Merhabalar,
Konu uzadıkça karmaşık bir hal alıyor gibi görünüyor ama aslında hiç te öyle değil.
Tek yapılması gereken her cümleyi adım adım takip ederek cevapları birleştirmek sanırım.Ben şöyle bir yorumda bulunmak istiyorum.
Soru)Sayın Dinçer Beyin verdiği beyanname Vergi ziyaı cezası gerektiriyor mu?
Cevap)Evet gerektiriyor.Nedeni ve cevabı şöyle;
Vergi Ziyaı Suçu ve Cezası
Madde 344 -(4369 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle değişen madde Yürürlük: 1.1.1999) Vergi ziyaı suçu, mükellef veya sorumlu tarafından 341 inci maddede yazılı hallerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesidir.
Peki 341.madde de ne var?
Vergi Ziyaı
Madde 341 - Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesini ifade eder.
Buraya kadar herşey açık yani sayın M.Kemal in dediği gibi vergi ziyaı suçu işlenmiştir ve cezasını gerektirir.
Kanun koyucu burada dürüst mükelleflere bir fırsat vermiş ve vuk 371.maddeyi uygulamaya koymuştur.Daha önce alıntı yapıldı ama ben yinelemek istiyorum kanun maddesini...
Madde 371 - (2365 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesiyle değişen fıkra) Beyana dayanan vergilerde (4369 sayılı Kanunun 81/A-21 inci maddesiyle değiştirilen ibare) vergi ziyaı cezasını gerektiren (360 ıncı maddede yazılı iştirak şeklinde yapılanlar dahil)(*) kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere aşağıda yazılı kayıt ve şartlarla (4369 sayılı Kanunun 81/A-21 inci maddesiyle değiştirilen ibare) vergi vergi ziyaı cezası kesilmez.(**)
1. Mükellefin keyfiyeti haber verdiği tarihten önce bir muhbir tarafından herhangi resmi bir makama dilekçe ile veya şifahi beyanı tutanakla tevsik edilmek suretiyle haber verilen husus hakkında ihbarda bulunulmamış olması (Dilekçe veya tutanağın resmi kayıtlara geçirilmiş olması şarttır.)
2. (4369 sayılı Kanunun 81/A-21 inci maddesiyle değişen bent) Haber verme dilekçesinin yetkili memurlar tarafından mükellef nezdinde herhangi bir vergi incelemesine başlandığı veya olayın takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden evvel (kaçakçılık suçu teşkil eden fiillerin işlendiğinin tespitinden önce)(***) verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması;
3. Hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin mükellefin haber verme dilekçesinin verildiği tarihten başlıyarak 15 gün içinde tevdi olunması;
4. Eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının mükellefin keyfiyeti haber verme tarihinden başlıyarak 15 gün içinde tamamlanması veya düzeltilmesi;
5. (3239 sayılı Kanunun 30'uncu maddesiyle değişen bent) Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödenmenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödenmesi.
Sayın Dinçer beyin mükellefi ihbar neticesinde yakalanmamıştır,beyanı kendi rızasıyla yapmıştır,henüz bir vergi incelemesine tabi tutulmamıştır,vergilerini kanuni süresinde ödemiştir ve herhangi bir gecikme zammına maruz kalmamıştır.Bu sebeplerle Pişmanlık Hükümlerine Tabi olacağı muhakkaktır.Ancak tek problem dilekçe ile başvuru aşamasıdır ki onuda sanırım yukarıdaki müktezada idare olayı çözmüştür.
bağlı bulunduğunuz vergi dairesine verilen dilekçede pişmanlık talebinden söz edilmese bile yada pişmanlık talebini ayrı bir dilekçe ile yapmasanız dahi kanunda belirtilen diğer koşulların yerine getirilmesi halinde pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerekmekte ise de verilen beyannameye ilişkin pişmanlık talebinin geçerli sayılabilmesi için tahakkuk eden vergi ve pişmanlık zammının 15 günlük ödeme süresi içerisinde ödenmesine bağlı bulunmakta olup,
Yani yine Dinçer beyin söylediği gibi;
dolayısı ile vergi ziyanı kesilmesinin gerek olmadığı sonucu çıkmaz mı?
Soru)Bu anlatılanlardan sonra mükellefe vergi ziyaı cezası kesilmelimidir?
Cevap)Bana göre cevabı açıktır.Vergi ziyaı cezası gerekmemektedir.