Çiftçiden Alınan Malın Direkt Pazarda Satılması.

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar.
Kendi adına kamyoneti olan bir şahıs direkt çiftçiden (kaba tabirle tarladan) alacağı ürünü (karpuz kavun vs) gelip pazarda satmak istiyor.sabit bir işyeri olmayacak.Kamyonetinden dolayı nakil vasıtalarına kaydı var.Çiftçiden alacağı ürünü müstahsil makbuzu ile alacaktır ama alacağı ürünün stopaj oranını bilmiyoruz.(uzun zamandır müstahsil uygulaması yapmadığımdan açıkçası unuttum)
1- Ürünün (mahsulün) stopajını ticaret borsasına mı ödeyecek?
2- Mahsulle ilgili stopaj oranlarını bulabileceğim bir yer var mı?
3- Pazarda satış yapacağı için sadece perakende satış fişi bastırılması yeterli olabilir mi?Yazar kasa şartı var mı?
4- Sabit adres ve sabit pazar olmayacağı için maliye açılışında adres herhalde ikamet adresi gösterilecek dolayısıyla vergi daireside ikametin bağlı olduğu daire olacaktır.

Yapacağınız yorumlar için şimdiden teşekkür ederim,saygılar.
 
Ynt: Çiftçiden alınan malın direkt pazarda satılması.

Mal alımı borsaya tescil ettirilirse stopaj oranı %2 (GVK. 94.madde 11b (i) bendi). Vergi muhtasarla beyan edilip ödenecek.
 
Ynt: Çiftçiden Alınan Malın Direkt Pazarda Satılması.

Perakende satış fişi bastırıp kullanması yeterli olur.
Yörelere göre farklılıklar gösterse de malı aldığı ya da satacağı yerin yetki alanında bulunan toptancı halin kontrolünden geçmesi gerekir.
 
Ynt: Çiftçiden Alınan Malın Direkt Pazarda Satılması.

Teşekkür ederim arkadaşlar,peki sayın Bülent borsaya tescil ettirip ettirmemek keyfi mi? Borsaya tescil edilirse stopajı borsaya,ettirilmez ise vergi dairesine muhtasar ile mi yatırılacak?
 
Ynt: Çiftçiden Alınan Malın Direkt Pazarda Satılması.

Borsaya tescili zorunlu değildir. Tescil edilmezse stopaj oranı % 4 tür. Ben verginin borsaya ödendiğini görmedim. Borsa tescil esnasında verginin ödenmesi için teminat alır. Vergi ödendikten sonra da teminatı iade eder.
Bence bu işler araba üzerinde satış yapan bir kişinin yapacağı işler değil gibi. Ayrıca smmmkaraman arkadaşın dediği gibi işin toptancı hali kısmı var. O konuyu da araştırmak gerek.
 
Ynt: Çiftçiden Alınan Malın Direkt Pazarda Satılması.

Anladım olay biraz karışık.Neyse çözeriz inşallah.tüm yorumlar için tşk.ederim.
 
Üst