personel maaş programı

Banka Dövi̇z Hesabı Baki̇yesi̇ Farkı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan asli275
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

asli275

Katkı Sunan Üye
10 eylül de Döviz hesabında bakiye 0 (sıfır) iken TL bazında hesap (alacak bakiye) 14.005 TL. bakiye gözüküyor .(10 eylül -9 ekim arası işlem yok) Bu bakiyeyi ne yapmalıyım? teşekkür ederim

baktım, döviz bakiye 0 tl. ise , TL alacak kalanı 656 Kur farkı gideri dir ...

pardon Borç bakiyesi veren hesaba bakarak yazmışım , teşekkür ederim. Peki yıl içinde Döviz Banka hesabım ALACAK bakiye verdiği günler (yada ay sonları) 646 Kur Gelirini çalıştırmam gereklimi ? yoksa geçici vergi dönemleri sonumu yapmam uygun olur ?

Aslı Hanım ben bu konu ile ilgili olarak Kevork beyle (kendisi Bilgisine sonuna kadar saygı duyduğum birisidir) Baya bir tartıştım. Hatta 1 dk önce tekrar okudum konuyu. O Sadece dönem sonlarında yapılabileceğini dile getiriyor. Ben ise işletme dönem içinde istediği doğrultuda yapabilir ama dönem sonunda muhakkak yapmalıdır diyorum.

Ben kur değerlemelerini geçici vergi dönemlerinde yapıyorum, kur farkı faturalarını ise yıl sonunda düzenliyorum ya da talep ediyorum.
Kur geliri ve kur gideri her gün değişen bir özelliğe sahip olduğundan, dönem sonlarında yapılması daha mantıklı geliyor.

Ben kur değerlemelerini geçici vergi dönemlerinde yapıyorum, kur farkı faturalarını ise yıl sonunda düzenliyorum ya da talep ediyorum.
Kur geliri ve kur gideri her gün değişen bir özelliğe sahip olduğundan, dönem sonlarında yapılması daha mantıklı geliyor.

Evet gayet mantıklı. Ancak bazı yabancı firmalar ve bankalar gibi büyük ölçüde kurumsal firmalar aylık bilançolar , gelir tablosu düzenler. Bu durumda aylık değerleme yapmak gerekir.

Normalde 102'nin alacak bakiyesi vermemesi gerekiyor. Verdiği güne muhakkak Kur farkı uygulanmalıdır görüşündeyim.

Normalde 102'nin alacak bakiyesi vermemesi gerekiyor. Verdiği güne muhakkak Kur farkı uygulanmalıdır görüşündeyim.

Uğur Bey,

Normal bildiğimiz sıradan :) mevduat hesabına bankadan ekstre geliyor bir bakıyorum alacak bakiyesi veriyor, gün sonlarındakine bakmıyorum bile, ben onları da dönem sonu haricinde 102'de tutuyorum, dönem sonunda yine alacak varsa 300 hesaba alıyorum, sizin bahsettiğiniz işlem şekli uygulaması zor bir şekil.
Ama bu konu hakkında, yoğunluktan ötürü yarım bıraktığım bir araştırmam var, umarım tamamlarım bir gün ve paylaşırım sizlerle.

Şimdi genelde bütün banka hesapları eksi bakiye ile de çalışıyor. Yani kredili olabiliyorlar. Bunu günlük olarak eksi bakiyeleri 300 hesaba alarak izlemek mümkün değildir. Ancak dönem sonlarında mutlaka aktarma yapılmalıdır.
Daha önce de belirttiğim gibi eğer aylık bilanço çıkarılıyorsa ay sonlarında eski bakiye varsa 300 hesaplara virman yapılmalıdır.

Baktım, baktım, baktım ve baktım ama bu açıklamayı yapmanızı gerektirecek ne yazmışım bulamadım :)

O kadar bakılacak birşey yoktu ya :)

-Demişsiniz ya bu işlemi uygulaması çok zor diye
Bende "Normalde" cümlesi kullandığımı dile getirdim.

Selamlar
Maliye Bakanlığı bile değerlemede dikkate alınacak kur'ları 3'er aylık dönemlerde açıkılıyor.Yani zorunlu olmadıkça kimse sizden ay bazında değerleme yapmanızı beklemiyor.
Fakat bir banka hesabı belli bir tarihte sıfırlanıyor ise kayıtların örtüşmesi anlamında muhasebe kayıtlarında da o tarihte (gerekirse kur değerlemeleri de yapılarak) bakiyenin sıfırlanması gerekir.