Birden Fazla Ücret Geliri Elde Edenlerin Vergi Hesaplamaları Hk

kadirdiloglu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Şub 2012
Mesajlar
416
Konum
istanbul
Merhabalar,

Bir konu hakkında sizin bilginize başvurmak isterim.

Son günlerde Maliye Bakanlığı’nca aynı takvim yılı içinde iş değiştiren veya aynı anda birden fazla işverene bağlı olarak ücret geliri elde eden çalışanlarımız ya da daha önce bizimle çalışmaktayken işten ayrılmış kişilere tebligat gönderilerek beyanda bulunmaları talep edilmektedir.

Biz ise iş yerimde işe aldığımız çalışanlardan KGVM talep etmiyoruz. Bu nedenle her çalışan 0’dan başlatıyoruz.

Tam da bu nokta da, net ücret üzerinden anlaştığımız çalışanlara vergi dairesinin her herhangi bir borç çıkartması durumunda işveren olarak bizlerin herhangi bir yükümlülüğü doğar mı? Çalışan bu maliyeti işverene yansıtabilir mi?

Bundan sonraki süreçte işe aldığımız çalışanların kümülatif vergi matrahlarını isteme ve devam ettirme yükümlülüğümüz var mı? Bu konuda sizin öneriniz nedir?

Teşekkürler,
 
Uygulamanıza devam edin. Kanun bu şekilde. Birden fazla işverenden maaş alan kişinin yıllık beyan verme durumu sadece onu bağlar sizden herhangi bir şey talep edemez.
 
"Bu hüküm ve açıklamalara göre, yeni işe başlayan personelin çalışacağı süre içerisinde elde edeceği ücret gelirinin Gelir Vergisi Kanunu'nun 61, 94 ve 103 üncü maddeleri uyarınca vergilendirilmesi aşamasında daha önce çalışmış olduğu işverenden elde ettiği kümülatif ücret matrahının yeni iş yerinde çalışacağı süre içerisinde elde edeceği ücret matrahı ile ilişkilendirilmemesi gerekmektedir. Bir başka anlatımla yeni iş yerinde söz konusu personelin elde edeceği ücretlerin tevkif suretiyle vergilendirilmesine esas olarak başlangıçta "0" matrahın dikkate alınması gerekmektedir...."
https://www.gib.gov.tr/node/98548
Kendi kendileri ile tenakuz içindeler.
 
Kanun birden fazla işverenden ücret alanlar için şartları oluşmuş ise kendilerinin yıllık GV beyanı vermesi gerektiği yönünde. Her işv. kendi kümülesi ile işlem yapacak. Bunda garipsenecek ne var?
 
Kişi iş sözleşmesinde gelir vergim devam etsin ancak bu şartta çalışırım derse devam ettirebiliriz sanırım

Bir de kişi ayrılmış , şahıs firması kurmuş orada da sıfırdan başlıyor o noktada bir şey yapacak mıyız ?
 
Çalışanın istemesine bağlı değil. Kanuni zorunluluk her işv. sıfırdan matrahı belirlemesi yönünde.
 
Üstad personel kanunda değil özelge o diyor, ben de kanunda bulamadım. Sıfırdan başlatmasak bir şey olur mu ?
 
Üstad personel kanunda değil özelge o diyor, ben de kanunda bulamadım. Sıfırdan başlatmasak bir şey olur mu ?

İkinci işyerinde yüksek vergi diliminden başlatmanın kanunen bir yaptırımı yok. Ancak çalışanla net ücretten anlaşılmışsa işverene maliyeti artar.
 
Maliye yinede gerekiyorsa yıllık gv beyanı verilmediği için o şahsı sorumlu tutup ceza kesebilir.
 
Sayın Arkadaşlar,

Birden fazla işverenden kavramı, bir işten çıkıp başka bir işe başlamayı kapsamıyor. Aynı anda birden fazla yerden ücret alıyorsanız ve bunların toplam belirli bir tutarı aşıyorsa o zaman beyanname verme zorunluluğunuz doğar. Yasa maddesinde yeterli ve doğru bir açıklama olmadığı açıktır. İkinci işveren "ardından gelen" mi yoksa "aynı anda" anlamında çokça açık değil. Ancak yasa maddesinde, "Tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler (birden fazla işverenden ücret almakla beraber birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerinin toplamı, 103’üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükelleflerin, tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretleri dahil)” için yıllık beyanname verilmeyecek, başkaca sebeplerle beyanname verilse dahi bu ücretler beyannameye dahil edilmeyecektir." hükmü konuya beyana dayalı bir yapının varlığını belirlemektedir. Bu nedenle şarta bağlı beyan zorunlu olsada konu doğrudan geliri elde eden ücretliyi ilgilendirmektedir.

İkinci işverene vergi matrahının taşınması çözüm değildir, kesinti miktarını arttırsanız dahi beyanname verme zorunluluğunuz kalkmaz ancak beyannameden mahsup edeceğiniz vergi miktarını arttırır, bu çözüm değil dikkatinizi çekerim.

Konu eski olmakla beraber idare görüşünü 16 sayılı G.V. sirkülerinde açıklamıştır. 11/02/2004 tarihli sirkülerin ilgili bölümü şöyledir; (Gelirin Toplanması ve Beyan)
"3.2. Ücretler
Tam mükellefiyette;
Tam mükellef gerçek kişiler tevkif yoluyla vergilendirilmiş, tek işverenden alınan ücretleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir. Birden fazla işverenden ücret geliri elde edilmesi durumunda, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamının gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2003 yılı gelirleri için 12 milyar lira) aşması halinde birinci işverenden alınan da dahil olmak üzere ücret gelirlerinin tamamı beyan edilecektir.
Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı serbestçe belirlenebilecektir.
Tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirleri (Gelir Vergisi Kanununun 64 üncü maddesinde yer alan diğer ücretler hariç) için tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname verilecektir.
Dar mükellefiyette;
Dar mükellef gerçek kişiler, tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücret gelirleri için beyanname vermeyeceklerdir. Bu uygulamada, ücret tutarının ve işveren sayısının bir önemi bulunmamaktadır.
 
Son düzenleme:
Internette bu konuda güzel bir sirküler buldum.

Daha önce çalışmış olduğu işverenden elde ettiği kümülatif ücret matrahının yeni iş yerinde çalışacağı süre içerisinde elde edeceği ücret matrahı ile ilişkilendirenlerin beyanname vermesi gerekir mi?

Genellikle grup şirketleri içindeki iş değişikliklerinde rastlanılan, kümülatif ücret matrahının yeni iş yerindeki ücret matrahı ile ilişkilendirilmesi durumunda da (her ne kadar fark vergi çıkmayacak olsa da) beyanname vermek gerekmektedir.

160 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde, "… Buna göre, bir hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde, her bir işverenin ödediği ücretler, ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Dolayısıyla vergi tarifesi, her bir işverenin ödediği ücrete, diğer işveren veya işverenlerin ödediği ücretle ilgilendirilmeksizin ayrı ayrı uygulanmaktadır. Ancak, söz konusu ücretlerin gayrisafi tutarları toplamının, Gelir Vergisi Kanununun 86. maddesinde belirtilen haddi aşması halinde, bu ücretlerin yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir..." açıklamalarına yer verilmiştir.

Başka bir anlatımla, vergi tarifesi kümülatif ücret geliri toplamına değil her bir işveren tarafından ödenen ücrete, diğer işveren veya işverenlerin ödediği ücretle ilgilendirilmeksizin ayrı ayrı uygulanması gerekmektedir.

Diğer taraftan, Gelir İdaresinin konuya ilişkin verdiği 23.05.2017 tarihli ve 38418978-120[61-2017/13]-160324 sayılı Özelge’de; yeni işe başlayan personelin çalışacağı süre içerisinde elde edeceği ücret gelirinin vergilendirilmesi aşamasında daha önce çalışmış olduğu işverenden elde ettiği kümülatif ücret matrahının yeni iş yerinde çalışacağı süre içerisinde elde edeceği ücret matrahı ile ilişkilendirilmemesi, yeni iş yerinde söz konusu personelin elde edeceği ücretlerin tevkif suretiyle vergilendirilmesine esas olarak başlangıçta "0" matrahın dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.
 
Aynı anda 2-3 yerden huzur hakkı alanlara yazı gelecek sanırım değil mi ? Sadece sgk lılar mı tespit ediliyor ?
 
Sayın Day-Dream,

Huzur hakkı ödemeleri de bordroya tabidir, ancak sistem gereği SGK bildirimleri gibi liste halinde bildirim yapılmadığından şimdilik tespiti zor. SGK/Muhtasar birleşiminden sonra bu da kolaylaşacaktır. Ancak birkaç yerden huzur hakkı alınıyorsa bu durumda da yapılması gereken yukarda bahsettiğim "ikinci dilim" esasının gerçekleşip gerçekleşmediğinin kontrolünü sağlamaktır.
 
Değerli üstadım

Beyannameyi verirken 2 tarafta çalışılan yerlerde elde edilen brüt ücretleri mi yazıp beyan edeceğiz yoksa vergi matrahlarını mı toplayıp beyan edeceğiz ?

SGK Prim İşçi Payı , SGK İşsizlik İşçi Payı vergi matrahına dahil olmadığı için onları düşerek mi yazmak lazım ?

Saygılarımla
 
Değerli üstadım

Beyannameyi verirken 2 tarafta çalışılan yerlerde elde edilen brüt ücretleri mi yazıp beyan edeceğiz yoksa vergi matrahlarını mı toplayıp beyan edeceğiz ?

SGK Prim İşçi Payı , SGK İşsizlik İşçi Payı vergi matrahına dahil olmadığı için onları düşerek mi yazmak lazım ?

Saygılarımla
Beyannameye brüt ücretleri yazdıktan sonra sgk+işsizlik payı indirim olarak girilecek, buradan vergi matrahı oluşuyor. Yıl içerisinde kesilen vergileri de yazdıktan sonra ödeyeceğiniz vergi ortaya çıkacak...
 
Üstad çok teşekkür ederim.Kişi işten ayrılmış, şahıs firması kurmuş o zaman gelir vergisi dilimi ile ilgili bir şey yapacak mıyız ?
Saygılarımla
 
Üst