Defter-i Kebir Tasdik

  • Konbuyu başlatan SMMMESUT
  • Başlangıç tarihi
S

SMMMESUT

Ziyaretçi
defteri kedbir tasdik zorunluluğu yok, tasdik edilmemesinin sakıncaları varmdıır acaba, incelemelerde
 
Sayın Mesut bey,

Sorunuza cevap teşkil eden sirkünün gerekli bölümünü aşağıya kopyalıyorum. İyi çalışmalar...

VUK'na göre tutulması zorunlu olan defterlerden Defter-i Kebir hariç, diğerlerinin tamamı tasdike tabidir.

Bunlardan yevmiye, envanter ve imalât defterlerinin tasdik zorunluluğu VUK'nun 220'nci maddesi hükmüne, damga vergisi defterinin tasdik zorunluluğu ise VUK'nun mükerrer 257'nci maddesi ile 20 serî no.lu DVK Genel Tebliğine dayanmaktadır.

Yevmiye ve envanter defteri, TTK'na göre de tasdiki zorunlu olan defterlerdendir. Bunlar dışında, defter-i kebir ile karar defterlerinin de TTK'na göre tasdik ettirilmesi zorunluluğu vardır ( TTK Md:66/1 ve 69 )

3.5. Hiç veya Zamanında Tasdik Yaptırmamanın Müeyyidesi :

a) TTK'na göre :

Türk Ticaret Kanununa göre tasdiki zorunlu olan defterlerin kapanış tasdiki dahil hiç veya zamanında tasdik ettirilmemesi, bunların usulüne uygun tutulmamış olduğu anlamına geldiği için, sahibi lehine değil aleyhine delil sayılması sonucunu doğurur. ( TTK. Md.82-86 ).

Bilindiği gibi, ticari defterlerdeki kayıtların sahipleri lehine delil sayılabilmesi için, bu defterlerin kanuna uygun tutulması ve birbirini teyit etmesi zorunluluğu vardır.( TTK.Md.85 )

Defterlerin kanuna uygun olarak tutulmuş sayılmasının ilk şartı ise, bunlardan tasdike tabi olanların açılış ve kapanış tasdiklerinin süresi içerisinde yaptırılmış olmasıdır.( TTK.Md.69,70 ve 72 ).
 
Merhabalar,

Bu konu her yıl sonunda söyleşilere konu olur.

Olur da, ben büyük defterin (D. Kebirin) tasdik edilip edilmeyeceğinin neden tereddüt konusu olduğunu hala anlayamamışımdır.

VUK 182. maddede üç adet defterin tutulacağını yazar.

Bunlar, Yevmiye Defteri, Defterikebir (Büyük Defter) ve Envanter Defteridir.

Aynı yasanın 220/1. maddesinde ise, Yevmiye ve Envanter Defterlerinin tasdike tabi olduğu yazılır.

Bu iki maddeyi bir arada okuyanlar, VUK'na göre bütük defter tasdike tabi değil der.

İlk bakışta buraya kadar tamam.

Ama, aynı VUK 175/2. maddesinde "Ticaret Kanununun ticari defterler hakkındaki hükümleri mahfuzdur." diye net bir hüküm getirir.

Bu durumda da, TTK'nun ticari defterler hakkındaki hükümlerine bakmak farz olur.

TTK 66. maddesinde, her tacirin en az tutacağı defter olarak yevmiye, d. kebir ve envanter defteri net olarak sayılmış, tüzel kişi tacirlerde, buna bir de karar defteri eklenmiştir.

Yani, TTK'na göre, tüzel kişi tacirler dört, gerçek kişi tacirler üç adet defteri tutmak zorundadırlar.

TTK 69. maddede ise, 66. madde hükmüne göre tutulacak defterlerin tastik ettirilme zorunluluğu getirilmiştir. 66. maddede sayılan defterlerin tümünün tastikli olması gerekmektedir.

Yukarıda sözü edilen VUK 175/2. madde, TTK'nun tivari defterler hakkındaki hükümleri mahfuzdur denilidiğine göre, TTK nun VUK'unca mahfuz tutulan bu hükümleri de büyük defterin tasdik zorunluluğunu getirdiğine göre,

VUK büyük defterin (D.Kebirin) tasdikini zorunlu kılmaz düşüncesi 175/2. madde ile ortadan kalkıyor diye düşünüyorum.

Hatta, karar defterini bile, diğer defterlerden ayrı bir yerde sayılmadığına, tüm defterler için tasdik zamanı aynı olduğuna göre, her yıl için tasdik ettiriyorum. (Bazılarına gereksiz gelebilir ama, benim yasa bütünlüğünden çıkarttığım anlam bu)

Kaldı ki, özellikle şirket türü işletmelerimiz, ticaret odasına kayıtlı şahıs işletmelerimiz tacir oldukları için TTK'na tabidir.
 

Benzer konular

Üst