Çalışma Süresinin Uzatılması Haklı Fesih Sebebi midir

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan özlemb
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Çalışma Süresinin Uzatılması Haklı Fesih Sebebi midir

Sn.nguroy un sorusunu, ilk soruya verilen cevaplardan yola çıkarak gelen farklı bir soru olarak değerlendirmek gerekiyor sn.odabu.
Sizin ve sn.nguroy un da belirttiği gibi yasal çalışma süresi haftalık 45 saat.
haftalık 40 saat çalışma süresi olan bir işyerinde çalışanlardan fazla çalışma için önceden onay alındı ise,işveren istediği gibi at koşturur tabiri caizse.( yıllık fazla çalışma süresi + günlük yasal çalışma süresi sınırına kadar)

Bildiğim kadarıyla, yargıtay üç yıl arka arkaya yapılan uygulamanın işyeri uygulaması haline geldiği görüşündedir. Yani 45 saatin altında çalışma üç yılı aşkın zamandır uygulanmakta ise sözleşme de yer almasa da bu uygulamada bir değişiklik işçiye haklı fesih hakkı verir. Görüşlerinizi bekliyorum.

Bütün bu 45 saati bulan çalışmaların fesih nedeni olması yorumları gerçekçilikten uzaktır.
Her halde bu yorumları yapan arkadaşların çalışma dünyasının koşullarından hiç haberi yok.
Patronlar bir yandan krizi bahane edip mevcut elde edilmiş kazanımları bile geri alıyorlar. Bir çoğu da haklıdır. Bunu istismar edenler de var tabi.

Yani şimdi bir çalışan olarak işveren biraz daha çalışın derse yok arkadaş ben çalışmam , dava açarım ha, ver tazminatımı yoksa yargıtaya giderim diyebilirmi?

keremcem ' Alıntı:
Sizin ve sn.nguroy un da belirttiği gibi yasal çalışma süresi haftalık 45 saat.
haftalık 40 saat çalışma süresi olan bir işyerinde çalışanlardan fazla çalışma için önceden onay alındı ise,işveren istediği gibi at koşturur tabiri caizse.( yıllık fazla çalışma süresi + günlük yasal çalışma süresi sınırına kadar)

İşsiz kalmayı göze alıyorsa gider. Hele referansla girilebilen işlerde yeni iş bulma şansını azaltmayı göze alabiliyorsa.

nisanda_sen ' Alıntı:
Bildiğim kadarıyla, yargıtay üç yıl arka arkaya yapılan uygulamanın işyeri uygulaması haline geldiği görüşündedir. Yani 45 saatin altında çalışma üç yılı aşkın zamandır uygulanmakta ise sözleşme de yer almasa da bu uygulamada bir değişiklik işçiye haklı fesih hakkı verir. Görüşlerinizi bekliyorum.
3 yıl arka arkaya yapılması da şart değil.
Çalışma süresi örneğin 40 saat iken işveren yasal çalışma süresi 45 saat, bende 45 saate çıkardım çalışma süresini ve bu fark süre için de herhangi bir ücret ödemem gerekmiyor deme hakkına sahip değildir.Ha derse ne olur, çalışan çalışma şartlarında esaslı değişiklik oluştuğu, fazla süreli çalışma ücretlerinin ödenmediği nedeniyle sözleşmesini feshedip,kıdem tazminatına hak kazanır.
Aynı işveren, aynı çalışan, aynı değişiklik...
İşven bildirmiş, çalışan sesini çıkarmamış, 3 yıl sonra canı sıkılmış benim çalışma şartlarım değişti,5 saat fazla çalışıyorum bu ağırlaşmadır derse, ona geçmiş olsun 3 yıldır neredeydin neden bu zamana kadar sesini çıkarmadın,sen bu işi 3 yıldır kabul etmişsin, şimdi mi aklın başına geldi denir.