Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Süresinden Önce Feshi

Üyelik
14 Ağu 2013
Mesajlar
8
Konum
İstanbul
Merhaba,

İşyerimizde işin bitmesi nedeniyle toplu çıkış yapıldı. İşçilerimize 11 aylık belirli süreli iş sözlemesi yapılıyor. Toplu çıkarılan çalışanlardan 8'i 11 aydan az çalışanlar. Bu çalışanlara geri kalan aylar için ödeme yapmamız gerekir mi? Sözleşmelerinde "bu süre içinde isterse işveren tazminatsız olarak çıkartabilir" maddesi eklemiştik. Bunun herhangi bir dava açmaları halinde bağlayıcılığı var mı? Sorumlumuz bu maddeden dolayı ödediğimiz ihbar tazminatlarını bir lütuf olarak görüyor. Bunda doğruluk payı var mı?

Şimdiden ilgilenen herkese teşekkürler.
 
Belirli süreli i,ş sözleşmelerinde zaten İHBAR tazminatı hiç olmaz.Yalnız kıdem konusu biraz karışık. İşin mahiyeti gerçekten süresi belirli olan bir işmidir?. Daha önce de 11 aylık süreli sözleşmeler yapılıp bunlar yinelenmişmidir? Bu konular net değil.
 
İşçilere yapılan tüm sözleşmeler 11 aylık belirli süreli iş sözleşmesidir. Ancak bu 8 personelin dışında kalanlar için yeni bir sözleşme yapılmamış, "belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüştü" olarak düşünülmüştür. Ama ilk imzalatılan sözleşmede kesin bir şekilde "süre sonunda kıdem ve ihbar tazminatsız fesih olunacaktır" maddesi yer almaktadır. Buna rağmen yeni bir sözleşme yapılmaya gerek duyulmamış, belirli süreli iş sözleşmesi olarak düşünülmüştür. Bu nedenle onlara hem kıdem hem ihbar tazminatı ödemesi yaptık. Sadece bu 8 çalışana ihbar ödemesi yaptık. Benim bildiğim örneğin 3 aylık çalışansa, geri kalan 8 ayın ücret ödemesi yapılır şeklindedir. Yanlış biliyor olabilirim lütfen düzeltin. Ama bunlara sadece ihbar tazminatı ödemesi yapılmıştır.

Belirli süreli bir iş değildi ancak ekonomik sıkıntılarda işin içine girince atölye kapatıldı ve toplu çıkış oldu.
 
11 aylık çalışana neden kıdem ödemesi yaptınız. İlk başlama tarihleri eski her halde. 11 ay neden bana biraz muvazaa gibi göründü neden 12 ay değil. Yeniden belirli süreli sözleşme yapılmadıysa, söyledğiniz gibi belirsiz süreli hale dönüşmüştür.
Belirli süreli sözleşmelerde sözleşme sonuna kadar olan sürenin ücretinin ödenmesi koşulu konabilir. Ancak sözleşmede bu madde karşılıklı varsa geçerlilik ifade eder.
 
Belirli süreli i,ş sözleşmelerinde zaten İHBAR tazminatı hiç olmaz.Yalnız kıdem konusu biraz karışık. İşin mahiyeti gerçekten süresi belirli olan bir işmidir?. Daha önce de 11 aylık süreli sözleşmeler yapılıp bunlar yinelenmişmidir? Bu konular net değil.
Katılıyorum.Netlik her konu/olayın özelliğine göre değişebilir.
Önce olayın çok iyi tanımlanması,soruların bu tanım yapıldıktan sonra sorulması,buna göre de cevap verilmesi gerekir ki ,biz cevap vermek yerine olayı anlamaya çalışmayalım.

Bu nedenle genel değerlendirme yapıyorum.
Sözkonusu işciler öteden beridir(2-3-5 yıldır)bu şekil açlışanlarmıdır?yani bu işciler her yıl 11 ay ya da 9-8-7 ay çalışıp ayrılıyor,bu sene de aynı şekilde ayrılacak/çıkarılacak olan işcilermidir?Şayet böyle ise her ne kadar M.11 de "Belirli süreli işlerde veya belirli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işverenle işci arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi,belirli süreli iş sözleşmesidir."tanımına uyar şekilde bu işcilerle her yıl "belirli süreli"iş sözleşmesi yapılmış olsa da,işverenin asli ya da yardımcı işlerinden bir iş olup/olmadığına bakılmaksızın/ farketmez,süreklilik arzeden bu iş ile igili (belirli süreli)sözleşmeler artık süresi belirsiz hale dönüşmüş olup,sözleşmelerin işverence haklı nedenler dışında feshi veya bir sonraki yıl/çalışma döneminde bu işcilerin işe çağrılmaması/davet edilmemesi halinde tazminatlarının ödenmesi gerekir.İş sözleşmeleri belirli süreli idi,bu nedenle tazminat hakkı doğmaz/olmaz denilemez.
 
Kısaca özetliyim; 130 işçimizden en eskisi 2011 yılı girişli. İlk kez işçi çıkartma yaptık. Girdikleri ilk tarihten beri sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorlar. Ancak biz her işçi statüsünde başlattığımız çalışanımıza 11 aylık belirli süreli iş sözleşmesi yapıyoruz. 11 ayın bitiminde sözleşme yenilemiyoruz. O sözleşme belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüyor. Yani her yıl sözleşme yapmıyoruz. O sadece ilk girişte yapılıyor. İşçinin çalışması o süreyi geçerse belirsiz süreli olarak çalışmaya devam ediyor. Yani 8 işçi dışında diğer 122 işçi artık bu şekilde belirsiz süreli iş sözleşmesine döndüklerinden hem kıdem hem ihbar tazminatı ödemesi yaptık. Fakat bu 8 işçi henüz 11 ayı doldurmadıkları için mağdur olmasınlar diye İhbar tazminatı ödemesi yaptık. İhbar ödenmemesi gerekirdi; ama bu işverenin iyi niyetinden kaynaklandı. Bu 8 işçiden herhangi biri dava açmaya kalkarsa çalışmadıkları aylarında ücretlerini alabilirler mi? Böyle bir karar çıkar mı mahkemeden ? Sözleşmelerinde böyle bir madde yok. "Süre dolunca tazminatsız feshedilecektir ve süre dolmadan işveren isterse tazminatsız çıkartabilir" maddesi eklemiştik sözleşmelere. Bu maddenin herhangi bir hükmü olur mu?

Örneğin; bu 8 işçiden biri 3. ayındaydı. Bu işçiye sonuçta 11 ay için bir sözleşme yapılıyor. 3. ayda çıkartıyoruz. Bu kişi dava açıp ben sözleşmemde belirtilen 11 ay için geri kalan 8 ayımın da ücretini istiyorum dese (iş sözleşmesinde böyle bir konu belirtilmediği halde) davayı kazanır mı?
 
Son düzenleme:
Şimdi olay netleşti. Siz 8 işçiden söz ediyorsunuz. "
"Süre dolunca tazminatsız feshedilecektir ve süre dolmadan işveren isterse tazminatsız çıkartabilir" maddesi eklemiştik sözleşmelere. Bu maddenin herhangi bir hükmü olur mu?

Örneğin; bu 8 işçiden biri 3. ayındaydı. Bu işçiye sonuçta 11 ay için bir sözleşme yapılıyor. 3. ayda çıkartıyoruz. Bu kişi dava açıp ben sözleşmemde belirtilen 11 ay için geri kalan 8 ayımın da ücretini istiyorum dese (iş sözleşmesinde böyle bir konu belirtilmediği halde) davayı kazanır mı?"

Demişsiniz. Elbette her çalışanın dava açma hakkı var. Ancak sözleşmede bu madde açıkça yazılmış ise, ve işten çıkarma herhangi bir muvazaalı durumda değilse. Yani iş bitmiş ise örneğin. Bence açılacak dava pek bir işe yaramaz.
Yalnız hak etmedikleri halde ihbar ödenmesi beni biraz işkillendirdi. sanki başka birşeyleri gizlemek gibi olmasın.

 
Gerçekten işin bitmesi, yeni ihale alınamadığından çalışmanın devam etmeyeceği nedeniyle toplu çıkartma yapıldı. Zaten ihbarları fazla tutmadığı için ve daha önceden işçilere hiçbir bilgi verilmediğinden (yani işveren işimiz bitti kapatıyoruz çıkartın dedi ve aynı gün işten çıkışlar gerçekleşti. Önceden bildirim yapılmadığı için zaten ceza ödeyeceğiz) mağdur olmasınlar diye ödeme yaptık. Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Aklımızdaki sorulara bir ışık oldu.
 
Usule uygun ibraname aldınız ise, söylediğiniz şartlarda dava açılsa bile çalışan kazanamaz gibi görünüyor.
 
Belirli süreli sözleşmenin süresinden önce işveren tarafından feshedilmesi durumunda , sözleşmesi feshedilen çalışanın , kalan süreye ait ücretleri talep etme hakkı doğar bence ve dava açılırsa da kazanma ihtimali kaybetme ihtimalinden yüksektir.

Sözleşmeye tek taraflı olarak, işveren isterse süre dolmadan önce tazminatsız sözleşmeyi feshedebilir maddesinin herhangi bir hükmü de olmaz .
 
8 işci yönünden bu durumun esasen 6098/m.137 ve M.408 çerçevesinde çözümlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
İşveren tarafından yapılan bu fesihlerin 4857/M.25/II-haklı nedenlere dayalı olarak yapılmadığı ortada,diğer tarafdan M.18-kapsamında geçerli nedenlere bağlı olarak yapılsa bile,bu işcilerin bakiye süre ücretleri talep edebilecekleri ancak tekabül eden miktarın tamamını alamayacakları(bu noktada 6098/137-408 belirleyici olacak)bu çerçevede bu işyerinden ayrıldıktan sonra başkaca bir işyerinde çalışmaya başlarlar ise ve de ödenen bildirim süresi ücretlerinin,bakiye süre ücrete hak kazanılan miktardan düşülmesi gerektiği de dikkate alınacak olursa,bu noktadan sonra belki fazladan bir alacak da kalmayabilir.
 
8 işci yönünden bu durumun esasen 6098/m.137 ve M.408 çerçevesinde çözümlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
İşveren tarafından yapılan bu fesihlerin 4857/M.25/II-haklı nedenlere dayalı olarak yapılmadığı ortada,
Madde25 II ye uymasa bile , işin sona ermesi durumu madde 26 ya uymakta aslında, bu da geçerli sebeptir bence,
ancak sizin de belirttiğiniz üzere, sözleşmesi geçerli sebeple de olsa feshedilen işçinin kalan sürenin ücretini talep hakkı doğacaktır.
 
Üst