Başka firma giderinin fauralandırılması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Başka firma giderinin fauralandırılması

İstisna kapsamına giren taşıma faaliyetlerinin tamamının veya bir kısmının başka taşımacılara yaptırılması halinde, gerek taşıma işini yaptıran firmaya karşı muhatap olarak işi yüklenen organizatör firmanın, gerekse ikinci derece yüklenici olarak fiili nakliyeyi gerçekleştiren firmanın bu faaliyetleri istisna kapsamına girdiğinden her iki faaliyet de vergiye tabi olmayacaktır. Ancak ikinci derece yüklenicinin taşıma faaliyetinin Türkiye içinde başlayıp bitmesi halinde bu işlerin vergiye tabi olacağı açıktır. KDV GT. M. 11

"Uluslararası taşımacılığın bir kısmının başka taşımacılara yaptırılması veya taşıma aracı olmadığı halde organizatör olarak taşımacılığın tamamının yükletilmesi ve bunun farklı taşımacılara yaptırılması durumunda,
hem taşıma işini bütünüyle yüklenen organizatör firmanın, hemde taşıma işini fiilen yapan taşımacılıarın faliyetleri KDV den istisnadır."

Yukarıdaki ifadeye %100 katılıyorum Bu açıklamalar 11 Nolu KDV Genel Tebliğinin D bölümünde yapılmış zaten.Ancak bizim tartıştığımız olayda taşıyıcı yurtdışındaki firma,organizatör B firması bunlar için taşımacılık istisnası var. Ancak B firması A firmasına yurt dışında yapılan bir taşımacılık organizasyonu hizmeti vermiyor, olayın ilk başından beri aslında A firmasına ait olan bir gidere katlanıyor. Yok eğer B firması sadece aracılık yapsaydı o zaman size katılırdım. Galiba bu konu mevzuatımızdaki bir çok konu gibi çok su kaldırır

Ayrıca konuya çok basit ve güncel bir örnek de verebiliriz. Dış hat uçak biletleri. Bilindiği gibi dış hat uçak biletleri taşımacılık istisnası kapsamında kdv den muaftır.
Peki bu mufiyet havayolu şirketi faturalarında görüldüğü gibi, bu hava yolu şirketinin (örneğin Lufthansa) biletlerini satan yetkili acentaların kestiği faturalara uygulanmayacakmıdır?

Sn korayın yaklaşımına göre bu himzeti veren acenta olmadığı için kdv hesaplanması gerekmekte denilmesi gerekir ki . Bu da tamamen hatalı olur.
14. madde kapsamına giren (burda önemli nokta mutlaka bir ayağın yurt dışında olmasıdır) Başlama veya bitiş noktalarından birisi yurt dışında olan taşımacılık hizmetlerinin, bunlara ilişkin aracılık bedellerinin belgeli, biletli olması koşuluyla kdv den muaf olduğu bakanlığın görüşüdür. "30,12,1992 tarih 12225 nolu İst defdarlığı muktezası"

İrem35 ' Alıntı:
söz konusu durum uluslararası taşımıacılık kapsamındadır.
Uluslararası taşımacılığın bir kısmının başka taşımacılara yaptırılması veya taşıma aracı olmadığı halde organizatör olarak taşımacılığın tamamının yükletilmesi ve bunun farklı taşımacılara yaptırılması durumunda,
hem taşıma işini bütünüyle yüklenen organizatör firmanın, hemde taşıma işini fiilen yapan taşımacılıarın faliyetleri KDV den istisnadır.

soru sahibi arkadaşımızın, taşıma nakliye işleminin yeri konusunda ayrıntıya girilseydi, sanıyorum daha iyi sonuç çıkabilirdi.
Söz konusu olan taşıma işleminin örneğin Organizatör bir firma bir bölümünü ankaradan, İstanbula bir Z firması na, istanbuldan gemiyle Venedik'e bir Y firmasına yaptırsın. Z nin yaptığı taşıma işlemi Türkiyede başlayıp, Türkiyede bittiği için KDV ye tabidir. Ancak Y firmasının taşımacılık faaliyeti Türkiyeden başlayıp, İtalyada sona erdiği için Y firmasının organizatör firmaya düzenleyeceği faturada KDV gösterilmez.

koraykarakaya ' Alıntı:
"Uluslararası taşımacılığın bir kısmının başka taşımacılara yaptırılması veya taşıma aracı olmadığı halde organizatör olarak taşımacılığın tamamının yükletilmesi ve bunun farklı taşımacılara yaptırılması durumunda,
hem taşıma işini bütünüyle yüklenen organizatör firmanın, hemde taşıma işini fiilen yapan taşımacılıarın faliyetleri KDV den istisnadır."

Yukarıdaki ifadeye %100 katılıyorum Bu açıklamalar 11 Nolu KDV Genel Tebliğinin D bölümünde yapılmış zaten.Ancak bizim tartıştığımız olayda taşıyıcı yurtdışındaki firma,organizatör B firması bunlar için taşımacılık istisnası var. Ancak B firması A firmasına yurt dışında yapılan bir taşımacılık organizasyonu hizmeti vermiyor, olayın ilk başından beri aslında A firmasına ait olan bir gidere katlanıyor. Yok eğer B firması sadece aracılık yapsaydı o zaman size katılırdım. Galiba bu konu mevzuatımızdaki bir çok konu gibi çok su kaldırır

koray bey olayda yanlış anlamadıysam organizatör firma B firması değilki A firması sanırım burda bi yanlış anlama var

Tarkan bey hizmet alınıren A firması henüz kurulmamışki.

demiral ' Alıntı:
Tarkan bey hizmet alınıren A firması henüz kurulmamışki.

tamam ama anlaşmayı yapan işi organize eden firma A firması VUK M.3 e göre vergilemede olayın gerçek mahiyeti esasdır. hükmünden hareketle sonradan da yapılmış olsa bence istisna uygulanmalıdır diye düşünüyorum.

Ancak şöyle bir durumda söz konusu hepimiz bunu ihmal ediyoruz. Bu önemli konu da fatura kesme süresi.
Benim anladığım kadarı ile Bu taşıma işlemi yapılıp bitmişve B firmasına KDV siz olarak fatura edilmiş. Aradan belirli bir zaman dilimi geçmiş. A firması kurulmuş demişler ki biz bu taşıma hizmetini aslında A firmasına yapacaktık, sen ona yansıt.
İşte burda sn. Koray haklıdır. Çünkü birinci işlem yapılmış bitmiş, belki aradan aylar geçmiş.A firması kurulmuş, hadi sen ona fatura et derlerse bu taşımacılık falan olmaz.
İlliyet bağı kopmuştur. Bambaşka bir fatura olmuştur ve doğal olarak kdv vardır.

Evet Sayın Gürsoy, ben de aslında tam bunu ifade etmek istiyordum iki saattir. Taşımacılık işi ile verilen himzet arasındaki illiyet bağı kopmuş, bu nedenle KDV istisnasından yararlanamaz.

Bu arada istemeden sizi kırdıysam özür dilerim.

Önemli olan doğruyu bulmak. Yorumlarımız asla kişisel değil Olmamalı zaten.
Değerli katkılarınız forumda her zaman bizi aydınlatacaktır.
Devamını içtenlikle dilerim. :)