Bir Şirkette Sgklı Olmayan Bir Kişi İmza Sirkülerinde Yetkili Kılınabilir Mi?

Üyelik
11 Ara 2014
Mesajlar
2
Konum
ist
Merhaba Arkadaşlar,

Şirket için, şirket bünyesinde Sgklı olarak çalışmayan bireyler imza yetkilisi olabilir ve imza sirküleri hazırlanabilir mi?

Teşekkürler
 
Şahsın ya şirkette ortak/yönetim kurulu üyesi olması (bu durumda 4b li olması gerekiyor) Yahut da bordrolu çalışması gerekir (4a). Bunların dışında şirket iel illiyet bağı (nedensellik ilişkisi) nasıl açıklanacaktır. Bence olmaz.
 
Cevabımı okuyunuz. Bir şirkette bordrolu olmayan veya ortak, ltd müdürü, yönetim kurulu olmayan birisinin şirketle bağını nasıl açıklayacaksınız.? Bunu yazdım zaten.
 
Arkadaşım kanunlar genel düzenlenir senin şirketinde kayıt dışı çalıştırmak istediğin kişi için madde olmaz.Küçük nüanslar ilişkili kanunlarda ve g.tebliğlerde yazılıdır satır satır her nabza göre yazılmak istense sayfalar olmaz mevzuat çok dağınık olurdu.Niizam bey gerekli cevabı vermiş bu sorunun bundan başka cevabı olamaz.Yasa koyucu kimse boşta kalmayacak sgk şemsiyesi altında olacak diyor.Ben yaptım oldu dersen istediğin gibi yaparsın şirketi riske atarsın kaçak işçi çalıştırmak suçtur ortaklara bunu'da söyle isterlerse nasıl istersen yap.Resmiyette kayıtlar olmayan bir kişi şirketi nasıl temsil edecek şirket adına iş işlem tasarruf yapacak ortaklar bu kadar bonkörmüdür gizli ortaklık olduğu düşünülebilir şirkette teminatı olmayan bir kişiye nasıl yetki verecek şirket adına işlem yapmasına izin vereceksin anlayamıyorum lütfen bir defa daha düşün kararı risk alan ortaklar versin.
 
Selamlar
Ticaret Odasının iç yönerge ile sınırlı yetkilendirme konusunda yaptığı uyarı ve hatırlatmayı okuyunuz..
Ben alıntı yapayım....
.......
Ancak temsile ilişkin konular veya para yönünden yapılacak sınırlama ile atanacak yetkililer, Kanunun deyimiyle “temsile yetkili olmayan yönetim kurulu üyelerini veya şirkete hizmet akdi ile bağlı olanları, sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları, mutlaka TTK 367’de bahsi geçen ve yetki sınırının belirlenmiş olduğu bir iç yönergenin noter onaylı suretinin tescil ve ilan edilmesi sonrasında atanabilecektir.
......
Dolayısıyla
1- Şirkette hizmet akdi ile çalışıyor olmalıdır.
2- İç yönerge ile ve tescil ilan şartı ile kendisine sınırlı konularda yetkilendirme verilebilir.

Zaten böyle bir kişiye (ssk'lıda olsa) tam ve sınırsız temsil yetkisi vermeniz mümkün değildir.Büyük ihtimalle sınırlı yetkilendirme yapmak isteyeceksiniz.
Bununda prosedürleri iç yönerge uygulamasıyla değişmiştir.
Saygılar
 
Arkadaşlar her istediği yaparım demek mümkün değil.Yasa koyucu şirket tüzel kişiliğini ayrı bir varlık olarak kabul etmiş sadece yetkililerce temsil edilmesine izin vermiş.Şirkette temsilci veya yönetici olmayan birinin sınırsız yetki ile çek defterlerini doğradığını düşünün kim sorumlu olacak şirkette yetki varmı sicil gazetesinde ilan edilmemiş kişinin bu yetki ile çevreye ne kadar zarar verebileceğinin düşünün böyle bir teklif sadece kötü niyet olarak değerlendirilir.Bilhassa karşılıklı itimat ile alınıp verilen vadeli çeklerde çok sıkıntı çıkabiliyor.Elindeki vadeli çeklerin ödeneceğine güvenerek tedarikçilerine vadeli çek veren bir zirai ürün işleyen firma alacak çekleri ödenmediği için büyük sıkıntı yaşıyor.Çekleri imzalayanlar fatura kesilen şirkette sorumlu yönetici iken şu anda değilse ve hala çek imzalıyorsa yandı gülüm keten helva biz çekleri kimden tahsil edeceğiz.Ne kadar yetki o kadar sorumluluk arkadaşlar
bizler meslek mensupları olarak sağlamcı olmak zorundayız kötü niyetlilere alet olmamalıyız.İyi çalışmalar.
 
Üst