Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Merhaba Arkadaşlar Sartre arkadaşın tespitlerine katılıyorum Bu tespitlerden yola çıkarak bu konuya bağlantılı olarak şunları söyleyebiliriz Smmm bağımsız denetim şirketleri için zorlu bir yolun olduğunu ve smmmler için hak kayıplarının yaşabileceğini daha önce forumda dile getirmiştik
Sartre ' Alıntı:
Sorumlu ortakların neden YMM olmadıkları ile ilgili Önder Beyin bildikleri var ise paylaşacağına da eminim.
Yukarıdaki konuda ise şöyle arkadaşlar smmm ortakların kurdukları şirketlerde ymm ortak olamaz ymmlerin kurdukları şirketlerde ise smmm ortak olamaz dolayısıyla sorumlu ortak başdenetçi olamaz yani bu daha çok spk'dan değil turmobtan kaynaklı ymmler ile smmmlerin ortak şirket kuramamaları ile ilgili bir konu olduğunu biliyorum
Paylaşım her zaman gereklidir
Saygılarımla
merhabalar ben de uzun zamandır forumdan uzak kaldım işler dolayısıyle bağımsız denetim hayalim var evet..nasıl olur kimler emeğimizi hiç yerine koyar.. lisansı almak kolaylaşır mı.. zorlaşır mı ... yoksa lisans iptal mi olur bir sürü belirsizliğe rağmen eylülde ufrs ten tekrar deneyeceğim... umarım kısa bir sürede durum netleşir bizde daha bir azimle sarılırız bu işe........ denetim sektöründe deneyimim yok ama zaten her beyanname döneminde cezalardan yusuf yusuf denetlemiyormuyuz kendi kendimizi..elbetteki bu gerçek bir denetim değil ama bu işlerin içindeyiz bir şekilde........ ben işten korkmuyorum ben bir şeyler için çabalayıp hak ettikten sonra sistem dışı kalmaktan endişeliyim..yani hayaller var ama gerçek olur inşallah..ama geçenlerde yerli bir denetim firmasının aldığı uluslararası bir ödül beni çok sevindirdi..demek ki her şey 4 büyük değilmiş dedim..
Merhaba Sn.Akaranın hayallerini okudum. Umarım gerçek olur.Fakat benim bu konuda artık umudum kalmadı Lisanslama sınavlarına girip 2 dersi vermeme rağmen bir daha girmeyi düşünmüyorum Nedeni de şu Önder beyin gündeme getirdiği ymm sempozyumunda bağımsız denetim görüşlerinin tam metnini okudum Daha sonra şimdiye kadar yapılan düzenlemelerini ve ttk taslağını araştırdım Smmmlerin oluşturduğu denetim şirket yetkilileriyle konuştum. Sonuçta şu görüşe vardım Daha sonra bağımsız denetimde yapılacak bir düzenleme ile osb denetimlerinde tarımsal birlik denetimlerinde olduğu gibi smmmler devre dışı bırakılabilir Geçmişte olanlar gelecekte de tekrarlanabilirO zaman lisanslama belgemiz havada kalabilir sonucuna vardım. Fakat bu muhtemel gelişmelere karşın bir girişim yapılmıyor Neden derseniz şuan da bağımsız denetimde yer alan smmm üstadlar zaten işlerini yürütüyorlar Birkaç duyarlı üstad dışında konuyla ilgilenen yok. Gençlere gelince onlarda sınavlarla ilgileniyorlar Fakat sınavdan sonra beklediklerini bulacaklar mı? Belirsizlikten dolayı orası meçhul. Ben büroma çekilip işlerime bakmayı düşünüyorum Denetimde uğraşmaya devam eden arkadaşlara başarılar dilerim Allah kolaylık versin
Merhaba Şahin Çolak arkadaş bağımsız denetim alanında daha sınava girme aşamasında rağmen bence testiplerin doğru. Fakat bence de kendini geliştirmene devam et. Yazdıkların hakkında yorum yapmacağım. Sadece şunu söylemek istiyorum. Kişiler topluluklar toplumlar ne ekerse onu biçerler. Bugün ister sınava girme aşamasında olsunlar ister oda yöneticisi olsunlar bugün düzenlemeler yapılırken meslek ile ilgili çaba göstermeyenlerin konuyla ilgilenmeyenlerin yarın şikayet etme haklarının olmadığını düşünüyorum. Bu konuda yeterli çaba göstermeyenler yarın önlerine mesleki düzenlemeler gelince fikirlerini ortaya koyamadan kabul ederler çünkü zamanında çaba göstermemişlerdir. Fidanı bile sularsınız daha sonra meyvasını yersiniz yarın yiyecek meyva olursa tabi Şuanda smmmlerin bağımsız denetim alanında gösterdikleri çabaları ortada bir çok gelişme olurken yetersiz buluyorum Umarım ben yanılıyorumdur Umarım smmler bağımsız denetimle ilgili Şahin Çolak arkadaşın dediği gibi devre dışı bırakılmazlar Fakat dediğim gibi bence şuanki çabalar yetersiz Paylaşım her zaman gereklidir Ancak yarın paylaşılacak ekmek bulabilirsek Emek çaba göstermeyenler kaanatimce yarın mesleki paylaşımdan paylarına düşenden şikayetçi olmalılar Saygılarımla
Konuştukarımızı eyleme dökmeden hiç bir şey elde edemeyiz. Şimdiden hak kaybına uğramamak için neler yapmamız lazım düşünelim ve uygulayalım arkadaşlar. Yetmişbin SMMM'nin istediğini yaptırma gücü olduğuna inanıyorum. Yeterki işin ucunu bırakmayalım.
Merhaba arkadaşlar öncellikle meslek duyarlılığınız için şahsım adına teşekkür ederim Şimdi ne zaman kime kanuni çerveçede nasıl bir girişimde bulunacağız onu soğukkanlı şekilde tartışalım Kaç kişiyiz onu belirleyeylim Girişimimiz ses getirtir mi? Girişim yapmaya değer mi? Zamanımızı emeğimizi vermeye değer mi? Düşünelim harekete geçilmesi gerekiyorsa geçelim bence Bu konuda başka fikirleri de bekliyoruz Saygılarımla
Bağımsız denetim içindeki konu başlıklarının görüntülenme sayılarına bakıyorum sınava yönelik başlıklar yüksek oranda diğerleri ise onlara nazaran çok düşük sayılarda.Buda gösteriyorki sınava kitlenmişiz fakat biz sınavı vermeye çalışırken bir taraftan çok farklı gelişmeler oluyor Önder bey ve diğer üstadların bahsettiği gibi..öyle görünüyorki sınvı verip lisansı elimize aldığımzda etrafa bakıcağızki ortalık toz duman gene bize bişe kalmamış kulvar dışı olmuşuz.Sınavla bizi oyalayıp zaman kazananların eline kar geçmiş olucak.Açıkçası 70000 civarı smmm den kaçının gelişmelerden haberi oldğu konusunda ciddi şüphelerim var ttk neler getirecek bizim pozisyonunumuz ne olucak nasıl olmalı...
Bu konuda farkındalığımızı artırmaya çalışan başta Önder bey ve tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Ve çok merak ettiğm diğer bir konu ise bizi temsille yetkili odalarımızın bu forumdaki paylaşımları takip edip etmediği endişelerimz ve belirsizlikler hakkında neler yapıyorlar haklarımızı koruma konusunda ne gibi faliyetlerde bulunuyorlar.
yoksa ses yapmıyalım uykuya devam mı...
Merhaba arkadaşlar size bir gelişmeyi haber vermek istiyorum Ymm oda yetkilileriyle tanıdıklar vasıtasyla temas kurmaya çalıştım Bazı YMM oda yetkililerin Antalya'da mayıs ayında yapılan sempozyuımda bağımsız denetimi ymmlerin yapması ile ilgili görüşlerin şahsi görüşler olduğunu ymm odalarının resmi görüşü olmadığını ifade etmişler Benim bu aşamada şahsi görüşüm sempozyumun tutanaklarına ulaşmamızdır Eğerki tuatanaklarda bağımsz denetimi sadece ymmlerin yapabileceği ile ilgili bir sonuç yer aldıysa o zaman bizim de bir yazı ile karşı görüşlerimizi açıklamamız gerektiği görüşündeyim gerekirse odalarımıza bu yazıyı bu konuya destek veren arkadaşlarımız Şahin Çolakın da dediği gibi fakslayabilir yada e-posta yoluyla odalarımıza kendi fikirlerimizi iletebiliriz diye düşünüyorum Fakat öncellikle kritik nokta sonuç tutanağında bağımsız denetimi ymmler yapar yada sedece ymmler yapar ifadesi yer aldı mı almadı? YMM Sempozyumu sonuç tutanağına ulaşmaya çalışalım bu konuda resmi tutanağa ulaşan arkadaşlar varsa bilgilerinizi bekliyoruz Yukarıdaki görüşlere artı yada eksi tüm görüşleri bekliyoruz Yanlışlık varsa düzeltelim yapılması gereken varsa hep birlikte yapmaya çalışalım Paylaşım her zaman gereklidir İyiçalışmalar Saygılarımla
Not:e-smmm arkadaşa mesleki duyarlılığı ve geleceği düşünerek doğru bulduğum tespitler yaptığı için şahsen teşekkür ederim
Biz yeni smmm'ler de olayları çok yakından takip ettiğimizi ve girişimlerde bulunan tecrübeli arkadaşları da herzaman her alanda desteklediğimizi bildirmek isteriz...unutmayalım ki ağlamayan bebeğe bu ülkede kimse emzik vermiyor...teşekkürler
Merhaba Arkadaşlar Özellikle Ebrulimm Arzuk Şahin Çolak e-smmm ve merih12 arkadaşlara mesleki duyarlılıkları ve konuyla ilgilendikleri için şahsen teşekkür ederim Fakat arkadaşlar bence odalar bazında bir girişim olabilmesi için toplu bir fikir birliğinin olabilmesi gerekir Yani böyle 7-8 kişiyle bence hareket edersek zayıf kalır Yani en azında 80-100 faks yada e-posta aynı anda bir smmmodasına yada turmoba yada hangi merciie gidecekse gitmeliki dikatte alınsın diye düşünüyorum Tabi bu dediklerim hukuki çerçeçevede olacak Fakat bu arkadaşların destekleri şahsen benim için 100 kişiye bedel çünkü şahsi çıkar gütmeden mesleki çıkarları düşünüp temiz samimi duyguları ile bu konuda hassasiyet gösterdiler Bu meslektaşlarımın duyarlılığı ve hassasiyetlerini görünce sevindim Girişim yaparız veya yapamayız o ayrı konu Zaten arkadaşlar bizim gibi orta yaştaki smmmler diyelimki 10-15 yıl daha bu alandan faydalacaksak yada bizden bir önceki jenerasyon 5 yıl faydalanacaksa yeni bir smmm eğer bağımsız denetim yetkisi alırsa 20-25 yıl bu alandan faydalanabilir Yani bağımsız denetim alanında eğer smmmlerin bağımsız denetim yetkisi korunursa bizden çok yeni smmmler faydalanacak diye düşünüyorum Hak kayıpları olacaksa da aynı şekilde olacak Zaten önceki ve bizim jenerasyonun kazanılmış hakları var Fakat genç arkadaşların bu konulardan ya haberleri yok yada ilgilenmek istemiyorlar Ymm sempozyumundaki görüşler şahsi görüşler olsa bile bence smmlerinde bağımsız denetim hakkı olduğu hakkında ortaklaşa bir yazı yazılabilirdi Sağlık olsun arkadaşlar biz bildiklerimizi dile getirdiğimiz kadar ortaya koymaya çalışırız Yararlanmak isteyen arkadaşlarla fikirlerimizi paylaşırız Artılar olursa seviniriz Eksiler yada yanlışlıklar olursa düzeltmeye çalışırız Tabi zamanınımız olduğunca Paylaşım her zaman gereklidir Saygılarımla
Bir girişimde bulunmak için henüz erken gibime geliyor, mesleki açıdan söylediklerimizin etki yaratabilmesi için dernek gibi bir yapılanmanın içinde olsak nasıl olur acaba?
odalar bünyesinde çalışma grupları oluşturulur ve fikir toplulukları oluşturulur ve toplantılar düzenlenir bunların içinde de siyasetçi meslek mensupları ve resmi kurum yöbeticileri de olursa daha etkili olur diye düşünüyorum :
Merhaba Arkadaşlar
İşlerime yoğunlaşayım diyorum fakat sizin gibi meslektaşlarım yazınca duyarsız kalamıyorum Önce Misnas arkadaş erken demişsin 2000 yılında biz de aynı senin gibi düşünüyorduk Yani bunu samimi söylüyorum Ne oldu? Osb denetimi çıktı ymmlere verildi Halbuki hem smmm hem de ymm bağımsız denetim şirketleri varken daha sonra 2006'da meşhur sınav getiren spk tebliğ çıktı hemen ardından 2007 yılında tarımsal birlikler denetimi hem ymmlere hem bağımsız denetim şirketlerine verildi Dikat edin hem spk 22 nolu tebliğ yeni çıkmış orada bağımsız denetim kuruluşlarına verilmişken burada ymm veya bağımsız denetim şirketleri diye çıktı Yani ne oldu smmmler her iki denetimide devre dışı bırakıldı Kalkınma ajansları var federasyonlar var ttk olacak yani arkadaşlar süreç devam ediyor Dünya dönüyor Bugün erken yarın geç olur Sürekli bir değişim var Bu bir süreç nasıl ki bilgi güncellemeyen meslektaşlık yapamaz bu da aynen öyle süreçte bir şekilde ilgilenmeyen çaba göstermeyen kulvar dışında kalır Oda dernek arkadaşlar bunlar tabi ki önemli fakat asıl bir çarpıklık hissediyorsak toplum olarak dışımıza yansıtamıyoruz Halbuki rahatsız olduğumuz bir konu mu var Dilekçe yazı şeklide ver bunlar çoğalırsa bak sonra neler değişiyor Tabi hukuk çerçevesinde ve hakaret içermeden Fakat böyle bir alışkanlık var odalar yapsın dernekler yapsın tabi bu toplum içinde ben de varım Hepimizi kasdediyorum Gerçi bazen 100 dilekçede yazsak işe yaramıyor fakat en azından sorumluluğumu yaptım diyorsun Tabi burada dilekçe yazalım demiyorum yanlış anlaşılmasın bir girişim ruhu için örnek verdim Dernek yasal prosedür Hamdi Levent arkadaşın dediği gibi orayada mı aidat vereceğiz esprili yaklaşım da külfet gerçekten tabi fakat burada 100 kişi aynı fikri taşısak işte dernek önemli olan düşünmek bunu yasal çerçevede ve hakeret şiddet içermeden ortaya koymak püf noktası bu yani
Değerli forumdaş Mavi efe ttknın sonbahara kaldığını haber vermiş teşekkürler fakat toplum olarak bir süreç ertelendi mi rahatlıyoruz beyannameler verme süreleri ertelendi ufrs ertelendi basel 2 ertelendi erteleyip rahatlıyoruz Ertele rahatla İyi formül de düşünelim ertelemek çözüm mü erteleyince sorunlar büyür mü yoksa küçülür mü?
Ebrulim duyarlı ve düşünceli forumdaşım iyi düşünmüşsün farklı bir başlık açalım Fazla bir değişiklik olacağını zannetmiyorum Fakat üretici yapıcı paylaşımcı fikirlere her zaman saygımız var Yeni bir başlık açalım Artık forumdaşları ailemiz gibi görüyoruz Yani burada fikir belirten her forumdaş buraya belli bir zaman ve düşünce veriyor hakaret içermediği sürece abi kardeş olarak görüyorum Bunu bir olay için değil içimden geldiği için söyledim Her zaman ki sözü tekrarlayalım Paylaşım her zaman gereklidir ve yeni bir ek yapalım Acılar paylaştıkça azalır sevinçler paylaştıkça büyür Saygılarımla
Bence olayı basit düşünmek lazım dernekler odalar şimdiye kadar bu işi çözseydi çözerlerdi. Demekki ymmler bu konuda daha etkin O zaman biz taban olarak denetim alanına girecek veya yeni giren genç meslektaşlar olarak ne yapabiliriz
Önce şunu saptayalım Bu konunun özü nedir? Biraz araştırdım
Burada konu şu smmmlerin mevzuatta 3568 ve spkda denetim yetkimiz olduğu halde ymmler çeşitli kurumların denetim yönetmelikleri çıkarken sadece denetimi ymmler yapar ibaresini koyduruyorlar bazen de ymmler veya denetim kuruluşları yapar oluyor. Fakat her iki seçinekte smmmler devre dışı bırakılıyor.
Peki burada ne yapabiliriz? Dediğim gibi smmmodaları ve dernekler bu işin farkındadırlar fakat bir türlü çözülmüyor Büyük ihtimal TTK denetiminde de karşımıza gelecek
Önder bey yarın geç olur demiş haklı Çünkü her gün ttk haricinde bir kuruluşun denetim yaönetmeliği çıkıyor Geçenlerde Spor Federasyon denetimi yönetmeliği yayınlandı Aynen şöyle
Mali tabloların 3568 sayılı kanununa göre Yeminli Mali Müşavirlik Belgesi almış olanları ile 2499 Sermaye Piyasası Kanunun ile bu kanuna dayanarak yürürlülüğe konulan yönetmelik ve tebliğler uyarınca bağımsız denetim yapma yetkisini almış Bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenmesi gerekmektedir.
Yukarıda 3568de denetim yetkisi hem ymmlere hem smmmlere verilmemişmiydi Evet fakat ymmler buarada ayrı tutulmuş tebliğ çıkış tarihi 2008 Evet yine smmmler hakları olduğu halde devre dışı
Ben diyorum ki bu tarihe kadar bu işi dernekler odalar çözememiş bizim tabanda genç arkadaşlar olarak sorumluluğumuzu getirelim en azından bir şeyler yaptık deriz
Yapacağımızda basit Önder bey Ogün Güneş Mavi efe Hamdi Levent Sartre Misnas gibi bu konuda aramızdaki tecrübeli kişiler oturup bir metin hazırlayacaklar bunu ister forumda yayınlayalım isterseniz e-posta olarak odalara turmoba atalım yada faks çekelim Sonucunda fikir beyan ediyoruz Smmmleride 3568den gelen denetim hakkı var diyelim bu kadar Dernek kurmaya odaları gerek yok İster 10 kişi ister 20 kişi fikrimizi ortaya koyalım diyorum Önder beyin de dediği gibi hakaret olmadıktan sonra fikir beyan edilebilir Ne kaybımız olur? Benim fikrim bu Syg
Hamdi Levent bey katılım bankası ve denetçi şartlarını yine tartışırız Fakat bu konuda da yani ortak girişim hakkında görüş bildirirseniz sevinirim Çünkü forumdaşların gündeminde şuanda bu konu var
Not: Daha önce görüş belirttiniz fakat şimdi girişim konusu farklı bir aşamaya geldi
Syg
öncelikle davetiniz için teşekkür ederim
benim düşünceme göre taslak metin oluştururken metni üç bölümde değerlendirmemiz gerekiyor
1-mevcut sorunu net olarak tanımlamak (hem bizim açımızdan hem de diğer kurumlar açısından )
2-kurumların uygulamaları gündemdeki kanun ve yönetmeliklerin birbirleri ile çelişen noktaların tespiti
3-anlaşılabilecek zeminin tespiti yani diğer kurumların çekincesine sebep olan faktörlerin bertaraf edilmesini sağlayacak öneride bulunmamız gerekiyor
Hamdi Levent beyin 3 başlıklı önerisinden sonra belli bir aşamaya geldik
Şimdi başta Önder bey Ogün Güneş Maviefe Misnas Sartre Osman Evren Bağımsız Denetçi TToraman Kaan Atalay Sementay Zindan İkafalı Merihs12 Arzuk Ebrulimm Füsun ve isimlerini sayamadığım değerli forumdaşlar sizlerden de görüş bekliyoruz.
Bu sıcak havalarda fedakarlık yapı görüş bildirirseniz seviniriz
Not:Önder beyin söylediği gibi forumu ailemiz forumdaşlarıda kardeş ve abilerimiz olarak görüyoruz
Syg
3.md de bir kısım sıkıntılarımız mevcut bu nedir ? diğer kurumların çekincesine sebep olan faktörlerin tespiti konusunda elimizde çok fazla somut veri yoktur ama bunun şöyle aşılabileceğini düşünüyorum bildiğiniz üzere odalarımızın görsel basınları var(dergiler ve bültenler) bu dergilerde o kurum yetkililerinin de görüşlerine yer verilmesine imkan sağlayarak ya da onlarla yapılacak röpörtajlarda bu konular tespit edilebilir :