Ayrılmak İsteyen Personele İhbar Tazminatı Ödemek

Üyelik
6 Eki 2005
Mesajlar
64
Çalıştığımız kurum bir resmi kurumdur. Çalışanlarımızın bir kısmı işten ayrılmak yada emekli olmak için özendirme adı altında ihbar tazminatı talebinde bulundu. Kurumumuzda personel sayısını azaltmak için bu görüşe olumlu bakıyor. Ayrılmak isteyene yada emekli olmak isteyene kıdem tazminatının yanında ihbar tazminatınıda ödersek ne olur. Doğru bir uygulama olurmu. Herkese şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Ayrılmak isteyen personele ihbar tazminatı ödemek

Kendi isteği ile işten ayrılan işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ödenmez.

Emekli olmak amacıyla işten ayrılan işçiye en az bir yıl çalışmış olmak kaydıyla kıdem tazminatı ödenir. İhbar tazminatı ödenmez.

Resmi kurum olmanız nedeniyle herhangi bir teftişte yaptığınız yasal olmayan ödemeyi sizde tahsil ederler.
 
Ynt: Ayrılmak isteyen personele ihbar tazminatı ödemek

Çalışanlarla anlaşarak isteyenlerin iş akidlerini fesih edin. O zaman hem ihbar hem de kıdem ödersiniz. Hiç de bir sıkıntı yaratmaz.
 
Ynt: Ayrılmak isteyen personele ihbar tazminatı ödemek

Öncelikle kendi isteği ile işten ayrılması demek, başka tabirle istifa etmesi demektir. İş Kanunun 24. maddesi dışında kendi isteği ile işten ayrılma durumunda işçiye kıdem tazminatı ödenemez. Hatta 1475 sayılı kanunda böyle bir ödemenin cezası bile vardı. Ancak yeni kanunda bu ceza maddesi yok. Sayın Müfettişin de söylediği gibi kamu kurumu olmanız sebebiyle yarın bir teftiş durumunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kamunun mantığı bu, siz kamunun yararını düşünseniz de olaya böyle yaklaşılmayabilir. Yetkinizi aşan harcama yapmış muamelesi görebilirsiniz.
Kendi isteği ile ayrılan işçi kendisi bildirim şartına uymalıdır. Yani bırakın işverenden ihbar tazminatı istemeyi, kendisi ödemelidir. Bu sebeple ihbar ödenmesi de söz konusu değil.
Ancak kamu kurumu olmanızın dezavantajlarını aşabilirseniz veya bu konuda bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorsanız. Veyahut sizi özel sektörde bir firma olarak düşünürsek. O zaman kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı miktarı kadar işçinize ücret ödemesi her halükarda yapılabilir. Size kimse niye fazla ücret verdin diyemez. Ancak bu durumda tüm ödemeler gelir,damga vergisi ile SSK kesintilerine tabi olur. Bilmem anlatabildim mi? selamlar.
 
Üst