Bağımsız Denetim Yönetmeliği Yayınlandı. Resmi Gazete: 26.12.2012 tarih, 28509 Sayı.

1. 15 yıllık mesleki tecrübe yok ise spk sınavını kazanmış olunsa dahi denetçi yardımcılığı süresini tamamlamadan denetçi olunamayacak.
2. spk sınavında başarılı olunan sınavlar kamu g. açacağı sınavda da (başvurmak kaydı ile) geçerli olacak.
3. kurumun sınavını kazandıktan sonra 2 yıl içinde denetçilik süreci başlatılmaz ise sınav geçersiz olacak.
4. 15 yıllık mesleki tecrübesi olan SMMM 2013 için kurumdan izin almak şartı ile denetçi lisansı almadan kendi tuttuğu defterlerin denetim raporunu yazabilecek.
5. Kurum eğitim çalışmasını 31/12/2015 kadar bitirecek.
 
Merhaba,

arkadaşlar yanlış mı anladım bilmiyorum ama
yönetmeliğin hiçbir yerinde KOBİ TFRS ile ilgili bir hüküm geçmiyor.. Bize tam set eğitimi yerine KOBİ TFRS eğitimi verildi. Şimdi ne olacak
Tanımlarda geçen standartlar içeriği Türkiye Muhasebe Standartları anlamı taşıyor..
Doğru mu anladım..
 
şimdi alacağımız spk lisansları boşa gidecek yani neden çünkü 15 senelik değilsin. Boşuna o kadar çalışıp didinip durmuşuz şimdi 30-35 yaşında gelmiş denetçi stajerleri görmeye alışmak lazım.
 
2. spk sınavında başarılı olunan sınavlar kamu g. açacağı sınavda da (başvurmak kaydı ile) geçerli olacak.

Geçici Hükümler 1.1.b' de Spk belgesi alanlarda sınav şartı aranmaz demeye getirmiyor mu? "sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatına ilişkin sınav konuları hariç"
 
Yuvarlak ifadeler ile boşluklar üretilmeye çalışılmış bir yönetmelik.
15 yılık mesleki tecrübe'nin içi boş bırakılmış.
Bu tecrübe Sm-SMMM gibi iki ayrı unvanın olduğu bir sistemde kafa karıştırmaktan başka bir şeye benzemiyor.
SM belgesi alındıktan sonraki 15 yıl mı yoksa SMMM belgesi alındıktan sonraki 15 yıl mı?
3568 sayılı yasa ile SM belgesine haiz olan bir kişi 10 yıl sonra SMMM belgesi almış 7 yıldır da SMMM yapıyor.Bu kişiyi 17 yıllık tecrube ile betimler iseniz YMM leri (hakkı ile alanları tabii ki) çıldırtırsınız.
YMM olmak için SMMM olarak 10 yıl şartı olduğuna göre bu 15 yıl mantıklıdır.SMMM olarak 10 yılı bu şartı karşılıyor kalan 5 yıl da staj ve imtihanların karşılığıdır diyebilirsiniz.Geçiş hükmüdür genel kabul görebilecek durumdadır. Ancak yukarıdaki verdiğim örneğe dayandığınızda ortada garip bir durum oluşur ki yakışıksızdır.


Yönetmeliğe göre:

h) Kalite güvence sistemi: Bağımsız denetimde gerekli kaliteyi ve kamuoyunun yapılan bağımsız denetime olan güvenini sağlamak amacıyla bağımsız denetim kuruluşu ya da bağımsız denetçi tarafından yapılan işin, belirlenen standart ve ilkelere uygun olarak yapılmasını temin etmek üzere Kurum tarafından oluşturulan sistemi,


GEÇİCİ MADDE 3
– (1) Kalite kontrol sisteminin bir unsuru olan denetim rehberlerinin oluşturulmuş olması kaydıyla, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımlandığı tarihten 31/12/2013 tarihine kadar yetkilendirme başvurusunda bulunan denetim kuruluşlarında, 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (j) bendinde belirtilen kalite kontrol sitemi kurma şartı aranmaz. Bu kuruluşlar yetkilendirme tarihinden itibaren 6 ay içinde kalite kontrol sistemini kurarlar. Bu süre içinde kalite kontrol sisteminin kurulmaması halinde gerekli idari yaptırımlar uygulanır. İzlenecek denetim süreçlerinin ve uygulanacak yöntemlerin ayrıntılı olarak belirlendiği denetim rehberleri, yürürlükte bulunan muhasebe ve denetim mevzuatı ile uluslararası uygulamalar çerçevesinde oluşturulur. Bu madde kapsamında bulunanlar KAYİK denetimi yapamazlar.


İki maddeyi okuduğunuzda aklınıza gelecek tek soru şudur;
Kalite kontrol sistemini kurum mu kuracak yoksa denetim yapan denetleme şirketi mi?
Yoksa kalite kontrol sisteminden başka Kalite güvence sistemi mi var?
Burada kalite kontrol sisteminden kasıt denetçi kuruluşun iç denetimi mi ifade edilmektedir?
Tabii ki bu arada yeni SPK'nın denetim üzerine maddeleri ile KGK arasında ciddi ihtilafların da olacağını sanıyorum.
Bakalım hangisi kazanacak?

sevgilerimle,
 
Son düzenleme:
Geçici Hükümler 1.1.b' de Spk belgesi alanlarda sınav şartı aranmaz demeye getirmiyor mu? "sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatına ilişkin sınav konuları hariç"
SPK 3 sınavından başarılı olunamayan veya ort yüzünden sınavda başarılı olamayanlar için geçerli. Eğer kamu g. en az 60 ortalama 70 der ise 60 alınan konulardan muaf olunabilecek.
 
benmi yanlış anlıyorum 15 maddeye göre spk lisanslılar 3 yıl staj yapacak ama meslekte 15 yılı doldurmuşlar ve ymm ler stajsız denetmen olacak
 
bağımsız denetim

arkadaşlar ben herkesi anlayabileceği şekilde net 2-3 soru soracağım lütfen açık bi şekilde cevap verirmisiniz. Çünkü benim okuyup anladığımla burada yazılanlar farklı şöyleki

bağımsız denetim yapmak için

1- 4 yıllık fakülte yani Lise mezunu SMMM olsa bile bağımsız denetçi olamayacak
2- meslek mensubu olmak
3- 3 yıl süreyle denetçi yanında staj yapmak ( 15 yıl mesleki tecrübesi olan staj yapmayacak)
4- 15 yıllık süreye 4 yıl fakülte 2 yıl staj süresi eklenebilecek yani toplamda 6 yıl eder.
5- ve sonuç olarak denetçilik sınavı

şimdi yukarıda yazdıklarım örneğin 2012 yılında SMMM olan biri bağımsız denetçilik için başvuru yapabilir anlamına geliyor mu ?

tek sorum bu gelemiyor ise neden ???? teşekkür ederim....
 
Kurumun açacağı sınavlara başvurup başarılı olduktan sonra denetçi yardımcılığını da tamamlarsa denetçi ünvanına kavuşur.
 
SPK' dan alınan lisanslar geçerli, ama denetimde deneyim şartı devam ediyor. Lisansını alamayanlar (yani bir veya iki dersi kalanlar) aldıkları dersler KGK'nın yapacağı sınavdan muaf olacaklar.
 
ya kardeşim benim spk lisansım ne olacak. bu ne ya. başlıycam şimdi denetiminede muhasebesinede adamı deli ederler bunlar ya. yok arkadaş ben vazgeçiyorum köye gidecem bunlarla uğraşılmaz ortalık çakal dolu.
 
4 yıl lise + 4 yıl lisans + 2 yıl yüksek lisans SMMM+SPK Belgem var. Tezim denetim üzerine. Ama bir kurum çıkıyor diyor ki, sen bunca yıl boşuna çalışmışsın, sınavlara girmişsin, Türmob'un yaptığı staja başlama ve yeterlilik sınavları, SPK'nın sınavını kazanmış olman yetmez. Nasılsa 3 yıl bedavadan stajerlik yapıp kölelik yaparak köleliğe alışmışsın, ne gecen kalmış ne gündüzün. Denetim yapmak istiyorsan senin bunca deneyimin ve eğitimin yetersiz çünkü 15 yıllık deneyimin yok gel en iyisi bu yaştan sonra 3 yıl daha SMMM-Mali İşler Müdürlüğü'nden istifa edip, denetçi yardımcı gibi ulvi bir görevde fotokopi çekmeden işe başla, getir görür yapki sana denetçi mührü verelelim diyor bu beyinsiz kurum. İlgili tüm kurumlara protesto mailleri atacağım. Hiç kimse benim emeğime saygısızlık yapamaz. Bu yönetmelik tüm meslek mensuplarına düpedüz bir hakarettir.
 
yine eksik yönleriyle çıkan bir yönetmelik. spk da denetçi sıfatıyla 2 senem geçti sözleşmelerde denetçi yazılıyorum ama 15 yılı dolduramadığım için 3 sene uygulamalı mesleki eğitim tekrar benden isteniyor. şu demek oluyo spk'ya tabi şirketleri denetleyebiliyorum kgk'ya göre denetçi sayılmıyorum. ben mi yanlış okuyorum, anlayamadım. benim ile aynı durumda olan var mı? teşekkürler.
 
KGK, geçiş döneminde eğitim ile ilgili olarak daha önce sadece Sakarya Üniversitesi'nde yapmayı planladığı eğitim faaliyetleri için üniversitelerden teklif alma yoluna gidiyor. Bu eğitimde işbirliği yapmayı düşünen üniversitelere de 1 Şubat 2013 tarihine kadar başvuru süresi veriyor.
Ayrıca eğitimlerin bedelleri de daha önceki gibi 4.500-5.000 TL değil. On-line ve örgün eğitim olmasına göre değişebilecek ücretler olacak. Tutarlar; online eğitim için en fazla 350 TL+KDV, örgün eğitim için ise en fazla 1.000 TL+KDV olacak. Bu rakamları da tabii ki eğitimi vermeye istekli üniversiteler teklif edecek.
(Bkz: KGK'nın sitesi, "Duyurular" bölümü)
Bu yaklaşım daha önce gündeme gelen ve "otelde tatil" şeklinde lanse edilen uygulamaya göre daha uygun gözüküyor.

Ancak; Bağımsız Denetim Yönetmeliği'nin 15. maddesinde, mesleki tecrübe konusunda "bağımsız denetimde fiilen geçirilen süredir" ve "tasdik ve vergi denetimi hizmetlerinde geçen süreler ile 3568 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında denetim yetkisini haiz olanların, bu kamu kurum ve kuruluşlarında geçirdikleri süreler uygulamalı mesleki eğitim süresinden sayılır." ifadesiyle açık bir ayrımcılık yapılıyor.
 
Son düzenleme:
Üst