Bakkal Dükkanı Devri

Bluedays

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Eki 2009
Mesajlar
127
Konum
Ankara
Arkadaşlar,
Bir ahbabımız bakkal dükkanı devralıyor. Eski sahibi kapanış verecek, ahbabımız açılış verecek.
Şirket değil. İşletme. Bunun devri nasıl mümkündür? Yapılması gerekenler nelerdir?
Yani adam direkt olarak kapanış verdikten sonra, bizimki nasıl açılış verecek. Bakkalda mallar olduğu için bunlar hakkında ne yapacak?
Bilginizi rica ediyorum.
 
Ynt: Bakkal Dükkanı Devri

Kapanış veren mükellefler, devir ettiği malları açılış yapan yeni mükellefe fatura kesecek. Devir edilen malların içerisinde yazar kasada varsa şöyle hareket edeceksiniz.
Yeni mükellef yeni işe başlama verecek, 1 ay içerisinde yazar kasa izin yazısı ile yazar kasayı alıp kullanmaya başlıyacak, yazar kasayı alabilmek içinse maliyeden izin yazısı alınacak izin yazısı ile 15 gün içerisinde devir aldığı yazar kasayı önceki mükellefden kendi bastırdığı gider pusulası ile alacak.
Bunun dışındkai işlemler yeni işe başlayan mükellefler le aynıdır.
 
Ynt: Bakkal Dükkanı Devri

Bir ekleme yapmak istiyorum; bakkalı devreden şahıs GVK.mük.md.80/5 uyarınca değer artış kazancı elde etmiş oluyor,bunu istisna tutarını geçiyorsa yıllık beyanname ile beyan etmesi gerekecek.
 
Merhaba
Bende biraz bilgilenmek istiyorum affınıza sığınarak bizde bakkal dükkanı devraldık.Kontrat yapılarak işe başlandı vergi levhası çıktı eletirik su devroldu yazar kasa zaten vardı ama benim öğrenmek istediğim nerelere başvurucaz.Ne zaman vergi ödememiz gerekiyor.Ne zaman bağkur kaydı olması gerekiyor.Muhasebeci var ama ben takip etmek istiyorum yardımcı olursanız çok seviniri şimdiden teşekkürler
 
Arkadaşlar bu konuda kendinizi fazla zorlamayın, bu işleri yapacak meslek mensupları var. Nasıl olsa beyanname göndermek için meslek mensuplarına 3 kuruş vereceksiniz, 5 kuruş daha verinde işleriniz emin ellerde yürüsün. Yoksa ticari kazanç yerine değer artış kazancı üzerinden vergi ödemek zorunda kalırsınız.
 
DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARI

Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.


5. Faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan kazançlar.

Faaliyetine devam eden ticari bir işletmenin kısmen veya tamamen satılmasından veya ticari işletmeye dahil amortismana tabi iktisadi kıymetlerle birinci fıkrada yazılı hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar ticari kazanç sayılır ve bunlara ticari kazanç hakkındaki hükümler uygulanır.
 
Sayın Demirbaşçı, sorulan soruya tekrar bakalım isterseniz. Eski sahibi kapanış verecek şeklinde bir ifade var, benim bu ifadeden anladığım bakkal işletmesinin faaliyeti önce durdurulacak(1 gün için bile olsa) sonra yeni sahibine devredilecek ki, bu durumda değer artış kazancı olacağı çok açık.

Ancak işletmenin faaliyeti durmadan bakkal işletmesinin aktifleri devredilirse bu durumda elbette ticari kazanca dahil olur. Ancak burada eski işletmenin faaliyetini durdurması durumu var sorudan anladığım kadarıyla.
 
Merhaba. Bir bakkal devralmayı düşünüyorum. Bakkalda barkod sistemi kullanılmaktadır. Verilen ilanda 2015 ve 2016 yılının ay ay cirosu ve kar miktarını gosteren raporların resmini çekip ilana koymuş. Sormak istediğim bu raporlarda herhangi bir hile yapılabilir mi. Gwçmiş yılların cirosu ve karını değişik gösterebilir mi ?
 
ne kadar vergi ödediğine bakın. kar rakamı diye size sunulan kağıtlara itibar etmeyin. şu da var ki neden düşük vergi ödedin diye sorduğunuzda kayıt dışı çalışıyorum derler. 1 ay içinde çeşitli zamanlarda ve 1 hafta fiili dükkanda oturun işlere bakın doğru mu söylüyor.
 

Benzer konular

Üst