Merhaba
Yolu ışık olsun. Sizlerede sabırlar diliyorum. Ben babamı kaybedeli 3 yıl oldu. Mesleki olarak değil ama aynı tecrübeyi yaşamış biri olarak kendi sürecimizi paylaşayım sizinle.
Sırasıyla şunları yapmıştım
- Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçe yazıp veraset ilamı talebinde bulunuyorsunuz. Bunu vefat tarihinden itibaren bir ay içinde yapmanız gerekiyor. Bu müracaatı sizde yapabilirsiniz , kardeşlerinizden biride yada annenizde. Dilekçeye tüm iletişim bilgilerinizi yazın. Size gün verecekler ve verilen günde gidip veraset ilamınızı alacaksınız. Bu arada dilekçenize yeni alınmış aile nüfus kayıt örneğinizide eklemelisiniz.
- Sonra veraset ilamınızla birlikte gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyeye nüfus cüzdan fotokopileriniz ve resimlerinizle gidip müracaat ediyorsunuz. Taşınmazların emlak beyannameleri doldurulur, varsa borçları onlar sizden talep edilir.
- Sonra veraset vergi dairesine gidip veraset beyannamesi vermeniz gerekiyor. Bu beyanın da 3 ay içinde verilmesi gerek. Bankalardan veraset vergi dairesine hitaben yazılmış , bankalardaki tasarrufunu gösteren belgeleri , belediyeden aldığınız emlak vergisi beyannamelerini , varsa diğer sahiplik belgelerini ( araba ruhsatı vs ) ekliyorsunuz. Vergi dairesi bu bildirimlerinize göre , istisna tutarını aşan bir kısım varsa , buna göre adınıza bir vergi hesaplanacaktır.
- Daha sonrada tapuya gidiyorsunuz ve veraset beyannameniz ve veraset ilamına istinaden tapu da gayrimenkullerin mirasçılara devir işlemini yapacaksınız.
- Varsa bankalarda tasarrufu , yine bu belgelerle gidip onları çekebileceksiniz. Diğer mirasçılar size vekalet verirlerse hep birlikte gitmenizede gerek kalmaz.
Anımsadığım kadarını paylaşmaya çalıştım. Bütün belgelerinizi bir dosyada toplamanızı ve veraset ilamınızın aslını mutlaka kendinizde muhafaza etmenizi öneririm. Onun dışında gittiğiniz her yere bu tüm evrakları topladığınız dosya ile gidin çünkü çoğu kez eksikleri bir seferde söylemediklerinden bir çok kere git gel yapmanız gerekebilir.