Ba ve Bs Formları 10 Gün İçinde Düzeltilebilir

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,623
Konum
İSTANBUL
Ba Bs FORMLARI 10 GÜN İÇİNDE DÜZELTİLEBİLİR

Önce yıllık bildirim olarak senede bir defa verilen, 2008 yılında aylık olarak verilmeye başlayan Ba ve Bs formları, şüphesiz maliyenin şu anda en önemli veri toplama sistemini teşkil etmektedir. Hem Kdv beyannamesiyle kontrolü mümkündür, hem de 8.000 TL lik ticari işlemlerin, Ptt banka ve özel finans


kurumlarının düzenleyeceği dekontlarla kontrolü mümkündür.Maliyenin denetimlerinin 3-4 yıl geriden geldiğini hesaplayarak, gelecek yıllarda Ba ve Bs formları kontrol edilmeye başlandığında, 8.000 TL, Ba ve Bs formunda ve banka dekontlarında görünmesi gerekir.Banka dekontu ile Ba Bs formu tutmayan, Ba formu ile Bs formu karşılaştırıldığında tutmayan, mükelleflere cezalar yağacak.İşte bu cezaların kesilebilmesi için, kesildiğinde mükelleflerin itiraz edememesi için, itiraz ettiğinde mahkemenin iptal etmemesi için, 5904 sayılı kanun 22.madde, 01.08.2009 tarihinde yürürlüğe girdi.Bunları bilen, işini düzgün yapmaya çalışan, sorumlu muhasebecilerin ve mali müşavirlerin düzenlemek için, beyannamelerden daha çok uğraştığı, daha çok dikkat ettiği, daha çok özen gösterdiği, tekrar tekrar kontrol ettiği, ba bs formları meslek mensuplarının iş yükünü artırmış, muhasebe programlarında değişiklik yapmış, her ay düzenlenmesi gerekenler listesine girmiştir.

5904 sayılı kanun 22.madde ile meslek mensuplarını 10 gün rahatlatacak süre ile ilgili olarak şöyle denilmektedir.?Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası ½ oranında uygulanır ? Buna göre Ba ve Bs formları mutlaka zamanında, ayın 5 ine kadar verilecek.Ancak düzeltme yapmak için, düzeltme amacıyla göndereceğiniz formlar için 10 gün süre verilmiştir.Hiç verilmeyen Ba ve Bs formu ile bir düzenleme yapılmamış, özellikle düzeltme amacıyla verilen demesinin sebebi budur.Düzeltme hakkıyla ilgili cezasız sürenin Kdv beyannamesinin sonuna kadar devam etmesi daha doğrudur.Bu durumda cezasız süre ayın 15 ine denk gelmektedir, eğer ayın 23 üne , kdv beyannamesinin verildiği süreye denk getirilirse evraklar toplanmaya başlandığında unutulmuş, postadan kargodan geç gelmiş, faturalarda geleceğinden, meslek mensupları Ba ve Bs formunu düzeltebileceklerdir.Eğer mükellefin evraklarının 15 inden sonra geldiğini düşünürsek, ertesi ayın evraklarının içinde Ba ve Bs formunu ilgilendiren evraklar çıktığında, cezasız düzeltme imkanı yitirilmiş olacaktır.Süreyle ilgili düzenleme yapılana kadar meslek mensuplarının, mükellefin evraklarını 15 ine kadar alıp inceleyip kontrol etmesi doğru olur.

Sonraki paragrafında ise,? Elektronik ortamda beyanname ile bildirim ve form verme mecburiyetine uymayanlara bu maddeye göre ceza kesilmesi halinde, 352 inci maddenin birinci derece usulsüzlüklerle ilgili (1) numaralı bendi ile ikinci derece usulsüzlüklerle ilgili (7) numaralı bendi uyarınca ayrıca ceza kesilmez.? denilmektedir.Ba ve Bs formunu düzenlemeyenlere özel usulsüzlük cezasının, cezalardan büyük olanın kesileceği belirtilmiş.Mahkemelerin; çifte ceza, özel usulsüzlük cezası ve birinci derecede usulsüzlük kesilemez, diye kaldırdığı, cezalardan küçük olanı birinci ve ikinci derecede usulsüzlük cezalarını, maliye kendi kaldırarak büyük olan cezanın, özel usulsüzlük cezasının kesilebilmesinin yasal olarak önünü açmıştır.

Ba ve Bs formları ile bir durumda diğer mal ve hizmet alışları satırıdır.Faturaların geç gelmesinden dolayı, diğer mal ve hizmet satırının her ay düzeltilmesi gerekir.Telefon faturaları, ayın son günün 30-31 inde düzenlenir.Son ödeme tarihine yaklaşık bir hafta kala mükellefe gelir, son ödeme tarihide ertesi ayın 20-21 civarındadır.Mükellef, muhasebeciye faturayı ödedikten sonra verdiğinden bu fatura her zaman geç gelir.Geç gelen faturada Ba Bs formunda bildirilemediğinden, yada sonradan düzeltileceğinden mükellefi cezalı duruma düşürmektedir.8000 TL lik alış satışı tam bildiren meslek mensubu, bu satırdan dolayı cezalı işlem görebilir.Buda inceleme memurunun insiyatifine bırakılmış oluyor.Buna benzer geç gelen faturadan dolayı, cezalı duruma düşmemek için, sorumlu meslek mensubuna ne kadar iş düşüyorsa, basiretli iş adamı gibi davranması gereken mükellefede o kadar iş düşüyor.

S.M.Mali Müşavir
Beytullah Başol
 
Ynt: Ba ve Bs Formları 10 Gün İçinde Düzeltilebilir

merhaba 05/2010 tarihinde birinci sınıf bir mükellefin ba-bs formunu vermeyi atlamışım :'( ve 06 dönemini verirken gelirler.gov daki uyarıyla öğrendim unutmuş olduğumu malesef şimdi nasıl bir yol izlemeliyim beyannameyi hemen vermelimiyim yoksa vergi dairesinin farkedip aramasını mı beklemeliyim cezası 1,390 lira diye biliyorum ba için 1,390 bs için 1,390 mıdır yoksa ikisi için tek cezamı geliyor beni bilgilendirirseniz çok sevinirim ii günler ii çalışmalar
 
Ynt: Ba ve Bs Formları 10 Gün İçinde Düzeltilebilir

1. Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.000 Türk Lirası[2]

Tek ceza gelecek, siz verirseniz daha yerinde olur, süresi içinde öderseniz bir de indirim hak edersiniz.
 
Ynt: Ba ve Bs Formları 10 Gün İçinde Düzeltilebilir

07 2010 dönemi BA formunu 13.09.2010 tarihinde düzelttim. 10.9.2010 tarihi bayrama denk geldiginden 10 günlük süre ilk iş günü olan 13 üne kadar uzarmı ? Ceza kesilir mi ?
 
Ynt: Ba ve Bs Formları 10 Gün İçinde Düzeltilebilir

Uzamaz.
 
Ynt: Ba ve Bs Formları 10 Gün İçinde Düzeltilebilir

Üstatlar başınıza gelen varsa bi yardım isteyeceğim.

2007-2008 yılları Ba-Bs formlarını bir ara Vergi daireleri çok sıkıştırmıştı mükelleflerimizden birinin yine aynı sıkıntısız var. Ama tereddüt yaşıyoruz.

İlk düzeltmelerde bazı mükelleflere ceza kesildi ödettik küçük ramaklardı çok fazla düzeltmesi olan mükelleflerimize ceza kesilmediği görüldü.

şidmi son değişikliklerden sonra kararsız kaldık kesilir mi kesilmez mi diye....

Vergi Dairesi,
2007-2008 yılı Ba formlarımızda karşı tarafın bildirimde uyuşmazlık olması nedeniyle formların düzeltilerek yeniden verilmesini talep etmiş. V.U.K 'nun mük.355 maddesine ilave ile 01/08/2009 tarihinden öncekilere ceza kesilmeyeceği hükmü hala güncel midir? bu konuyla alakalı dava örneği var mı?

fikir verirseniz sevinirim.

iyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: Ba ve Bs Formları 10 Gün İçinde Düzeltilebilir

Soyekba ' Alıntı:
..... V.U.K 'nun mük.355 maddesine ilave ile 01/08/2009 tarihinden öncekilere ceza kesilmeyeceği hükmü hala güncel midir? .....
Bu hüküm nerede?
 
Üst