Kadın çalışanın evlilik nedeni ile tazminatını alarak işten ayrılıp kısa süre sonra başka bir yerde çalışması veya kısmi emeklilik belgesini sunarak tazminat alan çalışanın başka bir yerde çalışması durumu ile buradaki sülüs verip tazminatını alan kişinin durumu aynı değilmidir?
Kadın çalışanın evlilik nedeniyle 1 yıl içinde ayrılarak kıdem tazminatı alabilmesinin şartı evlenmiş olması ve 1 yıl içinde bu hakkını kullanmak istemesi, kanunda açık olarak bu hak tanınmış durumda zaten.
3600 gün şartıyla ayrılma durumu da keza kanunda tazminata hak kazandırıyor, kısa bir zaman öncesine kadar da bu şekilde ayrılanın kısa bir süre içinde tekrar bir işe başlaması durumunda tazminatın geri alınması yönünde yargı kararları mevcuttu, nasıl olduysa örümcek ağları temizlendi herhalde kararı inceleyenlerin ve ertesi gün bile çalışmaya başlamanın kanunla tanınan hakkın alınmasına engel etşkil etmediği yönünde bir karar çıktı ( 1 den fazla karar var mı? ben duymadım)
Askerlik nedeniyle ayrılmada ise, muvazzaf askerlik görevinden bahsediliyor, sefer görev emri vs ile yapılan görevlendirmenin de tazminata hak kazandıramayacağı yönünde kararlar hatırlıyorum.
Daha önce de belirtmiştim düşüncemi, bedelli askerlik yapanın tazminat hakkı yok ama , tazminat alarak ayrılanın bedelli askerlik yapma hakkı engellemez.
Etik mi değil mi, bu yola başvuran hakettiğini düşünür elbette ama gerçekten hak ediyor mu yu sorgulamadan,
eğer , işyerinde daha önce bedelli askerlik konusu gündeme getirilmemişse, askerlik kararı alındıktan sonra da bedelli askerlik için başvurulabiliyorsa,
denenebilir bence.
Sorun çıkaran işveren tazminatı ödemeyi geciktirirse, dava yoluyla alınabilir tazminat, eğer sevk belgesi ile işverene muracat edilmişse, ancak o süreçte kısa vade içinde bedelli askerlik için başvurulursa, işveren bedelli askerlik başvurusunu öne sürerek tazminat ödemek zorunda olmadığını belirtebilir, bu durumda da bence işveren kazanır davayı