Ba Bs Düzeltme Hk.

Sinem_35

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Ara 2010
Mesajlar
109
Arkadaşlar ağustos ayında envantere alınan aracın faturası atlanarak b formuna alınmamış. Şimdi düzeltme verirsek ceza kapıda. Düzeltme vermessek ne gibi sonuçları olur ?
Ayrıca düzeltme verirsek ne kadar sürede cezası gelir. Ocak ayı için Mart veya nisan ayında bir düzeltme vermek zorunda kalmıştık. Cezası henüz tebliğ edilmedi. Ne zaman gelir, tecrübeli arkadaşlar yazarsa sevinirim. Teşekkürler...
 
Ynt: Ba Bs Düzeltme Hk.

Selamlar
Cezanın ne zaman geleceği tahmin edilemez.5 ay evvel düzeltme verdim,hala ses yok..
Belki şunu yapabilirsiniz.Sadece bir fikir.
Eğer aracın kdv'si veya giderlerini ağustos ayına kaydetmemişseniz,sadece maliyet kaydını yapmışsanız,kayıtları ağustostan çıkarın,eylüle kaydedin,B formuna da eylüle dahil edin. Veya
Kdv ve giderleri kullanmışsanız kdv'ye düzeltme verin,faturaları geri çekin,eylüle kaydedin.Faturayı da eylül B sinde beyan edin.
Saygılar
 
Ynt: Ba Bs Düzeltme Hk.

Eylül ayı Ba formunda bildirimde bulunursanız, tespit edildiğinde hem ağustos hemde aylül ayını düzeltmek zorunda kalıp, iki ayda da cezalı duruma düşersiniz. Ayrıca kdv beyannamesi ile BA birbirine paralel olmak zorunda değil. Ben eylül ayına ait bugün gelen (kdv bey.verildikten sonra) faturayı ekim ayına kaydediyorum, eylül ayı ba da bildiriyorum...
 
Ynt: Ba Bs Düzeltme Hk.

Yanlş biliyorsam lütfen düzeltin.Fakat bu bir alış faturası.Dolayısıyla hangi ayın kayıtlarına aldıysam o ayın B sinde beyan etmem,sorun yaratmaz diye düşünüyorum.
Düşünün firmanın çekmecesinden 5.aya 10.000 Tl lik alış faturası çıktı.Sizin deyiminizle 5.ay Ba formuna düzeltme verip faturayı 10.aya kaydedelim.Buna benzer bir mantık çıkıyor.Alış faturalarında sonraki ayların beyanına dahil etmek çokta sorun teşkil etmez.Önemli olan faturanın Beyan edilen B'nin ait olduğu ay kayıtlarına alınmış olmasıdır. Satış faturaları için aynı mantık geçerli değildir tabi..Savunma:Fatura bize geç ulaştı,bu ay kayıtlarına aldık,bu ayın B sine dahil ettik.Dediğim gibi sadece bir fikir....

Saygılar
 
Ynt: Ba Bs Düzeltme Hk.

396 sayılı vuk tebliğinin 2.1 paragrafı; "mal ve/veya hizmet alış/satışlarının bildirilecekleri aylık dönemler, bunlara ilişkin belgelerin düzenleme tarihi dikkate alınarak belirlenir."
Ayrıca ba ve bs bildirimlerinin mantığı çapraz kontrolün yapılmasıdır. Satıcı mart ayı bs sinde, sen nisan ayı ba sında bildirdiğin takdirde bu kontrol yapılamaz.
KDV yönünden ise önceki aylara ait fatura, yıl aşmamak kaydı ile sonraki aylarda işlenebilir.
 
Ynt: Ba Bs Düzeltme Hk.

Hayırlı çalışmalar, hayırlı cumalar arkadaşlar..

Benimde buna benzer bir problemim var. Haziran ayına ait bir alış faturası çok geç geldiği için Ba formuna girmemiş. Faturanın aslı ortada yok, kargoya verdik diyorlar.Bize gönderdikleride faksı. Fatura Haziran ayı kdvyede hiç işlenmemiş. (Kdv'si sıfır) Dün tesadüfen farkedildi. Firmayı aradık onlar Bs'lerine eklemişler.
 
Ynt: Ba Bs Düzeltme Hk.

Bülent bey'in belirttiği kanun maddesi doğrudur.Fakat bu maddeden hareket edersek,piyasadaki firmaların çoğu ceza yer.Çünkü alış faturalarının geç ulaşması ve sonraki aya kayıt edilmesi çok sık rastlanılan bir işlemdir.
Benim savunmam da sayın Minik'in verdiği örnek gibidir.Kanun maddesine bakarsak bu faturayı Haziran B'sinde beyan edip kayıtlara ekimde almak ve ekim kdv'sinde beyan etmek gerekir.Fakat bu tip geç gelmeler o kadar çoktur ki,cezasız mükellef kalmaz.
Ben alış faturası olduğu için ve ilgili ayın kayıtlarına da alınmadığı için, hangi ay kayıtlarına giriyorsa o ayın B'sinde göstermenin çokta sorun çıkarmayacağını düşünüyorum.Ama bu konuda verilmiş özelgeler varsa bulup incelemek lazım.Vergi uygulamalarında da aslında şu esneklik var. Satış faturaları döneminden sonra beyan edilmez,çünkü ortada vergi kaçakçılığı söz konusudur.Fakat alış faturalarında biraz esneklik yapılır.Sonraki ay kayıtlarına alındığında ve tespit edildiğinde sadece usulsüzlük cezası kesilir (hoş,bugüne kadar kesildiğine de pek rastlanılmamıştır)
O nedenle alış faturalarında bu şekilde bir uygulama yapılabilir diye düşünüyorum.Yine de özelgeleri araştırmak lazım...
Saygılar
 
Ynt: Ba Bs Düzeltme Hk.

Herkese yorumlar için teşekkürler. Peki b formunda herhangi bir düzeltmeye gitmessek bunun idare tarafından tespit edilme ihtimali nedir ? Çıktığını farzedelim defteri incelemeye tabi tutarlar mı ?
 
Ynt: Ba Bs Düzeltme Hk.

Herşey mümkün..İhtimal yok veya var da denemez.Bunu zaman gösterir.Firma incelemesine ve incelemenin derinliğine göre değişir.
 
Ynt: Ba Bs Düzeltme Hk.

Sinem_35 ' Alıntı:
Herkese yorumlar için teşekkürler. Peki b formunda herhangi bir düzeltmeye gitmessek bunun idare tarafından tespit edilme ihtimali nedir ? Çıktığını farzedelim defteri incelemeye tabi tutarlar mı ?

Farkedilmeler şu ana kadar; kdv iadelerinde tespit olundu. Durup dururken hiç bir firma için ba bs formunuz tutarsız denmedi.
 
Ynt: Ba Bs Düzeltme Hk.

twolf ' Alıntı:
... firmanın çekmecesinden 5.aya 10.000 Tl lik alış faturası çıktı.Sizin deyiminizle 5.ay Ba formuna düzeltme verip faturayı 10.aya kaydedelim....
Bakanlık da böyle istiyor zaten. B formlarında belge üzerinde yazan aya ait bildirimde gösterilmek zorunda. Çünkü karşılaştırmalar ay bazında karşılıklı bildirim kontrolleri ile yapılıyor. Karşı taraf 5. ay siz 10. ayda bildirirseniz her iki ayda da mutabakat oluşmayacağından başınıza ekşirler.
 
Üst