Çelik İşinde Kdv Tevkifatı Durumu

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,479
Konum
istanbul
Firma 7 milyon karşılığı bir insaat firmasının (Belirli alicilardan değildir) çelikten satış ofisini yapma işini almıştır (hem celik üretimi hemde montajı yapilacaktir)
5 milyon üstü olduğu icin 4/10 kdv tevkifati olacaktır
7 milyona isi alan firma 3 milyonluk celik kısmını baska bjr firmaya sadece üretim kısmını tasere etmiş yani vermiştir
3 milyonluk celik isi (firma celik saç profil vs alip projeye uygun hale getirecek kesme bukme boyama vs) ancak montaj isi olmayacaktır
Bu durumda
3 milyonluk celik işinin faturasında celik satışından ötürü 4/10 kdv tevkifati olmali mi? Veya 5 milyon uzeri isin 3 milyonluk kısmının imalatını baska firmaya yaptırıldığı icin yapim islerine girip 4/10 kdv tevkifati uygulanmalı mi?
Teşekkürler
 
KDV Genel Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle, 1 Mayıs 2022 tarihinden geçerli olmak üzere, demir-çelik alaşımlarından mamul ürünlerin teslimlerinde (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması öngörüldü.

Düzenleme, ithalatçılar ve cevherden üretim yapanların ilk teslimleri dışında her safhada yapılan satış işlemi üzerinden tevkifat yapılmasını öngörmektedir. Buna göre, demir-çelik ürünlerinin satışlarına aracılık edenlerin hem alışlarında hem satışlarında tevkifat uygulanacaktır.

KDV dahil bedeli 5 milyon TL ve üzerinde olan yapım işleri ile bu yapım işleriyle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri (Projenin genişlemesi, sözleşme bedelinin güncellenmesi ve benzeri nedenlerle iş bedelinin daha sonra 5 milyon TL’yi aşması halinde, bu durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren tevkifat uygulanır.)
 
Merhaba,

İnşaat halindeki binamıza demir-çelik imali merdivenler, korkuluklar v.s. işçilik ve malzeme dahil işlem yapılmıştır. Firmanın bize keseceği fatura tevkifatlı mı olacaktır. Yada Sadece malzemeye tevkifat uygulayıp ayrıca işçilik mi kesecektir.
 
Merhaba,

İnşaat halindeki binamıza demir-çelik imali merdivenler, korkuluklar v.s. işçilik ve malzeme dahil işlem yapılmıştır. Firmanın bize keseceği fatura tevkifatlı mı olacaktır. Yada Sadece malzemeye tevkifat uygulayıp ayrıca işçilik mi kesecektir.
hafta sonu yazacagim
 
Aynı soru başka bir başlık altında da sorulmuştu oraya yazdığım cevabı buraya da aktarayım. Tebliğde yapılan düzenleme ile yapılan açıklamada biraz belirsizlik var kapsam karmaşası diyelim. Ancak aşağıdaki bilgi gibi konuya bakarsanız bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

"Konu ile ilgili tebliğ ve açıklamalardan şöyle bir sonuç çıkıyor. Bu çerçevede değerlendirmek kolaylık sağlayacaktır.

Tevkifata, Cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen demirçelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun (çubuk, inşaat demiri, gibi...) veya yassı (levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler gibi...) demir-çelik ve alaşımı ürünler girmektedir.

Demir-çelik ve alaşımlarından mamul eşya (kapı, kapı kolu, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, flanş, maşon, dirsek, kanca, menteşe, yay, bilya, rulman, zincir vb.) teslimlerinde ise tevkifat uygulanmayacaktır."
 
Çelik kapı kolu ve çelik kapılarda biz de sorun yaşadık KDV ile ilgili. Mali müşavir bularak düzelttirdik. Biraz sancılı oldu.
 

Benzer konular

Üst