Bedelsiz Satış Standı Verilmesi ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZİNDAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Sattığımız kırtasiye ürünlerinin sergilenmesi için faturalı olarak yaptırdığımız Standları müşterilerimize bedelsiz olarak veriyoruz.Bu standların KDV yönünden muaf olduğunu biliyorum.Ancak müşteriye gönderirken sevk irsaliyesini ve faturayı nasıl kesiyoruz, kesmelimiyiz, adet, birim tutar belirtiliyormu, iskontomu yapıyoruz, bedelsiz oluncada haliyle matrahsız bir fatura oluyor, bu durumda matrahsız faturanın muhasebe kaydı nasıl oluyor.?Uygulamada bulunanlar bilgilerini paylaşırsa müteşekkir kalırız.Teşekkürler. :?:
 
göndermiş olduğunuz bedelsiz standlar için fatura düzenlemeye gerek olmadığını düşünüyorum.

vuk madde madde 229 - fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.

ancak sevk irsaliyesi düzenlemeniz gerekmektedir.

(3239 sayılı Kanun’un 19. maddesiyle değişen ve 01.01.1986 tarihinde yürürlüğe giren şekli) Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası; (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231. madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.
 
ZİNDAN' Alıntı:
Sattığımız kırtasiye ürünlerinin sergilenmesi için faturalı olarak yaptırdığımız Standları müşterilerimize bedelsiz olarak veriyoruz.Bu standların KDV yönünden muaf olduğunu biliyorum. :?:

Sayın ZİNDAN ben bilmiyorum. Bu muafiyetin sebebini bunu açıklarsanız memnu olurum.
 
OSMAN EROL' Alıntı:
ZİNDAN' Alıntı:
Sattığımız kırtasiye ürünlerinin sergilenmesi için faturalı olarak yaptırdığımız Standları müşterilerimize bedelsiz olarak veriyoruz.Bu standların KDV yönünden muaf olduğunu biliyorum. :?:

Sayın ZİNDAN ben bilmiyorum. Bu muafiyetin sebebini bunu açıklarsanız memnu olurum.

Bunu bi promosyon olarak düşünüyorum, aynı takvim,saat,kalem gibi promosyon ürünler olarak yani.Yanılmıyorsamda promosyon ürünlerde kdv den muaf.
KDV GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:50)
25 Aralık 1995 Tarihli Resmi Gazete
Sayı:22504
 
Sayın ZİNDAN

Bana göre verdiğiniz stand promosyon değildir. Promosyonun İngilizce kelime anlamı ile reklam demek ise de, bizim vergi sistemimizde deki yeri “reklam için başka malların yanında verilen tüketime tabi hediye mal ” anlamındadır. KDVK GT. 50. e bu anlamda değerlendirme yapılmıştır.

Halbuki bahsi geçen stand tüketime tabi bir mal olmayıp, sizin mallarınızın satışı için kullanılacaktır. Diğer taraftan her ne kadar perakendecinin dükkanında bulunuyorsa da mülkiyeti size ait olarak kalacaktır. Bu nedenle konuyu promosyon değil, herhangi bir reklam harcaması olarak değerlendirmek gerekir.

Sorunuzun cevabına gelince; burada mülkiyetin devri söz konusu olmadığından KDV hesaplanmaz. Yapılacak işlem, sadece sevk irsaliyesi kesmek olacaktır. Eğer standın maliyeti demirbaş amortisman ayırma sırından aşağı ise (2006 yılı için 520 YTL) tamamı bir seferde gider yazılır. Fazla ise demirbaş olarak değerlendirip bunu amortisman ayırarak itfa etmek gerekir.
----------------
 
yukarıda fatura kesilmemesi konusunda görüş belirttim ancak konuyu sadece bedelsiz bir teslime fatura kesilip kesilmemesi konusunda irdelemiştim. kdv açısından ise bugün bu konu ile ilgili bir mukteza okudum ve sizinle paylaşmak istedim. bence muktezayı okuyup karar verin.



TARİH: 25/11/2005

SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.03.8311

KONU :Eşantiyon ve numune olarak verilen ürün bedellerinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı,

………………. A.Ş.

İlgi dilekçenizde; firmanızın bayilik sözleşmesi yaptığı …………. Şti.ne ait işyerine bedelsiz olarak numune ve teşhir amaçlı ürün tesliminde bulunacağı belirtilerek ürün bedellerinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı sorulmaktadır.

Bilindiği gibi 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinde kurumlar vergisinin, 1. maddesinde yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 14. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilecektir.

Diğer taraftan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler tadadi olarak sayılmış olup, aynı maddenin 1. bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği belirtilmiştir.

Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında sayılan kanunen kabul edilmeyen giderler dışında kalan ticari organizasyona bağlı olarak yapılan giderlerdir ve bunlara işletme gideri de denilebilir.

Bu itibarla, şirketinizin faaliyet konusu kapsamında bayilik sözleşmesi bulunan …………... Şti.’ne ait işyerindeki teşhir salonunu çeşitli ürünleri gösterecek şekilde granit seramik ile kaplaması için vermiş olduğu ürünlerin işletmenizin satışını artırmak amacıyla yapılan reklam harcaması olarak kabul edilerek Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1. maddesi uyarınca gider olarak kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkündür.

Diğer taraftan, benzer bir konuyla ilgili olarak Bakanlık Makamı’ndan alınan 11/11/1993 tarihli ve 68288 sayılı yazıda;

“3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 3/a maddesine göre, vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla çekilmesi, vergiye tabi malların işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi teslim sayılan hal kapsamında katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

Bu çerçevede; adı geçen firmanın gerek kendi ürettiği, gerekse piyasadan satın aldığı malları tanıtım, reklam, satışları artırmak vb. amaçlarla bedelsiz olarak vermeleri işlemi, Kanunun 3/a maddesi gereğince vergiye tabi olup, bedelsiz verilen malların emsal bedelleri üzerinden vergi hesaplanması gerekmektedir.”denilmektedir.

Buna göre, bayilik sözleşmesi yaptığınız ………….. Şti.’nin teşhir salonunun firmanız tarafından bedelsiz olarak çeşitli ürünleri gösterecek şekilde granit seramikle kaplanması işlemi Kanunun 3/a maddesi gereğince vergiye tabi olup, emsal bedel üzerinden vergi hesaplanması gerekmektedir.

Diğer taraftan, reklam amaçlı olarak verilen bu seramiklerle ilgili yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılabileceği tabiidir.
 
Sayın e-müşavir

Yazınızdaki özelge yi okudum. Burada farklı bir durum var. Birincisi bayinin işyerinde sabit bir yatırım yapılmaktadır. Yani bu yapan tarafından geri alınması mümkün olmayan bir harcamadır. İkincisi teşhir için verilen tüketime tabi mallardır ki, bunların da geri alınması söz konusu değildir. Her iki halde de yapılan bu giderler mülkiyetin devri sonucunu doğuran, işletmenin özsermaye sini azaltıcı mahiyette giderlerdir.

Halbuki bayie verilen stand sabit bir yatırım olmayıp, istenildiğinde geri alınabilecek veya başka bir bayie verilebilecek mahiyette bir demirbaş olup işletmenin bilançosunda kayıtlıdır (veya amortismana tabi olma sınırının altında bir değere sahip olduğundan doğrudan gider kaydı yapılmıştır.) Yani standın mülkiyet ve tasarrufu bunu veren tarafa aittir.

Fatura mülkiyetin devrini gösteren bir belgedir. Mülkiyet devredilmediğine göre fatura kesilmez. Diğer taraftan yapılan işlem bu haliyle KDV’ne de tabi olmaz.
 
sayın osman erol

sizin yorumunuza katılıyorum. ben sadece sayın zinda'ın muktezayı okuyarak karar vermesini istedim. standların devri söz konusu değilse kdv doğmayacaktır.
 
Üst