fonradar

Çek'e İmza Atılması Hk

tktvlkn

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Ara 2012
Mesajlar
408
Konum
İZMİR
Değerli dostlar,

Bir konuda görüşünüze ihtiyacım vardır.

Firmanın Muhasebe Md. olarak, Genel Müdür ile birlikte 150.000 TL'ye kadar imza yetkisi mevcut. Normalde firma çek düzenlemiyor hiç çünkü patronlar yurtdışında mukim.

Ancak, bir firma için çek düzenleme zorunluluğumuz hasıl oldu. Muhasebe Md. olarak Genel Müdür ile birlikte imza atılması durumunda, sorumlu olma durumu nedir?

Yeni çek kanunu ile bir sorumluluk yüklemiyor olması gerekir diye biliyorum ama değerli görüşlerinize de ihtiyacım var.
(Bir önemli nokta: ne Muhasebe Md. ne de Genel Müdür YK üyesi değil.)

Şimdiden teşekkürler.
 
Çek imzalanması için buna özel yetki verilmiş olması lazım. Bankalarla ilgili işlemler arasında çek, senet düzenleme yetkisi açıkça yazılmalıdır. Sorumluluktan kasdınız nedir. ? Yetkiniz varsa imzalarsınız ve daha sonra bunun hesabını verirsiniz.
Çek ödenmezse şahsi sorumlulktan söz ediyorsanız , yetkiniz varsa sınırlarınız içersinde yaptığınız işlem, kötü niyet unsurları içermiyorsa sadece şirketi bağlar.
 
Son düzenleme:
Sayın Nizam Bey,

Öncelikle teşekkür ederim.

Kesinlikle çekin ödenmeme durumunda şahsi sorumluluktan bahsediyorum. Sonuçta ben bir yöneticiyim ve YK üyesi de değilim.
 
Eğer yetkiniz sınırları aşılmamış ise,( hem tutar hem de içerik açısından). Sorun olmaz.
 
Sayın tktvlkn,

Çeke atacağınız imza(lar) kurumunuzu bağlar. Ödenmemesi durumunda veya başka bir durumda da kurumunuzu bağlar. Ancak sorun çıktığı andan itibaren kurumunuzun size rücu hakkı doğar ve buradaki suç en az "Güveni Kötüye Kullanma" olarak başlar. Yetkiniz genel kurulda ve imza sirküleri ile verildiyse YK üyesi olup olmamanız konuyla hiç ilgili değildir. Yetki ve Sorumluluk birlikte seyreder.

Ancak burda ilginç olan başka bir konu var ki çek yada senet imzalanmasına konan sınır. Pek uygulanan bir yöntem değil, (bankaların internet işlemlerinde yetkililere tanımlanan sınırlar gibi değil bu) üçüncü şahısların bilebileceği ve dikkat edebileceği varsayın ki yanlışlıkla yazılmış da olsa itiraz edebileceği bir durum değil. Esasen bir koruma da sayılmaz bir adet 200.000.-- TL tutarında çek yazamıyorken 3 adet 100.000.-- TL tutarında çek yazmayı ne engelliyor ki tabi senetleri de.

Bir ayrıntı da çek ve senetlerin yapıları itibariyle aynı kategoriye konmalarıdır. Çek bir ödeme aracıdır, ticari hayatta başka maç ve anlamlarda kullanılsa dahi. Bankadaki paranız için bir ödeme emridir o yüzden "Keşide" edilir. Ancak senet bir "Borçlanma" aracıdır. Bankada paranız olup olmadığına bakılmaksızın imzalar ve borçlanırsınız. Her ikisini negatif sonuçları da birbirinden farklıdır.

Sınır koymayı ilginç biraz da anlamsız bulduğum için bunları yazmayı uygun gördüm, aslında benzer sınırlamaların şekil ve nitelikleri farklıdır.
 
Sayın K. Simkeşyan ve Nizam Bey,

Söylediklerinize katılıyorum ve bilgilendirme için teşekkür ederim. Sonuçta çek fatura mukabili satıcıları verileceğinden, o halde aksi bir durum söz konusu olmaz diye düşünüyorum.

Syg.
 
Yalnız yine hatırlatayım. Çek imzalanması sirkülerde ayrıca belirtilerek yetkilendirilmiş olması gerekir. Bu imza yetkisi açık değilse bence atmayın.
 
"İşlem başına ..... Euro veya karşılığı Türk lirası ile sınırlı olmak üzere paragraf a, b, c, ve d'de belirtilen alım-satım sözleşmeleri çerçevesinde çek ve benzeri kıymetli evrakları tanzim edip, keşide etmeye, ödeme emri vermeye, para transferleri de dahil olmak üzere bankalar nezdinde her türlü işlemi yapmaya, ödemeleri kabul etmeye, ihbarnamelerde dahil olmak üzere gerekli gerekli ihbar ve bildirimleri düzenlemeye"....

Nizam Bey, üstteki maddeye istinaden son bir defa daha görüşünüzü alabilir miyim?

Teşekkür ederim.
 
Sayın tktvlkn,

Yazdığınız bölümdeki yetkiler yeterli ancak size daha geniş bir yetki verilmiş. "...çek ve benzeri kıymetli evrakları tanzim edip, keşide etmeye..." bölümü olmazsa dahi, "....bankalar nezdinde her türlü işlemi yapmaya..." cümlesi daha geniş bir yetkiyi içeriyor. Kredi sözleşmeleri imzalanabilir ve kullanılabilir gibi. Eğer daha sonraki bir bölümde bunun için özel bir istisna yada sınırlama getirilmemişse.
 

Benzer konular

Üst