şeref aydemir
Tanınmış Üye
Evet normalde böyle düşünür,böyle yaparız tamam.
Madem istisnai durumlar hakkında paylaşım yapıyoruz,
örneğin işci bahsekonu belgeyi işverene ibraz etti ve işyerinden ayrıldı;(genelde istisnalar hariç ,bu sevk belgesi alındıkdan 5-7 nihayet 10 gün sonra askerlik vazifesine başlanılır)
-işveren tazminatı hemen(3-5 gün içinde) ödemedi ve takip etti anlaşıldı ki çalışanımız askerlik vazifesine henüz başlamamış,2 ci celp dönemine kalmış,bu arada işci tazminatı talep etti,işveren bu durumda hemen ödemeli mi?
Sn.sarıbalta nın olayı değil,"x"örnek olay dan bahsediyorumŞahsi düşüncem;
Uzatmak istemiyorum ama paylaşım adına diyelim ki;İşci bir süre(2-3 ay)öncesinde,askerlik vazifemi yerine getireceğimden sözleşmemi feshediyorum deyip/bildirip, iş yerinden ayrıldı,ortada sevk-sülüs belgesi yok,askerlik vazifesine de başlamadı,işveren de tazminatı ödemedi,(diğer noktalara girmiyorum)ancak 3 ay sonra 2 ci celp dönemi sevk belgesini aldı,bu belge ile birlikte tazminatın ödenmesini noter kanalıyla işverenden talep etti,bu durumda nasıl ki işveren ödemek zorunda(ödemese de dava konusu olduğunda ödeyecek)
Farklı olaylar gibi görülse de,yukarıda bahsettiğim durumun sonucunun,olay işci tarafından dava konusu edilir ve bu arada işci başka bir işe de girmemişse,benzer şekilde 2 ci celp dönemi ödenmesi gerekeceğini düşünüyorum.
Nizam bey sn.sarıbaltanın olayı ile mukayese edersek tabiki size katılıyorum ama ben "x"örnek olaydaki "...bahsekonu belge"yani sevk-sülüs belgesi olan ve işverene ibraz ederek ayrılan işci ile sevk belgesini ibraz etmeden ayrılan bu iki işcinin durumunu mukayese etmiştim.Ancak Şeref Bey gerçekten bence farklı olaylar.
Birinde suiniyet yok. Gecikme var (kişinin elinde olmayan nedenlerden)
İkincisinde ise bir haksız kazanç, kandırma, gabin, sebebsiz zenginleşme ve sonuçta kasıtlı bir davranış var.
Bence çok farklılar.