Bs ve Ba Mutabakatsızlık.

Üyelik
25 Eki 2007
Mesajlar
83
Konum
istanbul
Herkese iyi çalışmalar,

2007 yılı içinde mükellefimiz mal satın aldığı firmadan 3 adet faturanın postada kaybolması sonucu bu 3 faturayı muhasebeleştiremedik, bundan dolayı alışlarımızın toplamı kdv hariç 30.000 ytl nin altında kaldığından Ba formuna da işlenmedi.. Ancak mal satın aldığımız firma bugün bizi arıyarak postada kaybolan faturalarda dahil olmak üzere yapmış oldukları satışları kdv hariç 30.000 ytl ' yi aştığı için bs formuna işlediklerini ve mutabık olabilmemiz için bizim de işlememiz gerektiğini söylediler. Resmi muhasebemizde kayıt altına almadığımız faturaları sanki muhasebeleştirmişiz gibi Ba formuna işlemenin doğru olmayacağını düşünüyorum yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ynt: Bs ve Ba mutabakatsızlık.

muhasebe kayıtlarına girmeyen faturalardan dolayı sınırı aşmadığınıza göre, sizin açınızdan esas olan size ait kayıtlar.
benim düşünceme görede BA formunda ,ilgili firma için işlem yapmamanız.
 
Ynt: Bs ve Ba Mutabakatsızlık.

Sn.Elif gül

Mal alışınız varmı ? yok mu ?

Deftere işleyememiş olabilirsiniz,faturalar kaybolmamış da olabilir varsayalım 2008 de fatura geldiği için 2007 ye işleme imkanı bulamadınız.

Mal satın aldığımız diyorsunuz..!!!! demekki ortada stok var değilmi ? Nitekim bu malları siz başkalarına sattınız..Ne yapmayı düşünüyorsunuz, alışı gösteremediniz diye satışlarınıdamı göstermeyeceksiniz.Fiziki Stok Envanter kayıtlarınız nasıl tutuyor ?

BA-BS yi açıklayan tebliğlerde, "sadece defter kayıtlarına işlenen faturalı mal alışları gösterileceklerdir" deniyorsa bencede işlemeyin..

fakat sizin işlemeyi düşünmüyor olmanız sizin açınızdan pek fazla risk doğurmuyor.Siz 3 adet alış faturasını beyan edip, satıcı firma beyan etmezse ozaman satıcı firma için çaprazda inceleme kaçınılmaz olurdu.

Sonuç olarak, sizin için riski az olsa dahi deftere işlenememiş olan mal alışlarınızı , form BA' göstermeniz gereklidir diyorum ,Sizinde düşüncenize saygı duyuyorum.
 
Ynt: Bs ve Ba Mutabakatsızlık.

Arkadşalar bende de şöyle bir problem var.Döviz cinsinden yapılan satışlarda bazen firmalar fatura üzerine kuru yazmıyor.Biz de tcmb nin döviz alış kurundan değerleyerek kayıtlara alıyoruz.Her iki firma borç alacak ilişkisini döviz cinsinden takip ettiği için YTL açısından bakiyenin ne olduğu onlar için önemli değil ama formları hazırlarken haliyle farklar çıkıyor.Şöyle bir örnek vereyim.2007 yılı içinde bir firmaya düzenlenen 5 adet fatura karşılığı örneğin 100.000 usd matrah var.Ben satıcının muhasebecisi olarak bunları döviz alış kurundan değerleyerek kayıtlara almıştım.Şimdi mutabakat formu geldiğinde karşı taraf fatura adedi aynı olmakla beraber farklı kurdan değerlediğinden olsa gerek tutarda bakiyeler çıkıyor.Büyük ihtimalle onlar satış kurunu dikkate almış olabilirler.(çünkü bu şekilde daha fazla gider yazma imkanları var.) Şimdi fatura adedi aynı,döviz cinsinden boraç alacak aynı ama YTL cinsinden tutarlar farklı..Yıl atladığı için kur farkı vs.şeklinde düzeltme imkanımızda yok..Bu durumda verilen formlarda mutabakatsızlık olacak.Firmalar açısından yl sonu borç-alacak döviz cinsinden yapıldığından mutabık olmuşlardır ve ytl tutarına dikkat etmemişlerdir.Sonuçta bu durum forma nasıl yansıtılır?Herkes kendi kayıtlarını mı baz almalı.Önerilerinizi bekliyorum.Tşk.ederim.Saygılar.
 
Ynt: Bs ve Ba Mutabakatsızlık.

çok yardımcı oldunuz sayın serpil hanım ve basar03
teşekkürederim. Sanırım karşı tarafın beyan ettiği şekilde beyan edeceğim.
 
Ynt: Bs ve Ba Mutabakatsızlık.

Sayın Elifgül

Daha önceki bir yazımdada işletmeye yıl atladıktan sonra gelen faturaların muhasebe kayıtlarınıda yaparak nasıl yapılması gerektiğini yazmıştım isterseniz formdan bir araştırma bulabilirsin

Normalde arkadaşların yazdığı (Serpil Yavuz Ve basar3 hatalı)2007 yani faturları işleme koymadan faturaları BA-BS formunda göstermek hatalı

Sizin 2008 Yılı başında yapacağınız fatura 2007 yılının fautra kaydı

_________________/_______________________

153-Ticari Mallar

770/689-K.K.E.G (İndirilecek Kdv yazılacak


320
________________/________________________

Şeklinde yazıp kayda almanızdır.ve daha sonra BA-BS formunuzda beyan etmenizdir.

Ayrıca burda arkadaşların yukarıda yazdığı gibi stok sayım veya diğer detaylara girmeyeceğim çünkü bunlar konuyu uzatır.


Sayın Formdaş Twölf'e

Senin yaptığın işlem tamamıyla doğru faturların doğru kuru kullanmışsın dolayısyla diğer firmalara yanlış kur kur kullnamışlar (bunu sende söylüyorsun) bu durumda onların sana uyması gerekir.Eğere her ikinizde aynı kuru (t.c.m.b döviz alış) kullansaydınız sorun olmayacaktı çünkü sonuçta paranın ödeme günündeki kur farklarını faturalaşacaktınız.
madem onlar satış kurunu almış onlar dolayısıla seninle mutabakat yapıp kambiyo kar veya zararı yazmaları gerekirdi.madem bunları yapmamışlar sana uysunlar.Döviz alış kurunun uygulanacağı madde 280 gayet açık.sana uymazsa 1.490.-ytl ceza yer

ferhat
 
Ynt: Bs ve Ba Mutabakatsızlık.

Sn.Elifgül

Ferhat arkadaşımızın yazdıkları da mutlaka doğrudur.Hernekadar sn.ferhat benim fikrime yanlış desede risksiz olan yöntemdir.BA_BS de karşılıklı olarak illa mutabakat sağlanacak diye bir husus yok, sizin durumunuz gibi mutabakatızlıkda elbette olabilir.Olası bir incelemede sizin izah etmeniz gerekecektir.İzahı olduktan sonra problem yok demektir.

Eğer işleyemediğiniz fatura, Stoklarla ilgisi olmayan hizmet bedeli veya vadefarkı vs. türünde bir fatura olsaydı
BA da göstermenize gerek yok der, ferhat arkadaşımızın görüşü şeklinde yorum yapardım.
Fakat İşin içine Stok hareketi girince işlenmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum.
Nihai kararı siz vereceksiniz.
 
Ynt: Bs ve Ba Mutabakatsızlık.

Sevgili Formdaşlar

Eğer bu işlenmemiş faturalara BA BS yönünden bakmayı birde diğer yönden bakarsak örneğin iki firmanın ödeme konusunda mahkemelik olduklarını ve işlemin çözümlenmesi için defterlerin bilirkişi incelemesine karar verilmesine
bir tarafta 30.000.-ft işlenmiş diğer tarafın defterinde yok.onun için bu tip olaylara bakarken muhasebe ilkelerinde bakmak kişisel yorumları katmamak en uygunu ve doğrusudur.

ferhat
 
Ynt: Bs ve Ba Mutabakatsızlık.

Eğer siz faturaları kaydetmedi iseniz ve BA formlarında beyan etmemiş iseniz ve ayrıca mal satıldı ise, yıl sonu envanter kayırlarının tutmuyor olması demektir. bu ayrı bir inceleme konusudur. böyle durumlarda ya beyan edip kurtulacaksınız yada düzeltme beyannameleri verecek yine ilgili malı fiilen aldıysanız BA formlarına intikal ettireceksiniz. yani burada fautanın geç gelmesi hata olmasına karşın 31.12.2007 günü fiili sayımın yapılıp envanter kayıtlarına geçirilmemsi daha büyük ve inceleme gerektiren bir hatadır. bilginize.
 
Üst