Beyin Jimnastiği ( Zeka, Mantık soruları)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan İrem35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Beyin Jimnastiği ( Zeka, Mantık soruları)

EYLÜLDURU ' Alıntı:
Bakkal 5 pulunu manava verirse şartları eşit olur.

Bakkal 10 pul
manav 20 pul yani

Bu şekilde olursa bakkal yüzde 99 kazanır.her attığında kazanacak,yada kaybecedek diye şart yok.Burda gariban manav ciddi şekilde riskli.

niye riskli olsun ki anlamadım??? Bakkalın pulları manavın pullarından 10 pul eksik, daha ne olsun. ::)

Şöyle söyliyim,manavın bu oyunu kazanması imkansız :)

ancak nasıl kazanır,Bakkal bir risk alır ki başka türlü olmaz elindeki 15 puldan 14 yada 13 tanesini manava vermeli 1 pul yada 2 pulla başlamalı oyuna.Manavda 28-29 pulla başlarsa o zaman kazanma oranı dengelenir diye düşünüyorum.Eğer bakkalda 2 tane pulun üstünde taş olursa bu oyun manav için yalan olur :)

EYLÜLDURU ' Alıntı:
niye riskli olsun ki anlamadım??? Bakkalın pulları manavın pullarından 10 pul eksik, daha ne olsun. ::)

olasılığa bakın birinde 4 taneden biri diğeri ise 2 taneden biri !!!!!!

İsterseniz bakkalın pullarını tamamen elinden alalım da manavın kazanması kesin olsun :D
yeterlilik ' Alıntı:
ancak nasıl kazanır,Bakkal bir risk alır ki başka türlü olmaz elindeki 15 puldan 14 yada 13 tanesini manava vermeli 1 pul yada 2 pulla başlamalı oyuna.Manavda 28-29 pulla başlarsa o zaman kazanma oranı dengelenir diye düşünüyorum.Eğer bakkalda 2 tane pulun üstünde taş olursa bu oyun manav için yalan olur :)

:) size şaka gibi geliyor ama,buna benzer bir soruyu üniversite yıllarında bir kafayı sıyırmış hocamız vardı.O sormuştu.Aynen buna benzer birşeydi.Çözene de 100 verecekti.Kimse çözemedi.Sonra adam bir başladı çözmeye logaritma filan girdi işin içine.

Bu soru beni aşar ama ben iddia ediyorum kesinlikle 5 pul değil.

Cevabı çok merak ettim şimdi..ben 5 yeter diyorum toplam da 10 pul fazlası olacak çünkü..ben öyle logaritmalara falan girmedim düz mantıkla hesapladım ,o yüzden cevabı da çok merak ediyorum..

:D :D

bakkalın manava vereceği 5 pul ile 20-10 şeklinde pulları paylaşmaları doğru cevap değil
eğer sorudaki tuzağa düşüp, bakkala 10 pul, manava 20 pul verirseniz oyunu bakkalın kazanma ihtimali %99.902, manavın kazanma ihtimali de %0,098 gibi bir değer oluyor ki binde birden bile daha az.
yani kazanması imkansız..

o halde cevap nedir?
biraz daha düşünün, sonunda cevabı vereceğim :)

İrem35 ' Alıntı:

bakkalın manava vereceği 5 pul ile 20-10 şeklinde pulları paylaşmaları doğru cevap değil
eğer sorudaki tuzağa düşüp, bakkala 10 pul, manava 20 pul verirseniz oyunu bakkalın kazanma ihtimali %99.902, manavın kazanma ihtimali de %0,098 gibi bir değer oluyor ki binde birden bile daha az.
yani kazanması imkansız..

o halde cevap nedir?
biraz daha düşünün, sonunda cevabı vereceğim :)

ben cevabımı söylüyorum ancak 2 seçeneğim olacak :)

ya 14 yada 13 tanesini vermesi lazım.Hesaplama yapmak zor.

bakkal 14 pulunu manava verdiği takdirde eşit ve adil bir oyun olur :)
yani 29-1 pulla oyuna başlamalılar.

bakkalın elinde 1 pul varsa, bir sonraki adımda 2/3 ihtimalle 2 pulu, 1/3 ihtimalle de 0 pulu olacaktır.

yani bakkal manava 14 pul verdiği takdirde, her ikisininde kazanabileceği adil bir oyun oynanacaktır..

2 cevap versede, sn.yeterliliği kutlarız ;)

devam ediyorum..

Birgün Alsancaktan, Karşıyakaya giderken, Alsancak iskelesinde bir adam gördüm. Yanında karısı ve üç çocuğu vardı. Hepsinin elinde bir sepet; her sepette bir kedi ve her kedinin yanında sekiz yavru kedi vardı..

Peki Alsancaktan, Karşıyaka'ya kaç tane canlı gidiyor? :D

Hadi bakalım kolay gelsin :)

Sn. Yeterliliği ben de can-ı gönülden kutlarım. Olasılık hesaplarında sınıfta kaldım kabul ediyorum.
İrem35 ' Alıntı:

bakkalın elinde 1 pul varsa, bir sonraki adımda 2/3 ihtimalle 2 pulu, 1/3 ihtimalle de 0 pulu olacaktır.

yani bakkal manava 14 pul verdiği takdirde, her ikisininde kazanabileceği adil bir oyun oynanacaktır..

İrem35 ' Alıntı:
devam ediyorum..

Birgün Alsancaktan, Karşıyakaya giderken, Alsancak iskelesinde bir adam gördüm. Yanında karısı ve üç çocuğu vardı. Hepsinin elinde bir sepet; her sepette bir kedi ve her kedinin yanında sekiz yavru kedi vardı..

51 canlı diyorum...

İrem35 ' Alıntı:

devam ediyorum..

Süpersin :) alsancaktan karşıya sadece bu olayları gören adam geçiyor,diğerleri zaten alsancakta.

Cevap:1 kişi ;) bu çok bilindik bir soruydu ama.

EYLÜLDURU ' Alıntı:
:D :D :D Bir tek ben bilmiyordum sanırım bu soruyu

yeterlilik ' Alıntı:
Süpersin :) alsancaktan karşıya sadece bu olayları gören adam geçiyor,diğerleri zaten alsancakta.

Cevap:1 kişi ;) bu çok bilindik bir soruydu ama.

tebrikler ;) iyi gidiyosun. :D

Şimdi, ben sizden Üç köfteyi 3 dakikada kızartmanızı istiyorum.
Tavada, aynı anda sadece iki köftelik yer var.
Her köftenin bir yüzü bir dakikada kızarıyor ve sadece 3 dakikanız var.
3 köfteyi 3 dakikada nasıl kızartırsınız :D :D

Hadi Buyurun bakalım ;) Kolay gelsin...

ki köfteyi bir yüzünü kızartırız. Bir dakika sonra içerdeki bir köfteyi çıkartıp dışardaki köfteyi tavaya koyarız tavadaki diğer köftenin de diğer yüzünü çeviririz 2 dakika köftenin biri pişti ikisinin bir yüzü pişti sonra pişen köfteyi çıkartır dışardaki köftenin ve içerde tek yüzü pişmiş köftenin pişmeyen kısımlarını tavaya koyarız offff karnım acıktı :o ahanda 3 dakika. Lütfen birdaha bu saatler de yemekli sorular sormayalım ;D ;D ;D

Teşekkürler irem ;) Birde şu forumda sorduğum 2 adet soruyu cevaplayan çıksa :)

Bunun cevabınıda söyliyim gaza geldim :)

Önce 2 köfteyi attık 1.dk sonra birini çıkarırız diğerini ters çeviririz.Sonra 1 köfte daha atarız tavaya 1 dk sonra ne oldu.1 köfte pişmiş oldu 2 köfteninde birer yüzü pişmiş oldu.Toplamda da 2 dk oldu.

En son olarakta pişeni çıkartırız diğerini ters çeviririz kenara aldığımızında diğer tarafını pişiririz ve 3 dk da hepsi pişti :)

Bir kitabın sayfalarını numaralamak için toplam olarak 2933 rakam kullanılmıştır.

Bu kitap kaç sayfadır?

Oooo ama sen matematiğe geçtin mantık bitti mi ? :)

1010 sayfadır diyorum.