Credit Note

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
yabancı sermayeli bir firmaya yurtdışındaki ana firmadan credit note göndermişler.. Açıklmasaı da komisyon bedeli.. Meblağı da hesaplarına yollamışlar..Bana bu yanlış gibi geldi, buradaki firmanın fatura kesmesi gerekmez mi, komisyon tutarını hesaplarından credit note'la düşmeleri ( ve hatta ödemeleri) doğrumudur?? Gelir olarak gösterilmemiş olmuyor mu, yanlış mı yorumluyorum acaba??

Ynt: credit note

Sayın fugenc,
"credite note " karşı firmayı alacaklandıran bir işlemdir. Bizim vergi kanunlarımızda yer almasa da yurtdışında kullanılmaktadır. Bazen ihraç ettiğimiz mallarda kusurlar oluyor, alıcı bunlar için credite note talep ediyor. Bizde bunu kayıtlarımıza alıyoruz. Doğru mu yapıyorsunuz derseniz de yapacak bir şey yok. Mal bedeli de buna göre eksik geliyor.
Selamlar,

cari uygulamada ulusal işlemlerde karşılaştığımız "borç dekontu"nun uluslararası uygulaması gibi sanki :)

yanlış mı algılıyorum yoksa?

evet ama benim tereddütüm açıklaması fiyat indirimi vb. değil, başka firmaya yapılan aracılık için komisyon bedeli yazması.. yani birşekilde bu firmanın satış gelilerinde olması gerekir ve stopaj vb. ödenmeli diye düşünüyorum..???

Önce kavramları açıklığa kavuşturalım.

Credit note= Alacak dekontu demektir.
Debit note = Borç dekontu "

Yurt dışındaki firma lehimize birşey yaparsa bizi alacaklandır ve "credite note" yollar.
Biz de bun alır gelir yazarız.

Yurt içi işlemerde ise bir başkası namına yapılan tahsilat alacak dekontu ile bilidirilir ve karşı kayıt yapılır.

Muhasebe kaydı işlemin mahiyetine göre değişecektir tabi. Size yurt dışı firmadan credit note gelirse öncelikle yurt dışı firma borçlanacaktır. (120-320-336)
Alacak tarafı da neyin size mal edilidiğine göre değişir. İskonto olabilir, hesap nakli olabilir, tahsilat olabilir, alacağın temliki olabilir. Vb.

örneğin alacağın temliki ? hangi karşı hesabı lullanırız, kafam karıştı kusura bakmayın

Alacağın temliki şöyle anlatayım : diyelim ki siz Almanyada ki A firmasından
10,000 euro alacaklısınız. Yine yurt dışındaki B firması sizden onay alarak bu borcu üstlendiğini bildirdi. Bu durumda size bir credit note gönderir. Siz de bu alacak dekontu ile kayıt yaparak A firmasına alacak B firmasına borç kayıt yaparsınız.

Ynt: Credit Note

Bne tam olarak hesabı kestiremiyorum.. 336 ortaklara borçlar dan düşeceğim, peki karşı hesap için ne tavsiye edersiniz, açıklama komisyon bedeli karşılığı, 600'lü hesaplar örneğin 612 olabilir mi?? Kdv, stopaj hesaplanacak mı??

Ynt: Credit Note

600 lü hesaplar olur. İşlemin mahiyetine göre eğer Türkiye de yayarlanılıyosa kdv ve stopaj olucak.