Aynı Yevmiyede, Aynı Hesap İçin Hem Borç Hemde Alacak Kaydının Mahsuru Var mı ?

stajyeradayi

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Mar 2010
Mesajlar
849
Konum
Türkiye
Arkadaşlar herkese merhaba. Bizim patronun bir takıntısı var. Bankalar işlenirken mesela sadece borç tarafını ayrı bir yevmiyede, alacak tarafını ayrı bir yevmiyede yapıyor. Böyle bir zorunluluk var mı? Mesela on günlük yevmiyeler şöyle;
------------------------
102 (B)
100 (A)
102 (B)
120 (A)
------------------------
320 (B)
102 (A)
100 (B)
102 (A)
------------------------
gibi....
 
Sayın stajyeradayı,

Tabiki böyle bir zorunluluk yok. Ancak sizin bunu takıntı olarak görmeniz de ayrıca önemli bir hata. Çoğu bilgisayar kullanarak muhasebe işlemi yapan özellikle genç arkadaşlarımız "Yevmiye Maddesi" teknik ve sistematiklerini bilmiyorlar ne yazıkki. Kısaca şöyle söyleyelim. Yevmiye maddeleri önce,

Tahsil Tediye ve Mahsup olarak türlerine göre üçe ayrılırlar. Ve yine Yevmiye maddeleri içeriklerine göre de üçe ayrılırlar;
1. Basit Madde ; Tek bir borç tek bir alacak hesabı içerir. ( anlaşılması kolay ve sadedir )
2. Birleşik Madde ; Tek bir borç ve çok alacak veya tersi olan madde. ( Patronunuzun yaptığı gibi, yine kolay anlaşılır bir yapıdır )
3. Karma Madde ; Birçok borç ve alacak hesabının bulunduğu madde. ( Anlaşılması ve çözümlenmesi zor bir madde yapısı, TDHP nın açıklık prensibiyle de esasen çelişir )

Sizin verdiğiniz örnekteki
102 (B)
100 (A)
102 (B)
120 (A) ise esasen yanlış olmuş, genellikle Kasa içeren maddelere mahsup maddesi eklenmez. Patronununzun bunu yaptığını tahmin etmiyorum.

Umarım yararlı olmuştur.
 
Yevmiye kayıtlarını TDHP uymak şartı ile istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ancak inceleme yapacak kişinin bu maddeleri anlayabilmesi gerekir, eğer karışık ve anlaşılmaz bulur ise resen takdire sevk edebilir.
Tahsil/tediye/mahsup isimleri ile yapılan kayıtlar elle defter tutma döneminde daha az hata yapmak içindir. Artık bilgisayar döneminde istediğiniz kıstaslarla istediğiniz dökümü alabildiğiniz için illa bu isimler ile fiş oluşturmanız gerekmez.
 
Son düzenleme:
Selamlar
Kayıtların bu şekilde düzenlenmesi bence iyi bir uygulama.Hesap ve hareketlerin belli bir düzen içine oturtulması her zaman faydalıdır.Hem defter dökümünün daha düzenli görünmesi,hemde aranılacak kaydın daha rahatlıkla bulunabilmesi açısından yerinde bir uygulama.Genelde bende böyle yapmaya çalışıyorum.Öyle kayıtlara rastlıyorum ki,bir madde içinde,mal,gider,banka,vergi ödeme,ne arasanız yapılmış.Maddenin içinde resmen kayboluyorsunuz.İşin kolayına kaçmanında bu kadarı olur..
Bu kayıt şekilleri açısından patronunuzu örnek alabilirsiniz,kendisini de tebrik ederim ayrıca..
Saygılar
 
merhaba,

120 (B)
600 (A)
391 (A)

kaydı mı doğru dur?

yoksa

600 (A)
391 (A)
120 (B)
kaydı mı?

yani kısaca ilk kayıt borca mı yoksa alacağa mı yapılmalıdır.
 
Yorumlar için teşekkür ederim. Fakat bazı programlarda banka kayıtlarını evcell'den aktarırken mesela borç alacak ne varsa tek fişte toplanıyor. Bu açıdan aslında sormak istedim bir mahsuru olur mu olmaz mı diye... Sn. Selin Gülgün bence ilk kayıt doğru...
 
Üst