Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

huseyinsisman

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
282
Konum
İst.
Bankaların kredi kartı işlemleri için kestikleri komisyon ve bu komisyon üzerinden hesaplanınan % 5 bsmv leri ve kredi kullanımlarımız için kesilen faiz ve %5 bsmv leri hangi hesaplarda muhasebeleştirmeliyiz ?

Ayrıca ödemesi nakit olarak anlaşma yapılan fatura bedelini tahsil ederken, aksine müşteri kredi kartı ile ödeme yapıyor.Bankalarda bizden haliyle komisyon-bsmv si kesiyor.Kesilen bu tutarları müşteriye tekrar fatura edebilir miyiz?Fatura edebilirsek yansıtma faturasını + kdv mi, yokda kdv siz mi düzenlemeliyiz ?
 
Ynt: Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

pos komisyonları için eğer firma bu satışın parasını erken alıp finansman sağlamak istiyorsa bunu 780 e
bu amaç dışında banka olağan kesiyorsa 770veya760a atıyorum

pos komisyonu vade farkı vb.... için müşterinizden ücretini talep edecekseniz o sattığınız ürünün kdv si ne ise aynı oranda fatura edin.
not: ikinci faturayı müşterilerin kabul edeceğini pek sanmıyorum :) mümkünse ilk faturayı yüksek kesmek en mantıklısı.
 
Ynt: Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

Zaten komisyon bedelini müşteriye yansıtmak yasaktır.
İlk fiyatı verirken ona göre verip faturaı öyle kesmelisiniz.
Yada genelde nakit ödeyene indirim yapılır.
 
Ynt: Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

Komisyon bedeli için borç dekontu yapılsa ve müşteri de bunu kabul ederse, 120 (b) 102 (a) kaydı yapılamaz mı ?
 
Ynt: Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

gelir kaydedilmemiş olur. gelir vergisi ve kdv yönünden vergi ziyaı olur o zaman.
 
Ynt: Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

Fatura kesilmiyor, yalnızca banka hesapları muhasebeleştirilirken bankanın kesmiş olduğu komisyon+bsmv'si müşterinin cari hesabına borç kaydediliyor.Müşteri bunu kabul ediyor ve belge olarak borç dekontu düzenleniyor.(mutabakat için)
Bu şekilde giderin aktarımı(yansıtması) yapılmış oluyor.
 
Ynt: Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

Bu ancak holding ve grup şirketlerde masraf yansıtması olarak yapılabilir. Bunun dışında herhangi bir müşteriyi fatura kesmeden borçlandıramazsınız.
 
Ynt: Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

Nizam bey, konu ile tam olarak ilgisi olmasa bile taşeronluk sözleşme damga vergilerinde ana firma tarafından ödenen damga vergisinin 1/2 si alt firmaya dekont edilebiliyor.

Benzer bir özelge (fatura ile yansıtma işlemi):

"İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-309 19/04/2011

Konu : Teminat Mektubu komisyonlarının yansıtılmasında KDV uygulanıp uygulanmayacağı

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, mal aldığınız satıcılara verdiğiniz teminat mektubu masraf ve komisyonlarının bire bir aktarılmasında katma değer vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1 inci maddesine göre, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabi bulunmakta olup, aynı Kanunun 20 nci maddesi uyarınca verginin matrahını işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel oluşturmaktadır.

Buna göre, mal aldığınız satıcılara verilen banka teminat mektubu masraf ve komisyonları, KDV nin konusuna giren bir işlemin karşılığını teşkil etmediğinden, söz konusu masraf ve komisyonların, şirketinizce satıcılara aynen fatura edilmek suretiyle yansıtılması işleminde de KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim."
 
Ynt: Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

Tamam aynen benim söylediğimi söylüyor mukteza.

Yani aynen yansıtma yapılırsa fatura kesilecek, kdv olmayacak. Yani dekont değil fatura.
Ayrıca damga vergisi başka bir uygulama . Damga vergisi müşteri adına yapılan bir ödeme olduğu takdirde dekontla bildirebilirsin diyor. :)
 
Ynt: Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

sözleşmelerde damga vergisini yansıtma: buradaki görüş "sözleşmeler brüt düzenlenmeli. sözleşme için ödenen damga vergileri rücu edileiblir." şeklinde diye anlıyorum.

keşke sizin dediğiniz gibi vade farkı kur farkı komisyon bsmv yansıtması........ şeklindeki tahsilatlara kdv alınmasa. ama hem fatura isteniyor hem kdv isteniyor.
 
Ynt: Bankalarca Kesilen Komisyon-Faiz-Bsmv ve Yansıtma Faturası Hk.

Mevzuat gayet açık ve net kimse isteyeemez. Özelge yukarda
 
Satış faturalarının tahsilindeki piyasa ekonomilerde kullanılan araçlardan bir tanesi olarak kullanılan bankaların finansman araçları olan Kredi kartı ile tahsilat yapıldığında bir çok hususta yoruma açık hale geliyor diye bir duruma sokuluyor. Buradaki ilişki bankanın fon satışı ve bunu kullanan kart sahibi. İşletme ise burada "İşletme faaliyetlerinin aksamadan yürütülebilmesi amacıyla" bu fonu kullanmak zorunda kalan tacir. Bu durumda işletme kredi kartı sahibindeki piyasa aracındaki nakde dönüşebilecek bedeli tahsil edebilmek için işletme fon sahibi ile sözleşmeye oturuyor ve bu sözleşme neticesinde işletmeye banka tarafından fon aracının kullanılması için pos cihazı veriyorlar. İşletmenin tasarrufuna bırakılan konu ise bu konuda hangi komisyon oranını kullanacağıdır. Bu tasarruflar kendi banka k.k. veya başka banka kredi kartı , taksitli veya peşin diye tasarruflara ayrılıyor ve sonunda vergi mükellefi bu finans aracını kullanarak dönen varlık hesaplarını hazır değerler haline getirebilmek için bir masrafa veya komisyona mağdur bırakılıyor. Sebeple İşletme satışından elde ettiği geliri hemen tahsil edebilmek ve fon ihtiyacını karşılamak için hemen tahsil etmek istediğinde katlandığı bu komisyon gideri hangi hesapta muhasebeleşmesi gerekiir.

780 Finansman Giderleri hesabının tekdüzen muhasebe sistemindeki açıklamaları ise "İşletme faaliyetlerinin aksamadan yürütülebilmesi amacıyla borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkları, komisyon vb. giderlerin izlendiği hesaptır." dir

Bazı hesap uzmanları burada "borçlanma" geçtiği için bu komisyon giderlerinin Finansman desteği sağlamadığı ve bu sebeple de Finansman giderlerinde muhasebeleşemeyeceğini söylemektedirler.

Bu konu tüm işletmelerin karşılaştığı bir konu ya ilgili muhasebe meslek elemanı 770 yi veya 780 sürekli kullanıyor ve tüm müşterilerine aynı işlemi uygulamaktadır. Bu sebeple doğru olan hep kayıtları doğru yapmakta yada yanlış uygulamaktadır.

Bu konu ile ilgili değerli yorumlarını bekliyorum.


Teşekkür ederim.

Saygılarımla,
SMMM Stajjeri
Kenan Şekeroğlu
 
Son düzenleme:
Selamlar
Sorunun özünde sanıyorum,pos cihazları aracılığı ile yapılan satışlarda banka tarafından kesilen komisyon bedellerinin hangi hesapta takip edilmesi gerektiği amaçlanmaktadır.
Bu konuda kendi düşüncem şöyledir.(karşı çıkanlar olabilir)

Öncelikle banka tarafından kesilen bu tip komisyonların 780 hesabında takip edilmemesi gerekir.
İnternette yayınlanmış makalelere göz attığımızda %80'inin 780 hesap kullanılarak örneklendirme yaptığını görürüz.Çoğuda zaten işin kolayına kaçmış kopyala/yapıştır usulüyle aynı makaleleri tekrar tekrar yayınlamışlardır.Konuyu araştıran biri içinde her defasında aynı (veya özde aynı olup rakamsal örneklerde farklı) örneklere rastlanması sebebiyle doğru hesabın 780 olması gerektiği kanaatine vardığını düşünüyorum.Bence öncelikle 780 olmamalıdır.Çünkü;780 hesap sizinde belirttiğiniz gibi ve tanımdan da anlaşılacağı üzere,borçlanılan bir tutarla ilgili katlanılan faiz,komisyon vb. giderlerin izlendiği bir hesaptır.Yani işletmenin nakit finansmanını sağlamak amacıyla dışarıdan (yabancı kaynaktan) finanse edilmesi halinde kullanılacak bir hesaptır.
Bahsedilen soruda ise,bankanın bu komisyonu alabilmek adına firmaya sağladığı bir finansman yoktur.Firmaya aktarılan para,yine zaten firmanın parasıdır.Bankayı burada,sadece,firmanın satış ve pazarlama kabiliyetini geliştirmek ve ticari faaliyet gelirinin artmasını sağlamak maksadıyla kullandığı ancak bir aracı kurum olarak görmemiz gerekir.Buradan hareketle ben,bahsedilen komisyonların 770 hesabında bile değil,760 Satış ve pazarlama giderleri hesabında takip edilmesi gerektiği görüşündeyim.Çünkü kredi kartı ile satış yapmak ancak pazarlama stratejisi veya tekniğinin bir enstrümanı olarak görülmelidir.
Sonuç olarak şahsi düşüncem bu tarz katlanılan giderlerin 770 veya 780 değil 760 hesabında takip edilmesinin daha doğru olacağını düşünmekteyim.
Saygılar
 
"Firmaya aktarılan para,yine zaten firmanın parasıdır." İfadeniz ile ilgili olarak a işletmesi bu parayı alabilmek için katlandığı komisyon bir finansman faaliyetidir görüşündeyim.

"Bankayı burada,sadece,firmanın satış ve pazarlama kabiliyetini geliştirmek ve ticari faaliyet gelirinin artmasını sağlamak maksadıyla kullandığı ancak bir aracı kurum olarak görmemiz gerekir." ifadeniz de ise

KREDİ KARTI NEDİR.
Bankalar ve çıkartmaya yetkili kuruluşların müşterilerine belirli limitler dahilinde açtıkları kredilerle, nakit kullanmaksızın mal ve hizmet alabilmeleri, nakit kredi çekebilmeleri için verdikleri ödeme aracıdır.

POS CİHAZI NEDİR.
İşyerlerinin kredi / banka kartı kabul ederken kullandığı elektronik cihazdır.

ÜYE İŞYERİ NEDİR.
Yaptığı sözleşme çerçevesinde banka kartı veya kredi kartı hamiline mal ve hizmet satmayı kabul eden gerçek veya tüzel kişidir.

Yukarıda da görüldüğü üzere BDDK'nın yapmış olduğu tanımlarda, pos cihazı ve üye işyerini tanımlarken kullandığı "kabul eden" ifadesi bir yaptırımdır. Bankaların veya Finans Kurumlarının gerçek veya tüzel kişilere pazarladıkları kredi araçlarından kredi kartları sahiplerinden bu kredileri kullanmalarını teşvik etmek amacıyla verilen pos cihazları ile .... şu kadar taksitli gibi seçeneklerde anlaşılacağı üzere ilgili finans kurumunun pazarlama faaliyeti olduğu netlik kazanmaktadır, müşteri işletmenin ise değil. İlgili finans kurumlarına arayüz oluşturan işletmeler ise bunu "kabul eden" olarak yaptırıma mağdur bırakılanlardır. Bu yaptırımdan müşteri işletme yapmış olduğu satıştan doğan alacağını en az komisyonu ödeme seçeneğini seçerek mağduriyet durumunu en aza indirgemeye çalışmaktadır. Fakat yine de alacağını "işletme faaliyetlerini aksatmadan yürütebilmek yani finansman ihtiyacını en kısa vadede" tahsil edebilmek için katlandığı giderin Finansman gideri olarak 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilmesi görüşündeyim. Fakat bunu farklı yorumlayan muhasebe meslek icracıları 760,770,780 olarak kullanmakta olduğunu görünce tüm işletmelerin esas görevi olan satış işleminin tahsilatlarına bağlı basamaklardan biri olan Kredi kartı yöntemiyle tahsilat kısmında karmaşalar olduğu görüşündeyim ve bunun giderilmesi için eleştiriyorum.


Kenan Şekeroğlu
SMMM Stajyeri
 
Selamlar
Ben özellikle kredı kartı ile satışlarda sizinle aynı fikirde değilim.Bana göre burada,bankanın firmaya sağladığı ek bir finansman yoktur.Şayet şöyle bir şey olsaydı;
Banka aylık belli bir pos satışı karşılığında satış üzerinden yine belli oranda prim vb.gibi ilaveler etseydi ve bu ilaveler üzerinden komisyon vb.kesintiler uygulasaydı, o zaman buradaki kesintiyi finansman gideri olarak kabul ederdim.Çünkü burada işletme dışından gelen bir ek kaynak var.Fakat tekrar söyliyim,firmamın satış hasılatı üzerinden kesilen bir meblağ benim açımdan finansman gideri değil,pazarlama politikam sebebiyle katlandığım bir giderdir.Dolayısıyla aynı görüşümü yinelemek durumundayım...
Saygılar
 
Üst