Aynı İşyeri Aynı Kişi 2 Sgk Primi

Üyelik
15 Mar 2016
Mesajlar
4
Konum
İstanbul
Aynı İşyerinde Aynı Kişiyi İki Görevde Çalıştırıp İki Farklı Sgk Primi Ödemek Mümkün Mü?

ÖRNEK: işçiyi isg uzmanı olarak ve kalite denetçisi olarak çalıştıracağım. bu nedenle isg uzmanı olarak 15 prim günü, kalite denetçisi olarak ta 15 prim günü ödememi istiyorlar. bu mümkün mü?
 
Aynı ay içinde önce çıkan, sonra tekrar işe giren bir kişi için iki ayrı satırda gösterilebiliyor, daha önceden yapmıştık. Ancak bu şekilde çıkış sonra giriş tarihi yok ise, olabileceğini sanmıyorum.
 
İş Kanunu yönünden;
-yeni/ilk defa işe başlayacak kimse ve kabül ediyor ise sorun yok,mümkün.
-çalışmakta olan bir kimse ise yine sorun yok,mümkün,ancak çalışmakta olan için sonradan bu durum çalışma koşullarında esaslı değişiklik arzettiğinden, iş sözleşmesinde bu işleri tanımlayarak yeni sözleşme düzenlemeniz, yada bu kimse zaten isg uzmanı ilaveten kalite denekciliği işiyle ilgili yazılı tebliğ/tebellüğ işlemi yapmanızda yarar var.

-tabi bu kimse isg uzmanı olduğu için işyeri tehlike sınıfı derecesi ve çalışan sayısına göre çalışması gereken muayyen bir süre var.Olayınızda bu sürenin yeterli gelmesi dışındaki sürelerde, ilgili kalite denetcisi olarak çalışacak/çalıştırılacak.Sanırım işcinin bu 2 ayrı işi/görevine ilişkin sürelerin ayrı ayrı değerlendirilerek sgortalılıklarının da ayrı ayrı gösterilmesi gerekiyor,bu sgortalılıkların aynı sicil dosyasında ayrı gösterilip gösterilemiyeceği noktasında bilgi sahibi değilim ama bu işyerinde 2 ayrı sicil dosyası var ise mümkün.
 
Çok teşekkür ediyorum bilgilendirme için. Çalışanımız yeni çalışan ve kendi isteğiyle hem isg uzmanı hem de kalite denetçisi olarak çalışacak. ondan her iki meslek kodunun da işe giriş bildirgesinde gösterilmesini istemiş bağlı bulunduğu meslek odaları. şimdi sanırım aynı kişiye ait aynı firmada iki işe giriş yapacağım ve iki defa prim ödeyeceğim.
 
Bu durumu SGK ile görüşün bence. İleride bir sorun yaşamayın. SGK kabul etmeyebilir belki bu şekilde olmasını.
 
Belki iki giriş yapabilirsiniz, ancak e-bildirgede iki satırda bir kişiyi gösteremeyebilirsiniz, onaylamadan e-bildirge üzerinde iki satır girmeyi deneyin sistem müsaade ederse yaparsınız., aksi takdirde girişi de yapmazsınız. Kanunlar bazen müsaade eder, ancak sistem müsaade etmeyebiliyor.
 
sn şeref aydemire katılıyorum. kısmı süreli iş sözleşmesi olur ve eksik günler için personelden ücretsiz izin dilekçesi almamız gerekecek. Fakat bu durum sgk tarafından incelendiğinden sorun çıkabilir.
 
mümkündür. sgk sisteminde işe giriş bildirge ekranı buna izin verir, yine aphb' de de kişi adına iki ayrı hizmet bildirilir. ancak kişi 15 gün çalışacağı için eksik gün nedenleri vs. konularına dikkat etmek gerekir. eksik gün nedenleri usulünce bildirildiği zaman sgk tarafından herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız...
 
Teşekkürler zaman ayırıp cevapladınız.

Sgk ya gitti bunun için bizim İK dan arkadaşımız. Orada görevli yıllardır şef olarak çalışan bir memurla görüştü. Soruyu zaten çok zor anlamış. İki tane işe giriş yapamazsın diyor aynı kişiye. Dolayısıyla bir çalışanımı hem çevreci hem de isg uzmanı olarak farklı meslek kodu seçip çalıştıramıyorum.
Hadi diyelim iki işe giriş yaptın o zaman da iki farklı prim yatırabilir misin bi dene bakalım diye o da bizim personele sormuş e bildirgede sıkıntı olur mu bilmiyorum ki demiş..
Kısmi süreli bizim de aklımıza geldi fakat memura sorsak onu da anlatmak için epey uğraşacaktık.

Ne güzel sgk. Dolayısıyla ben işçimizi yalnızca isg uzmanı olarak gösterip prim ödemeye devam ediyorum. çevre ve kalitecim aynı kişi olacaktı ama bu sgk ile kısmet değilmiş. Teşekkürler.
 
Zaten memurların birşeyler öğrenip kendini geliştirme gibi bir çabası yok hiç. Bir sorun olunca onlarda bize soruyor :)
 
........Çalışanımız yeni çalışan ve kendi isteğiyle hem isg uzmanı hem de kalite denetçisi olarak çalışacak. ondan her iki meslek kodunun da işe giriş bildirgesinde gösterilmesini istemiş bağlı bulunduğu meslek odaları. şimdi sanırım aynı kişiye ait aynı firmada iki işe giriş yapacağım ve iki defa prim ödeyeceğim.
Sorun; İş yeri sicil numarasının tek olması ve bir çalışan için 2 ayrı iş dolayısıyla iki ayrı meslek kodu ile tek sicil dosyası üzerinden giriş yapılmasının gerekmesi karşısında sgk nın da işi çözümsüz görmesi!...
Mümkünse işleri ayırıp bir sicil numarası daha alsanız,yani iki sicil dosyası olsa,bu defa sorun olmaz,değilse sanırım yapacak bişey kalmıyor.
 
Merhaba aynı iş yerinin farklı sicil numaralı yerlerinde farklı meslek.kodu ile görünmekte bir problem.var mıdır ? örneğin A sicil numarali yerde isg uzmanı B sicil numarali yerde mühendis olarak ve ikisinde de tam zamanlı görünmem mümkün müdür? Ya da kısmı süreli görünsem ikisinde de olabilir mi hangisi mümkün?
 
Gerçekten fiilen 2 işyerinde de çalışıyorsa gözükebilir tabiki. Yanlız sgk ileride bunun denetimini yapabilir. O yüzden işe girişle ilgili evraklarınız tam olsun her zaman. Fiilen 2 işyerinde de çalıştığınız kanıtlamanızı isteyebilir sgk.
 
İş kanunu yönünden bir işçinin aynı gün işyerlerininin birinde mühendis diğerinde isg uzmanı olarak TAM ZAMANLI çalışmasının iş kanunu yönünden uygun düşmeyeceği,kısmi süreli olabileceği,en azından birinde tam zamanlı diğerinde kısmi süreli olabileceği,esnek çalışma modelleri çerçevesinde işyerlerinin ikisine hergün gitme zorunluluğunun bulunmaması halinde,diğer bir ifadeyle bir gün a işyerine,diğer gün b işyerine gitmenizin gerekmesi halinde yani her gün gitmenizin gerekmemesi halinde,dolayısıyla iki işyerine ilşkin çalışmaların ve sözleşmelerin bu durumlara uygun düzenlenmesi halinde mümkün olabileceği düşüncesindeyim,sorun çıkması halinde sn.Emrah beyin dediği gibi gerek fiili yönden,gerekse iş sözleşmeleri üzerinden bu çalışmaların mümkün olduğunun kanıtlanması gerekebilir
 
Son düzenleme:
Tam zamanlı konusu olayınızın ortak ve problem noktası,anlaşılan isg uzmanı olarak zorunlu çalışma süresi var,bu nedenle hergün işyerine gitmek/işyerinde bulunmak zorundasınız,diğer işyerine ilişkin örneğin hergün bu işyerine gitme zorunluluğu yok/olmaz ise evden proje bazlı bir işte mühendis olarak çalışabilirsiniz düşüncesindeyim.
 
Üst