Borç Karşılığı Müşteri Portfoy Devri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fb1907
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fb1907

Katkı Sunan Üye
A firmasi B firmasina olan borcunun odenmesi karsiliginda butun musteri portfoyunu C firmasina
devredecektir. C firmasi B'ye A'nin adina borc odemesi yapacaktir.Biz A firmasi olarak muhasebe kaydimizi
nasil yapacagiz? B ye olan borcumuzu muhasebeden nasil dusecegiz? bununla ilgili olarak C firmasina bir fatura kesecekmiyiz? yorumlarinizi bekliyorum.

iyi calismalar...

Ynt: borc karsiligi musteri portfoy devri

bu çok bilinmeyenli denklem gibi A firmasının borcunu C firması, B firmasına ödüyor B firması tahsilat makbuzunu C ye mi yoksa A ya mı kesecek diyelimki A ya kesti o zaman C firması kasasından çıkan parayı nasıl kaydedicek ve de ne karşılığı ödeme yapacak şöyle olabilir A firması C firmasına fatura keser bedelini alır sonra A firması B firmasına olan borcunu öder fakat nasıl bir fatura keser orasını bilemem (bu arada bu firmaların faaliyetleri neler)

sn.emansur makbuz olmaz ( rakam büyüğe benziyor )
fatura hiç olmaz naylon olur.

A firması C firmasına fatura keserek C yi borçlandırır. Daha sonra talimatla C, A firmasının B firmasına olan borcunu B ye öder. Kesilecek bu fatura bir hakkın devri niteliğinde olmalıdır. Devredilecek şeyi tam olarak bilemediğimden fatura için uygun bir açıklama veremiyorum. Bu şekilde kesilecek fatura niçin naylon olsun.

Ynt: Borç Karşılığı Müşteri Portfoy Devri

bu firmalar hammadde ticareti yapiyorlar ve hepsi ayni sektorde.A firmasi C ye faturayi serefiye bedeli olarak kesebilir sanirim.Ama rakam buyuk bu seferde kdv ve kurumlar vergisi devreye giriyor maliyet bayagi artiyor.C firmasininda bu kdv ye katlanacagini hic sanmiyorum

Sayın FENERBAHÇE

Bu gibi borç alacak taransferlerinde yapılması gereken ve bizimde pekçok defa yaptığımız uygulama
TEMLİKNAME dir.

B firması İle C firması Kendi aralarında yapmış olduğu TEMLİKNAME SÖZLEŞMESİNİ noter tarafından tastikletir.4 nüsha olrak düzenlenen bu temliknameden 1 nüshası B firmasınada gönderilir.

A Firması NOTERDEN kendisine postalanan temliknameden anlarki , borcunu sözleşme gereği C Firmasına ödeyecek ve temliknamede detayları belirtilen fatura bedellerini yeni açmış olduğu C Firmasının carisine virmanlar

A Firması temlikname sözleşmesine istinaden B Firmasını borçlandırır, karşı tarafında ise C firmasını alacaklandırma fişi keser.

Portföy devri derken nemek istediğnizi açıklarsanız, C firmasının carisini fatura keserekmi yoksa sadece mahsup fişiyleme yapacağınızı yazabiliriz.

Genel olarak temliklerde borç alacak transferi olduğundan KDV Doğmaz ve faturalaşmaya gerek yoktur.

Detaylı bilgi için " alacağın Temliki" ifadesini arama motoruna yazarsanız bol cevap bulursunuz.

basar03 ' Alıntı:
Genel olarak temliklerde borç alacak transferi olduğundan KDV Doğmaz ve faturalaşmaya gerek yoktur.

Detaylı bilgi için " alacağın Temliki" ifadesini arama motoruna yazarsanız bol cevap bulursunuz.

+1 başka bir hususda bono düzenlenerek c firmasını kefil göstermek de olabilir bunun yanında a ile c sözleşme yaparak devri gerçekleştirebilir....

Fatura kesilmeden C firması ile bir bağ kurulması mümkün değil. Nasıl, neyi temlik edeceksiniz?

A firmasinin sayisi 100 u bulan aktif musteri portfoyu var.bu portfoy tamamiyla C ye devredilecek.A firmasi o musterilere mal satmayacak C ye yonlenderecek.benim kafama takilan A firmasi muhasebe kayitlarinda B ye olan borcunu nasil kapatacak

fb1907 ' Alıntı:
A firmasinin sayisi 100 u bulan aktif musteri portfoyu var.bu portfoy tamamiyla C ye devredilecek.A firmasi o musterilere mal satmayacak C ye yonlenderecek.benim kafama takilan A firmasi muhasebe kayitlarinda B ye olan borcunu nasil kapatacak

Sayın FENERBAHÇE

Alacağın Temlik, sözleşmesine istinaden, aşağıdaki kaydı atacaksınız.Sözleşme tarihinden itibaren
Türk Ticaret Kanununa göre Borcunuz artık C nin alacağı haline gelecektir.B firmasına yapacağınız ödemeler HÜKÜMSÜZDÜR.

________________/_____________________

320- B FİRMASI
320- C FİRMASI

bulent249 ' Alıntı:
Fatura kesilmeden C firması ile bir bağ kurulması mümkün değil. Nasıl, neyi temlik edeceksiniz?

arkadaşlar yapmayın lütfen ;

1- temlik verin diyorsunuz.temlik olması için reel olarak bir borç-alacak ilişkisi olması gerek.( a ve c arsında )
2- temlik B firmasına gidecek ve B firması onaylar ise temlik gerçekleşebilir.

SN.aşkınbulduk

Ortada kanun var nizam var dolayısıyla , Afaki mantıki yorumlarınıza gerek yok...

Alacağın temliki, borç ilişkisinden doğan belli bir talep hakkının devrine yönelik olarak, alacaklı ile onu devralan üçüncü kişi arasında, borçlunun rızasını aramaksızın yapılan ve sadece kazandırıcı bir tasarruf işlemi niteliğini taşıyan şekle bağlı bir sözleşmedir. Temlik ile alacaklı değişir ve alacak, temlik alan üçüncü kişiye geçer. Bu andan itibaren, borcun ödenmesini istemek hakkı da yeni alacaklıya geçer.

Borçlar Hukukumuzun düzenlemesine göre, borçlunun rızasının alınmasına veya borçluya bilgi verilmesine gerek olmaksızın alacaklı, üçüncü bir şahsa alacağını temlik edebilir. (borçlar hukuku MAADE 162)

Detaylı bilgi için " alacağın Temliki" ifadesini arama motoruna yazarsanız bol cevap bulursunuz

Alacağın temliki kavramında borçlunun rızasına gerek yoktur. Bu doğru. Ancak bu sözleşmenin yazılı ve usul şartlarına uygun şekilde yapılması ayrıca mantıklı bir gerekçe gösterilmesi de lazımdır.. Çünkü ilerde yasal sorunlara sebeb olmasın.
Ayrıca alacağın temliki karşıtı , borcun naklinde ise alacaklının onayı mevzuatımızca aranmıştır.

nguroy ' Alıntı:
Alacağın temliki kavramında borçlunun rızasına gerek yoktur. Bu doğru. Ancak bu sözleşmenin yazılı ve usul şartlarına uygun şekilde yapılması ayrıca mantıklı bir gerekçe gösterilmesi de lazımdır.. Çünkü ilerde yasal sorunlara sebeb olmasın.
Ayrıca alacağın temliki karşıtı , borcun naklinde ise alacaklının onayı mevzuatımızca aranmıştır.

Sayın ngroy

Temliknamenin olabilmesi için 4 şart gereklidir, Mantıklı bir gerekçe gösterilmesi zorunluluğu bu şartların arasında sayılmamaktadır.

Alacağın temlikinin geçerli olabilmesi için;

Bir alacağın mevcudiyeti,

Sözleşmeye bağlanması,

Temlik edenin tasarrufa yetkili olması,

Temlikin yasaklanmamış olması,

gereklidir.

Sn. Başar temlikle ilgili açıklamalarınız doğru, ancak atladığınız bir konu var. Öncelikle A ile C arasındaki borç alacak ilişkisinin kurulması gerekir. Yani önce A nın C yi borçlandırmasının hukuki yapısının sağlanması gerekir. Bu da fatura kesme ile olur. Fatura kesilmeden sizin dediğiniz gibi sadece temlikle yapılırsa A nın, C ye borcu nasıl kapanır. Muhasebe kayıtları nasıl olur?

Sn . Başar;

Bu bunu yasal zorunluk olarak söylemdim ki. Siz de biliyorsunuz ki teori ile pratik farklı şeylerdir.
Ben uygulamada dava konusu olmasın herşey sağlam olsun diye mantıklı gerekçe de faydalı olur diyorum.

fb1907 ' Alıntı:
A firmasi B firmasina olan borcunun odenmesi karsiliginda butun musteri portfoyunu C firmasina
devredecektir. C firmasi B'ye A'nin adina borc odemesi yapacaktir.Biz A firmasi olarak muhasebe kaydimizi
nasil yapacagiz? B ye olan borcumuzu muhasebeden nasil dusecegiz? bununla ilgili olarak C firmasina bir fatura kesecekmiyiz? yorumlarinizi bekliyorum.

iyi calismalar...

Sayın FB
Yanlış okumuyorum değilmi..? Siz A firması olarak borcunuzu başka bir firmaya yani C ye mi ödetiyorsunuz değilmi..!?!

Eğer böyle ise dünden beri alacağın temlikini anlatıyoruz, burada alacak temliki yokki !!!! burda alacaklı kişi dağişmemiş..Alacaklı Herhalukarda B harfi

Neden diğer fomdaşlarla mutabakat sağlayamadığımı şimdi anladım..
ama kimsede beni soruyu yanlış anladığım hususunda uyarmadı.Herhesten özür

bu formülde alacaklı yine B, Sadece borcu ödeyen kişi değişiyor muş..PES