanunu'nun 3. maddesinde vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır denilmiş, bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği belirtilmiştir. 

Bu çerçevede, işyerinde kullanıldığı iddia edilen ancak başkası adına kayıtlı olan su, elektrik, telefon fatura bedellerinin faaliyette bulunulan işyerine ait olduğunun ve işle ilgili olarak kullanıldığının kesin delillerle ispatı halinde bu belgelere dayalı giderlerle ilgili olarak yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
 
SAYIIN SMM
BİLMİYORUM AMA EGER İŞYERİNİZ 5084 VEYA 5350 SAYILI KANUN KAPSAMINDAKİ ENERJİ İNDİRMİ TEŞVİKİNDEN YARALANIYOR İSE MUTLAKA AMA MUTLAKA ŞİRKET ADINA ABONELİĞİN ALINMASI GEREKLİ
YİNE GAYRİ MENKUL (YANİ İŞYERİ) HANGİ FİRMA ADINA KAYITLI İSE DİĞER FİRMA İLE DE KİRA KONRTATININ YAPILMASI ŞART
İYİ ÇALIŞMALAR...
 

Benzer konular

Üst