Çek Giriş Çıkışları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan juılet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

juılet

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Nis 2007
Mesajlar
120
Merhaba
Ben çek giriş ve çıkışlarında hangi hesabı takip etmem gerektiğini öğrenmek istiyorum?
Gayri resmi ve resmi çek nedemektir?
Cvplarınızı bekliyorum.
 
Ynt: Çek giriş çıkışları

juılet ' Alıntı:
Merhaba
Ben çek giriş ve çıkışlarında hangi hesabı takip etmem gerektiğini öğrenmek istiyorum?
Gayri resmi ve resmi çek nedemektir?
Cvplarınızı bekliyorum.

Çek giriş (Alınan Çekler)101
Çıkan Çekler (Verilen Çekler) 103

Gayri resmi çek, aldığınız yada verdiğiniz çeklerin herhangi bir belgeye dayanmıyor olması,
Resmi Çek, aldığınız yada verdiğiniz çeklerin bir belgeye dayanıyor olması... Kısaca
 
Ynt: Çek Giriş Çıkışları

Merhaba,

Çeklerle ilgili çok detaylı şeyler söylenebilir. Siz sorunuzu daha net sorabilirseniz yardımcı olurum.
 
Ynt: Çek Giriş Çıkışları

juılet ' Alıntı:
Merhaba
Ben çek giriş ve çıkışlarında hangi hesabı takip etmem gerektiğini öğrenmek istiyorum?
Gayri resmi ve resmi çek nedemektir?
Cvplarınızı bekliyorum.

1- İşletmenizin faaliyetinden dolayı çek alıyorsanız ve vadesi çok değilse 101-Alınan Çekler hesabında takip edebilirsin. Eğer Vadesi birkaç aysonra ise 121-Alacak Senetleri hesabında izlemenizi tavsiye ederim.
2- Eğer çek verecekseniz; eğer müşteriden aldığınız çeki sizde satıcıya verecekseniz 101 veya 121 hesaba alacak verip çıkarsın. Ama çek şirketin kendi çeki ise 103- Verilen Çekler Hesabında veya eğer vadesi uzunsa 321-Borç Senetleri hesabında takip edebilirsin.
3- Resmi demek muhasebe kayıtların demektir. Yani aldığın verdiğin faturalar,çekler,senetler v.b.
Gayr-i Resmi ise; dışarıdan mal alırsın bunu faturasız alırsın, faturasız aldığın bir mala şirket çeki vermessin. açıktan para verirsin veya patronun kendi çeki vardır onu verirsin. dışarı faturasız mal satarsın bunun karşılığında para veya çek alırsan bunu resmi kayıtlara işlemessin. açıkta durur....

* Eğer gayr-i resmi işlemlerin fazla olursa kasan şişer dolayısıyla onu düzeltirken asıl ortaklar hesabın şişecektir.yani borç veya alacak bakiyesi yükselir. bunuda unutmamak lazım...

( 2.maddede belirttiğim vadesi kısa ve uzun dediklerimde; eğer 1 haftalık işlemse kısa, eğer 1 haftayı geçiyorsa uzun diyebiliriz)
 
Ynt: Çek Giriş Çıkışları

selam,alınan çeklerde
çek müşteriden alınınca
101-b-
120-a-
----------
tahsil edilince
102-b-
101-a-
--------
verilen çeklerde ise
mal alışı
153-b-
320-a-
---------
firmaya çek verilmesi
320-b-
103-a-
------------
çekin ödenmesi
103-b-
102-a-
---------
yıl sonunda ödenmeyen çek varsa
103-b- ve 321-a- hesabıyla kapatılıp yılbaşında tersi işlem yapılır.
 
merhabalar alınan ve verilen çeklerin makbuzsuz olması sorun teşkil eder mi
 
çek fotokopilerini bile zorla alıyorum bı kısmına makbuz kestim ancak bir kısmından haberim yok bi kısmını da çekmişler fotokopisini kayıtlara alıyorum h em arka hem ön yüzünü fotokopi çekiyorum
makbuz olmayanlar sorun mu ?
 
Çek giriş/çıkış bordrosu olmalı. Elinizdeki fotokopilere göre düzenlemeniz ve yevmiye kaydınızın dayanağı belge olarak dosyanızda tutmanız gerekir.
 
o zaman makbuzu olmayan tüm çeklere zirve programından giriş ç ıkış bordrosu düzenleyim kaşeli imzalı olması gerekiyor mu firmalara mail atsam kendime de çeklerin üstüne bilgi olarak koysam ?
 
Selamlar
Öncelikle şunu söylemeliyim ki,çek,ödeme aracı olduğundan nasıl ki,nakit tahsil veya tediyelerde makbuz düzenliyor veya alıyorsanız çek giriş çıkışlarında da aynı düzene uymalısınız. Bunlar için sadece tek taraflı bordro düzenlemeniz de yetmeyecektir.Ancak bu bordro alım veya teslim anında karşılıklı olarak kaşe-imza yapılırsa o zaman ispat niteliği taşıyabilir.
Çekleri,sadece fotokopileri ile kayıtlara almanız da maalesef çokta sağlıklı olmayacaktır..Şöyle ki;cari hesap mutabakatı veya kayıtların karşılıklı örtüşmesi açısından çekin veriliş veya alınış tarihide önemlidir.Örneğin elinizde 10 mayıs vadeli benim adıma düzenlenmiş bir çek var ise,bunu kayıtlarınızda bana çıkış olarak hangi tarihe göre kayıt edeceksiniz.Veya size cirolanan bir çeki alış kaydı olarak hangi tarihe kayıt yapacaksınız.Hadi TL çeklerinde bu tarih önemli değil diyelim.Dövizli çekler de durum dahada kötü.. Fİrmaya veriliş veya firmadan alınış tarihi bilinmez ise hangi tarihe göre kur çevirimi yaparak kayıtlara alacaksınız.Bu tarihler çekin üzerinde yazmadığına göre,ya makbuz ile ya da bordro ile tarihlenecektir.
Hem çeklerin belgeye dayandırılması açısından hem de sağlıklı bir muhasebe kaydı açısından makbuz veya bordro düzenlenmesinin önemini umarım anlatabilmişimdir.
Saygılar
 
anladım teşekkür ederim bu ara çok işim var makbuzu kesilmeyen çekleri tek tek keserim giriş tarihine göre böylece bir hata eksiklik olmamış olur ...
 
Sayın Arkadalar,

Aradan geçen zaman bazı şeylerin unutulmasına sebep oluyor. Maalesef arada bu yüzden verilen bilgiler de eksik kalıyor. Özellikle mesleğe yeni başlayan arkadaşlarımız geçmişte yürürlüğe konan uygulamalarda da haberdar olamıyabiliyorlar, ve tabiki bazan sıkıntılar doğuyor. Çekler meselesi de bunlardan biri.

Hatırlanacağı üzere 266 sayılı VUK tebliği ile 1.1.1999 tarihinden itibaren işletmelerin başına epeyi dert açan üç defterin tutulma zorunluluğu kaldırıldı. Bunlar;
a- Günlük kasa defteri,
b- Günlük perakende satış ve hasılat defteri,
c- Kambiyo senetleri defteri idi.

Ancak mali idare bunun yerine çok önemli bir konuyu gündeme getirdi Tevsik zorunluluğu. Diğer tanımıyla 8.000,-- makbuz meselesi. Aslında bu konuda da çok yanlış anlama ve uygulamalar var ancak şimdi bu konuya girmeyeceğim. ( VUK 320 ve 332 sayılı tebliğler ). Asıl önemli düzenleme ise çeklerde yapıldı. İşte gözden kaçanlardan biri de bu. Çok söz etmeden bu düzenlemeyi getiren sirküleri buraya alıyorum buna göre uygulama yapmak zorunda olduğumuzu hatırlatırım.

TAHSİLAT VE ÖDEMELERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU UYGULAMASI, CİRO VE BEYAZ CİROLU ÇEKLERİN KULLANIMI
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ /1
Konusu : Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu uygulaması
Tarihi : 12.08.2003
Sayısı : VUK-1/2003-1/ Tahsilat ve ödemelerde tevsik uygulaması 1
İlgili olduğu maddeler : Vergi Usul Kanunu Mükerrer Madde 257

1. Giriş
Vergi Usul Kanununun Mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin vermiş olduğu yetkiye istinaden, mükelleflerin 10.000.000.000 Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerini banka, özel finans kurumları veya “Türkiye Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü” aracı kılınarak yapılması gerektiği hususu 320 ve 323 Sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile duyurulmuştur.

Söz konusu tebliğlerde tespit edilen toplam tutarı 10.000.000.000 Türk Lirasını aşan her türlü mal veya hizmet bedeli, avans, depozito ve pey akçesi gibi tahsilat ve ödemeler tevsik zorunluluğu kapsamındadır.

Bu ödeme ve tahsilat işlemlerinde ciro veya beyaz cirolu çeklerin kullanılması sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2. Tahsilat ve ödemelerde ciro ve beyaz cirolu çeklerin kullanımı
Banka sistemi içinde kaldığı müddetçe bir mal veya hizmet bedelinin müşterinin kendi çeki ya da ciro ettiği bir çek ya da beyaz ciro ile teslim ettiği bir çek ile ödenmesi imkan dahilindedir. Çekin tam ciro ve beyaz ciro ile devri mümkün bulunmaktadır.

Sattıkları mal veya hizmet bedellerini müşterilerinden aldıkları çeklerle tahsil eden ve ödemelerini de yine bu çeklerle yapan mükelleflerin çeklerini ciro etmelerinde uymaları gereken hususlar aşağıda açıklanmıştır.

Mal veya hizmet karşılığı alınan çekin tam ciro yapılması halinde çekin arkasında isim, unvan, vergi kimlik numarası ve adresinin yazılması yeterli olacaktır. Hamiline düzenlenen çekde aynı şekilde ciro edilebilecektir.

Mal veya hizmet bedellerini beyaz ciro ile tahsil edenler, bu çekleri için "çek alım bordrosu" düzenlemelidirler. Bu bordroda çeki düzenleyen yada çeki devredenin adı, soyadı, vergi kimlik numarası ile imza ve kaşesinin bulunması gerekmektedir.

Öte yandan, 82 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde açıklandığı üzere çekle yapılan ödemelerde müteselsil sorumluluk uygulamasına muhatap tutulmamak bakımından çekin tam ciro ile devri gerektiği tabiidir.

Çek alım bordrosu düzenledikten sonra bu çekler, satın alınan mal ve hizmet bedelleri karşılığı beyaz ciro ile verildiğinde " çek teslim bordrosu" düzenlenecektir. Bu bordrolarda da kendisine ciro yapılan satıcının veya yetkilisinin adı, soyadı vergi kimlik numarası ile imza ve kaşesinin bulunmasına zorunludur.

Çek alım veya teslim bordrosunda birden fazla çekin bulunması halinde çeki keşide veya son ciro edenlerin isim ve unvanları ile çek tutarları bordroya ayrı ayrı yazılmalıdır.


Osman ARIOĞLU
Gelirler Genel Müdürü
 
Üst