Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Önder68

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Şub 2009
Mesajlar
394
Merhaba Arkadaşlar Son zamanlarda genç arkadaşlardan tarafıma yönetilen sorular için bu başlığı açmayı uygun buldum. Sorular şöyle Önder bey 1- Bağımsız denetimi seçtiğimizde rahatlıkla geçimizi sağlarmıyız? 2-Kariyer açısından beklentilerimizi karşılar mı? 3-Piyasanın daralma zamanlarında örneğin kriz vs işimizi kaybedebilirmiyiz veya bağımlı çalışıyorsak işten çıkarılmıyız yada işimizi kaybetme oranı nasıldır? Aklıma gelen sorular bunlar Yani kısacası bağımsız denetimi seçelim mi? Seçersek pişman olurmuyuz? Hatta bir arkadaş 5 yıl içinde sorumlu ortak başdenetçi olup kendi şirketimin başına geçebilirmiyim diye sordu? Sorulara bakınca arkadaşların bağımsız denetim sahasını hayal gibi gördükleri fikrine kapıldım
Ben şunda bir bağımsız denetim firmasında ortak olarak bu sahada fiilen görev yapan ve buradan ekmek kazanan biri olrak elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum. Fakat bu konuda forumdaşlar olarak hep beraber tartışalım istiyorum Sizlerin fikirlerini bekliyorum Tabi daha sonra da ben de size bu konuda katkıda bulunmak istiyorum. Bağımsız denetimle ilgilenen tüm arkadaşlar fikir beyan edebilir, tespitte bulunabilirler veya yaşadıklarını anlatabilirler.
Özellikle Mavi efe, Akara, Osman Evren, BağımsızDenetçi, Sementay, Ersan, TToraman, Arzuk, Çiğdem Yalçınkaya, FÜSUN
Kaan Atalay, Prestij31, Hakantulay, e.smmm, muhasebe-ci, karabiberr, butterfly effect, JASMİN80, Serpil YAVUZ, Harmanda, ZİNDAN, dpu9, ASLAN35 BRKCC Ebrulimm ozkan.ank alamet secretman Tufanari ve ikafali arkadaşlardan görüş bekliyorum Ayrıca bir denetim şirketinde başdenetçi olarak görev yaptığını bildiğim, farklı bağımsız denetim şirketlerinde olmamıza rağmen bilgi alışverişinde bulunduğumuz ercumentc bey de görüş bildirirse sevinirim. Geniş bir Bağımsız denetim komisyonu gibi oldu Artık başkan da seçeriz aramızda ( Bu espriydi ) Tabi Moderatör Ogün Güneşten de görüş bekliyoruz
Arkadaşlar geleceği planlandığı, kişisel stratejilerin ön plana çıktığı çağımızda bu başlık altında tartışmanın faydalı olacağı kaanatindeyim Her projenin bir zamanlar hayal olduğunu söylerler Neyse yeterince uzattım Her zamanki gibi paylaşım her zaman gereklidir sözünü Meslektaşlar arasında paylaşım her zaman gereklidir diyorum Kendi ailem ve yakınlarım olarak gördüğüm sizlerden genç arkadaşlara faydalı olmak amacıyla görüş bekliyorum Saygılarımla
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Kaynak : http://www.tumgazeteler.com/?a=4415944
FİNANSAL krizde yaprak gibi dökülen bankalar, şirketler denetimin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. ABD`deki banka iflasları, aynı zamanda bu bankaları denetleyen şirketlerin de sorgulanmasına sebep oldu. Ancak krizi atlatmaya çalışan uluslararası ekonomi çevreleri şimdilik bu konuyu bir kenara bırakmış durumda...

Türkiye ise son dönemde yaptığı yasal düzenlemelerle işi sıkı tutacağa benziyor. Aslına bakılırsa, bilanço denetimi ve finansal raporlama konusu Türkiye`de yeni ve bakir bir alan. Şimdilik sadece İMKB`de işlem gören şirketlerle bankalar ve sigorta şirketlerini kapsıyor. Sermaye Piyasası Kanunu(SPK) kapsamındaki şirket sayısı 320 civarında. Bu sayıya hisseleri borsada işlem görmeyen ancak çok ortaklı 244 civarında şirket de eklendiğinde, SPK`ya tabi yani denetim zorunluluğu olan 600 şirket çıkıyor.

Bankalar, sigorta şirketleri ve yabancı ortaklı şirketlerle birlikte Türkiye`de denetim yaptıran 10 bin civarında şirket olduğu tahmin ediliyor. Bu şirketleri ise SPK tarafından lisans verilen 96 denetim firması denetliyor. Ancak aktif olarak denetim sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı 20 civarında.

Gelelim işlem hacimlerine... İşte bunu bilmek o kadar kolay değil. Keza denetim şirketleri cirolarını açıklamıyor. Yani bu konuda şeffaflık yok. Fakat muhasebe camiasında konuşulan rakamlar, denetim pazarının yıllık 200-300 milyon dolarlık işlem hacmine sahip olduğu yönünde. ABD`de sadece Ernst&Young`ın 24 milyar dolar yıllık cirosu olduğu düşünülürse, Türkiye`deki denetim pastasının büyüme potansiyeli daha iyi anlaşılabilir.


İşte pastanın büyümesinden bahsederken, bu yılın başlarında önemli gelişmeler yaşandı. Bunlardan biri, SPK`nın geçen haziran ayında çıkardığı tebliğ. Bu tebliğe göre, bir denetim şirketi aynı şirketi maksimum 7 yıl denetleyebiliyor. Tebliğ 2003 yılından itibaren geçerli olacağı için, 2010`dan itibaren SPK kapsamındaki şirketler denetçi şirketlerini değiştirmek zorunda kalacak. Aynı şekilde, yine geçen yaz aylarında iki tebliğ daha yayınlandı. Buna göre BDDK, bankalara 8 yıl, hazine ise sigorta şirketlerine maksimum 7 yıl aynı şirket tarafından denetlenme süresi getirdi.


Dolayısıyla 2010 yılı denetim pazarında canlanmaya işaret ediyor. Asıl önemlisi ise TBMM`de yasalaşması beklenen ve tüm şirketlere denetim zorunluluğu getiren Türk Ticaret Kanunu(TTK) taslağı. 1 Ocak 2009`da yasalaşması beklenen TTK taslağının sektörde hem oyuncu sayısında hem de denetlenen şirket sayısında patlamaya yol açması bekleniyor. Yeni TTK`ya göre, artık tüm ticari işletmelerin muhasebe düzeninde Uluslararası Finansal Raporlama Standartları(UFRS) ışığında hazırlanan Türkiye Muhasebe Standartları(TMS) esas alınacak. Yani bugün halka açık şirketler ile uluslararası ağların Türkiye ofisleri hariç eski standartlarla defter tutan her işletme muhasebe sistemini değiştirmek zorunda kalacak.


İkinci önemli değişim, `murakıplık müessesesi`nin kaldırılması. Yani yeni TTK, mali denetimin dış denetçiler tarafından yapılmasını zorunlu kılıyor. Şirketlerin ölçeğine göre denetleme işi, bağımsız denetim kuruluşu, serbest muhasebeci ve mali müşavir (SMMM) ile yeminli mali müşavirlere (YMM) havale ediliyor.


500 MİLYON DOLARLIK PASTA


İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası(İSMMMO) verilerine göre, TTK kapsamında anonim, limited ve komandit şirket tüzel kişiliğine sahip Türkiye genelinde 600-700 bin şirket var. Bunların 200-300 bini faaliyet dışı. Dolayısıyla mevcut durumda 10 bin civarındaki denetlenen şirket sayısının bir anda 250 bin adede çıkması bekleniyor. Buna paralel SPK, BDDK ve Hazine`nin tebliğlerinin öngördüğü sürenin sona ermesi ve yeni TTK taslağının yasalaşmasıyla 5-6 bin civarında yeni denetçiye ihtiyaç doğması bekleniyor. Sektörde halen denetim yapan şirket ve UFRS bilen denetçi sayısının azlığı bu alanı bakir hale getiriyor. Buradaki boşluğu ilk aşamada doldurması beklenen kesim ise serbest muhasebeci ve mali müşavirler.


Yeni TTK`nın yolunu gözleyen İSMMMO zaten uzun süredir kendi içinde eğitimler veriyor. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, 2 yılda 10 bin uzman yetiştirdiklerini belirtiyor. `Defter tutanları denetçi yapmaya çalışıyoruz` diyen Arıkan, bu boşluğu kimseye bırakmayacaklarını iddia ediyor.


Yahya Arıkan, büyük kuruluşların denetimimin şu anda SPK kapsamında yapıldığını hatırlatarak, yeni TTK ile KOBİ ölçeğindeki firmalara da denetim zorunluluğu geleceğine dikkat çekiyor. Arıkan, ortaya çıkacak bu yeni iş alanı için de meslek mensuplarının çalışmasını istediklerini ve uluslararası büyük kuruluşlara kaptırmak istemediklerini vurguluyor.


Türkiye`de 10 yıldır faaliyet gösteren Fransız Mazars`ın Türkiye yönetici ortağı Belma Öztürk de yeni TTK yürürlüğe girdiğinde inanılmaz bir pazar genişlemesi olacağını düşünüyor. Öztürk, çok sayıda yeni denetim şirketinin kurulacağını tahmin ediyor. Öztürk`e göre SPK, BDDK ve Hazine`nin tebliğlerinin yanı sıra yeni TTK`nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, halen 10 bin civarında olan denetlenen şirket sayısı 250 binlere ulaşabilir. Bu durumda denetçi sayısı yetersiz kalabilir. `Her serbest muhasebeci ya da mali müşavir denetim şirketi haline gelmeye çalışacaktır` diyen Öztürk, yeni TTK tasarısına göre belli bir büyüklüğün altındaki şirketlerin denetimi için SMMM`lerin yetkili olacağına işaret ediyor. Orta büyüklükteki şirketler içinse denetim şirketi ve ekipler kurulacak.


Sektörün hızla büyüyeceğine inanan Belma Öztürk, bu noktada denetim mesleğine güvenin zedelenmemesi gerektiğini belirtmeden geçemiyor. Bağımsız denetim için UFRS bilgisine dikkat çeken Öztürk, bunun da masa başında değil iş üzerinde örneklerle öğrenilebilecek bir süreç olduğunu ve 2-3 yıl süreceğini dile getiriyor.


TECRÜBE KAYBOLABİLİR


Denetlenen şirkete rotasyon getirilmesi yani denetçi firmasını 7 yıldan sonra değiştirme zorunluluğuna sektörde sıcak bakmayanlar da var. Örneğin, hem dünya hem Türkiye denetim pazarında ilk sıralarda yer alan Ernst&Young`ın Türkiye Sorumlu Ortağı Ertan Ayhan, Avrupa ülkelerinde ve ABD`de firma rotasyonu değil yönetici ortak rotasyonunun geçerli olduğunu hatırlatıyor.


`Rotasyonun amacı denetimin kalitesini artırmaksa 4 büyükler (PwC, Ernst&Young, Deloitte, KPMG) olarak buna karşıyız` diyen Ayhan, buna gerekçe olarak da denetçilerin şirketlerle ilgili yıllar boyunca edindikleri tecrübeyi kaybedecekleri endişesini gösteriyor. Ertan Ayhan, kaldı ki yeni TTK tasarısının yasalaşmasından sonra bir geçiş dönemi yaşanacağını düşünüyor:


`2010`dan itibaren şirketlerin hepsi bir anda rotasyona tabi olmayacak. Çünkü bunların bir kısmı denetçilerin daha önce değiştirmişti. Bu arada bu işi yapmak isteyen epey meslektaş var. TTK`nın çıkmasıyla önemli bir değişiklik olacak, ancak bir günde olmasını beklemek doğru değil. Hazırlık dönemi olabilir.` Ayhan, kriz ortamında denetimin öneminin daha da arttığını, bundan böyle mali tabloların okunmasının daha hassas olacağını da sözlerine ekliyor.


PricewaterhouseCoopers(PwC) Türkiye Denetim Hizmetleri Lideri Zeynep Uras da şirket değil sorumlu ortak ve baş denetçi rotasyonundan yana. Yurtdışında da ikinci seçeneğin daha ağırlıkta olduğunu hatırlatan Uras, ABD`de geçerli olan Sarbanes Oxley Yasası`nda denetim şirketi rotasyonun benimsenmeyip sadece baş denetçi rotasyonu öngörüldüğünü belirtiyor.


ABD`de yapılan bir araştırmaya atıfta bulunan Uras`a göre, denetim kalitesi, bilgi birikimi, uzmanlaşma, rekabet, maliyet ve bağımsızlık konuları ele alındığında bağımsız denetim şirketi rotasyonunun dezavantajları avantajlarından fazla. Yeni TTK tasarısıyla denetim sektöründe sağlıklı ve hızlı büyümenin süreceğini öngören Uras, yasanın önemli bir mali milat yaratacağını düşünüyor. PricewaterhouseCoopers Türkiye olarak, hem yeni TTK hem de Basel II`nin getirdiği düzenlemeler konusunda gerekli hazırlıkları yaptıklarını kaydeden Uras, kriz ortamında denetlenmiş mali tabloların çok daha öne çıktığını kaydediyor.


Sektörün diğer önemli oyuncusu KPMG Türkiye`nin Denetim Bölüm Başkanı Özkan Genç, yeni TTK`nın ciddi anlamda iş hacmi yaratacağı görüşünü paylaşıyor. 5-6 bin civarında istihdam sağlanacağını tahmin eden Genç, İSMMMO`nun denetçi yetiştirme projesine destek verdiklerini ifade ediyor.


Nasıl denetçi olunuyor?


Şirketlerin bağımsız denetimi, aslında bilançoların denetimi anlamına geliyor. Denetlenecek şirket, bu konuda bir ihale düzenliyor. Ücretlendirme ise saat hesabıyla yapılıyor. İSMMMO`nun asgari ücret tarifesine göre, 96 saate kadar saat ücreti 143 YTL. Bu süreyi aşarsa 143 YTL`nin yarısı olabiliyor. Fiyat belirlendikten sonra denetim için harcanacak saatler belirleniyor. Saat ücretiyle çarpılarak yıllık denetim bütçesi ortaya çıkarılıyor. Fiyatlar yıldan yıla yenileniyor.


Denetçi olmak için lisans eğitiminde fark aranmıyor. Ancak Türkiye`de maliye, kamu yönetimi, işletme, iktisat gibi bölümlerden mezun olmak gerekiyor. Buralardan mezun olanlar, serbest muhasebecilik sınavını geçtikten sonra mali müşavirlik sınavına giriyor. Yeminli mali müşavirler aynı zamanda denetim de yapabiliyor. Ancak UFRS`ye göre bağımsız denetim yapabilmek için sahada en az 2-3 yıl deneyim gerekiyor.


Yeni TTK çıktığında, TÜRMOB ve İSMMMO`ya kayıtlı serbest muhasebeciler ile mali müşavirlerin denetim şirketi kurmasının da yolu açılmış olacak. Hem bunların hem de mevcut denetim şirketlerinin işlem hacimlerinin büyümesiyle piyasada 5-6 bin civarında yeni elemana ihtiyaç doğacağı belirtiliyor.


Denetim pazarının büyük oyuncuları:


PricewaterhouseCoopers


Deloitte


Ernst&Young


KPMG


BDO International


Grant Thornton


Inpact International


RSM International


Baker Tilly


Kavram Bağımsız Denetim


International Eurogroup Consult


Kreston International


Karden Bağımsız Denetim


İrfan Bağımsız Denetim
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Merhaba,
Onder Bey, boyle bir konu actiginiz icin once tesekkur ederim cunku benim de hep aklimda olan birsey acikcasi. Bence bagimsiz denetim'in onu cok acik. 6 ay bir muhasebe deneyimi ve az cok piyasayi tanima asamasinda benim icin en uygun alanin bagimsiz denetim olduguna karar vermistim. Issiz kaldigim donemde ise bir tek bagimsiz denetim firmalarina ve uluslararasi firmalara basvurmustum. Kader uluslararasi firmalardan yana guldu. Suanda endustriyel insaat alaninda faaliyet gosteren bir firmada calisiyorum 2 ay sonra Dubai'de Mali isler departmaninda devam edicem. Bircok arkadasim cok sansli oldugumu bulunmaz bir firsat oldugunu soyluyorlar. Hem yurtdisi tecrubesi hemde UFRS yi yerinde gorucem farkli bir tecrube olucak tabi. Ama genede benim gonlum hep Denetim firmalarindan yanaydi .Hala da oyle. Ozellikle prestij31 nickli arkadasimin saydigi Turkiye'de ilk 10 da bulunan Denetim firmalarinda calismayi cok isterdim. Yasim cok genc sayilmaz acikcasi cunku Denetim firmalari Denetim asistani olarak yeni mezunlari tercih ediyorlar ben ise 24 yasindayim ve 1-2 sene sonra yurtidsina yuksek lisansa gidicem dondukten sonra 26-27 olucam ve ondan sonra tekrar denetim istermiyim bilmiyorum. Ama yeni baslayacak arkadaslarin yerinde olsam ilk tercihim Denetim sektoru olurdu.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Merhaba,
Bağımsız denetimde hayaller gerçek olmuyor bence neden,çünkü mali müşavirlerin büyük bir çoğunluğu işsiz ya da mecburiyetten mesleğini icra ediyor.Bu ülkede meslek sahibi olmak gerçekten çok zor.Tabii mesleğini yapabilirsen!!!Mali Müşavirlerin büyük bir çoğunluğu denetim mesleğini gerçekten meslek edinmek için değil para için seçmek istiyorlar.Bence insan bir kere karar vermeli,Denetçi ya da Müşavir olmaya?Spk bu belgeyi hak edene veriyor.Bence önce seçim olmalı,karar çok önemli.Şayet işinizde sağlam bir basamakta yer almak istiyorsanız.Herkese iyi geceler...
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

İyi günler arkadaşlar ben de yeni bir mali muşavir olarak denetim konusuyla ilgliyim TTK yı devamlı suretle takip ediyorum ama bu sene de çıkmayacak heralde benim öğrenmek istediğim bu büyüklerin şubesini bulundğumuz ilde açbilirmiyiz hem bilgi birikiminden hem de isminden yaralanmak için veya açmamız için gerekli şartlar nelerdir.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

semantay ' Alıntı:
İyi günler arkadaşlar ben de yeni bir mali muşavir olarak denetim konusuyla ilgliyim TTK yı devamlı suretle takip ediyorum ama bu sene de çıkmayacak heralde benim öğrenmek istediğim bu büyüklerin şubesini bulundğumuz ilde açbilirmiyiz hem bilgi birikiminden hem de isminden yaralanmak için veya açmamız için gerekli şartlar nelerdir.

4 Büyüklerden bazılarının İzmir'de bile şubesi yok. Bursa'da şube kapatanlar da oldu. 1999-2000'li yıllarda Andersen (O zamanlar bu isimde bir büyük vardı. Sonradan Ernst Young'la birleşti.) Gaziantep'e şube açacak diye gazetelerde haber çıkmıştı. Sonra açmadı.

Zaten küçük illerde şube açmaya da gerek yok. En fazla 4 dönem denetim yapsa 20 gün kalsa işini bitirir. Adana, Antep, Samsun, Kayseri, Antalya,Denizli, Konya gibi illerde her birinin 1-2 müşterisi var. Açtığına değmez.

Zaten şube açacak olsa kendi kültüründe yoğrulmuş bünyesinde uzun yıllar çalışmış, kendi sistemini tanıyan denetçilerle yapar bu işi. Dışardan şube açmaya talip birine, ağzıyla kuş tutsa rağbet etmezler.

Yeni TTK ile birlikte lokal bağımsız denetim oluşumlarına gitmek en doğrusudur. Belki başta çok büyük şirketlerden talep alınamayabilir. Ancak zamanla denetimi yapılan küçük şirketler büyür, başkaca büyüklerin de denetimi yapılabilir.

Bizim meslek mensubu gayretlidir. Az zamanda hızlı organizasyonlar kurabilir. Yeni TTK bir çıksın ertesi gün 500 tane bağımsız denetim şirketi kurulur. Bu hem iyi hem de kötü. İyi çünkü, bir şekilde talebi karşılamak gereklidir. Kötü çünkü yeterli bilgi birikimi denetim tecrübesi, UFRS bilgisi olmadan herkes işin içine girecek. İşte bu sebepledir ki en baştan beri şunu söylüyorum. Mali müşavir olmak bağımsız denetçi olmanın yeter şartı değildir. Mali müşavir olmak bağımsız denetçi olmanın asgari bir şartıdır. Denetçilik için ek sınav ve tecrübe gereklidir. Yanlış bilmiyorsam 45.000 civarında mali müşavir var. Bunlardan kaçı hayatında en az bir kere denetim yapmıştır? Belki % 5-10. Ve bunlardan kaçı yeni yasa çıktığında ben zaten denetçiyim diyecektir. Belki %80-90.

SPK'nın sınavına rağbet yok. Niçin yok? Mali müşavirler zaten denetimi pek iyi biliyor, UFRS'yi yalamış yutmuş da SPK'ya tavır olsun diye mi bu sınava girmiyor. Tabii ki hayır. Doğrusunu söylemek gerek arkadaşlar. Rağbet yok çünkü alaka yok. Gündemi takip yok. Yeni yasa çıksın bizim de zaten kanuni hakkımızdır denetçilik, iki günde öğrenir yapıveririz denetimi de yaklaşımı var mı yok mu? Oda UFRS eğitimi düzenliyor katılımcıların % 80'i stajer.

Kimseyi suçlamak gibi bir niyetim yok ancak gerçekleri görmek lazım. Arkadaşlar hepimiz aynı gemideyiz. Ancak gemidekilerin önemli bir kısmının geminin rotası ile ilgili hiçbir fikri yok.

Şimdi iki yol var. Ya gemideki herkes bu işi öğrenecek. Ya da bir kısım yolcular ayrı bir gemiye binip kendilerine bağımsız denetim rotası çizecek. Bağımsız denetim için yeni (ek) bir standart getirilmezse açık söyleyim bu gemi batar. İşi önüne gelen mali tabloya imzayı atmaktan, iki sayfa rapor karalamaktan ibaret gören bağımsız denetçiler, bu işin kalitesini düşürür. Fiyatını düşürür. Daha doğrusu bu iş için ek bir emek sarfetmeden bu yeni ünvan kazanılırsa ucuzca harcanır.

SPK'ya hep birlikte atıp tutuyoruz. Ben de Mali Müşavirlik daha saygın, daha kaliteli bir iş olsun istiyorum. Turmob'un itibarı olsun, SPK kafasına göre lisanslama yapmasın istiyorum.

Ancak korkarım bu biraz da uzanamadığımız ciğerin hikayesi olsa gerek.

Saygılarımla,
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

merhabalar
askerden geldikten sonra spk mevzuatına göre denetm yapabilen denetim şirketlerine elden CV vererek başvurdum Ankarada. SMMM belgem vardı ve SPK sınavında tüm dersleri vermiş ortalamadan kalmıstım. (Hatta kendi ismiyle bir denetim şirketi olan Önder bey ile tanıştım acaba aynı Önder bey mi merak ediyorum..)
velhasıl kriz vs sebeplerle kısmet olmadı, bir YMM ltd şti^nde işe başladım ve yaptığımız tek iş kdv iadesi idi.. tek kelimeyle beni "açmadı".. Uygulamayı öğrenmeden de denetimde verimli olamayacağımı düşünmüştüm..
su an halka acık bir şirkette muhasebede ve yatırımcı ilişkilerindeyim. UFRS ye hakim olmaya çalışıyorum. bağımsız denetim lisansını da almak istiyorum.
az da olsa tecrübemi paylaşayım,
denetim şirketlerinde çalışmak gerçekten kolay değil, aksam çıkış saaatlerinin ucu açıktır, bir plan yapamazsınız, hafta sonu yarım gün denir ama aksamı bulur genelde.. çoğu firmanın da müşterileri şehir dışında da olabildiğnden sık sık şehir dısına gitmek gerekir.
bazı işler düzenli ve rutindir, farklı sosyal açılımlar ve fırsatlara kapılar açar.. bazılarında ise hayatınız işiniz olmak durumundadır. denetim sektörü ikinciye giriyor biraz.
biri diğerinden daha iyidir denemez hepsi kişiliğe göre değişir.

..
bu arada bağımsız denetim konusu gayet ilgi görüyor, ancak SMMM sorunları başlığı altında olmasını yanlış buluyorum. Bu konu sorun değil fırsattır.
Ayrıca bu başlık altında olması gözden kaçmasına sebep olabilir.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Öncelikle Bağımsız Denetim konusunda paylaştığınız bilgilerden dolayı Önder beye ve mavi efe arkadaşlara teşekkür ederim.

Bende Spk B.Denetim sınavlarına giriyorum şuan.
Bir Smmm olarak bu belgenin (Spk B.Denetim) şuan için bana bi katkısı olmayacak.
Bizde bir çok meslektaşımız gibi belki, ilerde yeni t.t.kanununda gelecek yeni düzenlemelerle değerli bir belge olabileceğini düşündüğümüz için giriyoruz.Sınavı versek bile bu işin icrasını yaparmıyım bilmiyorum.!
Bence Smmmler hele şu T.T.Kanunu çıksında oradaki duruma göre hareket ederiz diye bekliyorlar.Ondan sonrada zaten bu sınav da işte çok zorlaşacaktır.
Eğer kanun bağımsız denetim ile ilgili yeni düzenleme getirirse zaten Türmob da bu pastadan pay almadan bırakmaz bizi.Ayrı bir belge olarak ele alıp, kurslar sınavlar açabilirler diye düşünüyorum.

Bir meslek mensubu hem muhasebecilik hemde bağımsız denetim işini yapamaz.Onun için başlangıçta kendine bi yol çizmeli diye düşünüyorum.Spk nın öngördüğü süreler (başdenetçi, denetçi, ortak sayısı gibi zorluklar) gerçekten uzun, yıllarını bu mesleğe vermiş bir smmm, nin belli bi yaştan sonra bağımsız denetime yönelmesi bana zor gibi geliyor.
Bağımsız denetim genç smmmlerin işidir bence artık bundan sonra.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Merhaba öncellikle Prestij31, İkafali, Füsun, Sementay, Maviefe, Özkan.ank ve Zindan arkadaşlara bu konuyla ilgilendikleri ve katkıda bulundukları için teşekkür ederim.
Özellikle Mavi efe arkadaşa teşekkür ederim. Benim cevaplandırmayı düşündüğüm soruyu benim söyleyeceklerime yakın bir ifadeyle açıklamış. Bu yüzden benim yükümü hafiflettiği için ( gerçi yük olarak görmüyorum soruları cevaplamaktan keyif alıyorum fakat eğer zamanımız kalırsa denetim hakkında farklı konulara zaman kalsın istiyorum ) ayrıca teşekkür ederim Ben fiilen bu sahada faaliyet gösteriyorum fakat Mavi efede bey de sanki bağımsız denetim kadrosundaymış gibi bağımsız denetim hakkında en az benim kadar bilgiye sahip gördüğüm kadarıyla ve bağımsız denetimin içinde bulunduğu durumu da biliyor ve bence iyi tahlil yapıyor
Özkan.ank arkadaş çok önemli bir konuya değinmiş Arkadaşlar kaanatimce bağımsız denetim artık smmm mevzuatı sorunları sayfasına sığmıyor Hatta özkan.ank arkadaşın dediği gibi bağımsız denetim bir sorun değil eğer akıllıca ve gereği yapılabilirse bir fırsat Ogün Güneş ile konuşmuştuk Ogün Güneş bağımsız denetimle ilgilenen bir moderatör Bence böyle bir moderatörün bulunması önemli En kısa zamanda smmm mevzuatı sorunlarından farklı olarak bağımsız denetimle ilgili bir üst başlığın açılmasını bekliyoruz.
Son olarak fazla uzatmayayım Bu arada mesajlarımdan dolayı amacım merak edilebilir ben açıklayayım daha önce de açıklamıştım Benim amacım çoğunlukla yabancı ortaklı şirketler ile ymm bağımsız denetim şirketlerine bırakılan bağımsız denetim sahasında smmm bağımsız denetim şirketlerinin de var olduğunu duyurmaktır Bir de şuanda yabancı ortaklı ve ymm bağımsız denetim şirketi ağırlığının gelecekte gençlerle biraz olsun dengelenmesidir. Bunun için az da olsa biraz tuzumuzun bulunursa somut bir destek sağlayamazsak bile paylaşımın gerekliliğine inanan biri olarak bildiklerimizden az olsa aktarabilirsek sevineceğim Yoksa tarafımca başka hiçbir çıkar ve menfaat söz konusu değildir. Gelen özel mesajlara da böylelikle cevaplamış oldum Paylaşım her zaman gereklidir diyerek tüm meslektaşlarıma kolaylıklar dilerim
Not: Özkan.ank arkadaş büyük ihtimalle karşılaşmış olabiliriz Ankarada söz konusu özellikleri taşıyan benim bildiğim başka spk'dan yetkili denetim kuruluşu bulunmuyor
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Arkadaşlar benim merak ettiğim konuda şu; yukarıda prestij31 arkadaşımız rakamlarla işi ortaya koymuş 600 civarı sermaye piyasasına kayıtlı şirket var geriye onbinlerce şirket kalıyor. Şimdi asıl konuya geleyim bu spk lisansı sadece spk ya kayıtlı şirketlerde denetim içinmi gerekli yoksa yeni çıkacak Ttk'nuyla tüm şirketleri denetim için gerekli mi olacak ? Ha sadece spk ya kayıtlı şirketler için gerekliyse illakide gerek yok bu lisansa.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Bütün meslektaşlarım ve Üstadlarıma selamlarımı gönderiyorum ;

Bu başlığı açan Önder beye şükranlarımı sunar, forumun boşluk da duran ciddi bir konuyu dolduracağını inanıyorum.. Gelelim Satır Başlarına ;

SPK ve TURMOB , mahkemelikler. TURMOB her türlü platformda ciddi anlamda baskı kuruyor. Hükümetin yoğun gündemi nedeni ile 2010 yılına kalan TTK, oldukça büyük mesleki sektör doğuracak.. Ben kendim hem smmm hemde SPK sertifikalı biri olarak değerlendirmem gerekirse, yeni TTK içerisinde gelecek ( Özellikle KOBİLER ) denetim süreci tahmin edilendende büyük bir sektör doğuracaktır. Bu piyasa yoğunluğu altında hem TURMOB hemde SOK tek başına yeterli olacaklarına inanıyorum..

Mutlaka, belgesini sınavla almış, piyasada ( gerçek anlamda ) GKMİ ve TMSK kavrayıp uygulamış, kısacası mesleğinin hakkını verecek dürüst meslek mensublarına ihtiyaç mutlaka duyulacaktır. Halihazırda bulunan Bağımsız Denetim firmaları zaten işgücü olarak belli başlı Üniversitelerin İngilizce eğitim veren elit bölümlerine yöneldiler. Yeni TTK ile bu topluluğun kapasitesinden daha büyük sektör açılacaktır.. İşte TURMOB?un bu döneme Kaliteli meslek mensubu hazırlaması gerektiğine inanıyorum..

Tabi malumunuz Türkiyede her kanunda olduğu gibi yeni TTK nında uygulanmasında zorluklar çekileceği kanaatindeyim.. Öncelikle TURMOB da ( özellikle Sınavsız gelen eski meslek mensubları, meslek lisesi mezunları ) ciddi derecede kayıt dışılık var, SM belgeli kişilerin bile nasıl SMMM oldukları mesleki kalitenin nasıl düştüğü malumunuz. Muhasebecilik ten ayrı olarak, Bağımsız Denetimin kendi etik ve disiplinini uygulayacak kalitede meslek mensublarına ihtiyaç duyulacaktır..

Forumu zevkle takip edeceğim, tüm arkadaşların kendi görüş ve tecrübelerini paylaşması dileğiyle..
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Arkadaşlar forumu dikkatle takip ediyorum bağımsız denetçi nickli arkadaşın değindiği gibi TTK tasarısı çıkınca eğer çıkarsa büyük bir sektör doğacak ancak 2005 yılından bu tarafa çıkmadı çıkmıyor nasıl yasa ise en son 76 ila 90 maddeler görüşülürken iktidar partisi rafa kaldırdı bu konu hakkında ne yapacakları belli değil bir gerçek te sektörde öylesine kurulu olan yani içi boş olan şirketler mükellef yarın bir gün lazım olur diye şirket kurup boş beyanname veriyo bunlar nasıl olacak ne gibi işlemler yapılacak belli değil
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?
Hayaller gerçek olucakmı bunu bilemiyorum ama en azından bize yeni ufuklar açtı.Mali müşavirlik sınavlarına girerkende hayallerim vardı ama hayali sukuta uğradım.Mali müşavir olduktan sonra hayatımda bir değişiklik olmadı.Şimdi Spk Bağımsız Denetim sınavlarına giriyorum eylülde mevzuattan giricem.Bu lisansı aldıktan sonra da kısa vadede bir değişiklik olucağını zannetmiyorum.Çünkü büyük denetim şirketleri yeni mezunları alıp kendi bünyelerinde yetiştiriyorlar,lisansımız var diye bizi alıcaklarını zannetmiyorum.
Bağımsız denetimin içinde değilim sadece lisansı almaya çalışıyorum.
Bağımsız denetim hakkında daha fazla bilgi için bu forumdaki konuları takip ediyorum, bu yüzden katkıları olan herkese teşekkür ediyorum.Lisansı alan arkadaşların aldıktan sonraki yol haritalarınıda merak ediyorum bu konudaki tecrübelerinide paylaşırlarsa sevinirim.
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Önder68 ' Alıntı:
.... En kısa zamanda smmm mevzuatı sorunlarından farklı olarak bağımsız denetimle ilgili bir üst başlığın açılmasını bekliyoruz.
....
:)
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Yeni bağımsız denetim bölümünün açılmasında tüm emeği olanlara şahsen teşekkür ederim ve bu bölümün faydalı olacağına inanıyorum Paylaşım her zaman gereklidir Saygılarımla
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Merhaba;

işlerimin yoğunluğundan dolayı uzun süredir foruma bakamıyordum ve geri döndüğümde çok güzel bir konu gördüm... Önder Beye bu konuyu olan ilgisi ve bağlılığından dolayı teşekkür ediyorum...

SPK Bağımsız Denetim Lisansı iki kurumun birbirleriyle olan gereksiz rekabetinin bir meyvesi gibi... ve tabi olan gene bizlere oluyor...

staj sınavına girdim....2. girişimde kazandım
sonra smmm sınavı.....3 sınavda smmm belgesini aldım...
sonra lisanslama sınavına girdim..ilk seferde lisansı aldım...2-3 veya 4..eninde sonunda alınabilecek bir lisans...

bu konuyla ilgilenen çoğu kşinin durumuda buna benzerdir herhalde...

Bütün belgeleri topladık rahatladık!!!

Sonuç???
Altını dolduramazsak DUVAR SÜSÜ!!!

Bağımsız denetim yapan şirketlerden birinde çalışmadıktan sonra bu lisansı almanın hiçbir anlamı yok...özgeçmişinizde güzel gözükür sadece...

Bu lisansın kendisinden çok kapsadığı alan güzel!!! nedir o alan UFRS....

İşte gelecek burada....Tek yolumuz denetim sektöründe değil...
Kendi büronuzu açsanızda, bir şirkette muhasebe-finans müdürü olarak çalışsanızda bu önümüze gelecek..
Tabiki Vergi mevzuatıda her zaman populatiresini koruyacak

Sonuca gelirsek

Bu sektörde kariyer yapılmak isteniyorsa bağımsız ve vergi denetiminin içerdiği mevzuatlara hakim olunması gerektiğini düşünüyorum..Bu sektörde başarının ve fark yaratmanın yolu bu noktadan geçiyor...
Çünkü denetim artık danışmanlıkla eş anlamlı..İyi denetim yapanlar değil iyi danışmanlık yapanlar prim yapacak gibi...
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Yaklaşık 4 yıl önce o zamanlar bankacılık işiyle uğraşırken Spk lisanslama sınavlarına girip en azından temel düzey lisans belgesini almayı düşünmüştüm. Nitekim bu düşüncemi çok zaman geçmeden gerçekleştirerek sınavları verdim. Tabi belge almak o zaman benim için hiç bir şey ifade etmedi.

1 yıl sonra Kariyer planlarımı güncellemek adına SMMM staj başlatma sınavına girdim. Sınavı kazanarak SMMM stajı başlatmak için bankadan ayrıldım. Stajın ilk yılını doldurduğum tam tastik kapsamındaki şirketten ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte kademeli olarak SPK mevzuatına dahil bir şirkete geçiş yaptım. Bu geçişte yıllar önce bankada kariyer yapmak için almış olduğum SPK lisansının katkısı oldukça fazla oldu.

SPK lisanslarının mali sektörde istihdam açısından ne kadar faydalı olabileceğini başka türlü anlatabileceğimi zannetmiyorum.

Hikayenin sonunu merak edenler için; buraya girdikten bir kaç ay sonra imza yetkimi aldım. Stajım da bitti. Tek ders için tamamlama sınavlarına hazırlanıyorum. Burada çalıştığım yaklaşık 1 yıl içerisinde epeyce TMS ve SPK mevzuatıyla muhatap olduğumdan artık konu hakkında bağımsız denetçilere takıldıkları noktalarda bilgi ve yorum, YMM lerle de fikir teatisinde bulunacak düzeye kadar ilerlettim. Ayrıca elektronik imza ile Şirket raporlarını İMKB' nin kap.gov.tr adresınde imzalı olarak gönderiyorum.

Sektöre ilgi duyan arkadaşlara faydalı olması dileklerimle.

Bir de Sayın TToraman' ın yazısının son bölümünde;
Denetim - Danışmanlık kavramlarının eş anlamlı olduğunu ve denetim yapanların değil danışmanlık yapanların prim yapacağını ön görmüş;

Bu noktada küçük bir uyarıda bulunmak isterim müsadeniz olursa ,

SERİ X No 22 13. madde bağımsızlığı ortadan kaldıran durumlardan 4. bendinin ( b) fıkrası gereği denetim yapılan şirkette muhasebe finans konularında danışmanlık yapılamamaktadır.( Tam Tastik hariç)
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Sartre ' Alıntı:
Bir de Sayın TToraman' ın yazısının son bölümünde;
Denetim - Danışmanlık kavramlarının eş anlamlı olduğunu ve denetim yapanların değil danışmanlık yapanların prim yapacağını ön görmüş;

Bu noktada küçük bir uyarıda bulunmak isterim müsadeniz olursa ,

SERİ X No 22 13. madde bağımsızlığı ortadan kaldıran durumlardan 4. bendinin ( b) fıkrası gereği denetim yapılan şirkette muhasebe finans konularında danışmanlık yapılamamaktadır.( Tam Tastik hariç)

Öncelikle uyarınız için teşekkürler...

Ama benim orda kastettiğim danışmanlık, verilen hizmet anlamında değil bilgi donanımına sahip olmak anlamında kullandım...

Vergi Denetimi, Bağımsız Denetim ayrıma yapmadan her iki mevzuata hakim olanların başarılı olacağını düşünüyorum....

Kaldıki bahsettiğiniz madde genel olarak danışmanlık yapılamaması anlamında değil bir firmaya aynı anda bu iki hizmetin verilmemsi gerektiğini söylemektedir...
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Spk mevzuatı mali müşavirlikle birlikte bağımsız denetim işinin yapılmasına istisna tek kuralı koymuştur, mükellefiniz olan işletmenin bağımsız denetimini yapamıyorsunuz (beyannamesini gönderdiğiniz mükellefleri kasdediyorum), spk lisansınızı yenilemek istediğinizde ise 4 yıl içerisinde hiç ara vermemiş olmak şartıyla 2 yıl boyunca bağımsız denetçi olarak çalışıp çalışmadığınıza raporlarda denetçi olarak imzanızın yer alıp alınmadığına bakılıyor, spk lisansını alan arkadaşlarımızın hak kaybına uğramaması için bu konuya dikkat etmelerinde fayda olduğunu düşünüyorum...
 
Ynt: Bağımsız Denetimde Hayaller Gerçek Olur mu?

Özetle SPK denetimini, denetime yetkili firmalar açısından değerlendirdiğimde SMMM şirketleri açısından bağımsız denetim hayalleri gerçek olmadı. Uluslar arası denetim şirketlerinin üyesi olan YMM şirketleri piyasada çok güçlü durumdalar ve giderek tekelleşiyorlar. SPK'nın mevzuata uyum ve kalite arttırıcı kontrolleri de bu sürece dolaylı olarak katkıda bulundu. Ancak bu denetim firmalarında çalışan sorumlu ortaklar veya denetim kadroları genellikle SMMM'dir. Bu SMMM' lerin gerçekten de çok iyi bir kariyere sahip olduğunu söylememek mümkün değildir. Sorumlu ortakların neden YMM olmadıkları ile ilgili Önder Beyin bildikleri var ise paylaşacağına da eminim.

TTK ' da yapılması öngörülen denetim yürürlük tarihi açısından belirsizliğini korumaktadır. Söz konusu kanun tasarısının en iyimser olarak 2012 veya 2013 tarihinde yürürlüğe girmesini beklemekteyim. 1500 den fazla maddeli bir kanunun secimlerin yaklaşacağı siyası idarenin zayıflayacağı bir zamanda yürürlüğe girmesi daha zor olacaktır. Bİr de her halde AB'nin kudreti Ülkemizde daha çok tartışılır hale gelecektir.

Eninde sonunda yasalaşan tasarıyla birlikte denetim işi SMMM lere ve YMM lere verilen profesyonel bir meslek haline geleceğinden bazı meslek gruplarının dikkatinden kaçmamakta ve denetim işinden mümkün olduğunca fazla pay almaya çalışmaktadırlar. Örneğin bırakın YMM leri Avukatlarda denetim işine giren SMMM ve YMM lerin sadece bu konuya özgü eğitim düzenlemesinden geçmeleri gerektiğini ve bu eğitimlerden avukatların da geçerek denetcilik yapması gerektiğini ifade etmektedirler. Hatta yeni bir meslek olarak kabul edilecek denetim işinden hukuk fakültesi mezunlarının da yararlandırılması gerektiğini yüksek sesle dile getirmeye başlamışlardır.

Bu süreçte SMMM ler açısından yaratılan denetim pazarının genişliği nedeniyle direkt olarak bir hak kaybı öngörmemekle birlikte Mesleğe yönelik olması kuvvetle muhtemel eğitim ve sınav düzenlemeleri nedeniyle HUkuka hakim, konuya analitik yaklaşan, usulen ve mantık olarak da hatalara sebebiyet vermeyecek bir kesimin bu işte başarılı olacağı da açıktır.
 
Üst