Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selamlar..
Bu konuda o kadar çok yorum var ki forumda.Toparlamakta zorlandığım için :) tekrar sormak ihtiyacı hissettim.Kusura bakmayın..Olay şöyle arkadaşlar..
Mayıs ayında yeni bir Ltd.Şti.firma ile anlaştık.Çalışan personeli ve kirası yok.Sadece serbest meslek kesintisi stopajı var.4.ay muhtasarında eski muhasebecinin makbuzu beyan edilmiş.Evrakların toparlanıp elimize ulaşması yaklaşık 20 mayısı buldu.Muhasebecisiyle de direkt temasa geçilemedi,elemanlarından evraklar alınmış.Bu nedenle firma hakkında da muhasebeciden tam bir bilgi alınamadı.Mayıs ayında da serbest meslek makbuzu düzenlenmedi. Bu esnada muhtasar beyanı aylıkmış,bu da gözden kaçtı tabi.24 ünde aylık olduğu farkedildi ama iş işten geçti.Normalde muhtasarı mayıs ayı için boş verilecekti.E-beyanın danışma servisiyle görüşüldü,Beyanname verilirse yaklaşık 1400 YTL nin 1/4 ü oranında ceza kesileceği söylendi.Çoğu yazılarda tevkifat kesintisi olmadığı durumlarda beyan vermeye gerek olmadığı yazılıyor fakat bu durum dilekçeylede süresinde daireye bildirilmedi.Şimdi bu beyanı verip vermeme konusunda tereddütlüyüm.Matrah ve ödeme olmayan boş beyannameye 350 YTL ceza kesilmesi mantıksız geliyor.Ama vergi daireside vermeniz gerek diyor.Bu konuda sizlerin yorumları ne olabilir.Bu uygulama doğrumudur? Normal tahakkuk edip 15 ytl ödenmesi gereken beyan için 350 YTL cezamı ödenecek şimdi..
Saygılar...
 
Ynt: Boş muhtasar beyanı verilmedi.Yardım

Stopaj kesintisi olmadıktan sonra,boş muhtasar beyan vermenin anlamı yok. siz sadece sevhen süresi içinde dilekçe ile bildirim yapmamışsınız.
Şimdi geçte olsa dilekçe yazarak bildirimde bulunun.sadece dilekçeyi geç verdiğiniz için VUK 352 ye göre 11.derece usulsüzlük cezası uygulanır diye düşünüyorum.
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

Ne boş beyan nede dilekçe ile bildirim zorunluluğu var. Dilekçe idarenin önceden bilgilendirmek amaçlıdır. Dilekçeyi hiç vermeseniz bile idare bir süre sonra o dönem için beyan verilmediğinden size yoklama veya çağırarak nedenini soracaktır. Ama dilekçe geç verildi veya verilmedi diye ceza uygulayamazlar. (İlgili dönemde beyan gereken bir durum tesbit edilirse ceza kesilir.)
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

Aynen sn. Nane nin söylediği gibi beyane ve dilekçeye gerek yoktur.
Forumda tartışıldı arama yapınız..
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

II. derece usulsüzlükler:

4. [10] Vergi kanunlarında yazılı bildirmelerin zamanında yapılmamış olması (işe başlamayı bildirmek hariç).


7. [11] Vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olması.


eğer,yukarıdaki 7.fıkrada yazılı olan işaretlediğim bildirimlerden kasıt,vuk ta yazılı olan bildirimlerse haklısınız,ceza uygulanmamalı.
eğer öyleyse,aynı konu hem 4 hemde 7 fıkrada neden mükerrer vurgulanmış.
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

Sayın Nisan123
V.U.Kanunundaki bildirimlere sizin bahsettiğiniz muhtasarın verilmeyeceğine ilşkin bildirim girmez. V.U.K 2.Kitap(Mükellefin Ödevleri) 1.Kısım(Bildirmeler) bakıldığında mükellefin neleri bildirmesi gerektiği ortadadır. Dolayısıyla muhtasar beyanname verilmeyeceğine ilişkin bir bildirim zorunlu olmadığı gibi gereksizdirde.Hatta boş beyanname vermek olacak iş değil. Yasa açık kesinti varsa verilir yoksa verilmez.
Saygılar.
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

Kanunda muhtasar ile bildirilecek bir şey yoksa beyan verilmez yazılı, dilekçe/bildirim vs yapılacak diye bir şey yok.
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

ilgili dönemde stopaj kesintisi yoksa,muhtasar dosyanın kapatılması gereklidir.buda dilekçe ile olur.eğer zamanı belli olmayan muhtelif zamanlarda kesintiler oluyorsa,stopaj dosyası ile ilgili aylık yada 3 aylık değil,diğer seçeneği tercih edilmelidir.
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

Pratikde hiç böyle olmuyor, ilk uyguladığımda bende şok oldum ama tam 10 mükellefime boş muhtasar veriyorum.
Vermezsem hemen o ay 15,10-ytl lik ödeme emri geliyor.
Çok mücadele ettim bu konuda ama kaybettim
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

sibel hanım,boş muhtasar verilmez.gereksizdir.mükellef boşuna damga vergisi öder.dilekçe ile dosyayı kapattırmalıydınız.
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

Sayın Nisan123;
Yılda bir kaç kez muhtasar beyannamesi oluyor mükellefin. Dosyayı kapattırdığımızda bunu yoklama ile yapmak istiyorlar. Yıl içinde 3 kere açtır yoklama tuttur,üç kere kapat yoklama tuttur, işkencesindense damga vergisine razı oluyoruz.
Ayrıca gelir idaresi ödeme emri gönderiyor hemde ikaz etmeme rağmen ???
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

Bakın yasalar boş muhtasar verilmeyeceğini söylüyor. Sizin yapacağınız iş bir dilekçe yazıp ilgili ayda herhangi ödeme olmadığını, bu nedenle muhtasar beyan verilmediğini bildirmek.
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

kanunlarla uygulama her zaman paralellik göstermiyor ülkemizde önemli bir sorun

Bu arada mayıs makbuzu düzenlenmediği için vergi ziyaı üzerinde durabilirmi daire bunu merak ettim?
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

aokten ' Alıntı:
kanunlarla uygulama her zaman paralellik göstermiyor ülkemizde önemli bir sorun

Bu arada mayıs makbuzu düzenlenmediği için vergi ziyaı üzerinde durabilirmi daire bunu merak ettim?

1- kanunlarla,uygulama herzaman paralellik gösterir.çünkü :uygulamanın anakaynağı kanunlardır.eğer aksine davranan idare varsa önünüzde,siz kanunları iyi biliyorsanız,idareyi uyarıp,öyle değil,böyle olacak diyebilmeliyiz.

2- smk makbuzundanmı bahsediyorsunuz? eğer öyle ise, tahsil edilmeyen para için smk düzenlenmez.düzenlenmeyen makbuzdaki stopajın ,vergi ziyaına unsur oluşturması sözkonusu olamaz.
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

mükellefe soralım ey mükellef ödeyeceksen makbuzu keseceğim yoksa kesmeyeceğim gibi bir mantık çıkıyor uygulamada buda yok.Makbuz kesilir mükellef atıyorum 5 ay sonra öder ,siz aylık muntazam beyan edersiniz.

SSK Mevzuatında Bakanlıktan işyeri no alıp bildirgelere yazmak gerekiyor,cezası bilmem ne kadar bu numarayı alıp yazmayan çook,ceza yazan var mı yok olmasında zaten..

Ticaret odası na başvuru ile bildirim yükümlülüğü yerine gelip vergi noyu alabiliyomuyuz hayır?

İşyeri çalışma saatlerini işyerine asmak gerekiyor ,,3 saatten fazla mesai yaptırılamaz,2 hafta izin kullanabiliyomusunuz,vergi dairesinden yazılı beyan alabiliyomusunuz yaptığı herhangi bir açıklama hakkında,kim 45 saat çalıştırıyor haftada işçisini,

hayatınızda kaç şirket gördünüz stokları denetlenen,tarafına düzeltme fişi beyan edilen oldumu yaptığı hatayı bildiren idareye

ideal olan sizin dediğiniz ama uygulama bu değil
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

Bahsettiğim firmanın evrakları mayıs ayında kdv süresine ancak yetişerek elimize ulaştı.Yani kdv yi bile zor yetiştirdik.Kendi kdv mi beyan ettiğimden kalkıpta 5.aya geri dönüp makbuz kesemezdim.Mükellefin muhtasarı boş değil sadece serbest meslek kesintisi var..Sadece mayıs ayında muhasebeci değişikliği olduğundan makbuz kesilmedi ve sadece mayıs ayında boş beyan olmalıydı.o da unutuldu..Bundan sonraki beyanlarda kesinti olacak.Ben en iyisi bağlı olduğu vergi idaresiyle görüşeyim.Neticede oradan çözülecek bu sorun.Görüşeyim durumu bildiririm sizlere..
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

aokten ' Alıntı:
mükellefe soralım ey mükellef ödeyeceksen makbuzu keseceğim yoksa kesmeyeceğim gibi bir mantık çıkıyor, uygulamada buda yok. Makbuz kesilir mükellef atıyorum 5 ay sonra öder ,siz aylık muntazam beyan edersiniz.


Serbest meslek kazançları ,tahsilat esasına dayanır.yani tahsilatı yapar,smk makbuzunu kesersiniz.
Tahsilat yapamadığınız müşterilerinize kesmek zorunluluğunuz yoktur.smk makbuzunun işleyişini ,fatura gibi tahakkuk esasına dayandırmaya çalışıyorsunuz.yanlış olduğunu düşünüyorum.
Eğer smk kazançları tahsilat esasına dayalı ise, ben tahsil edemediğim paraya neden makbuz düzenleyeyim.sonra makbuzu düzenlemiş olmam,parasını aldığım anlamını taşır ki,adam sonra parasını vermeyebilir bile..
 
Ynt: Boş Muhtasar Beyanı Verilmedi.Yardım!

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞININ 01/11/2009 TARİHLİ DUYRUSU

01.11.2009 Muhtasar Beyanname

Muhtasar beyannameye mükelleflerin beyanname gönderdikleri aydan sonraki ay/aylarda muhtasar beyanneme gönderip göndermeyeceklerine ilişkin bilgi alınmasını sağlamak amacıyla "Genel Bilgiler" bölümüne "Bundan Sonraki Ay/Aylarda Beyanım Var/Yok" seçeneği eklenmiştir. Vergi dairelerince beyanname gönderilmeyen ay/aylara ilişkin işlemler mükelleflerin bu alana girilen cevaplarına göre yapılacaktır. Muhtasar beyanname gönderecek tüm mükelleflerin güncel Beyanname Düzenleme Programı'nı Gerekli Programlar bölümünden indirip kurmaları gerekmektedir







Tevkifata tabi islem olmadiginda muhtasar beyanname vermeye veya bildirimde bulunmaya gerek yok...!!!!



T.C,
MALIYE BAKANLIGI
Ge!ir Idaresi Baskanhg
Sayi B.07.1.G18,O.03.43/4320- ?5
Konu
O O.2OO9*O94O14
SIVAS VALILIGINE

Defterdarlik: Gelir Müdürlügü

Ilgi : 2408.2009 tanh ve B.07.4.DEF.058.1012009-I.35i4648 sayili yazimz.

ilgide kayitli yazimiz ve eki tarafindan verilen dilekçenin incelenmesinden, stopaj kesintisi olmadigi dönemlere ait bildirimin nasil olacagi konusunda tereddüde düsüldügü belirtilerek konu hakkinda Baskanhgimizin görüsünün soruldugu anlasilmistir.
Bilindigi üzere, 193 sayili Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde nakden veya hesaben yaptiklari ücret ödemelerinden vergi tevkifat yapmak zorunda olan vergi sorumlular sayilmis, ayni Kanunun 98 inci maddesinde de ?94Uncü madde geregince vergi tevkifati yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptiklari ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayin yirmiüçüncü günü aksamina kadar, ödeme veya tahakkukun yapildig yerin bagli oldugu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.? hükmü yer almistir.
Bu hükümlere göre, mükellefler tarafindan tevkifata tabi herhangi bir nakten veyat hesaben ödemenin bulunmadigi dönemler için vergi dairesine bildirimde bulunmak veya muhtasar beyanname vermek zorunlulugu bulunmamaktadir.Bilgi edinilmesini ve geregini rica ederim.


Bakan A.Mehmet AKARSLAN




Gelir Vergisi Kanunu?nun 98. Maddesinde 94 üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın yirmiüçüncü günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları belirtilmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu?nun 94 üncü maddesinde ise maddede sayılan ödemelerin (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yapılması halinde vergi tevkif edileceği öngörülmüştür.

Gelir Vergisi Kanunu?nun 84 üncü maddesinde muhtasar beyanname; işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kimseler tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte toplu olarak vergi dairesine bildirilmesine mahsus beyanname olarak tanımlanmıştır.

İlgili dönemde tevkifat ve beyan olunacak matrahın bulunmaması durumunda boş beyanname verilip verilmeyeceği hususunda kanunda açık bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak yukarıda yer alan Kanun maddelerinin birlikte değerlendirilmesinden; nakten veya hesaben bir ödeme halinde vergi tevkifatının yapılacağı ve beyanname verilmesi gerektiği, tevkifata tabi bir ödemede bulunmayanların ise muhtasar beyanname verme mecburiyetlerinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan tevkifata tabi bir ödemenin bulunmaması durumunda muhtasar beyanname verilmeyeceğine yönünde yargı kararları ve özelgeler bulunmaktadır.

Danıştay 4. Dairesinin 28.01.1999 tarih E. 1997/4133 K.1999/122 sayılı kararı ? ?., muhtasar beyanname verilmesi için vergi tevkif edilmiş olması şarttır. Herhangi bir nedenle tevkifatı yapmayan yükümlülerin muhtasar beyanname verme zorunlulukları yoktur. ?,

Danıştay 4. Dairesinin 03.12.1998 tarih E. 1997/4444 K. 1998/4757 kararı ? ??.muhtasar beyanname ile bildirilecek bir ödeme yapıldığı konusunda idarece herhangi bir tespit bulunmadığı dolayısıyla kurumun beyanname verme zorunluluğunun söz konusu olamayacağı ?.?? yönündedir.

Antalya Defterdarlığı?nın 2003 yılına ait B.07.4.DEF.0.07.11/GVK.Öz.03./ sayılı muktezasında; "...... muhtasar beyanname verilmesi vergi tevkifatının yapılmasına bağlıdır. Bu nedenle, gelir vergisi kanununun 94 üncü maddesinde sayılan ödemelerin nakden veya hesaben yapıldığı dönemlerde yapılan vergi tevkifatı için muhtasar beyanname verilmesi gerekir. Ödeme ve vergi tevkifatı yapılmayan dönemler için muhtasar beyannamesi verilmesine gerek bulunmamaktadır. ?

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının B.07.1.GİB.4.34.l6.01/GVK-98 sayılı muktezasında; "......tevkifata tabi herhangi bir ödemenin veya tahakkukun bulunmadığı aylar için muhtasar beyanname verme zorunluluğu bulunmamaktadır.?
Görüşlerine yer verilmiştir.
 
Üst