Beş Puanlık Prim İndirimi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,616
Konum
İSTANBUL
Beş puanlık prim indirimi



TBMM'ye intikal etmiş bulunan ve "istihdam paketi" olarak adlandırılan yeni yasal düzenleme, piyasanın uzun süredir beklediği bazı düzenlemeleri kapsamaktadır. Bunların başında işsizliğin azaltılması, yatırımların istihdam odaklı arttırılması amacıyla "sigorta primleri işveren hissesinde 5 puanlık indirim" geliyor. Bu düzenlemeye göre, sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine'ce karşılanacaktır.

506 sayılı Kanun'un "Prim oranları" başlıklı değişik 73. maddesinin D bendinde "Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları primi, sigortalının kazancının % 20'sidir. Bunun % 9'u sigortalı hissesi, % 11'i de işveren hissesidir. Ancak, maden işyerlerinin yeraltı işlerinde çalışanlar için Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları primi, sigortalının kazancının % 22'sidir. Bunun % 9'u sigortalı hissesi, % 13'ü de işveren hissesidir" denilmektedir. İşte bu hükümde yer alan işveren payında indirim yapılması, yani % 11 olan işveren payının 5 puan inerek % 6 oranına (% 13 olan payın ise % 8'e) düşürülmesi hedeflenmektedir. Bu indirimin önemli bir istidam teşviki olacağında şüphe yok.

Bu indirimin nasıl işleyeceği üzerinde düşünmek de gerekiyor, elbette... İşveren hissesine ait primlerin Hazine'ce karşılanabilmesi için; işverenlerin, çalıştırdıkları sigortalıların aylık prim ve hizmet belgelerini Sosyal Güvenlik Kurumu'na vermeleri, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazine'ce karşılanmayan işveren hissesine ait tutarı yasal süresinde ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması şartı aranacaktır. Yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler ise bir yıl süreyle bu düzenlemeyle sağlanan destek unsurlarından yararlanamayacaktır. Ancak bu hüküm, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmayacaktır.

Bilindiği üzere, işsizlik, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en büyük sorunlardan biri. uluslararası rekabette istihdam üzerindeki yükler önemli bir engel olarak görülmektedir. Bu nedenle işsizliğin azaltılması, yatırımların istihdam odaklı arttırılması amacıyla sigorta primleri işveren hissesinde 5 puanlık indirime gidilmesi, öngörülmektedir. Tasarının 5. maddesinde, Hazine'ce karşılanacak tutar, işveren hissesine isabet eden beş puan ile sınırlandırılmıştır. İşverenler hakkında teşvik uygulamasının devam edebilmesi, Kanunun uygulama döneminde, tahakkuk eden sigortalı hissesine düşen tutar ile kalan işveren hisse tutarının ödenmesi koşuluna bağlanmaktadır.

Ayrıca, teşviklerin amacına ulaşabilmesi için teşviklerin gerçekten istihdam artışı yaratan işverenlere sağlanması amaçlanmaktadır. Bu nedenle gerçek istihdam artışı oluşturmayan işlemler, bu teşviklerden yararlanamayacaktır. Hazinece karşılanacak prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak vergiye tâbi olacak kazancın tespitinde dikkate alınmaması da sağlanmaktadır.

İstihdam Paketi'nin 5. maddesine göre, "506 sayılı Kanun'a tâbi sigortalıların aynı kanunun 73 üncü maddesine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. İşveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için, işverenlerin; çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak 506 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na vermeleri, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazine'ce karşılanmayan işveren hissesine ait tutarı yasal süresinde ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması şarttır.(...)"

MÜSİAD'ın iktisadî raporlarında yıllardır tekrarlandığı üzere, sigortalı sayısını artırmak hedeflenirken, sigorta prim oranlarının da kademeli olarak düşürülmesi şart. Bu anlamda Sosyal Güvenlik Sistemi'ne devlet katkısının sağlanması da çok önemlidir. Ülkemizde sosyal güvenlik için kesilen prim oranlarının dünya ortalamasının oldukça üzerinde olduğu bilinmektedir. Bunun işverenler üzerinde her zaman olumsuz etkileri olmaktadır. Prim oranlarının yüksekliği, işçi çalıştırmayı caydırmakta veya kayıtdışı istihdamın oluşumuna neden olmaktadır. Bir sosyal güvenlik sisteminin öncelikli hedeflerinden birisi, sigortalı sayısını artırmaktır. Bu hedefe ulaşabilmek için prim oranlarını, kademeli olarak aşağıya çekmek gerekmektedir.


Tahsin Sınav

Y.Şafak / 12.05.2008
 
Ynt: Beş Puanlık Prim İndirimi

arkadaşlar

işveren hissesindeki 5 puanlık indirim ne şekilde olacak. tahakkukta biz mi indireceğiz. yoksa indirimi dikkate almadan tahakkuk ettirip sadece ödemedemi indirim söz konusu. bu konuda bir tebliğ açıklama mevcutmu
 
Ynt: Beş Puanlık Prim İndirimi

5510 sayıla konuna göre işveren hissesine ait primlerin %5 lik kısmının hazinece karşılanabilmesi için bir takım şartalar koyulmuş.Bunlar kısaca aylık prim ve hizmet belgesinin zamanında kuruma verilmesi ve ödemenin yasal süresi içerisinde yaılması.Ayrıca kuruma idari para cezası borcu ve buna ilişkin gecikme zammı bulunmaması şartı aranmakta.Fakat 6183 kanuna göre tecil ve taksitlendirilen işverenler ile 4958 'e göre yapılandırılan işverenler taksitlendirme, tecil ve yapılandırma devam ettiği sürece indirimden yaralanabilecekler. İndirilen tutarlar gelir ve kurumlar vergisinde gider ve maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak.
 
Ynt: Beş Puanlık Prim İndirimi

Merhaba

10 ay için ssk Tahakkuk almak istediğimizde geçen ayki rakamı buluyoruz. Dilekçemi vermemiz gerekliydi % 5den faydalanmak için

iyi çalışmalar
 
Ynt: Beş Puanlık Prim İndirimi

şu an sgk dakiler dahil olmak üzere hiç kimse bilmiyor
 
Üst