fonradar

Borç dekontu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan faruks86
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar ,

Öncelikle forumda ilk mesajım , umarım konuyu yanlış bölüme açmamışımdır.

Benim şöyle bir sorum olucak ;

Araç kiraladığımız firmaya , araç muayenesi için yaptığımız masrafları sözleşme gereği yansıtmam gerekiyor.Bu yüzden karşı tarafa yaptığımız masarfları KDV li olarak fatura ettim. Ancak firma faturayı iade edip , borç dekontu göndermemi istedi.
Sorum şu olucak ; KDV li yaptığım masraflar için borç dekontu düzenlemem uygun mudur?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler ,

Ynt: Borç dekontu

Borç dekontu VUK açısından tevsik edici belgeler arasında değildir. Yapmış olduğunuz masrafları yansıtabilmeniz için KDV'li fatura düzenlemeniz gerekmektedir.

Aldığınız faturaları siz kendi adınıza aldığınız her halde. aracın sahibi adına fatura alıp borç dekontu ile göndermeniz gerekiyordu

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 2009 KDV-1782 sayılı özelgesinde KDV?nin yansıtma faturasında hesaplanması gerektiği yönünde görüş bildirmiş; ?başkaları için yapılan ve aslı KDV?ye tabi olan harcamaların aktarılması amacıyla düzenlenen faturalarda harcamanın tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplanacaktır? diye ifade edilmiştir.

Araç muayene ücreti ruhsat sahibine (kiraya veren) fatura edilmiştir. Bu nedenle de dekont edilmesi gerekir.

nguroy ' Alıntı:
Aldığınız faturaları siz kendi adınıza aldığınız her halde. aracın sahibi adına fatura alıp borç dekontu ile göndermeniz gerekiyordu

Faturaları araç sahibi adına alacaksınız. dekont ekinde " adınıza yapılan harcamalar " diye bildireceksiniz.

bulent249 ' Alıntı:
Araç muayene ücreti ruhsat sahibine (kiraya veren) fatura edilmiştir. Bu nedenle de dekont edilmesi gerekir.

Cevaplarınız için teşekkürler ,

Durumu biraz daha açmam gerekirse yaptığım masrafların dökümü şu şekilde ;

1)TÜVTÜRK faturası (ruhsat sahibi olduğu için KİRALAYAN adına kesilmiş fatura.)
2) egzos emisyon pulu - (kasa fişi)

Anladığım kadarıyla borç dekontu yollayıp ek olarak da kiralayan adına kesilen faturayı koymam gerekiyor.

Evet aynen öyle. Çünkü belgeler mal sahibi adına düzenlenmiş. Fatura ruhsata kesildiği için böyle

Bu dekont olayı yanlış anlaşılıyor sanırım.Kiralama vs karıştırmadan düz mantıkla anladığımı yazayım.A firması B firması adına bir fatura ödemiş.Fatura B firması adına.Bunu tabi ki dekont edecek A firması.
A firması B firmasına ait faturayı kendi giderlerinde kullanamayacak.B firmasına gönderecek.Dekont ta gelir veya gider değil cari hesaplar arasında virmanda kullanılacak.
Umarım yanlış anlamamışımdır.

FERHAT_ist ' Alıntı:
anlamadım, fatura kirlayan adına mı yoksa kiraya veren adınamı düzenlenmiş ?

Az önce ters yazdım sanırım , Fatura ruhsat sahibi olduğu için kiraya veren şirkete kesildi.(Hedef filo , fleetcorp vs. şirketler gibi düşünün.)Ben de kiralayan olarak onun adına düzenlenmiş faturayı ödediğim için borç dekontuyla yansıtmam gerekiyor.Anladığım kadarıyla böyle olması gerek..

Evet olay netliğe kavuşmuştur :). Kesilen faturayı dekontla kiraya veren firmaya göndermeniz yeterlidir. Hatta dekontada gerek yok fatura üstüne "Sözleşme gereği xx firması adına ödenmiştir" deyip kaşeleyip imzalasanızda olur. Bu bir masraf yanstması değil, başkası adına yapılan bir ödeme. siz hiçbir şekilde gider yazamayacak ve kdv'yi indirim konusu yapamayacaksınız.

Fatura üzerine herhangibirşey yazamazsınız. Bu hem vuk hükümlerine aykırıdır. hem de tahrifat kamsamına girer sahtecilik suçu oluşur.
Bu nedenle mutlaka borç dekontu düzenlenmelidir.

nguroy ' Alıntı:
Fatura üzerine herhangibirşey yazamazsınız. Bu hem vuk hükümlerine aykırıdır. hem de tahrifat kamsamına girer sahtecilik suçu oluşur.
Bu nedenle mutlaka borç dekontu düzenlenmelidir.
Sahtecilik suçu mu :) yeni bir tebliğ yayınlandı da benim mi haberim yok :)

nguroy ' Alıntı:
Fatura üzerinde tahrifat yapmak kabul edilir.
tahrifat'n anlamı bildiğim kadarıyla fatura üzerinde yazılı olan bilgilerin yanıltıcı ve aslına aykırı şekliyle değiştirilmesidir. Siz herhangi bir bilgiyi değiştirmiyor fatura üzerine yeni bir bilgi ilave ediyorsunuz. Fatura üstünde fazladan bir bilgi için kimse sizi sahtecelikten suçlayamaz, korkmayın. hele karş tarafın kaşe ve imzası varken.