çok zor bir sual :)) cevap gelmedi de..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

TALHAM

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Mar 2006
Mesajlar
374
Arkadaşlar selam..
Türkiye'de faaliyet gösteren bir ltd. şti. Kazakistan merkezli bir şirketle yaptığı bir sözleşme gereği o şirkete işçilik ve danışmanlık hizmeti verecek. Buradan Kazakistan'a çok sayıda işçi gönderecek. Maaşlarını buradaki Türk firması ödeyecek..
SSK. Açısından ne yapılması gerek?
Herhangi bir muafiyet varsa nelerdir ?
Müracat edilmesi, izin alınması gereken kurumlar var mı ? İzlenecek yol nedir ?
İlginize ve yardımınıza şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar..
 
Sn. Talham
sorunuza cevap gelmemesi normal. Çünkü çalışanlar Türkiyede değil Kazakistanda çalışacak. Yani burda onları ssk lı yapamazsınız.
Orda bir şirket kurulup oranın mevzuatına göre hareket etmelidir. Ancak çalışanları haklarının kayıp olmaması için çalışma anlaşması olan ülkeler kapsamına girip girmediği araştırılır.
Çalışanların ücretleri burdan ödenebilir. Ancak bu doğrudan maaş şeklinde olmaz şirket ordaki şirkete veya bürosuna para yollar öyle ödenir.
 
Sayın Ali Tezel'in bu konuyla ilgili bir yazısı vardı. Yazısında şunları belirtmiştir.


Yurtdışına Türk işverenler tarafından hizmet akdi çerçevesinde götürülecek Türk vatandaşlarının sosyal güvenliklerini temin etmenin değişik şekilleri vardır.

Bunlar;

a-Türkiye’de SSK’ya kayıtlı devamlı işyerinden geçici görevle yurtdışına götürülme,

b-SSK ile topluluk sözleşmesi kapsamında yurtdışına götürülme,

c-SSK isteğe bağlı sigorta kapsamında yurtdışına götürülmedir.

Yani, bu işçinizi Türkiye’de benzer bir işi yapan işyeriniz varsa oradan SSK’lı yapacaksınız ve Rusya’daki mağazanıza geçici görevle göndereceksiniz. Bu arada geçici görev denilince "Belli bir süre var mı" sorusu akla gelebilir. Geçiciliğin sınırı ve süresi yoktur ve üstelik 2007 yılında yürürlüğe girecek olan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu da geçici görevlendirmeyi esas alacak olup SSK "Topluluk Sigortası"nı ortadan kaldıracaktır.

Şayet, Türkiye’de benzer işi yapan bir işyeriniz yoksa bu durumda 2007 yılına kadar 506 sayılı kanun gereğince SSK ile sözleşme imzalayarak topluluk sigortası yaptırabilirsiniz ama SSK topluluk sigortasında sadece emeklilik (uzun vadeli) sigortası vardır, kısa vadeli olan hastalık ve iş kazası sigortası yoktur.

Topluluk sigortası yerine isterseniz isteğe bağlı SSK sigortası ile gönderebilirsiniz ve bu durumda bu işçinizden 506 sayılı kanunun 86'ncı maddesi gereğince daha önce SSK’ya en az 1080 gün prim ödemiş olmak şartı da aranmayacaktır. İster topluluk sigortası isterse de isteğe bağlı sigortalı olması bu sigortalınızın sadece ileride emekli olmasını temin eder, çalışma süresince kendisine-eşine-çocuklarına fayda sağlamaz. Velhasıl;

Topluluk sigortası veya isteğe bağlı sigortalı olarak giderse,

- Topluluk sigortası (isteğe bağlı sigorta) sadece emekliliği için gün sayısı olur, başka bir işe yaramaz.

- Kendisi, eşi, çocuğu, ana-babası muayene, tedavi olamaz.

- İş kazası geçirirse, uzuv kaybına uğrarsa, kendisi-vefat ederse eşi herhangi bir hak talep edemez.

Geçici görevli giderse,

- Geçici görevle giderse kendisi, eşi, çocuğu, ana-babası muayene ve tedavi olabilir.

- İş kazası geçirse meslekte kazanma gücü kaybına göre ömür boyu sürekli gelir sahibi olabilir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst