Çiğ Et Dönerde Kdv Oranı ?

%18 artık et olma vasfından çıkmış mamul mal olmuştur.
 
18 mi? Pişmiş döner 8 zaten. Çiğ et döner %1 mi %8 mi diye sormak istemiştim ben.
 
Merhaba ;

Konu ile ilgili bir iki özelgeyi paylaşmak istedim.


T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)
TARİH
:
27.03.2012
SAYI
:
B.07.1.GİB.4.10.15.01-KDV-2011/107-1374/-34
KONU
:
Çiğ hazır dönerin KDV oranı hk.
.........................
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, çiğ hazır dönerin toptan tesliminde uygulanacak katma değer vergisi oranı hakkında bilgi istenilmektedir. Katma değer vergisi oranları Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname ile Kararname eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan teslim ve hizmetler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün I/b sırasında "TGTC nin 2 no.lu Faslında yer alan mallar" sayılmıştır. 28.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren 14.11.2011 tarih ve 2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2 no.lu Fasılda yer alan mallar bu sıradan çıkarılarak I sayılı listenin 3 üncü sırasına eklenmiştir.

TGTC nin 2 nci Faslında "Etler ve yenilen sakatat" tanımlanmıştır. 2 nci Fasıl kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanların etleri ve sakatatı dahil olmak üzere tüm hayvanların etleri ve sakatatı (mide, işkembe, şirden, bağırsaklar, mesane hariç) ile kümes hayvanlarının; kemikli, kemiksiz, yağlı, yağsız çiğ et ve sakatatı, doğranmış veya kıyma haline getirilmiş, saklanmak veya muhafaza edilmek üzere; soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, tütsülenmiş, enzimlerle (paparin gibi) yumuşatılmış, ürünün karakterini değiştirmeyecek şekilde baharat ilave edilmiş, pişmeyecek şekilde haşlanmış etleri yer aldığından, 2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan düzenleme sonucu 28.11.2011 tarihinden itibaren, TGTC nin 2 nci faslı kapsamında değerlendirilen taze veya dondurulmuş; -etler (kıyma dahil), -büyük ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarının etlerinden yaprak halinde veya diğer şekillerde (kıyma) ürünün karekterini ve taze etin iç yapısını değiştirmeyecek şekilde yumuşatılan ve baharat ilave edilerek hazırlanan çiğdöner (eti), 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki I sayılı listenin 3 üncü sırası kapsamında değerlendirilmekte ve toptan teslimi % 1, perakende teslimi ise % 8 oranında katma değer vergisine tabidir.

Diğer taraftan, bu ürünlerden etin karakteristik özelliklerinin yok olmasına ve hücre iç yapısının değişmesine neden olacak derecede işlemden geçirilenler TGTC nin 16 ncı Faslı kapsamında olup, toptan ve perakende teslimi 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün 12 inci sırası uyarınca % 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.


T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
TARİH
:
14.07.2012
SAYI
:
B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV. 28-2116
KONU
:
Soslu ve sossuz çiğet teslimlerinde uygulanacak KDV oranı ve tevkifatı hk.
.........................
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin büyükbaş, küçükbaş, karkas, yarı karkas et tavuk ve piliç eti alarak bunları bonfile, biftek, pirzola, kıyma, kuşbaşı, köfte, çiğdöner vb. haline getirdikten sonra soslu ve sossuz olarak restaurant işletmelerine toptan satışının yapıldığı belirtilerek söz konusu teslime uygulanacak KDV oranı ve tevkifat uygulaması hususunda bilgi istenilmektedir.

KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile mal teslimleri ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları, ekli (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 1, ekli (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için % 18 olarak belirlenmiştir. 2011/2466 sayılı BKK ile Türk Gümrük Tarife Cetvelinin (TGTC) 2 nolu faslında yer alan mallar 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 3 üncü sırasına dahil edilmiştir.

Buna göre, 28/11/2011 tarihinden itibaren büyük ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarının etlerinin toptan teslimi % 1, perakende teslimi ise % 8 oranında
KDV ye tabidir.
Kararnamenin 1 inci maddesinin 4 üncü bendinde, perakende safhadaki teslimlerden maksadın, teslimi yapılan ürünlerin aynen ve işlendikten sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak olanlar dışındakilere satılması olduğu, ürünleri aynen ya da işlendikten sonra satanlar ile işletmesinde kullanacak olanların gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmamaları halinde bunlara yapılan teslimlerin de perakende teslim sayılacağı belirtilmiştir.

Öte yandan, 108 ve 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde büyük ve küçükbaş hayvan etlerinin teslimlerinde tevkifat uygulamasına ilişkin açıklama ve düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre; büyükbaş, küçükbaş, karkas, yarı karkas et, tavuk ve piliç eti alarak bunları bonfile, biftek, pirzola, kıyma, kuşbaşı, köfte, çiğdöner vb. haline getirdikten sonra soslu ve sossuz olarak teslimleriniz et teslimi olarak değerlendirileceğinden, toptan teslimlerde % 1, perakende teslimlerde % 8 oranında KDV uygulanması gerekmektedir.

Diğer taraftan, Şirketinizce KDV mükellefleri ile 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde sayılan sorumlu tayin edilen kuruluşlara yapılacak et teslimlerine ait faturada gösterilen işlem bedelinin hesaplanan KDV ile birlikte Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesine göre belirlenen fatura düzenleme sınırını (2012 yılı için 770 TL) aşması halinde, işleme ait KDV nin alıcı tarafından 1/2 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir. Ancak, 108 ve 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri uyarınca uygulanan et teslimlerindeki KDV tevkifatı uygulamasına 1/5/2012 tarihinde yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile son verilmiş olup, bu tarihten itibaren yapacağınız et teslimlerinde KDV tevkifatı uygulanmayacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

Benzer konular

Üst